ΕΦΑΠΑΞ*- Ρωσία και κυπριακές Τράπεζες: Το πάθημα έγινε μάθημα

* Στήλη «Εφάπαξ»: Παραοικονομία, παραπολιτική, οικονομικά κους-κους και άλλα

 

Η τέχνη του να μιλάς και να μη λες τίποτε 

Σε τηλεοπτικές του δηλώσεις αναφορικά με τον πιθανό αντίκτυπο σε μεγάλα έργα υποδομής που έχουν ήδη αρχίσει να υλοποιούνται, οι Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος εμφανίστηκε καθησυχαστικός. Ο κ. Καρούσος τόνισε ότι ο προγραμματισμός και οι οικονομικοί σχεδιασμοί για τα έργα δεν ανατρέπονται. Πάντως σημείωσε ότι εκεί που υπάρχει η δυνατότητα θα γίνουν εξοικονομήσεις αλλά χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα. Καλός φίλος της στήλης διερωτήθηκε εάν αυτό αποτελεί εξαίρεση και όχι τον κανόνα για τα χρήματα των φορολογούμενων. Αφού διερωτήθηκε για μερικά δευτερόλεπτα βρήκε ποια ήταν η απάντηση και συνέχισε τη δουλειά του μονολογώντας: «Είναι μεγάλη τέχνη να μιλάς και να μη λες τίποτε…». 


Εξωστρεφής ο Περσιάνης ως Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου 

Με σαφώς εξωστρεφή προσέγγιση χειρίζεται τα νέα καθήκοντά του ως πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου ο Μιχάλης Περσιάνης. Σε μερικές εβδομάδες ο κ. Περσιάνης τοποθετήθηκε δημόσια για διάφορα θέματα που αφορούν την οικονομία, τόσο για την κυοφορούμενη φορολογική μεταρρύθμιση όσο και για τις εξελίξεις σε παγκόσμιο και συνεπώς σε τοπικό επίπεδο από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Μιχάλης Περσιάνης έχοντας θητεύσει για χρόνια ως δημοσιογράφος κι έπειτα ως ειδικός επί της επικοινωνίας σε τραπεζικό οργανισμό, γνωρίζει από πρώτο χέρι την αξία της δημόσιας παρέμβασης και στις πρώτες εβδομάδες ως Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου έδωσε τον τόνο με τον οποίο θα κινηθεί από το νέο του πόστο.


Ρωσία και κυπριακές Τράπεζες: Το πάθημα έγινε μάθημα 

Με ανακοινώσεις τους οι δύο μεγάλες τράπεζες της χώρας, έδωσαν βασικά στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνουν τη μηδαμινή έκθεσή τους σε σχέση με την αγορά της Ρωσίας. Συνοψίζοντας τις ανακοινώσεις η στήλη καταγράφει την εξής εικόνα: Λίγες καταθέσεις, ακόμη πιο λίγα δάνεια, μηδενική απευθείας παρουσία στη Ρωσία. Φαίνεται ότι τα παθήματα (και μάλιστα τόσο μεγάλα που όμοιά τους δεν υπάρχουν / Βλ. Κρίση του 2013) έγινε μάθημα και οι μεγάλες εξαρτήσεις στον τραπεζικό τομέα κόπηκαν μαχαίρι. Ωστόσο η εξάρτηση από το ρωσικό ρούβλι εντός της Κυπριακής Οικονομίας