ΕΦΑΠΑΞ– Πάνε με τρικ Μαλά για ΥΠΟΙΚ Χριστοδουλίδης, Μαυρογιάννης;

* Στήλη «Εφάπαξ»: Παραοικονομία, παραπολιτική, οικονομικά κους-κους και άλλα

 

Η τουρνέ του Αναστασιάδη

Την έταξε και η στήλη την περιμένει με μεγάλο ενδιαφέρον. Αναφερόμαστε στην τουρνέ του Αναστασιάδη την οποία εδώ και καιρό εξήγγειλε. Ο Πρόεδρος αρκετές φορές ανέφερε ότι πρόκειται να κάνει μια μεγάλη αποτίμηση του δεκαετούς έργου της διακυβέρνησής του, την οποία θα συνδυάσει με πολλές επισκέψεις σε κάθε γωνιά της Κύπρου. Δεν είναι τυχαία συγκυρία που αυτό θα γίνει κατά το ερχόμενο Φθινόπωρο, όπως σημειώνει φίλος της στήλης, ο οποίος υπογραμμίζει ότι: «Την επαφή που έχει ο Νίκαρος με τον κόσμο δεν την έχει κανένας. Τούτο ίσως αποτελέσει και σημαντικό παράγοντα την τελική έκβαση των εκλογών». Θα πάρει και τον Αβέρωφ μαζί του;

Η αγορά διψά για δανεισμό 

Μέσα στις δυσκολίες και παρά τις πιέσεις που δέχονται επιχειρήσεις και νοικοκυριά οι τράπεζες δίνουν δάνεια και μάλιστα αρκετά. Στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου και οι δύο μεγάλες τράπεζες, Κύπρου και Ελληνική, ανακοίνωσαν ότι ο νέος δανεισμός ήταν μεγαλύτερος ακόμη και από τα προ πανδημία επίπεδα. Η εν λόγω εικόνα δείχνει δύο πράγματα: ότι η αγορά διψά για δανεισμό και ότι οι τράπεζες δίνουν νέα δάνεια, αν και με πιο αυστηρή -πλέον- πολιτική. Τα νέα αυτά δάνεια είναι ιδιαίτερα σημαντικά σε μια περίοδο με τις έντονα υψηλές πληθωριστικές πιέσεις, αφού δε θα διοχετευτούν στην κατανάλωση αλλά κυρίως για νέα κατοικία, αυτοκίνητο ή σπουδές. Βασικές ανάγκες οι οποίες με κάθε τρόπο πρέπει να καλυφθούν. Από ‘κει κι έπειτα οι επιχειρήσεις έχουν να χειριστούν προσωπικό, ρευστότητα, έσοδα και σαφώς αυξημένα έξοδα την ώρα που μοιραία οι νέες επενδύσεις από υφιστάμενες επιχειρήσεις είναι πιο δύσκολες. Σε όλα αυτά θα είναι κρίσιμης σημασίας για την Κύπρο να διατηρηθεί η απασχόληση σε ικανοποιητικό επίπεδο προκειμένου ο πληθωρισμός να μη συνδυαστεί με υψηλή ανεργία που θα δημιουργήσουν συνθήκες οικονομικής ύφεσης.

Winter is coming

Η πανδημία αποτελεί ακόμη τον μεγάλο αστάθμητο παράγοντα με πολλά ερωτηματικά για το ποια τροπή μπορεί να πάρει τον ερχόμενο Χειμώνα. Η στήλη πάντως προειδοποιεί ότι καλό είναι να υπάρχει στο μυαλό όλων το κόνσεπτ τουλάχιστον της μάσκας, των τακτικών ελέγχων και των μαζικών εμβολιασμών ενόψει της χειμερινής περιόδου. Ταυτόχρονα, η ξέφρενη πορεία του πληθωρισμού θα επηρεάσει και ,μάλιστα πολύ. Και τις τσέπες των εργαζομένων και των νοικοκυριών και τους ισολογισμούς των επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν να διαχειριστούν το μεγάλο ανελαστικό κόστος της ενέργειας το οποίο έχει ξεφύγει. Αστάθμητος παράγοντας και διαρκής -πλέον- πηγή επιπλέον κινδύνων και αναταράξεων είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος παρά τις αρχικές εκτιμήσεις φαίνεται να εξελίσσεται σε μακρά πολεμική σύρραξη. Όλα αυτά συνθέτουν ένα σκηνικό που θυμίζει τη γνωστή -για τους λάτρεις του Game Of Thrones- φράση: Winter Is Coming.

Θα κάνουν το τρικ Μαλά για ΥΠΟΙΚ Χριστοδουλίδης, Μαυρογιάννης;

Στις περασμένες Προεδρικές Εκλογές, αυτές του 2018, ο Σταύρος Μαλάς σε μια προσπάθειά του να πείσει ότι οι οικονομικές πολιτικές που θα εφάρμοζε δε θα ήταν αυτές του ΑΚΕΛ, αλλά δικές του και κυρίως σοβαρές προχώρησε σε ένα -ας το πούμε- τρικ. Το τέχνασμα λοιπόν, που ήταν και πρωτοφανές, ήταν ότι έταξε στο κοινό να ανακοινώσει ποιος θα ήταν ο Υπουργός Οικονομικών του όταν θα εκλεγόταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Οι ψίθυροι έδιναν και έπαιρναν, τα σενάρια ήταν πολλά, ακόμη και κάποια ονόματα ακούστηκαν αλλά υπό τον φόβο κάποιοι να «καούν» κυρίως επαγγελματικά, δε δέχτηκαν επ’ ουδενί να ανακοινωθεί το όνομά τους. Το τρικ κατέληξε σε φιάσκο και ακόμη μια επικοινωνιακή ήττα για τον Σταύρο Μαλά, ο οποίος ουδέποτε κατάφερε να αποσείσει από την πλάτη του το βαρίδι της διακυβέρνησης του ΑΚΕΛ κατά την πενταετία 2008-2013. Η στήλη πάντως πιστεύει ότι κατά την τρέχουσα προεκλογική θα γίνουν αντίστοιχες στραβοτιμονιές. Επίσης το ΕΦΑΠΑΞ θεωρεί πως κανένας δε θα δεχτεί να αναφερθεί το όνομά του σε μια τέτοια περίοδο είτε από πλευράς του υποψήφιου Χριστοδουλίδη είτε του Μαυρογιάννη. Για τον Αβέρωφ δεν χρειάζεται αυτό το τρικ διότι ξέρουμε ότι θα συνεχίσει την οικονομική πολιτική της τελευταίας 10ετίας. Οπόταν γι αυτό μετρούν τα δείγματα γραφής.

 
1098