Εμείς πάντως επιλέγουμε τις σούβλες!

...και το 74, στο πόλεμο έτσι μας έλεγαν: Μην ανησυχείτε, αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται...

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΗΒΗ ΛΑΜΠΡΟΥ*

Η κυρίαρχη διάθεση στις διεθνείς αγορές είναι το άγχος.  Άγχος που ενισχύεται ολοένα, παρακολουθώντας τις μέσω twitter ανακοινώσεις του πρόεδρου Τραμπ για τον εμπορικό πόλεμο που κήρυξε στη Κίνα, ή βλέποντας τα στατιστικά και τη συρρίκνωση του  ΑΕΠ στην Μεγάλη Βρετανία  και  στη  Γερμανία, τη μείωση της παραγωγής στη Κίνα κ.ο.κ.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Εσωτερικές πολιτικές ανακατατάξεις και εθνικιστικές κορώνες, στην Βρετανία με το Brexit, στην Ιταλία με την ακροδεξιά κυβέρνηση Σαλβίνι, και τη Βραζιλία, έθρεψαν σύνθετες πολιτικές κρίσεις που δεν επιτρέπουν μια ικανοποιητική διαχείριση των οικονομικών ζητημάτων. Το ΔΝΤ τον περασμένο μήνα μείωσε την πρόβλεψη του για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 3.2% το χαμηλότερο ποσοστό από το 2009. 

Σε τέτοιες περιπτώσεις οι κυβερνήσεις έχουν δύο βασικές επιλογές, η πρώτη να εμπλακούν και να λάβουν μέτρα μείωσης της ανασφάλειας, παρέχοντας στήριξη, διαφοροποιώντας  υφιστάμενες πολιτικές, αλλάζοντας φορολογικές κλίμακες  και η δεύτερη να εφησυχάζουν, στρουθοκαμηλίζοντας πίσω από κάποια θετικά στοιχεία.

Στη δική μας περίπτωση, τα πράγματα φαίνεται να κλίνουν προς τη δεύτερη περίπτωση.  Εφησυχασμένοι, ψηνουμε στην πυρά το εθνικό σύμβολο ,τη  σούβλα, (και το 74, στο πόλεμο έτσι μας έλεγαν: Μην ανησυχείτε, αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται- και μετά αναδιπλώνονται)

Κρατάμε ως σημαία την συνεχιζόμενη αύξηση της οικονομίας με ένα 3% , αλλά δεν συζητάμε σοβαρά το πως βασιζόμαστε πάλι στην κατασκευαστική βιομηχανία, που άναρχα και χαλαρά τσιμεντώνει τη χώρα.  Νιώθουμε και κάπως εθνικά υπερήφανα λαμόγια που μπορούμε να (ξε)πουλούμε υπηκοότητες . Κερδίζουμε ακόμα από τον τουρισμό.  Ζητούμε ποιοτικό τουρισμό (εννοούμε ακριβές παροχές σε πλούσιους παραθεριστές) και πράγματι η χρέωση ενός καφέ στα τουριστικά μέρη δεν έχει να ζηλέψει   από τον αντίστοιχο σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα του Βορρά.  Όσο για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού σε λίγο θα έχουμε παραπάνω θέσεις στάθμευσης για σκάφη από ότι για αυτοκίνητα. Δεν αναβαθμίζουμε το φυσικό περιβάλλον, κρατάμε τα μουσεία μας κλειστά, δεν έχουμε κάποια αισθητική στις πόλεις μας,   μπασταρδεύουμε την κληρονομιά μας με φτηνιάρικες κατασκευές και φολκλόρ. Γιατί να έρθει ο τουρίστας είπαμε;

