ΕΦΑΠΑΞ* - Μα ποια Revolut; Σε λίγο όλοι NAGA…

Το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του Σιακόλα 

Παρά τα 94 χρόνια που βαραίνουν την πλάτη του ο επιχειρηματίας Νίκος Σιακόλας είχε το μεράκι να προχωρήσει στην έκδοση ενός -ομολογουμένως- ενδιαφέροντος βιβλίου. Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται για τη βιογραφία του αλλά για ιστορίες που έχουν να κάνουν με την επιχειρηματική πορεία δεκαετιών που έχει διανύσει. Στο βιβλίο του Νίκου Σιακόλα, το οποίο μπορεί να εξασφαλίσει οποιοσδήποτε χωρίς κάποιο αντίτιμο παρατίθενται ιστορίες από τη ζωή του επιχειρηματία, που απλώνονται από την παιδική του ηλικία μέχρι τα πρώτα επιχειρηματικά βήματα, τις εξαγωγές και τις μεγάλες επενδύσεις στα εμπορικά κέντρα και τα αεροδρόμια της Κύπρου. Σαφώς πρόκειται για την δική του αλήθεια, όπως την έζησε, όπως την θυμάται και βεβαίως όπως θέλει να την αποτυπώσει. Αναμφίβολα πρόκειται για ένα ενδιαφέρον βιβλίο το οποίο, μεταξύ άλλων, αποτελεί μια ιστορική καταγραφή και μια εμπορική γέφυρα εποχών της Κύπρου από την αγγλοκρατία μέχρι το σήμερα. 


Θα παίξει πολλή οικονομία σε αυτή την προεκλογική 

Ο Αβέρωφ δεν άφησε γωνιά της Κύπρου, στην οποία να λειτουργεί μεγάλη ή μικρή επιχείρηση που να μην την έχει επισκεφτεί με τα ανάλογα βεβαίως φωτογραφικά ντοκουμέντα στα social media. Τις προάλλες το ΑΚΕΛ και ο νέος ΓΓ του κόμματος, Στέφανος Στεφάνου είχε συνάντηση με τραπεζίτες. Πάντως στις -πρόωρες- όπως τις αξιολογεί η στήλη- προεκλογικές διαφημίσεις ή τοποθετήσεις υποψηφίων η οικονομία κερδίζει σημαντικό χώρο. Η περιπέτεια του 2013 έχει αποδείξει ότι και καλοί χειρισμοί απαιτούνται για την οικονομία και ο υποψήφιος που θα διεκδικήσει την ψήφο του κόσμου πρέπει να κατέχει το αντικείμενο και να πείσει ότι πέραν από γνώστης είναι και ικανός διαχειριστής δύσκολων καταστάσεων, με πλάνο, άξιους συνεργάτες και ολοκληρωμένο πρόγραμμα. 


Για ένα τραπεζάκι σε ένα στέκι της Λευκωσίας 

Βέβαια οι καλύτερες συζητήσεις και επαφές δε γίνονται με το επίσημο και αποστειρωμένο φορμάτ εκδηλώσεων και ομιλιών πίσω από ξύλινα αναλόγια με αντίστοιχο πολιτικό λόγο, αλλά σε ταβέρνες και εστιατόρια με μπίρα ή με καλό κρασί. Τα στέκια στη Λευκωσία, όπου συχνάζει ο πολιτικός και επιχειρηματικός κόσμος δεν είναι πολλά και αυτός είναι και ο λόγος που φίλοι της στήλης έχουν ήδη εντοπίσει «φιλικές συνάξεις» σε Παντοπωλείο, Μπέμπα, Pralina, Πυξίδα και Στοά του Δημήτρη και για τους «πιο δυνατούς» το Tocayo. Τα υπόλοιπα θα σας τα πούμε σύντομα. «Σε λίγο καιρό θα πρέπει να τους λέμε ότι θα έρθουμε με υποψήφιο πρόεδρο για να κάνουμε κράτηση» είπε με παράπονο επιχειρηματίας, φίλος της στήλης ο οποίος τελευταία δυσκολεύεται να βρει τραπέζι για μεσημεριανό με μικρή παρέα. 


Τα next big things της κυπριακής οικονομίας  

€ Οι άγνωστες, στο ευρύ κοινό, αγορές των επενδυτικών ταμείων (funds) και των τεχνολογικών εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες μεταφοράς χρημάτων και διεκπεραίωσης συναλλαγών αλλά και υπηρεσίες συμμόρφωσης για διακρατικές συναλλαγές (FinTech και RegTech), αναδύονται ως τα next big things της κυπριακής οικονομίας. Άμεσα και έμμεσα δημιουργούν θέσεις εργασίας στην αγορά και μάλιστα καλά αμειβόμενες με προοπτική περαιτέρω επέκτασης των εργασιών τους, αλλά και διεύρυνσης των κλάδων τους με πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο στην οικονομία. Πρόκειται, σε μεγάλο βαθμό, για επιχειρηματικά project και με φυσική παρουσία στη χώρα κάτι που αφήνει αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον σε αντίθεση με κακά παραδείγματα και φούσκες του παρελθόντος. Από την άλλη βεβαίως, δεν είναι όλα ρόδινα αφού τέτοιοι οργανισμοί εύκολα μετακινούνται από χώρα σε χώρα, για φορολογικούς, κανονιστικούς ή νομοθετικούς σκοπούς κάτι που καθιστά λιγότερο στέρεη τη μόνιμη παραμονή τους. «Στο χέρι μας είναι να αποδείξουμε ότι και καλή εποπτεία μπορούμε να κάνουμε και καλές συνθήκες προς εταιρείες ή funds μπορούμε να παρέχουμε και κυρίως να αποδείξουμε ότι η Κύπρος έχει το κατάλληλο προσωπικό και εφαρμόζει βέλτιστες πρακτικές για να προσελκύει και βεβαίως να διατηρεί υγιείς επιχειρήσεις εντός συνόρων» ήταν το σχόλιο φίλου της στήλης που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.  


Μα ποια Revolut; Σε λίγο όλοι NAGA… 

Μα ποια Revolut κτλ; Δωρεάν λογαριασμό, ψηφιακή κάρτα, αναλήψεις χρημάτων, αποστολές χρημάτων εντός και εκτός Κύπρου, επενδύσεις σε χρηματιστήρια, crypto, χρυσό και άλλα. Χωρίς «μικρά γράμματα» και «μυστικές χρεώσεις». Όλες αυτές αλλά και άλλες συναρπαστικές υπηρεσίες θα προσφέρονται από την κάρτα που θα εκδώσει σε λίγο η εταιρεία NAGA. Αναμένουμε και θα επανέλθουμε με reviewing… 

 
824