ΕΦΑΠΑΞ* - TUS και Cyprus Airways «απογειώθηκαν» 

* Στήλη «Εφάπαξ»: Παραοικονομία, παραπολιτική, οικονομικά κους-κους και άλλα

Οδυσσέας: Γράφετε Ελληνικά να καταλαβαίνουμε...

Στον Έλεγχο λογαριασμών 3 πρεσβειών της Κύπρου (Μαδρίτης, Κιέβου, Βελιγραδίου) προχώρησε η Ελεγκτική Υπηρεσία στο πλαίσιο του Ελέγχου του Υπουργείου Εξωτερικών. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι της Ελεγκτικής χάθηκαν κυριολεκτικά στην μετάφραση λόγω μη κατανόησης του περιεχομένου των εγγράφων αφού τα τιμολόγια, οι αποδείξεις και τα στοιχεία ήταν όλα στην τοπική γλώσσα κάθε πρεσβείας. Έτσι, η Ελεγκτική Υπηρεσία προχώρησε με σύσταση προς τις Πρεσβείες την οποία υπογραμμίζει στην Έκθεση της. «Στα τιμολόγια/αποδείξεις να καταγράφονται οι απαιτούμενες λεπτομέρειες (περιγραφή των δαπανών) και στα ελληνικά/αγγλικά από το προσωπικό της Πρεσβείας, το οποίο να υπογράφει δίπλα από το μεταφρασμένο κείμενο». Πάντως αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι αν τελικά ο έλεγχος έγινε με την βοήθεια μεταφραστών ή του google translate…


Κουτοπόνηροι Συναγερμικοί πάνε και στον Αβέρωφ και στον Νίκο 

Έχει που έχει ιδιαιτερότητες η τρέχουσα προεκλογική, με τρεις βασικούς συνεργάτες του Προέδρου της Δημοκρατίας να είναι υποψήφιοι. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη λόγω Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκου Χριστοδουλίδη οι οποίοι διχάζουν τον κόσμο του ΔΗΣΥ. Κάπως έτσι κάποιοι Συναγερμικοί, οι οποίοι ας πούμε δεν έχουν ακόμη κατασταλάξει, πάνε σε δείπνα και συναντήσεις και του ενός του και του άλλου. Αβερωφικός φίλος της στήλης σημείωσε με νόημα ότι κανένας από τους δύο δεν είναι χαζός όπως ούτε ανενημέρωτος. Την ίδια ώρα, γίνονται και μυστικά δείπνα αφού υποστηρικτές των εν λόγω υποψηφίων προσπαθούν να εκδηλώσουν εν κρυπτώ τη στήριξη τους, ακριβώς διότι φοβούνται να εκτεθούν ως υποστηρικτές του ενός εκ των Νεοφύτου ή Χριστοδουλίδη. Μάλιστα, τα συγκεκριμένα events διοργανώνονται σε σπίτια με «λίγους και εκλεκτούς» καλεσμένους. 


Δύο κατηγορίες βουλευτών 

Υπάρχουν δύο κατηγορίες βουλευτών: Οι καλοί και οι κακοί. Οι καλοί βουλευτές είναι διαβασμένοι, ψύχραιμοι, δε λαϊκίζουν, υποβάλλουν ερωτήματα και εισηγήσεις ουσίας και έχουν σφαιρική άποψη για τα θέματα. Οι καλοί βουλευτές είναι επίσης καλοί συνάδελφοι. Σέβονται τους άλλους βουλευτές, αποφεύγουν τις προσβλητικές αναφορές και είναι γενικά είναι ευπρεπείς κερδίζοντας με το στυλ τους την εκτίμηση βουλευτών και δημοσιογράφων. Οι κακοί βουλευτές είναι επιφανειακοί, λαϊκίζουν ασύστολα, αργούν στις συνεδριάσεις και τείνουν να είναι προσβλητικοί με βουλευτές άλλων κομμάτων, καλεσμένους στη Βουλή και ενίοτε με τους λειτουργούς του Τύπου. 


TUS και Cyprus Airways «απογειώθηκαν» 

Είμαστε σε μια περίοδο που φαίνεται γενικά να ευνοεί τις αεροπορικές εταιρείες, παρά το κόστος καυσίμων και τον πληθωρισμό, διότι ο κόσμος εμφανίζεται ως κάτι περισσότερο από διατεθειμένος για ταξίδι. Τόσο οι αφίξεις όσο και οι αναχωρήσεις γεμίζουν πολλά αεροπλάνα θυμίζοντας προ πανδημίας εποχές. Μέσα σε αυτό το κάδρο εξελίξεων οι δύο αεροπορικές με έδρα την Κύπρο, TUS και Cyprus Airways, φαίνεται να τα πηγαίνουν πολύ καλά έχοντας -στο παρελθόν- περάσει από χίλια δυο κύματα, αλλάζοντας και μετοχική σύνθεση ενώ η TUS ενδιάμεσα ανέστειλε τις εργασίες της. Με γεμάτα πτητικά προγράμματα και άμεσα πλάνα για νέα αεροσκάφη, οι δύο αεροπορικές πέραν του πυρήνα εργασιών τους που είναι βεβαίως οι πτήσεις, απογειώνονται και από πλευράς επιχειρησιακού μοντέλου. 

 
1098