Είναι έτοιμη η ΕΕ να τα βάλει με τον «στόπερ» της στο προσφυγικό;

Η Τουρκία είναι ο στόπερ της ΕΕ για τους πρόσφυγες. Και αν ο στόπερ θυμώσει και αφήσει τους πρόσφυγες να πάνε στην ΕΕ, οι μισές κυβερνήσεις -αν όχι οι περισσότερες- θα πέσουν. Η ΕΕ άγεται και φέρεται από Εθνικά Συμφέροντα των Κρατών - Μελών και όχι από Πανευρωπαϊκά συμφέροντα. Και ενόσω δεν προχωρά στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση τουλάχιστον στον τομέα Άμυνας & Ασφάλειας τα κράτη της θα ψάχνουν, θα ενισχύουν και θα επιζητούν την συμμαχία με τις ΗΠΑ και ίσως σύντομα και με την Βρετανία. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ίδια την ΕΕ… 


ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ 
Twitter: @tsangarisp

Η ΕΕ σε κάθε κρίση επιβεβαιώνει πως ούτε είναι σε θέση να επιβληθεί αλλά ούτε και να λειτουργήσει ως «ένα» και γενικότερα ως «μια δύναμη» που μπορεί να διαφυλάξει τα συμφέροντα των κρατών – μελών της αλλά και κατ’ επέκταση της ίδιας.   

Όπως έγινε με τη Ρωσία και την Ουκρανία, που ξεδοντιάστηκαν τα μέτρα λόγω των διαφόρων και διαφορετικών εθνικών (και όχι πανευρωπαϊκών) συμφερόντων κρατών της ΕΕ. 

Όπως έγινε με το Προσφυγικό, για το οποίο αρχικά η ΕΕ «ως μια γροθιά και μια φωνή» έκανε Πανευρωπαϊκές καμπάνιες «καλωσορίσματος», μέχρι που χώρες μέλη της ΕΕ άρχισαν να υψώνουν φράχτες και ηγέτες κρατών μελών έβλεπαν τα ποσοστά τους να διαλύονται με αποτέλεσμα την δημιουργία προσφυγικών καταυλισμών (που τείνουν να γίνουν γκέτο) σε διάφορα σημεία της ΕΕ ώστε οι ροές προσφύγων να περιοριστούν και να μην φτάνουν τόσο άνετα στην «ενδοχώρα» και μετέπειτα ολόκληρη ΕΕ ανήμπορη να κάνει κάτι άλλο ήρθε σε συμφωνία με την Τουρκία χρυσοπληρώνοντας την για να λειτουργήσει ως ο «στόπερ» των προσφύγων. 

Όπως γίνεται τώρα με την ΑΟΖ της Κύπρου, η οποία είναι ΑΟΖ της ΕΕ, είναι Ευρωπαϊκή ΑΟΖ, αλλά η ΕΕ… 

>>> Αρθρογραφία Brief <<< 

Ασχέτως αν η Τουρκία έστειλε το Γιαβούζ, άλλα πλοία, φρεγάτες και υποβρύχια εντός της ΑΟΖ ενός Ευρωπαϊκού κράτους και απροκάλυπτα θέλει να προχωρήσει σε έρευνες, σε μια περιοχή, τα δικαιώματα της οποίας κατακυρώθηκαν προς όφελος εταιρειών άλλων δυο ευρωπαϊκών κρατών (Γαλλίας και Ιταλίας, Total & ENI αντίστοιχα). Ασχέτως αν η Άγκυρα δεν έχει καν υπογράψει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Ασχέτως αν η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία ενός κράτους μέλους της ΕΕ και τα δικαιώματά του. Ασχέτως αν η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει την ΑΟΖ, όπως προκύπτει από το Διεθνές Δίκαιο, ενός κράτους μέλους της ΕΕ και κατ’ επέκταση ΑΟΖ της ίδιας της ΕΕ

Αναμενόμενο αντέδρασε η Ελλάδα

Αντέδρασε η Βρετανία, μέσω του Πίντσερ (Υπουργός Ευρώπης του Ηνωμένου Βασιλείου) αφού την Παρασκευή (4/10) είχε συνάντηση με τον ΠτΔ και εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου δήλωσε πως «η Μεγάλη Βρετανία αποδοκιμάζει κάθε γεώτρηση στα ύδατα κοντά στην Κύπρο και υποστηρίζει το δικαίωμα της Κύπρου να αντλεί πετρέλαια από την ΑΟΖ της», λέγοντας παράλληλα πως «αυτός ο πετρελαϊκός πλούτος πρέπει να αντληθεί προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων».