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Βαυκαλιζόμαστε πως ξεπεράσαμε τους λόγους της μεγάλης κρίσης του 13.  Τα κόκκινα δάνεια παραμένουν κόκκινα, το εμπορικό έλλειμμα αυξάνεται,  οι ημικρατικοί οργανισμοί παλεύουν σε συνθήκες μονοπωλιακές για την κερδοφορία τους  .  Ο κρατικός μηχανισμός εξακολουθεί να είναι γιγάντιος και εξελίσσεται στον μεγάλο εχθρό της χώρας. Να θυμίσουμε το πως  χάσαμε το εμπορικό σήμα του Χαλουμιού, και μ ένα «ουπς λάθος-πρώτη φορά μου ξανασυμβαίνει» σφυρίζει αδιάφορα η πολιτική εξουσία;  Να μιλήσουμε για το πως η Κύπρος  παραμένει όμηρος ξένων εταιριών για τις αεροπορικές  συνδέσεις, με ένα τεράστιο κόστος;  Να πούμε πως δεν κατάφερε αυτή η κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί τον ήλιο και τους ανέμους για να μειώσει τους ρύπους (και τα πρόστιμα που πληρώνει για αυτά).

Αλλά ας μη χαλάμε τη ζαχαρένια  μας! Αφού την Κυριακή και κάθε Κυριακή μπορούμε να κάνουμε τη σούβλα μας…  πάμε καλά!

*Η Ήβη Λάμπρου είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Frederick

Ήβη Λάμπρου
 
308
Thumbnail

Δεν θα περίμενα ποτέ πως θα ερχόταν αυτή η ώρα, αλλά προφανώς δεν έχω άλλη επιλογή. Αφού όντως πιστεύω στα χαμένα θαύματα και αγωνίζομαι, με την ελπίδα να πεθαίνει τελευταία, να τα ξαναζωντανέψω, θα πρέπει να τον φωνάξω τον παλιόφιλο τον Ηρακλή να με βοηθήσει. Θα του αναθέσω και εγώ  12  Άθλους.

ad1mobile

Βρήκα χορηγούς και θα καλοπληρωθεί. Βλέπετε τόσων χρονών που είναι τα έχει πλέον τα προβληματάκια υγείας του και θέλει να έχει και μια καβάτζα για τα υστερινά του. Μεταξύ μας, ό,τι και αν του είπα, όσο και αν προσπάθησα να τον πείσω,  δεν πιστεύει πως θα αντέξει το ΓΕΣΥ, άρα φασούλι φασούλι, φυλάει και για το γηροκομείο – έκλεισε ήδη θέση- αλλά και για πιθανά ιατρικά έξοδα που θα προκύψουν. Οι χορηγοί προέρχονται, για να κρατώ και τις πολιτικές ισορροπίες,  και από τις 3 εγγυήτριες χώρες.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Η Ελλάδα, ό,τι  μπορεί κάνει, αλλά πρέπει να ομολογήσω πως έχει την καλή θέληση. Συζητήσαμε ακόμη και την πιθανότητα να τον πληρώσει σε δραχμές.  Η Αγγλία συμφώνησε, με την επιφύλαξη να ολοκληρωθούν τα του Brexit και να δει τι δασμούς θα επιβάλει στο συνάλλαγμα που θα αποδεσμεύσει, αλλά σίγουρα κάτι θα πάρει μέσω του χαλουμιού. Η Τουρκία είπε πως θα το σκεφτεί σε σχέση και με την ΑΟΖ, μπορεί κάτι να του δώσει στα χωρικά ύδατα, αν μη τι άλλο κανένα τετραγωνικό μέτρο Μεσόγειο, να δένει τη βάρκα του όταν θα «αρμενίζει στο πέλαγο με βάρκα την ελπίδα».

Επειδή όμως ο Ηρακλής ο παλιόφιλος, ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιεί, δέχτηκε και με όρους αδιευκρίνιστους και ρευστούς. Καθίσαμε λοιπόν να κάνουμε μια άσκηση επί χάρτου και να καθορίσουμε το περιεχόμενο των 12 άθλων, βάζοντας προτεραιότητες  αλλά και δίνοντας τους ένα σύγχρονο περιεχόμενο. Αν θα έγραφε ξανά μυθολογία είπε,  είχε αποφασίσει να την γράψει με στυλ και αν μη τι άλλο να την επανεκδώσει με τον πιο πάνω τίτλο. 

