ΕΦΑΠΑΞ* - Ομόνοια: 18 εκατομμύρια ακατέβατα

* Στήλη «Εφάπαξ»: Παραοικονομία, παραπολιτική, οικονομικά κους-κους και άλλα.


Η «ιερή» προεκλογική με ρωσική επιρροή 

Όσοι νομίζουν ότι η προεκλογική αφορά μόνο τις Προεδρικές του 23’ προφανώς δεν έχουν υπόψη το εκκλησιαστικό γίγνεσθαι και κυρίως τι συμβαίνει στο παρασκήνιο. Καλός φίλος της στήλης που τυγχάνει να είναι άτομο με προσβάσεις και καλή ενημέρωση από τους διαδρόμους μητροπόλεων μας ενημερώνει ότι ήδη η κούρσα για τις αρχιεπισκοπικές έχει ξεκινήσει. Και αφού μιλάμε για κούρσα ο τακτικός αναγνώστης μας μίλησε και για το άλογο κούρσας το οποίο έχει υπόψη. Ο λόγος για τον Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα, και για τον οποίο οι αντίπαλοι του ψιθυρίζουν ότι τυγχάνει δήθεν στήριξη από ρωσικά κεφάλαια. Πάντως ο Ησαΐας θεωρείται φαβορί αφού και ηλικιακά αλλά και προσεγγιστικά συμβαδίζει πολύ περισσότερο με την κοινωνία και τους πολίτες. Απόδειξη τούτου, όπως μας λέχθηκε πολύ χαρακτηριστικά,  «Δεν είναι που τυχαίο που ο Ησαΐας τάχθηκε ανοικτά υπέρ της επιστημονικής προσέγγισης κατά την πανδημία, όπως τυχαίο δεν είναι πως κάθε Κυριακή πάει από εκκλησία σε εκκλησία της μητροπολιτικής δικαιοδοσίας του». Μάλιστα, περιμένει πως και πως να τελειώσει το πλανητάριο που κτίζεται στον χώρο όπου στεγάζεται και η Μητρόπολη Ταμασού και θα είναι το next big thing από τα πολλά επιτεύγματα που έχει κάνει στη Μητρόπολή του με τη στήριξη εύρωστων και βεβαίως Ορθόδοξων Ρώσων. 


Θέλετε και κατώτατο; 

Την ώρα που τόσο στα ξενοδοχεία όσο και στην εστίαση ψάχνουν κόσμο και μάλιστα με καλό μεροκάματο, στις οικοδομές οι Κυπραίοι ούτε καν σκέφτονται να πάνε να δουλέψουν, έστω λίγο καιρό ώσπου να βρουν δουλειά σχετική με το πτυχίο τους. Και από πάνω, κάθε τρεις και λίγο ανοίγει η συζήτηση για τον κατώτατο μισθό, είτε ανά επάγγελμα είτε για έναν που να καλύπτει το σύνολο της αγοράς κάτι όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ένα πράγμα. Καμιά ρύθμιση δεν θα ανοίξει θέσεις εργασίας και καμία συλλογική σύμβαση δεν θα φέρει μεροκάματο στα νέα παιδιά. Μόνο η ανάπτυξη, ο ανταγωνισμός και το κυνήγι ταλέντων, είτε για επιστήμονες είτε για μάστορες. Οπότε, και εσείς αγαπητοί αναγνώστες, μην παρασύρεστε από τις λαϊκίστικες και εύκολες τοποθετήσεις των πολιτικών. Δουλειά, μεθοδικότητα, διαφάνεια και πλάνο θέλει η οικονομία και αυτά θα έχουν μεγάλο θετικό αντίκτυπο και στην αγορά εργασίας. Σκεφτείτε μόνο στους νέους λογιστές να προτείνεται -πλέον- μισθός, ας πούμε, των 800 ευρώ. Ξεπερασμένες αντιλήψεις και μάλιστα ενόψει Προεδρικών εκλογών. Ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός δεν είναι πανάκεια αλλά ούτε και άχρηστος ως τακτική διότι αν ήταν έτσι πχ η Γερμανία δεν θα τον είχε. Αλλά ας μην κοροϊδευόμαστε… Στόχος του κάθε νέου δεν πρέπει να είναι η εξασφάλιση του Κατώτατου αλλά η προσωπική του επαγγελματική ανέλιξη στα ανώτατα εισοδηματικά στρώματα και όχι στα κατώτατα… 