Αντέδρασαν και οι ΗΠΑ. Με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο (το Σάββατο (5/10) κατά την κοινή διάσκεψη Τύπου με τον Έλληνα ομόλογό του στα πλαίσια της επίσκεψης του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Αθήνα) να δηλώνει πως δεν μπορεί να επιτραπεί στην Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις. «Στη διπλωματία δεν λέμε εκ των προτέρων τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσουμε. Μπορώ, όμως, να σας πώ ότι κατανοούμε τους κινδύνους, γνωρίζουμε τις δραστηριότητες και θα κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην έχουμε στρατικοποίηση των θεμάτων και να φτάσουμε σε αποτελέσματα που θα είναι αμοιβαία αποδεκτά. Δεν μπορεί να επιτραπεί στην Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις», απάντησε συγκεκριμένα ο κ. Πομπέο σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου. Τόνισε παράλληλα ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν πρωτοβουλίες που να εξασφαλίζουν ότι οι κινήσεις της Τουρκίας θα γίνονται εντός των διεθνών κανόνων. «Είπαμε στην Τουρκία ότι δράσεις σε διεθνή ύδατα είναι αναπόδεικτες και θα αναλάβουμε διπλωματικές πρωτοβουλίες για να είναι νόμιμες όλες οι ενέργειες που γίνονται», κατέληξε ο κ. Πομπέο.

Αντέδρασε και η Γαλλία, η οποία είναι και άμεσα ενδιαφερόμενη χώρα, αφού τα δικαιώματα του οικοπέδου «7» στην Κυπριακή ΑΟΖ τα έχει εξασφαλίσει η γαλλική εταιρεία Total. «Η άφιξη ενός νέου τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του διεθνούς δικαίου και είναι μια μη φιλική κίνηση, που πιθανόν να ενθαρρύνει την κλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων της Γαλλίας. Σημειώνει παράλληλα πως ο Γάλλος Υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν είχε την ευκαιρία να συζητήσει αυτή την κατάσταση με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, και πως εξέφρασε την πλήρη και ολοκληρωτική αλληλεγγύη της Γαλλίας.

Το ίδιο και η Ιταλία, η οποία δια του Υπουργείου Εξωτερικών της εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει πως «επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και αποφυγή παράνομων ενεργειών στην περιοχή».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief - Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι είχε στις 4 Σεπτεμβρίου τηλεφωνική συνομιλία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη και όπως αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε η Κομισιόν «η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέστησε σαφή τη θέση της επί του θέματος μέσω επαναλαμβανόμενων συμπερασμάτων του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και πιο πρόσφατα στις 15 Ιουλίου 2019 και είναι σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία πρέπει να απέχει από τέτοιες ενέργειες και να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας να διεξάγει έρευνες και να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς πόρους της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Επιπλέον, η Τουρκία πρέπει να αποδεχθεί την πρόσκληση της κυβέρνησης της Κύπρου και να εξετάσει το ζήτημα της οριοθέτησης των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών και της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης με καλή πίστη και με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας», καταλήγει η ανακοίνωση. Η Ύπατη Εκπρόσωπος αποφάσισε επίσης να εγγράψει το θέμα στην ημερήσια διάταξη του επόμενου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις 14 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, όπως ανακοινώθηκε.

Ακόμη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πήρε τηλέφωνο τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, από την πρώτη στιγμή (4/10) και σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Πρόδρομος Προδρόμου «ο Πρόεδρος Τουσκ επαναβεβαίωσε για την καταδίκη των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας και για την αλληλεγγύη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς την Κυπριακή Δημοκρατία και ενημέρωσε ότι θα εγγράψει το θέμα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου, στις 17-18 Οκτωβρίου… Πρόσθεσε ακόμα ότι ο ίδιος θα παρακολουθήσει τις επόμενες μέρες τις σχετικές διεργασίες σε άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ…», έγραφε ο Π. Προδρόμου στην γραπτή δήλωσή του. 

