ΕΦΑΠΑΞ*- Παίκτης ο Ηροδότου – Μάγκας ο Gatzke

* Στήλη «Εφάπαξ»: Παραοικονομία, παραπολιτική, οικονομικά κους-κους και άλλα

Και ακριβό πετρέλαιο και βαρύς χειμώνας 

Φίλοι της στήλης συζητούσαν για τον απίστευτο συνδυασμό της ακρίβειας με τον βαρύ χειμώνα που έπληξε φέτος την Κύπρο, σε μια κουβέντα η οποία μοιραία κατέληξε στο πετρέλαιο θέρμανσης. Οι δύο συμφώνησαν ότι αφενός πλήρωσαν «χρυσάφι» το πετρέλαιο το οποίο είναι κάπου 50 σεντ ανά λίτρο ακριβότερο σε σχέση με τον περσινό χειμώνα και αφετέρου ότι χρειάστηκαν πολλά περισσότερα λίτρα. Οι δύο τους συμφώνησαν πως κάποια βράδια επέλεξαν κουβέρτα για εξοικονόμηση σε μια μάταιη προσπάθεια να περιορίσουν τη χρήση θέρμανσης. Ούτε το 2022 μπήκε με θετικό τρόπο. Οι ελπίδες πλέον εναποτίθενται στο 2023 κι ας μην έχουμε καν βγάλει τον Μάρτη. 


Ετοιμάζονταν για είσοδο στο ΔΣ της RCB 

Γνωστά ονόματα από τον χώρο της πολιτικής και των επιχειρήσεων φαίνεται να ήταν έτοιμα να εισέλθουν στο Διοικητικό Συμβούλιο της RCB, ωστόσο, οι ραγδαίες εξελίξεις σε σχέση με την τράπεζα τους πρόλαβαν. Αυτή που πρόλαβε να μπει στο ΔΣ είναι η πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Τράπεζας, Ειρένα Γεωργιάδου, αλλά επίσης οι εξελίξεις της γύρισαν την πλάτη. Σε έναν τομέα ο οποίος από το 2013 δοκιμάζεται για πολλούς και διάφορους λόγους σε πολλαπλά επίπεδα, όπως ο τραπεζικός, ένα είναι το μόνο βέβαιο: ότι δεν μπορείς να θεωρείς τίποτε δεδομένο. 


Oliver Gatzke – Ένας μάγκας στην Ελληνική

Αυτός ο Oliver Gatzke αποδεικνύεται τελικά «διαμάντι» για την Ελληνική Τράπεζα. Πρόκειται για τον Γερμανό CEO της Τράπεζας και μέρα παρά μέρα επιβεβαιώνεται πως πρόκειται για έναν άνθρωπο με μεγάλη εμπειρία, δυναμικότητα και την ίδια ώρα δεινότητα στην διαχείριση σοβαρών ζητημάτων. Η τελευταία ενέργειά του αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Τι έκανε; Όταν η RCB θέλησε να πωλήσει δάνεια σε άλλες τράπεζες, ο Gatzke μέσα από σωστούς χειρισμούς εξασφάλισε και αγόρασε για την Ελληνική Τράπεζα υγιή δάνεια ύψους μισού δισεκατομμυρίου ευρώ από την πρώτη τράπεζα. Η πράξη του αυτή και ο τρόπος που την έκανε αποδεικνύει τρία πράματα: Πρώτον: Παίρνει σοβαρές αποφάσεις «πάνω του» γρήγορα και άμεσα, ως οφείλει ένας καλός τιμονιέρης. Δεύτερον: Φάνηκε δίκαιος παίκτης και όχι «μπατακτσής» κάνοντας ένα πολύ καλό offer αγοράς των δανείων (εξού και τελικά τα εξασφάλισε). Τρίτον: Με την ενσωμάτωση των εν λόγω δανείων στο χαρτοφυλάκιο της Ελληνικής Τράπεζας έριξε τον μέσο όρο των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων της Τράπεζας στο μόλις 2% ...!!! (με αυτό το deal και με την επικείμενη πώληση δανείων). Είναι ή δεν είναι μάγκας; 


Παίκτης ο Ηροδότου - Η καίρια παρέμβαση του 

Πολλή δουλειά χωρίς να κυκλοφορήσουν πολλές πληροφορίες προς τα έξω και οδηγώντας τα πράγματα σε λύσεις που αφενός διασφαλίζουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και αφετέρου με ήπιο τρόπο ώθησαν στις αναγκαίες αλλαγές, ο Διοικητής της Κεντρικής Κωνσταντίνος Ηροδότου πιστώνεται τον επιτυχή χειρισμό της υπόθεσης RCB-Ελληνική. Το deal έπειτα από την άμεση παρέμβαση του Διοικητή αποδεικνύει, ειδικά με την οικονομική καταστροφή της Κύπρου κατά τη διετία 2011-2013, πόσο καθοριστική και μεγάλη σημασία έχουν οι άμεσες, δραστικές και αποφασιστικές κινήσεις από τις Εποπτικές Αρχές. Στα τρία σχεδόν χρόνια παρουσίας του στο πηδάλιο της Κεντρικής Τράπεζας, ο Ηροδότου δεν είχε άλλη παρόμοια περίπτωση να χειριστεί. Τουναντίον ανέλαβε σε μια περίοδο σχετικής νηνεμίας για τον τραπεζικό τομέα. Με τον πρόσφατο χειρισμό της περίπτωσης της RCB (η οποία εν τω μεταξύ δεν κλείνει αλλά μετατρέπεται σε εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων διασφαλίζοντας έτσι και θέσεις εργασίας) έδωσε απαντήσεις και σε πλευρές που τον αμφισβήτησαν. Η κάθοδος της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, στην Κύπρο την ερχόμενη βδομάδα θα έχει ειδικό ενδιαφέρον με τις εξελίξεις όπως διαμορφώνονται διεθνώς αλλά και στην Κύπρο.