Άθλος αρ. 1: Να εξοντώσει το λιοντάρι της Νεμέας: Δύσκολος για πρώτος και είπαμε να τον αφήσουμε τελευταίο. Είχε βλέπετε με τις επιθέσεις του ερημώσει όλη τη χώρα. Ήταν αυτοκρατορικό και ναρκισσιστικό και εγωκεντρικό και αδίστακτο και Ερτογανικό . Θα βλέπαμε και θα κάναμε. Αν μας έπαιρνε θα το εξοντώναμε, αν δεν μας έπαιρνε θα το προσπερνούσαμε με διπλωματικούς ελιγμούς και τριμερείς συμφωνίες. «Δυσκολάκι» μου είπε και ήξερα πως είχε δίκαιο. 

Άθλος αρ. 2: Να εξοντώσει τη Λερναία Ύδρα το τέρας  με τα 9 κεφάλια: Ανέφικτο πήγε να μου δικαιολογηθεί στην αρχή. Το τέρας της διαφθοράς και της διαπλοκής είναι καλά ριζωμένο πλέον. Έχει κλωνοποιηθεί. Δεν είναι ένα. Είναι πολλά. Κόβεις ένα κεφάλι και ξεφυτρώνουν 2. Πού κρύβεται; Πίσω από κάθε οικονομικό οργανισμό. Πίσω από κάθε πολιτικό κόμμα. Πίσω από κάθε κυβερνητικό φορέα. Πίσω από κάθε ιδιωτική επιχείρηση. Του είπα το κόλπο με την φωτιά το παλιό που είχε ξεχάσει. Να καίει τα κεφάλια κάθε που τα κόβει. Μα η φωτιά προϋποθέτει κάθαρση και απόδοση ευθυνών ανταπάντησε. Είναι αυτό εφικτό, με ρώτησε, για το νησί αυτό εν έτη 2020; Ομολογώ πως δεν κατάφερα να πω ναι,  και ας πιστεύω στα χαμένα θαύματα. Έσκυψα το κεφάλι και πήγαμε παρακάτω.

Άθλος αρ. 3: Να συλλάβει ζωντανό το ελάφι με τα χάλκινα πόδια και τα χρυσά κέρατα :  Ισχυρίστηκε ο Ηρακλής ο μέγας- σε ηλικία πια- και τρανός- τα είχε πλέον και τα κιλάκια του- πως ήταν ο άθλος από τον οποίο ίσως να ξεκινούσε και πως είναι ευκολάκι, αφού τέτοιο ελάφι δεν υπάρχει. Κάτι αγρινά που έχει υπόψη του, ξέρει πολύ καλά το πώς θα τα παγιδεύσει. Τώρα όσο για το ζωντανό είπε να μην ανησυχώ γιατί το παράνομο θήραμα όταν καλομαγειρευτεί θα είναι σχεδόν «ζωντανό»

Άθλος αρ. 4: Ο Ερυμάνθιος Κάπρος: Είπε, και με άφησε άναυδο, πως αυτό είναι λες και το έχει κάνει. Συμβολίζει, λέει, ο άθλος αυτός την προσπάθεια να περιοριστούν οι καταστροφές από τις πλημμύρες των χειμάρρων με έργα υδραυλικά. Και άκουσε, είπε, πως όλα αυτά τα λύσαμε. Ποτέ ξανά δεν θα πλημμυρίσουμε με την πρώτη βροχούλα του καλού θεού. Δεν τον πίστεψα αλλά είπα να το προσπεράσω. Εδώ θα τα χαλούσαμε;

