Επενδυτικά ταμεία: Εκ των μελλοντικών στυλοβατών στις υπηρεσίες

Στήριξη πέραν του €1.5 εκ από τον Invest Cyprus

Του Γιώργου Καμπανέλλα* 

Ο κλάδος των επενδυτικών ταμείων γνωρίζει αλματώδη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και διόλου τυχαία θεωρείται σήμερα ως ένας από τους πλέον υποσχόμενους τομείς της κυπριακής οικονομίας. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Αρκεί να επιμετρήσει κανείς ότι τα υπό διαχείριση κεφάλαια έχουν υπερ-τριπλασιαστεί κατά τα τελευταία χρόνια ξεπερνώντας τα €7 δις. Η ανάπτυξη του κλάδου, συγκαταλέγεται στις κορυφαίες προτεραιότητες του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus), ο οποίος εργάζεται συστηματικά με στόχο την περαιτέρω αύξηση των εγγεγραμμένων επενδυτικών ταμείων και υπό διαχείριση κεφαλαίων στην Κύπρο. Τα οφέλη για την οικονομία είναι πολλαπλά, ενώ παράλληλα η ανάπτυξη του νέου αυτού τομέα εμπλουτίζει τη γκάμα των προσφερόμενων επαγγελματικών υπηρεσιών. 

Η Κύπρος διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα πάνω στα οποία στηρίζουμε την προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτικών ταμείων και των διαχειριστών τους, όπως η πρόσβαση που προσφέρει στις αγορές της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, οι υψηλής ποιότητας και συγκριτικά χαμηλού κόστους υποστηρικτές υπηρεσίες, το ελκυστικό και διαφανές φορολογικό καθεστώς, καθώς και το σύγχρονο ρυθμιστικό πλαίσιο που παρέχει υψηλή προστασία και ευελιξία. 

Επιπλέον μια σειρά από χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν με την ελκυστικότητα της Κύπρου ως προορισμού για headquartering, όπως η ασφάλεια, οι καιρικές συνθήκες, το κόστος ζωής, τα φορολογικά κίνητρα για τους διαχειριστές κεφαλαίων κ.α., συμπληρώνουν τα πλεονεκτήματα την προσπάθεια μας για προσέλκυση και μετεγκατάσταση διαχειριστών επενδυτικών κεφαλαίων στο νησί μας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Invest Cyprus άνοιξε το δρόμο για την ανάπτυξη του τομέα των επενδυτικών ταμείων, με τις επιτυχημένες προσπάθειες για εκσυγχρονισμό του ρυθμιστικού πλαισίου και τη δημιουργία έξι χρόνια πριν του Κυπριακού Συνδέσμου Επενδυτικών Ταμείων (CIFA), τον οποίο υποστηρίζει διαχρονικά με πόρους και ανθρώπινο δυναμικό. Παράλληλα ο Invest Cyprus έχει αναπτύξει πληθώρα δράσεων στα μεγάλα διεθνή χρηματοοικονομικά κέντρα, για την προώθηση της Κύπρου ως κέντρου εγγραφής και διαχείρισης επενδυτικών ταμείων και κεφαλαίων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη στήριξη των Κυπρίων επαγγελματιών, με τους οποίους αναλήφθηκαν κοινές δράσεις για την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η Κύπρος. 

Με τη συμβολή του Invest Cyprus, που μέχρι σήμερα υπολογίζεται στο 1,5 εκατ. ευρώ περίπου, ο τομέας παρουσιάζει συνεχή αυξητική τάση κατά την τελευταία πενταετία. Πέραν του εκσυγχρονισμού του ρυθμιστικού και φορολογικού πλαισίου, κομβικό σημείο για την ανάπτυξη του τομέα αποτελεί η ένταξη των Κυπριακών Επενδυτικών Ταμείων στις πλατφόρμες Vestima Fund της Clearstream, Thomson Reuters και Bloomberg, που διάνοιξε νέες ευκαιρίες και προοπτικές για τον κλάδο.  

