Επιβάλλεται να ξεμπερδέψουμε με τα «φαντάσματα» του ξεπλύματος 

Το εθνικό συμφέρον υπαγορεύει μηδενική ανοχή σε τέτοιου είδους φαινόμενα

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΩΣΤΟΥΡΗΣ


Κενά υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν. Το σημαντικό όμως δεδομένο, αν όχι το σημαντικότερο, είναι πως η Κύπρος κάνει πλέον πολλά σε σχέση με την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, ή πιο ορθά για την πάταξη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. 

Η Κύπρος ως κέντρο παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών, έφτιαξε μια ολόκληρη βιομηχανία η οποία άμεσα και έμμεσα δημιούργησε και συντηρεί χιλιάδες θέσεις εργασίας η οποία στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων ετών, καλύπτοντας ταυτόχρονα το μεγαλύτερο μέρος του κυπριακού ΑΕΠ, κάπου 70% ως ποσοστό.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Για χρόνια η Κύπρος παράλληλα με τη δημιουργία της βιομηχανίας των επαγγελματικών υπηρεσιών, έκτισε διεθνώς κακό όνομα ως φορολογικός παράδεισος, ως χώρος «φιλοξενίας» κυρίως Ρώσων ολιγαρχών οι οποίοι απέκτησαν και διαχειρίζονται πολλά εκατομμύρια άγνωστης προέλευσης δίχως πολλούς ελέγχους και μάλιστα με την αρωγή, την ανοχή ή την ανικανότητα ελέγχου εκ μέρους της Πολιτείας. 

Αυτά πριν το 2013. 

Κάποια δικαιολογημένα και τεκμηριωμένα, κάποια άλλα όχι. Η φρενήρης πορεία της δεκαετίας του 2000 μέχρι την οικονομική κατάρρευση του 2013, ήταν τόσο έντονη όσο και το κακό όνομα που η χώρα δημιούργησε διεθνώς. Και όπως πολύ καλά ξέρουμε το κακό όνομα δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη. Κατ’ ακρίβεια χρειάζονται πολλά περισσότερα για να πείσεις ότι οι πρακτικές, οι αδυναμίες ή οι παραλείψεις περασμένων ετών ανήκει μόνο στο παρελθόν. 

Τα τελευταία, όμως, χρόνια η χώρα έχει ενισχύσει σε τεράστιο βαθμό, τόσο το νομικό όσο και το εποπτικό της πλαίσιο, προκειμένου να είναι και να φαίνονται διαφανείς και νόμιμες οι παρεχόμενες υπηρεσίες, οι συναλλαγές, η δημιουργία και η διατήρηση τραπεζικών λογαριασμών, η εγγραφή και λειτουργία εταιρειών, η μεταφορά χρημάτων και περιορισμός της έκθεσης σε υψηλού κινδύνου χώρες, άτομα ή επιχειρήσεις και η εφαρμογή διεθνών κυρώσεων, ακόμη και των μη υποχρεωτικών που προέρχονται από τις ΗΠΑ. 

Η Κύπρος πλέον μπορεί να υποστηρίζει ξεκάθαρα ότι δημιούργησε ένα αυστηρό πλέγμα νόμων, διαδικασιών και μηχανισμών για καταπολέμηση του ξεπλύματος. Κάθε μερικούς μήνες όλο και κάτι καινούργιο προστίθεται στους μηχανισμούς πάταξης του βρώμικου χρήματος. 

Η Κύπρος δεν είναι η χειρότερη χώρα στον κόσμο σε σχέση με το ξέπλυμα, δεν είναι βεβαίως ούτε η καλύτερη. Αυτό που έχει σημασία είναι σταδιακά να κερδίζει μάχες στο συγκεκριμένο πεδίο και η βελτίωση να αποτελεί κανόνα στην πορεία της χώρας, ανεξαρτήτως του πόσο διαμαρτύρονται όσοι χάνουν δουλειές από την αυστηρότητα των νέων δεδομένων. 

Παράλληλα, τους τελευταίους μήνες η Κύπρος αποκόμισε θετικά σχόλια για την πρόοδό της, τόσο από τον υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τέτοιας φύσης θέματα Μάρσαλ Μπίλινγκσλι, όσο και από την Πρόεδρο της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της αμερικανικής Βουλής και μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος (έχει κι αυτό την ιδιαίτερη σημασία του), Μαξίν Γουότερς. 

