ΕΦΑΠΑΞ* - Το νέο Home Centre στην Πάφο

* Στήλη «Εφάπαξ»: Παραοικονομία, παραπολιτική, οικονομικά κους-κους και άλλα


ΑΠΟΕΛ, Ομόνοια, Απόλλων & ΑΕΚ «δουλεύουν» για Περδίο 

€ Το ζήσαμε και στο παρελθόν, το ζούμε και φέτος. Το ποδόσφαιρο εκτός από καλός πρέσβης της Κύπρου στο εξωτερικό αποτελεί και έναν σημαντικό παράγοντα προβολής της χώρας στο εξωτερικό και προσέλκυσης -έστω μερικών εκατοντάδων- τουριστών στη χώρα μας. ΑΠΟΕΛ, Ομόνοια, Απόλλων και ΑΕΚ είτε δουλεύουν, είτε δούλεψαν για το Υφυπουργείο Τουρισμού, όπως και ο Άρης ο οποίος αποκλείστηκε νωρίς από την Ευρώπη. Παλαιότερα, όταν ακόμη υπήρχαν οι Κυπριακές Αερογραμμές και το Υφυπουργείο Τουρισμού είχε ακόμη τη μορφή του ΚΟΤ, γίνονταν ειδικές χορηγίες και προωθητικές εκστρατείες της Κύπρου στο εξωτερικό με όχημα τις ποδοσφαιρικές ομάδες. Σήμερα είναι διαφοροποιημένη η κατάσταση, αλλά το ποδόσφαιρο παραμένει ισχυρό εργαλείο προβολής της Κύπρου στο εξωτερικό, για το κλίμα και τον κόσμο της, μέχρι για τον τουρισμό ακόμη και για το Κυπριακό Πρόβλημα. 


Ευλογία και κατάρα το Limasol Arena 

€ Το ότι η Λεμεσός, ειδικά με ομάδες όπως η ΑΕΛ και ο Απόλλωνας που έχουν μεγάλο όγκο οπαδών, χρειαζόταν γήπεδο καθώς το Τσίρειο ουδέποτε υπήρξε στάδιο που να ικανοποιεί την πόλη είναι δεδομένο. Το εάν η πολιτεία έπρεπε να το φτιάξει είναι ένα άλλο κεφάλαιο. Το ΕΦΑΠΑΞ σημειώνει ότι θα έπρεπε μόνες τους οι ομάδες να έφτιαχναν το γήπεδο και το κράτος να στήριζε οικονομικά και όχι να το έφτιαχνε από την αρχή ως το τέλος. Συνεπώς, το γήπεδο στη Λεμεσό αποτελεί ευλογία τόσο για τις ομάδες όσο και για τους φιλάθλους οι οποίοι μετά από δεκαετίες ταλαιπωρίας θα απολαμβάνουν -επιτέλους- την ομάδα τους σε έναν χώρο, όπου θα μπορούν πραγματικά να παρακολουθούν ποδόσφαιρο. Κατάρα, την ίδια ώρα, αποτελεί διότι ξεκίνησε με χαμηλότερο προϋπολογισμό και θα ολοκληρωθεί με πολλά περισσότερα χρήματα. Το πλάνο έκανε λόγο 2-3 χιλιάδες θέσεις περισσότερες από αυτές με τις οποίες θα καταλήξει, ενώ εσχάτως αναδείχτηκε και το θέμα των ατόμων με αναπηρίες, τα οποία πέραν των καθημερινών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν σε μια χώρα με χαμηλές ευαισθησίες για τα δικαιώματά τους, δε θα έχουν τους κατάλληλους χώρους για τους ιδίους και τους συνοδούς τους στο νέο γήπεδο. Πλέον, οι ελπίδες περιστρέφονται γύρω από τον χρόνο λειτουργίας του σταδίου, διότι εάν οι καθυστερήσεις φτάσουν έως το τέλος του χρόνου και οι οπαδοί το χρησιμοποιήσουν από το 2023 κι έπειτα θα πρόκειται για εμπαιγμό άνευ προηγουμένου, αφού πολλοί από αυτούς έχουν ήδη αγοράσει εισιτήρια διαρκείας με κρατημένη θέση στο Limasol Arena. 
 

Το νέο Home Centre στην Πάφο

€ Το ΕΦΑΠΑΞ έγραψε προ ημερών ότι το πρώην εμπορικό κέντρο Ορφανίδη στην Πάφο θα στεγάσει νέο κατάστημα της γερμανικής αλυσίδας Lidl, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι στον ίδιο χώρο θα στεγαστούν κι άλλες εμπορικές εταιρείες. Μία από αυτές, όπως ενημερώνει φίλος της στήλης με άριστη γνώση για το κυπριακό εμπόριο, θα είναι και το Super Home Center το οποίο επεκτείνεται όπου βρίσκει ευκαιρία για ανάπτυξη στην κυπριακή αγορά. Lidl και Super Home Center θα δώσουν δυναμική στο πρώην mall του ομίλου Ορφανίδη στην Πάφο και πολύ πιθανώς να ελκύσουν κι άλλες εταιρείες στον μεγάλο, εμπορικό χώρο. Οι αλλαγές θα γίνουν το 2023 με στόχο να λειτουργήσουν και τα δύο καταστήματα εντός του επόμενου έτους. 

 
1164