ΕΦΑΠΑΞ* - Το παρασκήνιο της κόντρας ΟΕΒ-ΚΕΒΕ για ΤΕΒΕΑ 

* Στήλη «Εφάπαξ»: Παραοικονομία, παραπολιτική, οικονομικά κους-κους και άλλα.

Ελεύθερη πτώση για τουρκική λίρα και Ερντογάν

Τεράστιες ουρές έξω από ανταλλακτήρια στην Κωνσταντινούπολη, Καφές, ζάχαρη και λάδι με δελτίο. Αυτές οι εικόνες είναι άκρως χαρακτηριστικές για την οικονομία της Τουρκίας, η οποία μαζί της παρασέρνει και σε ελεύθερη πτώση τον Ταγίπ Ερντογάν. Από την άλλη ο Ερντογάν αλλάζει πιο εύκολα κεντρικούς τραπεζίτες απ’ ότι πουκάμισα προσπαθώντας να κρύψει το σημείο που οδήγησαν την τουρκική οικονομία οι δικές του ενέργειες. Τα 10δισεκατομμύρια δολάρια που εξασφάλισε ο Ερντογάν από το Άμπου Ντάμπι ανέκοψαν λίγο την πτώση αλλά αναλυτές εκτιμούν πως αυτά δεν θα είναι αρκετά… 

 

Κοκκίνησε τα ταμπλό η νέα μετάλλαξη ‘Ο’

Κίνδυνο για ανατροπή των προβλέψεων για ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας έφερε ο εντοπισμός του νέου αφρικανικού στελέχους του κορωνοϊού. Ο παγκόσμιος συναγερμός έφερε σοκ στις αγορές, ενώ αρκετές χώρες προχώρησαν με νέα πιο αυστηρά μέτρα θέλοντας να κρατήσουν τον ιό μακριά. Οι φόβοι για ένα νέο κύμα της πανδημίας έφερε κύμα ρευστοποιήσεων, με τους επενδυτές να αφήνουν τις μετοχές και να τρέχουν για ασφάλεια σε κρατικά ομόλογα και στον χρυσό. Στο «κόκκινο» και ο κλάδος ταξιδιών και αναψυχής με τις μετοχές των αεροπορικών εταιρειών να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση. Το ερώτημα που ακόμη αιωρείται και θα κρίνει πολλά είναι το εξής: Αν τα υφιστάμενα εμβόλια είναι ικανά να «κτυπήσουν» και την νέα μετάλλαξη της Μποτσουάνα. Αν όχι, τότε ενδεχομένως να γίνουμε μάρτυρες ενός νέου γύρου lockdown σε διάφορες χώρες, το οποίο θεωρείται και «θηλιά» στην οικονομία. Πάντως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πριν λίγες ημέρες στην Κύπρο αποφασίστηκαν ούτως ώστε να αποφευχθεί το lockdown. Αν τώρα, δούμε δυσάρεστες εξελίξεις και χρειαστούν πιο ακραία μέτρα, θα τα αντέξει η κυπριακή οικονομία; 

 

To seating arrangement στο Προεδρικό Δείπνο 

Δεν υπήρχε seating arrangement στο δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προς τους πολιτικούς αρχηγούς; Επιλέγοντας στρογγυλό τραπέζι προκειμένου όλοι να ακούγονται στην παρέα, ο Νίκος Αναστασιάδης είχε τον Μαρίνο Σιζόπουλο στα δεξιά του και όλως παραδόξως τον Χρήστο Χρήστου στα αριστερά του. Δίπλα στον Σιζόπουλο έκατσε ο Νικόλας Παπαδόπουλος ενώ δίπλα στον Χρήστου ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου. Αριστερά στον Στεφάνου επέλεξε να καθίσει ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος είχε στην άλλη πλευρά τον Χαράλαμπο Θεοπέμπτου. Συνεπώς, η μία θέση που απέμεινε μεταξύ Θεοπέμπτου και Νικόλα ανήκε στον Μάριο Καρογιάν. Τέλειο δεν το έλεγες το seating arrangement αλλά επειδή ήταν υπόθεση του Νίκου Αναστασιάδη, ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι αφέθηκαν όλα στην τύχη… Τα σουβλάκια ήταν καλοψημένα και της ώρας, όπως μας πληροφόρησε φίλος της στήλης με άκρες στην κουζίνα του Προεδρικού Μεγάρου. 

