ΕΦΑΠΑΞ* - Οι περισπούδαστοι Βουλευτές και ο λαϊκισμός

* Στήλη «Εφάπαξ»: Παραοικονομία, παραπολιτική, οικονομικά κους-κους και άλλα.


Ο ΔΗΣΥ βγήκε από… αριστερά την περασμένη βδομάδα 

Τη μία με την αναπομπή για τον ΦΠΑ στους λογαριασμούς της ΑΗΚ και την άλλη με το θέμα των τραπεζικών χρεώσεων, ο ΔΗΣΥ έκανε αριστερή στροφή κατά την εβδομάδα που μας πέρασε. Ο Στέφανος Στεφάνου μάλλον το περιέγραψε σωστά λέγοντας ότι επειδή έρχονται εκλογές πρέπει να τα περιμένουμε όλα από τον Συναγερμό. Βέβαια, συναγερμικός φίλος της στήλης και ορκισμένος φιλελεύθερος είπε ότι εάν όντως στα δύσκολα μετρούν οι πράξεις το κόμμα από τώρα και έως τις Προεδρικές του 23’ «πρέπει να σταθεί στον πούντο του» τόνισε χαρακτηριστικά και με δόση δυσανασχέτησης. Από την άλλη να πούμε βεβαίως ότι ο ΔΗΣΥ καταψήφισε την αναπομπή για το ΦΠΑ όχι επί της ουσίας του Νομοσχεδίου αλλά επί της Αρχής ότι δηλαδή και βεβαίως η Βουλή δικαιούται να έχει λόγο στις φορολογίες. 


Χατζηπαντέλας: Καλύτερα εκτός κειμένου

Όποτε ανακοινώνει μέτρα, τα οποία ομολογουμένως αποτελούν μια όχι και τόσο ευχάριστη είδηση από πλευράς κυβέρνησης, εεε πως να το πούμε; Να το πούμε κυπριακά: Σπάζει κάμηλο. Προφανώς ο λόγος για τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα... Τα σχόλια δίνουν και παίρνουν όποτε τοποθετείται δημόσια. Το θέμα είναι πως σχολιάζεται για κάτι που δεν είναι ουσίας αλλά για το στυλ του Υπουργού όταν προβαίνει σε ανακοινώσεις. Η στήλη προτείνει στον Υπουργό να τοποθετείται εκτός κειμένου διότι σε αντίθεση με τις τοποθετήσεις «εντός κειμένου» τα πάει πολύ καλύτερα, είναι πιο άνετος και πολύ πιο πειστικός.  


Οι περισπούδαστοι Βουλευτές και ο λαϊκισμός 

Η στήλη έκανε τις εκτιμήσεις και επαληθεύτηκε την περασμένη εβδομάδα, για τη λαϊκίστικη προσέγγιση που θα έχει το θέμα των νέων χρεώσεων από ορισμένες τράπεζες. Έγινε λόγος για απαράδεκτη στάση, για αδικαιολόγητες χρεώσεις, για ετσιθελισμό, κοινωνική αναλγησία και για χίλια δυο άλλα πράγματα. Βασικός άξονας της επιχειρηματολογίας ο βασικός λογαριασμός… και ΜΠΑΜ!! Όταν συνειδητοποιήσαν ότι με το σχετικό διάταγμα το μέγιστο ποσό που μπορεί να χρεώνεται είναι 36 ευρώ ετησίως και την ίδια ώρα άκουσαν και τις δύο μεγάλες τράπεζες να ενημερώνουν ότι ο συγκεκριμένος λογαριασμός χρεώνεται 20ευρώ ετησίως (και ούτε καν 36 ευρώ), οι περισπούδαστοι Βουλευτές τα έχασαν, σάστισαν και άρχισαν τα «ναι μεν αλλά…». Βεβαίως, ο λαϊκισμός… (η συζήτηση εννοούμε) θα συνεχιστεί τουλάχιστον και αυτή τη βδομάδα.

 
1101