Έχω και 5-6 διαμερίσματα*. Να γραφτώ και στο ΕΣΤΙΑ; 

Μα είναι δυνατόν οι δικαιούχοι να υπολογίζονται στις 10,000 αλλά να μιλάμε για μόλις μερικές εκατοντάδες που μέχρι σήμερα ενδιαφέρθηκαν; Ας αρχίσει ο Φόρος Εισοδήματος να ερευνά όλους όσους ενώ το παίζουν «οικονομικά κακομοίρηδες» δεν ενδιαφέρθηκαν… διότι κάτι πάει «χ» 


ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ 
Twitter: @tsangarisp

Το ΕΣΤΙΑ τελικά πέτυχε ή όχι; Εκ πρώτης όψεως κάποιος θα μπορούσε να ήταν απόλυτος ως προς την απάντηση, η οποία είναι αρνητική. Διότι πώς αλλιώς να πεις ότι ένα Σχέδιο, όπως το ΕΣΤΙΑ, θεωρείται πετυχημένο όταν η εκτίμηση για τους δικαιούχους κάνει λόγο για περίπου 10,000 αλλά εδώ και τόσους μήνες που εξαγγέλθηκε αιτήθηκαν μόνο 120; Δηλαδή μόλις το 1.2% (!!!)

Βεβαίως όπως έγραψε η Brief την περασμένη Παρασκευή οι εκτιμήσεις για τις συνολικές αιτήσεις που θα υποβληθούν τις θέλουν στις περίπου χίλιες πεντακόσιες. 

Οπόταν το ερώτημα, που υφίσταται και παραμένει, είναι τι γίνεται με τους άλλους 8,500 εν δυνάμει δικαιούχους στο ΕΣΤΙΑ και τελικά αυτό το σχέδιο, που εκπονήθηκε για την προστασία της Α’ κατοικίας, έστω και με τις 1500 αιτήσεις που θα υποβληθούν θα θεωρείται πετυχημένο ή όχι;

Για να μπορεί όμως να απαντηθεί αυτό το ερώτημα θα πρέπει να λάβουμε υπόψη δυο πράματα:

Πρώτον. Το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ έγινε για να προστατεύσει τους αδύναμα οικονομικά συμπολίτες μας ώστε αυτοί να μην χάσουν την Α’ Κατοικία τους. Το Κράτος φάνηκε «υπερβολικά χουβαρντάς» με αυτούς τους συμπολίτες μας αφού αποδέχτηκε να καταβάλλει το 1/3 της δόσης τους, αν αυτοί καταβάλλουν βεβαίως τα άλλα 2/3 στην ώρα τους και βάσει της συμφωνίας που θα γίνει. 

Δεύτερον. Το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ εφαρμόστηκε παράλληλα ως «κόσκινο» από το οποίο θα περάσουν όλοι όσοι υποστηρίζουν πως δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις ως προς τα δανεικά που πήραν για να κτίσουν την Α’ τους Κατοικία. Όσοι πραγματικά δεν μπορούν θα περάσουν από το «κόσκινο» και θα πέσουν από κάτω (και άρα εντάσσονται στο ΕΣΤΙΑ), όσοι ψευδώς δηλώνουν πως δεν διαθέτουν την οικονομική ευχέρεια θα μείνουν από πάνω, μέσα στο κόσκινο. 

>>> Αρθρογραφία Brief <<< 

Έχω γίνει δέκτης διαφόρων περιστατικών ως προς το θέμα Α’ Κατοικίας. Για παράδειγμα κάποιος συμπολίτης μας ενώ είχε 5-6 διαμερίσματα στην Αθήνα και τα ενοικίαζε, άφηνε απλήρωτο το δάνειό του στην Κύπρο για την Α’ του Κατοικία. Ή κάποιος άλλος, αποπλήρωνε κανονικά το δάνειό του για το εξοχικό του στον Πρωταρά αλλά άφηνε απλήρωτο και ΜΕΔ το δάνειό του για την Α’ του Κατοικία στη Λεμεσό (ναι, φαίνεται πως και οι Λεμεσιανοί αποκτούν εξοχικά στον Πρωταρά και δεν είναι μόνο Λευκωσιάτες). 
   