 

Το παρασκήνιο της κόντρας ΟΕΒ-ΚΕΒΕ για ΤΕΒΕΑ 

Με μια ανακοίνωση η οποία ομολογουμένως προκάλεσε αίσθηση, το ΚΕΒΕ άνοιξε πόλεμο κατά της ΟΕΒ, αφού φαίνεται ότι η εγγραφή της ΤΕΒΕΑ ως μέλος της ΟΕΒ αποτελεί casus belli για το ΚΕΒΕ. Για να αντιληφθεί όμως κάποιος τι κρύβεται πίσω από την ανακοίνωση θα πρέπει να γνωρίζει τι προηγήθηκε και βεβαίως το ΕΦΑΠΑΞ γνωρίζει και παραθέτει το ιστορικό μέχρι την -έστω μικρής κλίμακας- κόντρα της περασμένης βδομάδας. Το 2013 μια ομάδα επιχειρηματιών και άλλων φορέων της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου αποφάσισε να δημιουργήσει έναν επιχειρηματικό σύνδεσμο με κύριο σκοπό την ενδυνάμωση της φωνής του επιχειρείν της περιοχής και ενίσχυσης των σχέσεων με τα κέντρα λήψεως αποφάσεων κυρίως στην πρωτεύουσα. Η εν λόγω κίνηση ουσιαστικά στάθηκε απέναντι από το υφιστάμενο ΕΒΕ Αμμοχώστου, για το οποίο οι ντόπιοι επιχειρηματίες δεν έχουν την καλύτερη άποψη διότι λένε πως ουσιαστικά δεν τους εκπροσωπεί, ενώ κάτι άλλο που τους ενοχλεί ιδιαίτερα είναι το γεγονός ότι -προσωρινά- εδρεύει στη Λεμεσό και όχι στην περιοχή τους. Μάλιστα, ακόμη και το ακρωνύμιο που επιλέγηκε δεν είναι τυχαίο αφού η ΤΕΒΕΑ (Τουριστική, Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία Αμμοχώστου) ομοιάζει με το ακρωνύμιο ΕΒΕΑ (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου) που είναι βεβαίως μέλος του ΚΕΒΕ. Έγιναν διάφορες προσπάθειες κατά καιρούς προς περαιτέρω ενδυνάμωση της ΤΕΒΕΑ, ωστόσο, η πιο αποφασιστική ήταν η πολύ πρόσφατη ένταξή της στην ΟΕΒ. Ε, αυτή λοιπόν η απόφαση αποδείχθηκε και η πιο αποτελεσματική, κάτι που αποτυπώνεται στην αντίδραση του ΚΕΒΕ η οποία κάθε άλλο παρά ψύχραιμη μπορεί να χαρακτηριστεί.  

 

Καπιταλιστές… μαϊμού 

Φίλος της στήλης με πολύ φιλελεύθερες απόψεις επί των οικονομικών και σχολιάζοντας την κόντρα ΚΕΒΕ-ΟΕΒ για τα «μάτια» της ΤΕΒΕΑ είπε χαρακτηριστικά: «Είναι αυτοί καπιταλιστές, υπέρ της ανοικτής αγοράς, του ανταγωνισμού και κατά του παρεμβατισμού. Πολύ περίεργες απόψεις έχει το ΚΕΒΕ που θέλει να λειτουργεί με προσυνεννοήσεις, καθορισμό καταστάσεων και αποκλεισμούς». Το ΕΦΑΠΑΞ προσθέτει ότι οι θέσεις και οι πολιτικές είναι στα δύσκολα που αποδεικνύονται και όχι όταν είναι όλα μέλι γάλα. Το ΚΕΒΕ καλά κάνει και προσπαθεί να υπερασπιστεί το μέλος του, ΕΒΕ Αμμοχώστου, αλλά ας αφήσει τις δυνάμεις της αγοράς, των επιχειρηματιών και του χρήματος από οποιαδήποτε άλλη πλευρά να κάνουν τις επιλογές και να πάρουν τις αποφάσεις τους.

ΕΦΑΠΑΞ
 
1101