ΕΦΑΠΑΞ* - Ξενοδοχεία / Εστιατόρια: Ψάχνουν προσωπικό με το κερί 

* Στήλη «Εφάπαξ»: Παραοικονομία, παραπολιτική, οικονομικά κους-κους και άλλα.

PwC – Φεύγει ο Ευγενίου αλλά θα παραμείνει ως Ολόγραμμα 

€ Ο Ευγένιος Ευγενίου, ως γνωστόν, αποχωρεί από CEO της PwC Κύπρου και την θέση του αναλαμβάνει από 1η Ιανουαρίου 2022 ο Φίλιππος Σώσειλος. 
Αυτό όμως που οι περισσότεροι δεν ξέρουν είναι πως η PwC προχώρησε στην δημιουργία ενός Experience Center στον 9ο όροφο των κεντρικών γραφείων στη Λευκωσία, όπου εκεί μπορούν οι πελάτες της εταιρείας να απολαύσουν πραγματικά πρωτόγνωρη τεχνολογία είτε για συνέδρια είτε για συναντήσεις κτλ. Εκεί λοιπόν βρίσκεται και ο Ευγένιος, ο οποίος εμφανίζεται σε ολόγραμμα… Βεβαίως πλέον στην ψηφιακή εποχή, όλα είναι ένα κουμπί, συνεπώς το θέμα είναι ποιος πατάει το κουμπί για εμφανίσεις ή… εξαφανίσεις!  ΥΓ.  Το Experience Center της PwC πρέπει να το ζήσει κανείς για να αντιληφθεί τι πράμα είναι… Τυχεροί οι πελάτες τους πάντως. 


Φθηνός δανεισμός – Κρατικές εγγυήσεις

Άργησε, αλλά τελικά ήρθε. Οι κρατικές εγγυήσεις ψηφίστηκαν επιτέλους από την Βουλή των Αντιπροσώπων και πλέον οι Επιχειρήσεις μπορούν να δανειστούν με μόνο 30% δικές τους εγγυήσεις, αφού το υπόλοιπο 70% του ποσού θα το εγγυάται το κράτος. Με λίγα λόγια, μια επιχείρηση για δάνειο ενός εκατομμυρίου ευρώ θα πρέπει να εξασφαλίσει δικές της εγγυήσεις για μόλις 300,000ευρώ.  

 

Θα πούμε τη σούβλα… σουβλάκι 

Δεν είναι μόνο η τιμή των μεταφορικών, των καυσίμων, των σιτηρών και συνεπώς του κρέατος που παίρνουν την ανιούσα ως απόρροια του παγκόσμιου ντόμινο αύξησης τιμών. Όπως μαθαίνουμε ακριβαίνουν ακόμη και τα κάρβουνα, οπόταν θα επηρεαστεί δυσμενώς ακόμη και ο «ημι-μερακλής»* που θα κόψει την ταβέρνα και θα περιορίσει το delivery και θα στραφεί στη φουκού στο σπίτι. Μάλιστα η εν λόγω τάση εκτιμάται ότι θα καταστεί μόνιμη οπότε το εθνικό φαγητό τουτέστιν το σουβλάκι και γενικότερα ό,τι ψήνεται στα κάρβουνα μπαίνει σε άλλο τιμολογιακό επίπεδο και στην ταβέρνα και στη φουκού του σπιτιού. 
*«Ημι-μερακλης» = Αυτός που πάει και σε καμιά ταβέρνα σε αντίθεση με τον πραγματικό μερακλή που απεχθάνεται ταβέρνες και προτιμά την φουκού με καλή παρέα ανά πάσα στιγμή και ανεξαρτήτως καιρού. Για delivery ούτε κουβέντα… 

 

Στοκάρουν οι εταιρείες

Μέσα στον πανικό που επικρατεί έναντι των διεθνών εξελίξεων και τάσεων οι απροστάτευτες κυπριακές εταιρείες επιδιώκουν να στοκάρουν προϊόντα στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό διαβλέποντας ότι στο εγγύς μέλλον οι τιμές θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο. Φαίνεται πως οι πληθωριστικές τάσεις θα πιέσουν ακόμη περισσότερο τον πλανήτη, ο οποίος μετά την κρίση της πανδημίας εισέρχεται σε μια νέα φάση παγκόσμιας αναταραχής και οικονομικής αβεβαιότητας.

 

Ξενοδοχεία / Εστιατόρια: Ψάχνουν προσωπικό με το κερί & το ΕΕΕ

Αυτό που ίσως να μην υπολόγισε κανείς ή να υπολόγισε αλλά να μην προέβλεπε την έκταση του προβλήματος, είναι η έλλειψη προσωπικού. Αυτό δεν είναι μόνο κυπριακό φαινόμενο. Είναι παγκόσμιο στην σχεδόν «μετά-covid» εποχή. Ωστόσο στην Κύπρο, το πρόβλημα είναι εμφανές πολύ περισσότερο λόγω της περιορισμένης αγοράς και του πληθυσμιακού μεγέθους. Από την έλλειψη προσωπικού επηρεάζεται κυρίως ο τομέας της φιλοξενίας και της σίτισης με αποτέλεσμα Ξενοδοχεία, Εστιατόρια, Μπαράκια κτλ να αναζητούν προσωπικό επειγόντως. Μάλιστα όπως μαθαίνει η Στήλη υπάρχουν εστιατόρια που υποχρεώνονται να κλείσουν άλλη μια μέρα την βδομάδα επειδή δεν «βγαίνουν οι βάρδιες του προσωπικού» ακριβώς λόγω έλλειψης προσωπικού. Που χάθηκαν όλοι; Είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απασχολήσει την Πολιτεία ευρύτερα την ώρα μάλιστα που η Κύπρος αριθμεί 16,000 άνεργους αλλά την ίδια ώρα παρατηρείται αυτή η σοβαρή έλλειψη προσωπικού. Μήπως είναι καιρός να αναθεωρηθεί και το ΕΕΕ; Σε ποιους τελικά πρέπει να δίνεται… 

ΕΦΑΠΑΞ
 
1283