Στη διάρκεια της φετινής χρονιάς ο Invest Cyprus πραγματοποίησε πληθώρα προωθητικών δράσεων που περιλάμβαναν τη διοργάνωση μεγάλων συνεδρίων στην Κύπρο και στο εξωτερικό, φιλοξενία επενδυτών στη χώρα μας, τομεακά roadshows και στοχευμένες εκδηλώσεις με συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, σεμινάρια και webinars, ενώ συμμετείχε σε διεθνούς εμβέλειας φόρουμ σε χρηματοοικονομικά κέντρα του εξωτερικού. Με στόχο πάντοτε την ανάδειξη όσων έχει να προσφέρει η Κύπρος στα επενδυτικά ταμεία και τους διαχειριστές τους, ο Invest Cyprus σε στενή συνεργασία με τους επαγγελματίες του τομέα καθώς και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, έχει κατά τη φετινή χρονιά πραγματοποιήσει προωθητικές δράσεις στις αγορές του Λονδίνου, Ντουμπάι, Χονγκ Κονγκ, Βιετνάμ, Τόκυο, Μπανγκόκ, Φρανκφούρτη, Αμβούργο, Νέα Υόρκη, Καζακστάν, Τελ Αβίβ, Μουμπάι και Σιγκαπούρη. 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Τα τελευταία χρόνια έγιναν πολλά βήματα για την ανάπτυξη του κλάδου και η περαιτέρω ανάπτυξη τους αποτελεί για τον Invest Cyprus στόχο αδιαπραγμάτευτο. Αναμφίβολά η συνέχιση της ανοδικής πορείας στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον προϋποθέτει ευέλικτες ρυθμιστικές αρχές, παρακολούθηση των παγκόσμιων εξελίξεων και διαρκή αναβάθμιση του ρυθμιστικού πλαισίου, αύξηση της αεροπορικής συνδεσιμότητας της χώρας, πρόσβαση σε υψηλές διαδικτυακές ταχύτητες για τους διαχειριστές και προπαντών εντατικοποίηση των προωθητικών δράσεων. 

*Γενικός Διευθυντής Invest Cyprus και Αντιπρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Επενδυτικών Ταμείων CIFA

Γιώργου Καμπανέλλα
 
396
Thumbnail

Ο δεύτερος λόγος είναι επειδή όλοι κρίνονται και ευτυχώς που οι εκλογές είναι μόλις σε 11 μήνες διότι οι ψηφοφόροι γενικώς έχουν κοντή μνήμη και ξεχνούν αλλά αυτή τη φορά επειδή τα πράγματα θα είναι ακόμη νωπά θα μπορούν οι πολίτες να τιμωρήσουν αυτούς που θέλουν και να επιβραβεύσουν αυτούς που θέλουν... 

ad1mobile


ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ 
Twitter: @tsangarisp

Τελικά ο Αναστασιάδης τα κατάφερε; Ούτε εγγυήσεις, ούτε Γενικούς Ελεγκτές, ούτε και εγκρίσεις από την Βουλή των Αντιπροσώπων; Ήθελε να δώσει ένα γενναίο πακέτο προς τις επιχειρήσεις -μικρές, μεσαίες, μεγάλες- όπως και προς τους αυτοτελώς εργαζομένους για το restart της Οικονομίας και φαίνεται πως βρήκε τον τρόπο, αλλά την ίδια ώρα ακόμη δεν ξεκαθάρισε κατά πόσο για κάποια μέτρα απαιτείται η έγκριση ή όχι από τη Βουλή. Στο ίδιο πακέτο, η Κυβέρνηση πρόσθεσε και «κοινωνικές πινελιές» για ιδιώτες που επιθυμούν να προχωρήσουν σε αγορά ή να κτίσουν το δικό τους σπίτι. Στα 13 μέτρα που εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, την Τετάρτη (27/5) περιλαμβάνονται και προτάσεις στήριξης του Τουρισμού.

