ΕΦΑΠΑΞ – Μακάρι να ήταν μόνο τα καύσιμα - Τι έρχεται

* Στήλη «Εφάπαξ»: Παραοικονομία, παραπολιτική, οικονομικά κους-κους και άλλα


Οφειλόμενο αντίο

€ Είναι οφειλόμενος ο φόρος τιμής προς την εκλιπούσα Υπουργό Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου από τη στήλη του ΕΦΑΠΑΞ. Ευχόμαστε κουράγιο στους συγγενείς και στους οικείους της. Παράλληλα, ελπίζουμε ο επόμενος αλλά και στο μακρύτερο μέλλον, διάδοχοί της να τα καταφέρουν να πληρώσουν την υπουργική θέση προσδίδοντας κύρος διά του παραγόμενου έργου, του πολιτικού πολιτισμού και της τεχνοκρατικής κατάρτισης που διέκριναν τη Ζέτα Αιμιλιανίδου. 


Νέα διάσταση στα own label προϊόντα από τον Παπαντωνίου 

€ Για χρόνια οι υπεραγορές προωθούσαν μεταξύ επώνυμων προϊόντων, είτε κυπριακής παραγωγής είτε από τον υπόλοιπο κόσμο, και τα δικά τους προϊόντα. Συνήθως, σε χαμηλότερες τιμές και σε μια προσπάθεια να δώσουν στους πελάτες τους περισσότερες επιλογές για προϊόντα της ίδιας κατηγορίας. Για όσους είναι στο εμπόριο γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα εν λόγω προϊόντα περιγράφονται ως private label ή πιο συχνά ως own label. Η στήλη σημειώνει ότι δεν εντόπισε κάποια μεγάλη επιτυχία σε αυτό το πεδίο. Παρόλα αυτά, με ενδιαφέρον το ΕΦΑΠΑΞ παρατηρεί την προσπάθεια της αλυσίδας Παπαντωνίου, ναι μεν να προσφέρει προϊόντα με δική της ετικέτα, αλλά με δύο πολύ βασικές διαφορές σε σχέση με ό,τι έχουμε δει μέχρι στιγμής στην κυπριακή αγορά τα οποία προσδίδουν νέα διάσταση: Η πρώτη διαφορά αφορά σε branding της σειράς που λανσάρει η αλυσίδα με την επωνυμία «Διαλεκτό». Ξεφεύγει από τον τύπο «Μέλι Παπαντωνίου», «Σοκολάτα Παπαντωνίου» και ούτω καθεξής, επιδιώκοντας να λανσάρει μια κανονική μάρκα στις υπεραγορές της. Παράλληλα, η εταιρεία δίνει και μια διάσταση ποιότητας στα προϊόντα της, βγαίνοντας από το καλούπι που υπαγόρευε: προϊόν με το όνομα μιας αλυσίδας, φθηνό και συνήθως χαμηλότερης ποιότητας. Το εμπόριο αλλάζει σε πολλά επίπεδα και η στήλη ΕΦΑΠΑΞ με ενδιαφέρον παρατηρεί τις αλλαγές σε μια εποχή με πολλές από αυτές σε πολλά επίπεδα. 

 

Ο Κατακλυσμός «έπνιξε» την Επιτροπή Οικονομικών

Η αργία του Τριημέρου του Αγίου Πνεύματος ακύρωσε την καθιερωμένη Δευτεριάτικη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών. Η Επιτροπή αποφάσισε όπως να μην συγκληθεί εντός της εβδομάδας και να περιμένει μέχρι την Δευτέρα (20/6) όπου και θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρία. Όπως μας μετέφερε φίλος της στήλης η συνεδρία της Δευτέρας (20/6) θα είναι ολοήμερη ώστε να καλυφθεί το χαμένο έδαφος. Η στήλη εύχεται στα μέλη της Επιτροπής «καλά μπάνια»! 


Μακάρι να ήταν μόνο τα καύσιμα - Τι έρχεται

€ Δεν είναι μόνο το πετρέλαιο ή η βενζίνη που χρειάζεται κάποιος για να πάει σε μια καφετέρια ή μια ταβέρνα που ακρίβυνε, αλλά και τα πλείστα προϊόντα στο εμπόριο και στην εστίαση. Μονόδρομο αποτελεί για τα πλείστα νοικοκυριά η εξοικονόμηση σε κάθε επίπεδο. Πάντως, στην εστίαση και κυρίως για απλές αγορές που σχεδόν καθημερινά ή εβδομαδιαία οι περισσότεροι κάνουν, έχουν γίνει -ήδη- αισθητές οι αυξήσεις. Ο φτηνός καφές των 2 ευρώ, για παράδειγμα, σε πολλές περιπτώσεις έχει πάει στα 20 έως και 40 σεντ πάνω. Την ίδια ώρα, ενώ πέρσι μια πίτα σουβλάκια προσφερόταν σε μια τιμή μεταξύ 5 και 6 ευρώ, φέτος είναι αδύνατον να εντοπιστεί τιμή κάτω των 6 ευρώ. Σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει τα 7. Αντίστοιχα, αυξήσεις καταγράφονται στις τιμές του μεζέ και των ποτών για τις εξόδους αναψυχής. Η επιλογή του σπιτιού είναι σαφώς πιο οικονομική, κάτι όμως στη μεγάλη του διάσταση θα επιβαρύνει τον τομέα της εστίασης, ο οποίος υπέφερε για δύο χρόνια. Στον φαύλο κύκλο της ακρίβειας στον οποίο έχουμε εισέλθει δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Μόνο υπομονή, σύνεση και ψυχραιμία διότι έρχεται οικονομικό τσουνάμι που θα διαρκέσει και το 2023... 

 
1104