Επί του παρόντος δηλαδή, τίποτα. Και το κύριο ερώτημα είναι μέχρι που μπορεί η ΕΕ να τραβήξει το σχοινί κατά του «στόπερ» της, ο οποίος είναι η Άγκυρα που κρατάει μακριά τους πρόσφυγες από την «ενδοχώρα» της ΕΕ. Διότι αν ο «στόπερ» θυμώσει και αφήσει τους πρόσφυγες να πάνε στην ΕΕ, οι μισές κυβερνήσεις -αν όχι οι περισσότερες- θα πέσουν.  

Και το κυριότερο πρόβλημα της ΕΕ είναι πως η Ένωση, και το είπαμε ξανά, σε θέματα Ασφάλειας και Άμυνας, είναι ένα υδροκέφαλο (με 27 διαφορετικά κέντρα λήψης αποφάσεων) κατασκεύασμα. Άγεται και φέρεται από Εθνικά Συμφέροντα των Κρατών - Μελών και όχι από Πανευρωπαϊκά συμφέροντα

Και ενόσω η ΕΕ δεν προχωρά στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση τουλάχιστον στον τομέα Άμυνας & Ασφάλειας τα κράτη της θα ψάχνουν, θα ενισχύουν και θα επιζητούν την συμμαχία με τις ΗΠΑ και ίσως σύντομα και με την Βρετανία. 

Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ίδια την ΕΕ…

Κατά τα άλλα, η Κύπρος θα πρέπει να περιμένει μέχρι τις 14 Οκτωβρίου για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και μετέπειτα μέχρι τις 17-18 Οκτωβρίου για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Μέχρι τότε το Γιαβούζ θα έχει ήδη αρχίσει τη γεώτρηση. Παράνομα και εντός της ΑΟΖ ενός ευρωπαϊκού κράτους. 


Υγ. Σε ένα άλλο σύμπαν, παράλληλο, ο Γερμανός Υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, δήλωσε πως θα πρέπει να δοθεί ευρωπαϊκή βοήθεια για τις χώρες στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προειδοποιώντας πως, διαφορετικά, οι μετανάστες θα συνεχίσουν τον δρόμο τους και «είναι ζήτημα χρόνου να φθάσουν και στην Γερμανία». (σ.σ. άρα ο «στόπερ» μας είναι απαραίτητος). Καλή Κυριακή. 

Παναγιώτης Τσαγγάρης
 
396
Thumbnail

Ο δεύτερος λόγος είναι επειδή όλοι κρίνονται και ευτυχώς που οι εκλογές είναι μόλις σε 11 μήνες διότι οι ψηφοφόροι γενικώς έχουν κοντή μνήμη και ξεχνούν αλλά αυτή τη φορά επειδή τα πράγματα θα είναι ακόμη νωπά θα μπορούν οι πολίτες να τιμωρήσουν αυτούς που θέλουν και να επιβραβεύσουν αυτούς που θέλουν... 

ad1mobile


ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ 
Twitter: @tsangarisp

Τελικά ο Αναστασιάδης τα κατάφερε; Ούτε εγγυήσεις, ούτε Γενικούς Ελεγκτές, ούτε και εγκρίσεις από την Βουλή των Αντιπροσώπων; Ήθελε να δώσει ένα γενναίο πακέτο προς τις επιχειρήσεις -μικρές, μεσαίες, μεγάλες- όπως και προς τους αυτοτελώς εργαζομένους για το restart της Οικονομίας και φαίνεται πως βρήκε τον τρόπο, αλλά την ίδια ώρα ακόμη δεν ξεκαθάρισε κατά πόσο για κάποια μέτρα απαιτείται η έγκριση ή όχι από τη Βουλή. Στο ίδιο πακέτο, η Κυβέρνηση πρόσθεσε και «κοινωνικές πινελιές» για ιδιώτες που επιθυμούν να προχωρήσουν σε αγορά ή να κτίσουν το δικό τους σπίτι. Στα 13 μέτρα που εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, την Τετάρτη (27/5) περιλαμβάνονται και προτάσεις στήριξης του Τουρισμού.