Όλα τα πιο πάνω αποδεικνύουν ότι πρακτικά η Κύπρος αγγίζει ουσιαστικά τα θέματα καταπολέμησης του ξεπλύματος. Παρόλα αυτά, σε αυτό που το κράτος οφείλει να επικεντρωθεί είναι να κλείσει τους λογαριασμούς του παρελθόντος. Και για αυτά που έγιναν και για αυτά που δεν έγιναν. Κανένας δημοσιογράφος και κανένα ΜΜΕ ή μη κυβερνητικός οργανισμός στο εξωτερικό δεν γνωρίζουν σε βάθος τι, πώς και ποιος πιθανώς να εμπλέκεται σε παράνομες διαδρομές χρημάτων. Οι οργανισμοί που έχουν και την τεχνογνωσία και το νομικό υπόβαθρο για διεξαγωγή τέτοιων ελέγχων έχουν υποχρέωση έναντι της Πολιτείας, να κάνουν ότι περνά από το χέρι τους, ούτως ώστε εάν υπάρχει κάτι που δεν έχει αποκαλυφθεί να το εντοπίσουν, να επιβάλουν ποινές και να αποδείξουν ότι η Κύπρος ξεμπέρδεψε με τα «φαντάσματα» του παρελθόντος. 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Αυτά που πλέον εφαρμόζονται, ήδη αξιολογούνται θετικά, την ώρα που η χώρα προσθέτει όλο και περισσότερη αυστηρότητα, εργαλεία, νόμους και μηχανισμούς στον αγώνα για καταπολέμηση του ξεπλύματος. Ωστόσο, αυτά αφορούν το σήμερα. 

Με το παρελθόν όμως δεν ξεμπερδεύεις εύκολα. 

Το εθνικό συμφέρον, για το οποίο πολλές φορές γίνεται επίκληση ακόμη και για ήσσονος σημασίας θέματα, υπαγορεύει μηδενική ανοχή και πλήρη διερεύνηση της όποιας πιθανής, πραγματοποιηθείσας ή ακόμη και μη βάσιμης υπόθεσης προκειμένου να διασφαλιστεί το παρόν αλλά και το μέλλον της χώρας, μακριά από περιπέτειες όπως αυτή του 2013. 

Ανδρέας Κωστουρής
 
308
Thumbnail

Δεν θα περίμενα ποτέ πως θα ερχόταν αυτή η ώρα, αλλά προφανώς δεν έχω άλλη επιλογή. Αφού όντως πιστεύω στα χαμένα θαύματα και αγωνίζομαι, με την ελπίδα να πεθαίνει τελευταία, να τα ξαναζωντανέψω, θα πρέπει να τον φωνάξω τον παλιόφιλο τον Ηρακλή να με βοηθήσει. Θα του αναθέσω και εγώ  12  Άθλους.

ad1mobile

Βρήκα χορηγούς και θα καλοπληρωθεί. Βλέπετε τόσων χρονών που είναι τα έχει πλέον τα προβληματάκια υγείας του και θέλει να έχει και μια καβάτζα για τα υστερινά του. Μεταξύ μας, ό,τι και αν του είπα, όσο και αν προσπάθησα να τον πείσω,  δεν πιστεύει πως θα αντέξει το ΓΕΣΥ, άρα φασούλι φασούλι, φυλάει και για το γηροκομείο – έκλεισε ήδη θέση- αλλά και για πιθανά ιατρικά έξοδα που θα προκύψουν. Οι χορηγοί προέρχονται, για να κρατώ και τις πολιτικές ισορροπίες,  και από τις 3 εγγυήτριες χώρες.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Η Ελλάδα, ό,τι  μπορεί κάνει, αλλά πρέπει να ομολογήσω πως έχει την καλή θέληση. Συζητήσαμε ακόμη και την πιθανότητα να τον πληρώσει σε δραχμές.  Η Αγγλία συμφώνησε, με την επιφύλαξη να ολοκληρωθούν τα του Brexit και να δει τι δασμούς θα επιβάλει στο συνάλλαγμα που θα αποδεσμεύσει, αλλά σίγουρα κάτι θα πάρει μέσω του χαλουμιού. Η Τουρκία είπε πως θα το σκεφτεί σε σχέση και με την ΑΟΖ, μπορεί κάτι να του δώσει στα χωρικά ύδατα, αν μη τι άλλο κανένα τετραγωνικό μέτρο Μεσόγειο, να δένει τη βάρκα του όταν θα «αρμενίζει στο πέλαγο με βάρκα την ελπίδα».

