ΕΦΑΠΑΞ* - Μια καλή κίνηση από τον Ηροδότου

* Στήλη «Εφάπαξ»: Παραοικονομία, παραπολιτική, οικονομικά κους-κους και άλλα.


Κάποια Media και το θέμα του EastMed 

Χωρίς πολλή διάθεση ή και χρόνο για δεύτερες και τρίτες αναγνώσεις και βεβαίως για ανάλυση και ενδελεχή προσέγγιση του θέματος, κάποια ΜΜΕ στην Κύπρο λειτουργούσαν λίγο πολύ ως γραφεία Τύπου για το θέμα του EastMed. Από τη μια συνέδραμαν στο κτίσιμο ανεδαφικών προσδοκιών και από την άλλη δεν έβαλαν καθόλου την αμφιβολία στο ενδεχόμενο μη υλοποίησης του έργου. Μάλιστα, με πομπώδεις τίτλους και αναφορές προέβαλαν το θέμα του EastMed περίπου ως την απόλυτη επιτυχία της Κύπρου για τα ενεργειακά, τις εξωτερικές της σχέσεις και τα γεωπολιτικά παιχνίδια. Από την άλλη, και αναλύσεις από ειδικούς επί του θέματος υπήρξαν, και γράφτηκαν και προσεγγίσεις σε διάφορα επίπεδα από πολλούς αρθρογράφους όπου σημείωναν τις δυσκολίες που είχε το έργο του EastMed. Αλλά, ως συνήθως, είναι αλλιώς να δεις μια δήθεν ανάλυση σε ένα τηλεοπτικό δελτίο και διαφορετικό να διαβάσεις και πολύ περισσότερο έγκυρα ΜΜΕ από το εξωτερικό ή και άτομα με γνώση και αντίληψη για τα ενεργειακά -στην προκειμένη. Τι να κάνουμε; Εδώ Κύπρος. 
  

Θα κάνουν καμιά μπαρούφα στη Βουλή και θα ψάχνουμε το λάθος 

Πολλά νομοσχέδια που συζητούνται στη Βουλή των Αντιπροσώπων εντάσσονται στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που βεβαίως προωθούνται μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Από τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έως το Δημόσιο, τις υποδομές της χώρας ή και σημαντικά έργα στο οδικό δίκτυο και σαφώς ζητήματα όπως η ενίσχυση της παραγωγικότητας και η εισαγωγή θεσμών, διαδικασιών και μηχανισμών για ενίσχυση του κράτους δικαίου, της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας του κρατικού μηχανισμού. Και επειδή η Βουλή είναι γνωστή, ανεξαρτήτως σύνθεσης, για τις άτσαλες ή άστοχες ή βλακώδεις ή λαϊκίστικες ή άτοπες και άκαιρες κινήσεις στις οποίες κάθε τόσο προβαίνει, η Στήλη ανησυχεί ότι η Κύπρος πιθανώς να κινδυνεύσει να χάσει χρήματα από το εν λόγω σχέδιο. Και όταν λέμε χρήματα εννοούμε ορισμένα εκατομμύρια. Το ΕΦΑΠΑΞ ελπίζει η επικείμενη προεκλογική περίοδος να μην  αποδειχθεί χρονικό πλαίσιο αποδόμησης των πάντων.  


Εγγραφές χωρίς τσιπ μην περιμένετε 

Καλός φίλος της στήλης, οικογενειάρχης με τρία παιδιά, προ μηνών και με πολύ ενθουσιασμό μας ανακοίνωσε ότι έκλεισε καινούργιο αυτοκίνητο. Και με τα έξτρα του και με το χρώμα του το μεταλλικό και με τα ριμς του τα ωραία κτλ κτλ. Και πότε θα έρθει τον ρωτήσαμε τον περασμένο Σεπτέμβριο… Μέσα στον Γενάρη σίγουρα. Απάντησε. Η πιο πρόσφατη ενημέρωση είναι πως καλώς εχόντων των πραγμάτων θα έρθει τον Μάρτη, ενώ λόγω της έλλειψης τσιπ πέραν των γενικών καθυστερήσεων θα πρέπει να αφαιρεθεί και ένα συγκεκριμένο έξτρα που παραγγέλθηκε. Το μόνο καλό από την ιστορία είναι ότι ο φίλος της στήλης θα πάρει έκπτωση. Το κακό -που δεν το είπαμε βεβαίως- είναι πως μάλλον άγνωστο είναι το πότε θα παραλάβει το καινούργιο του όχημα. Η Brief έγραψε κατά καιρούς για το πόσο επηρεάζεται και η εσωτερική αγορά αυτοκινήτου από τη διεθνή έλλειψη τσιπ και όπως πάνε τα πράγματα δε θα βελτιωθεί κάτι άμεσα εάν οι γραμμές παραγωγής δεν αποκτήσουν σημαντικές ποσότητες τσιπ. 


Μια καλή κίνηση από τον Ηροδότου 

Σε μια επιτυχία μετά από καιρό που το ψάχνει με το προσωπικό κατέληξε ο Διοικητής της Κεντρικής, Κωνσταντίνος Ηροδότου, ο οποίος ανανεώνει σημαντικά τα εργασιακά θέματα στον οργανισμό. Βεβαίως, αυτό γίνεται κατορθωτό έπειτα από σχετική συμφωνία με την ΕΤΥΚ για νέες κλίμακες στην Κεντρική. Μάλιστα η σχέση του Διοικητή με την ΕΤΥΚ αλλά και προσωπικό της Κεντρικής Τράπεζας πέρασε από κύματα τα τελευταία δυόμιση χρόνια, κατά τα οποία ο κ. Ηροδότου ανέλαβε την ηγεσία του οργανισμού. Παλαιότερα, υπήρξε κόντρα για την πρόθεση πρόσληψης ατόμων για σημαντικές θέσεις από στελέχη εκτός οργανισμού, ενώ με διάφορα άτομα υπήρξαν προστριβές εντός Κεντρικής. Και όπως πολύ καλά γνωρίζουν όσοι ξέρουν τι γίνεται σε τέτοιους οργανισμούς, εάν δεν είναι ικανοποιημένο το προσωπικό πολλά μπορούν να πάνε στραβά. Ο Ηροδότου έχει πετύχει μια σημαντική αλλαγή στη δομή και τις κλίμακες του οργανισμού και φιλοδοξεί να καταστήσει την Κεντρική Τράπεζα πιο αποτελεσματική στον τρόπο λειτουργίας της. Ταυτόχρονα, ικανοποίησε αιτήματα του προσωπικού ενώ πρόσφατα παραχώρησε προαγωγές σε στελέχη του οργανισμού. Καλός γνώστης των της Κεντρικής σχολίασε ότι ο Ηροδότου πέτυχε μια νίκη που αφορά τον κόσμο της Κεντρικής και αυτή θα του αποφέρει καρπούς και στο μέλλον. Πάντως όσοι γνωρίζουν τον Ηροδότου, ήταν βέβαιοι εξ αρχής πως αυτά τα θέματα μπορεί να τα διαχειριστεί με βαθμό «άριστα». 

 
997
Thumbnail