Το δεύτερο πακέτο του Νίκου Αναστασιάδη (αυτό που εξήγγειλε δηλαδή την 27η Μαΐου) είναι πέραν των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ (είναι γύρω στα 1,9δισεκατομμύρια η εφάπαξ χρηματοδότηση μαζί με τα διάφορα κονδύλια για δάνεια και επιπλέον τα ποσά που θα δαπανηθούν για την επιδότηση των επιτοκίων) ενώ το πρώτο πακέτο (ειδικά ανεργιακά επιδόματα, επιδόματα φοιτητών, επιδόματα φροντίδας, κτλ) ήταν ύψους 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ

Με λίγα λόγια η Κυβέρνηση Αναστασιάδη έριξε (και θα ρίξει) χρήμα στην αγορά ύψους περίπου 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ

Άλλαξε όμως το κλίμα της αγοράς; Το χρήμα αυτό, το οποίο ρίχτηκε και θα ριχτεί στο παζάρι μέσω διαφόρων προγραμμάτων, αυτό υποτίθεται πως πρέπει να κάνει. Να διαδραματίσει το δικό του ρόλο ώστε να αλλάξει το κλίμα και να αρχίσει η οικονομία να εξέρχεται από την ύφεση. Τα δεδομένα είναι εκεί: Οι  μισθοί των εργαζομένων «επιδοτούνται» από το κράτος βοηθώντας την ίδια ώρα κατ’ αυτό τον τρόπο τους εργοδότες να παίρνουν οικονομικές ανάσες, από την άλλη, τώρα, θα διατεθεί «φτηνό χρήμα» στους επιχειρηματίες ώστε να κάνουν reboost. Οι μεν εργαζόμενοι μέσω των πρώτων προγραμμάτων στα οποία μετείχαν οι εργοδότες τους μπορούν να νιώθουν επαγγελματική σιγουριά αφού δεν μπορούν να απολυθούν… τουλάχιστον για την ώρα! 

Το κλίμα πάντως μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να είναι και ιδιαίτερα θετικό. Οι απόψεις διίστανται με κάποιους να εμφανίζονται αισιόδοξοι αλλά με κάποιους άλλους να εμφανίζονται απαισιόδοξοι. 

Ευτυχώς όμως που έρχονται και εκλογές. Βουλευτικές. Για δυο λόγους: 

Ο πρώτος λόγος, που ίσως να ακούγεται και οξύμωρο (διότι αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι ακριβώς λόγω εκλογών και λόγω πολιτικών παίγνιων το πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων αρχικώς ακυρώθηκε (λόγω ασυμφωνίας) και μετέπειτα ακόμη και το Plan B καθυστέρησε τόσο πολύ που τώρα -κάποιοι υποστηρίζουν- είναι δώρο άδωρο), είναι πως τα πράγματα ενδεχομένως να ήταν πολύ χειρότερα αν δεν βρισκόμασταν τόσο κοντά στις βουλευτικές εκλογές 

ad2mobile

Διότι αν τώρα οι πολιτικές που ανακοινωθήκαν και εφαρμόζονται διαθέτουν φιλολαϊκή προσέγγιση, υπάρχουν αμφιβολίες αν θα διέθεταν αυτή την προσέγγιση αν δεν είχαμε εκλογές. Αν τώρα τα πακέτα προστατεύουν έστω και λίγο τους εργαζομένους, υπάρχουν αμφιβολίες αν θα τους προστάτευαν αν δεν είχαμε εκλογές. Αν τώρα είναι όλοι «στην πρίζα» για τα μέτρα, υπάρχουν αμφιβολίες αν θα ήταν alert αν δεν είχαμε εκλογές. Αν τώρα δεν μπήκαμε σε Μνημόνιο, υπάρχουν αμφιβολίες αν δεν θα μπαίναμε αν δεν είχαμε εκλογές (όχι πως αυτό είναι απαραίτητα αρνητικό). Αν τώρα συντηρήθηκαν οι μισθοί στο Δημόσιο χωρίς παγοποιήσεις, υπάρχουν αμφιβολίες αν θα έμεναν ανέγγιχτοι αν δεν είχαμε εκλογές. 

Ο δεύτερος λόγος είναι επειδή όλοι κρίνονται και ευτυχώς που οι εκλογές είναι μόλις σε 11 μήνες διότι οι ψηφοφόροι γενικώς έχουν κοντή μνήμη και ξεχνούν αλλά αυτή τη φορά επειδή τα πράγματα θα είναι ακόμη νωπά θα μπορούν οι πολίτες να τιμωρήσουν αυτούς που θέλουν και να επιβραβεύσουν αυτούς που θέλουν... 

article 1