Επειδή όμως ο Ηρακλής ο παλιόφιλος, ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιεί, δέχτηκε και με όρους αδιευκρίνιστους και ρευστούς. Καθίσαμε λοιπόν να κάνουμε μια άσκηση επί χάρτου και να καθορίσουμε το περιεχόμενο των 12 άθλων, βάζοντας προτεραιότητες  αλλά και δίνοντας τους ένα σύγχρονο περιεχόμενο. Αν θα έγραφε ξανά μυθολογία είπε,  είχε αποφασίσει να την γράψει με στυλ και αν μη τι άλλο να την επανεκδώσει με τον πιο πάνω τίτλο. 

Άθλος αρ. 1: Να εξοντώσει το λιοντάρι της Νεμέας: Δύσκολος για πρώτος και είπαμε να τον αφήσουμε τελευταίο. Είχε βλέπετε με τις επιθέσεις του ερημώσει όλη τη χώρα. Ήταν αυτοκρατορικό και ναρκισσιστικό και εγωκεντρικό και αδίστακτο και Ερτογανικό . Θα βλέπαμε και θα κάναμε. Αν μας έπαιρνε θα το εξοντώναμε, αν δεν μας έπαιρνε θα το προσπερνούσαμε με διπλωματικούς ελιγμούς και τριμερείς συμφωνίες. «Δυσκολάκι» μου είπε και ήξερα πως είχε δίκαιο. 

Άθλος αρ. 2: Να εξοντώσει τη Λερναία Ύδρα το τέρας  με τα 9 κεφάλια: Ανέφικτο πήγε να μου δικαιολογηθεί στην αρχή. Το τέρας της διαφθοράς και της διαπλοκής είναι καλά ριζωμένο πλέον. Έχει κλωνοποιηθεί. Δεν είναι ένα. Είναι πολλά. Κόβεις ένα κεφάλι και ξεφυτρώνουν 2. Πού κρύβεται; Πίσω από κάθε οικονομικό οργανισμό. Πίσω από κάθε πολιτικό κόμμα. Πίσω από κάθε κυβερνητικό φορέα. Πίσω από κάθε ιδιωτική επιχείρηση. Του είπα το κόλπο με την φωτιά το παλιό που είχε ξεχάσει. Να καίει τα κεφάλια κάθε που τα κόβει. Μα η φωτιά προϋποθέτει κάθαρση και απόδοση ευθυνών ανταπάντησε. Είναι αυτό εφικτό, με ρώτησε, για το νησί αυτό εν έτη 2020; Ομολογώ πως δεν κατάφερα να πω ναι,  και ας πιστεύω στα χαμένα θαύματα. Έσκυψα το κεφάλι και πήγαμε παρακάτω.

Άθλος αρ. 3: Να συλλάβει ζωντανό το ελάφι με τα χάλκινα πόδια και τα χρυσά κέρατα :  Ισχυρίστηκε ο Ηρακλής ο μέγας- σε ηλικία πια- και τρανός- τα είχε πλέον και τα κιλάκια του- πως ήταν ο άθλος από τον οποίο ίσως να ξεκινούσε και πως είναι ευκολάκι, αφού τέτοιο ελάφι δεν υπάρχει. Κάτι αγρινά που έχει υπόψη του, ξέρει πολύ καλά το πώς θα τα παγιδεύσει. Τώρα όσο για το ζωντανό είπε να μην ανησυχώ γιατί το παράνομο θήραμα όταν καλομαγειρευτεί θα είναι σχεδόν «ζωντανό»

Άθλος αρ. 4: Ο Ερυμάνθιος Κάπρος: Είπε, και με άφησε άναυδο, πως αυτό είναι λες και το έχει κάνει. Συμβολίζει, λέει, ο άθλος αυτός την προσπάθεια να περιοριστούν οι καταστροφές από τις πλημμύρες των χειμάρρων με έργα υδραυλικά. Και άκουσε, είπε, πως όλα αυτά τα λύσαμε. Ποτέ ξανά δεν θα πλημμυρίσουμε με την πρώτη βροχούλα του καλού θεού. Δεν τον πίστεψα αλλά είπα να το προσπεράσω. Εδώ θα τα χαλούσαμε;