Το λιανικό όπως πριν την κατάρρευση Ορφανίδη 

Ολοένα και περισσότερες υπεραγορές κάνουν την εμφάνισή τους στο κυπριακό λιανικό εμπόριο, με τις μεγάλες αλυσίδες να δίνουν τη μεγάλη μάχη για επικράτηση σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον. Πάντως, όπως μας πληροφόρησε γνώστης του κυπριακού λιανεμπορίου, τόσο τα καταστήματα όσο και τα τετραγωνικά μέτρα είναι περισσότερα ακόμη και από την εποχή προ κατάρρευσης Ορφανίδη (υπενθυμίζεται ότι η πάλαι ποτέ κραταιά αλυσίδα αριθμούσε πέραν των 30 καταστημάτων). «Ελπίζω μόνο οι κινήσεις όλων αυτών να είναι μετά από μελέτη και πλάνο γιατί είδαμε πως γίνονται τα μπουμ στο παζάρι τα προηγούμενα χρόνια. Μπαμ και κάτω…», μας είπε εμφατικά. 


Από τα supermarket στα café η παρανομία καλά κρατεί 

Την ώρα που οι σοβαροί παίκτες στο λιανικό εμπόριο επενδύουν εκατομμύρια για δημιουργία νέων καταστημάτων ή ανακαίνιση παλαιότερων, πολλά παράνομα καταστήματα χωρίς προδιαγραφές υγιεινής ή δίχως άδειες από την πυροσβεστική για εξόδους κινδύνου κτλ λειτουργούν «κλέβοντας» τζίρο από τις υγιείς επιχειρήσεις. Το πρόβλημα χρονίζει και παρά τις καταγγελίες, ακόμη και σχετικές αποφάσεις από την πολιτεία, το πρόβλημα φαίνεται πως αντί να επιλύεται, διογκώνεται. Αντίστοιχα ισχύει και για την αγορά καφέ ως μια άλλη απόδειξη πως οι νόμοι, οι διαδικασίες και οι έλεγχοι νοσούν και μάλιστα βαριά στη χώρα. 

 
Ομόνοια: 18 εκατομμύρια ακατέβατα

€ Καθαρές κουβέντες «έχει κόψει» ο Σταύρος Παπασταύρου, κοινώς γνωστός και ως ο «Θείος από την Αμερική», σχετικά με το ποσό που θέλει για να δώσει την ποδοσφαιρική εταιρεία της Ομόνοιας. 18 εκατομμύρια ευρώ ακατέβατα. Για την ακρίβεια το ποσό είναι 18 εκατομμύρια και κάτι χιλιάδες… Το εν λόγω μήνυμα έχει δοθεί πολύ καθαρά προς την πλευρά του John Christodoulou. Εάν ο Καϊμακλιώτης τα βρει με τον Λυσιώτη είναι κάτι που θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες εβδομάδες. Η διαφορά, όπως μαθαίνει η Στήλη, είναι 2-3 εκατομμύρια και έχει να κάνει με το budget της φετινής σεζόν. Πάντως, το καλό σενάριο υπαγορεύει συμφωνία επί του οικονομικού, ελέγχους από την πλευρά του αγοραστή και ομαλή μετάβαση μέχρι το τέλος της τρέχουσας σεζόν. Το κακό σενάριο όμως λέει, πως στην περίπτωση που οι δύο πλευρές δεν τα βρουν και από την στιγμή που ο Παπασταύρου καίγεται να βγει εκτός, ίσως να αρχίσει να πουλά παίκτες και να παραδίδει μια πολύ διαφορετική ομάδα από αυτή που σήμερα διαθέτει η Ομόνοια. Τα κεφαλαιοκρατικά παιχνίδια στην ομάδα του λαού έχουν υψηλό ρίσκο και από τη στιγμή που ο σύλλογος μπήκε σε αυτό το πεδίο πρέπει να συμβιβαστεί με αυτά. Καλωσορίσατε στον Καπιταλισμό Σύντροφοι… 


 

 
1241