Το δεύτερο πακέτο του Νίκου Αναστασιάδη (αυτό που εξήγγειλε δηλαδή την 27η Μαΐου) είναι πέραν των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ (είναι γύρω στα 1,9δισεκατομμύρια η εφάπαξ χρηματοδότηση μαζί με τα διάφορα κονδύλια για δάνεια και επιπλέον τα ποσά που θα δαπανηθούν για την επιδότηση των επιτοκίων) ενώ το πρώτο πακέτο (ειδικά ανεργιακά επιδόματα, επιδόματα φοιτητών, επιδόματα φροντίδας, κτλ) ήταν ύψους 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ

Με λίγα λόγια η Κυβέρνηση Αναστασιάδη έριξε (και θα ρίξει) χρήμα στην αγορά ύψους περίπου 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ

Άλλαξε όμως το κλίμα της αγοράς; Το χρήμα αυτό, το οποίο ρίχτηκε και θα ριχτεί στο παζάρι μέσω διαφόρων προγραμμάτων, αυτό υποτίθεται πως πρέπει να κάνει. Να διαδραματίσει το δικό του ρόλο ώστε να αλλάξει το κλίμα και να αρχίσει η οικονομία να εξέρχεται από την ύφεση. Τα δεδομένα είναι εκεί: Οι  μισθοί των εργαζομένων «επιδοτούνται» από το κράτος βοηθώντας την ίδια ώρα κατ’ αυτό τον τρόπο τους εργοδότες να παίρνουν οικονομικές ανάσες, από την άλλη, τώρα, θα διατεθεί «φτηνό χρήμα» στους επιχειρηματίες ώστε να κάνουν reboost. Οι μεν εργαζόμενοι μέσω των πρώτων προγραμμάτων στα οποία μετείχαν οι εργοδότες τους μπορούν να νιώθουν επαγγελματική σιγουριά αφού δεν μπορούν να απολυθούν… τουλάχιστον για την ώρα! 

Το κλίμα πάντως μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να είναι και ιδιαίτερα θετικό. Οι απόψεις διίστανται με κάποιους να εμφανίζονται αισιόδοξοι αλλά με κάποιους άλλους να εμφανίζονται απαισιόδοξοι. 

Ευτυχώς όμως που έρχονται και εκλογές. Βουλευτικές. Για δυο λόγους: 

Ο πρώτος λόγος, που ίσως να ακούγεται και οξύμωρο (διότι αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι ακριβώς λόγω εκλογών και λόγω πολιτικών παίγνιων το πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων αρχικώς ακυρώθηκε (λόγω ασυμφωνίας) και μετέπειτα ακόμη και το Plan B καθυστέρησε τόσο πολύ που τώρα -κάποιοι υποστηρίζουν- είναι δώρο άδωρο), είναι πως τα πράγματα ενδεχομένως να ήταν πολύ χειρότερα αν δεν βρισκόμασταν τόσο κοντά στις βουλευτικές εκλογές 

ad2mobile

Διότι αν τώρα οι πολιτικές που ανακοινωθήκαν και εφαρμόζονται διαθέτουν φιλολαϊκή προσέγγιση, υπάρχουν αμφιβολίες αν θα διέθεταν αυτή την προσέγγιση αν δεν είχαμε εκλογές. Αν τώρα τα πακέτα προστατεύουν έστω και λίγο τους εργαζομένους, υπάρχουν αμφιβολίες αν θα τους προστάτευαν αν δεν είχαμε εκλογές. Αν τώρα είναι όλοι «στην πρίζα» για τα μέτρα, υπάρχουν αμφιβολίες αν θα ήταν alert αν δεν είχαμε εκλογές. Αν τώρα δεν μπήκαμε σε Μνημόνιο, υπάρχουν αμφιβολίες αν δεν θα μπαίναμε αν δεν είχαμε εκλογές (όχι πως αυτό είναι απαραίτητα αρνητικό). Αν τώρα συντηρήθηκαν οι μισθοί στο Δημόσιο χωρίς παγοποιήσεις, υπάρχουν αμφιβολίες αν θα έμεναν ανέγγιχτοι αν δεν είχαμε εκλογές. 

Ο δεύτερος λόγος είναι επειδή όλοι κρίνονται και ευτυχώς που οι εκλογές είναι μόλις σε 11 μήνες διότι οι ψηφοφόροι γενικώς έχουν κοντή μνήμη και ξεχνούν αλλά αυτή τη φορά επειδή τα πράγματα θα είναι ακόμη νωπά θα μπορούν οι πολίτες να τιμωρήσουν αυτούς που θέλουν και να επιβραβεύσουν αυτούς που θέλουν... 

article 1