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Άθλος αρ. 5: Να καθαριστούν οι σταύλοι του Αυγεία: 3000 βόδια, να κοπρίζουν λέει για 30 χρόνια στα γήπεδα του ποδοσφαίρου. Χειραγωγημένοι – ωραία λέξη για το σικέ- αγώνες ποδοσφαίρου. Μεγάλα ποσά σε στοιχήματα. Έλεγχος του χώρου από στοιχεία του υποκόσμου. Δεν τρόμαξε ποσώς. Όλα αυτά εύκολα θα τα διαχειριστώ είπε και ελάλησε! Μια επιτροπή δεοντολογίας με αυξημένες αρμοδιότητες. Μια γραμμή καταγγελιών, 1460. Και ένα Red Button. Διατήρηση της ανωνυμίας και προστασία των μαρτύρων. Απορώ πως δεν το σκεφτήκατε τόσα χρόνια και αφήσατε τον σταύλο σε αυτό το χάλι, δήλωσε καταληκτικά.

Άθλος αρ. 6: Στυμφαλίδες όρνιθες: Ανθρωποφάγα πουλιά. Παντού γύρω μας. Θα κροταλίσω τα κρόταλα και θα τα ξεσηκώσω τρομαγμένα. Κάνουν τα γενναία αλλά είναι «κότες». Θα τα βάλω να φαγωθούν μεταξύ τους. Θα μετατρέψω την ανθρωποφαγία τους σε κανιβαλισμό.

Άθλος αρ. 7, 8, 9 : Ταύρος της Κρήτης- Αλογα του Διομήδη- Βόδια του Γηρυόνη:  Θα τα χειριζόταν είπε εύκολα αφού εν έτη 2020 τα δικαιώματα των ζώων είναι διασφαλισμένα, με νόμους και κανονισμούς. Φιλόζωος όντας θα δημιουργούσε ένα καταφύγιο για τα τερατώδη αυτά ζώα, που με τα μυθολογικά στερεότυπα που δημιουργήσαμε, και το μονόπλευρο αφήγημα μας, τα αδικήσαμε διαχρονικά. Θα αποκαθιστούσε είπε τη φήμη τους. Μανιακά; Ανθρωποφάγα; Όλα σχετικά. Θα δημιουργούσε ένα άλλο αφήγημα λοιπόν.

Άθλος αρ. 10: Ζώνη της Ιππολύτης:  Φοβήθηκε. Αρνήθηκε. Αυτός με φεμινίστριες δεν τα έβαζε. Το πυρ το πολεμούσε, τη θάλασσα τη δάμαζε, στη γυναίκα και στο μεγαλείο της υποκλινόταν είπε. Εξάλλου τι να την κάνει μια ζώνη; Δεν ήταν συμβατή με το στυλ του.

Άθλος αρ. 11: Τα Μήλα των Εσπερίδων: Δεν το συζήτησε καν. Δεν είναι εποχή για πορτοκάλια δήλωσε. Για εισαγόμενα δεν το συζητούσε. Τα τροφοχιλιόμετρα και την κλιματική αλλαγή αυτός την σεβόταν. Θα μέναμε λοιπόν χωρίς πορτοκάλια και ας είχαμε την  πορτοκαλιά του Καραβά. 

Άθλος αρ. 12: Να φέρει τον Κέρβερο. Τον φύλακα σκύλο του κάτω κόσμου στον πάνω κόσμο: Να φέρει με άλλα λόγια τα κάτω πάνω. Άρα και τα πάνω κάτω συμπέρανα εγώ. Θα ξεκινήσει από τον 12 άθλο είπε,  και ο Δίας βοηθός!

Υπογραφή 

ad2mobile

Ο Ρομπέν των Χαμένων Θαυμάτων

Υ.Γ.: Ποιο είναι το momentum σε όλα αυτά; Μα, η κάθαρση του ποδοσφαίρου με την καταπληκτική δημιουργία της Επιτροπής Δεοντολογίας, η πολιτική απόπειρα αυτοκτονίας της ΕΔΕΚ, η επανάσταση του Ακιντζί, και το πολεμικό καζάνι που σιγοβράζει μόνιμα πλέον στη γειτονιά μας. Όσο για τον Κορονοϊό, ας τον, αυτόν τον συνηθίσαμε. 
 

article 1