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Άθλος αρ. 5: Να καθαριστούν οι σταύλοι του Αυγεία: 3000 βόδια, να κοπρίζουν λέει για 30 χρόνια στα γήπεδα του ποδοσφαίρου. Χειραγωγημένοι – ωραία λέξη για το σικέ- αγώνες ποδοσφαίρου. Μεγάλα ποσά σε στοιχήματα. Έλεγχος του χώρου από στοιχεία του υποκόσμου. Δεν τρόμαξε ποσώς. Όλα αυτά εύκολα θα τα διαχειριστώ είπε και ελάλησε! Μια επιτροπή δεοντολογίας με αυξημένες αρμοδιότητες. Μια γραμμή καταγγελιών, 1460. Και ένα Red Button. Διατήρηση της ανωνυμίας και προστασία των μαρτύρων. Απορώ πως δεν το σκεφτήκατε τόσα χρόνια και αφήσατε τον σταύλο σε αυτό το χάλι, δήλωσε καταληκτικά.

Άθλος αρ. 6: Στυμφαλίδες όρνιθες: Ανθρωποφάγα πουλιά. Παντού γύρω μας. Θα κροταλίσω τα κρόταλα και θα τα ξεσηκώσω τρομαγμένα. Κάνουν τα γενναία αλλά είναι «κότες». Θα τα βάλω να φαγωθούν μεταξύ τους. Θα μετατρέψω την ανθρωποφαγία τους σε κανιβαλισμό.

Άθλος αρ. 7, 8, 9 : Ταύρος της Κρήτης- Αλογα του Διομήδη- Βόδια του Γηρυόνη:  Θα τα χειριζόταν είπε εύκολα αφού εν έτη 2020 τα δικαιώματα των ζώων είναι διασφαλισμένα, με νόμους και κανονισμούς. Φιλόζωος όντας θα δημιουργούσε ένα καταφύγιο για τα τερατώδη αυτά ζώα, που με τα μυθολογικά στερεότυπα που δημιουργήσαμε, και το μονόπλευρο αφήγημα μας, τα αδικήσαμε διαχρονικά. Θα αποκαθιστούσε είπε τη φήμη τους. Μανιακά; Ανθρωποφάγα; Όλα σχετικά. Θα δημιουργούσε ένα άλλο αφήγημα λοιπόν.

Άθλος αρ. 10: Ζώνη της Ιππολύτης:  Φοβήθηκε. Αρνήθηκε. Αυτός με φεμινίστριες δεν τα έβαζε. Το πυρ το πολεμούσε, τη θάλασσα τη δάμαζε, στη γυναίκα και στο μεγαλείο της υποκλινόταν είπε. Εξάλλου τι να την κάνει μια ζώνη; Δεν ήταν συμβατή με το στυλ του.

Άθλος αρ. 11: Τα Μήλα των Εσπερίδων: Δεν το συζήτησε καν. Δεν είναι εποχή για πορτοκάλια δήλωσε. Για εισαγόμενα δεν το συζητούσε. Τα τροφοχιλιόμετρα και την κλιματική αλλαγή αυτός την σεβόταν. Θα μέναμε λοιπόν χωρίς πορτοκάλια και ας είχαμε την  πορτοκαλιά του Καραβά. 

Άθλος αρ. 12: Να φέρει τον Κέρβερο. Τον φύλακα σκύλο του κάτω κόσμου στον πάνω κόσμο: Να φέρει με άλλα λόγια τα κάτω πάνω. Άρα και τα πάνω κάτω συμπέρανα εγώ. Θα ξεκινήσει από τον 12 άθλο είπε,  και ο Δίας βοηθός!

Υπογραφή 

ad2mobile

Ο Ρομπέν των Χαμένων Θαυμάτων

Υ.Γ.: Ποιο είναι το momentum σε όλα αυτά; Μα, η κάθαρση του ποδοσφαίρου με την καταπληκτική δημιουργία της Επιτροπής Δεοντολογίας, η πολιτική απόπειρα αυτοκτονίας της ΕΔΕΚ, η επανάσταση του Ακιντζί, και το πολεμικό καζάνι που σιγοβράζει μόνιμα πλέον στη γειτονιά μας. Όσο για τον Κορονοϊό, ας τον, αυτόν τον συνηθίσαμε. 
 

article 1