Απορία: Μήπως σαν αυτά τα δυο παραδείγματα, υπάρχουν και άλλα; Μήπως σαν αυτούς τους τύπους, υπάρχουν και αρκετοί που όμως συμπεριλαμβάνονται στις 10,000 εν δυνάμει δικαιούχους για το ΕΣΤΙΑ; 

Όταν σου λέει το κράτος, κύριε έλα μπες στο ΕΣΤΙΑ κι’ εγώ θα σου πληρώνω το 1/3 της δόσης σου (ουσιαστικά δεν είναι το κράτος που θα πληρώνει, αλλά όλοι οι άλλοι φορολογούμενοι πολίτες θα πληρώνουν ουσιαστικά το 1/3 της δόσης αυτού που θα εισέλθει στο ΕΣΤΙΑ), αλλά εσύ αποφεύγεις, τι σημαίνει; 

Σημαίνει πως ισχύει ένα από τα εξής τρία:  

Είτε κάνεις απόκρυψη περιουσίας, κινητής (cash κτλ) ή/και ακίνητης (χωράφια, διαμερίσματα, οικόπεδα) και φοβάσαι να δηλώσεις τα στοιχεία σου για να ενταχθείς στο ΕΣΤΙΑ διότι θα περάσεις από το «κόσκινο», είτε απλώς δεν πιστεύεις ότι αν δεν ενταχθείς στο ΕΣΤΙΑ θα πουληθεί η περιουσία σου, είτε δεν ξέρεις πώς να κινηθείς και πώς να κάνεις την όλη διαδικασία της αίτησης. 

Για το δεύτερο και το τρίτο, η σύσκεψη της Παρασκευής (10/10), βρήκε τρόπο ώστε να αφαιρέσει αυτά τα δυο «είτε» από τον όποιο επηρεαζόμενο. Ως προς την αδιαφορία ή την δυσπιστία ότι μπορεί ένας δικαιούχος πολίτης να έχει σοβαρές συνέπειες αν δεν ενταχθεί στο ΕΣΤΙΑ, λογικά θα ξεκαθαριστεί εκ νέου τόσο από το ΥΠΟΙΚ όσο και από την Τράπεζά του. Ως προς την άγνοια, οι Τράπεζες θα εντοπίσουν τους εν δυνάμει δικαιούχους με ΜΕΔ στην πρώτη κατοικία και θα τους βοηθήσουν με την διαδικασία αίτησης. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief - Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Συνεπώς θα μας απομείνει μόνο η πρώτη κατηγορία «είτε», στην οποία ανήκουν αυτοί που ουσιαστικά ενώ μπορούν, δεν πληρώνουν

Για αυτούς ουσιαστικά η Πολιτεία όχι μόνο πρέπει, αλλά επιβάλλεται, να τους «ξεσκονίσει» μέσω του Φόρου Εισοδήματος αλλά και άλλων Αρχών ώστε αν όντως «κρύβουν» περιουσιακά στοιχεία, να πληρώσουν τόσο για τα όσα έκρυβαν τόσο καιρό όσο και τις οφειλές τους σε όσους οφείλουν.

Καταληκτικά: Τελικά το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ πέτυχε; 

Αν γίνουν τα ανωτέρω και αν η Πολιτεία είναι αποφασισμένη να εντοπίσει αυτούς που «κοσκινίστηκαν», τότε θα μπορούσε κάποιος να πει πως το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ, ναι πέτυχε. «Εμφανίζονταν 10,000 δικαιούχοι τελικά αιτήθηκαν 1500 αλλά και τους άλλους 8,500 τους εντοπίσαμε και τιμωρούνται αναλόγως αποπληρώνοντας πλέον τις δόσεις τους αλλά και συνάμα τα όσα ενδεχομένως οφείλαν στην Πολιτεία από την απόκρυψη των περιουσιακών τους στοιχείων», θα είναι η μελλοντική απάντηση. 

Αν δεν γίνουν όμως τα ανωτέρω και η Πολιτεία δεν είναι αποφασισμένη να εντοπίσει όλους όσους ενώ εμφανίζονταν ως δικαιούχοι δεν αιτήθηκαν στο ΕΣΤΙΑ, τότε το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ απέτυχε και απλώς «έγινε μια τρύπα στο νερό»… 
 

***Αν και είναι, θεωρώ, αυτονόητο ότι ο τίτλος επιλέχτηκε ως στίγμα σύνοψης ενδεχόμενης κατάστασης, εντούτοις ας διευκρινιστεί πως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα του Συντάκτη. 

Παναγιώτης Τσαγγάρης