Επιβάλλεται να ξεμπερδέψουμε με τα «φαντάσματα» του ξεπλύματος 

Το εθνικό συμφέρον υπαγορεύει μηδενική ανοχή σε τέτοιου είδους φαινόμενα

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΩΣΤΟΥΡΗΣ


Κενά υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν. Το σημαντικό όμως δεδομένο, αν όχι το σημαντικότερο, είναι πως η Κύπρος κάνει πλέον πολλά σε σχέση με την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, ή πιο ορθά για την πάταξη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. 

Η Κύπρος ως κέντρο παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών, έφτιαξε μια ολόκληρη βιομηχανία η οποία άμεσα και έμμεσα δημιούργησε και συντηρεί χιλιάδες θέσεις εργασίας η οποία στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων ετών, καλύπτοντας ταυτόχρονα το μεγαλύτερο μέρος του κυπριακού ΑΕΠ, κάπου 70% ως ποσοστό.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Για χρόνια η Κύπρος παράλληλα με τη δημιουργία της βιομηχανίας των επαγγελματικών υπηρεσιών, έκτισε διεθνώς κακό όνομα ως φορολογικός παράδεισος, ως χώρος «φιλοξενίας» κυρίως Ρώσων ολιγαρχών οι οποίοι απέκτησαν και διαχειρίζονται πολλά εκατομμύρια άγνωστης προέλευσης δίχως πολλούς ελέγχους και μάλιστα με την αρωγή, την ανοχή ή την ανικανότητα ελέγχου εκ μέρους της Πολιτείας. 

Αυτά πριν το 2013. 

Κάποια δικαιολογημένα και τεκμηριωμένα, κάποια άλλα όχι. Η φρενήρης πορεία της δεκαετίας του 2000 μέχρι την οικονομική κατάρρευση του 2013, ήταν τόσο έντονη όσο και το κακό όνομα που η χώρα δημιούργησε διεθνώς. Και όπως πολύ καλά ξέρουμε το κακό όνομα δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη. Κατ’ ακρίβεια χρειάζονται πολλά περισσότερα για να πείσεις ότι οι πρακτικές, οι αδυναμίες ή οι παραλείψεις περασμένων ετών ανήκει μόνο στο παρελθόν. 

Τα τελευταία, όμως, χρόνια η χώρα έχει ενισχύσει σε τεράστιο βαθμό, τόσο το νομικό όσο και το εποπτικό της πλαίσιο, προκειμένου να είναι και να φαίνονται διαφανείς και νόμιμες οι παρεχόμενες υπηρεσίες, οι συναλλαγές, η δημιουργία και η διατήρηση τραπεζικών λογαριασμών, η εγγραφή και λειτουργία εταιρειών, η μεταφορά χρημάτων και περιορισμός της έκθεσης σε υψηλού κινδύνου χώρες, άτομα ή επιχειρήσεις και η εφαρμογή διεθνών κυρώσεων, ακόμη και των μη υποχρεωτικών που προέρχονται από τις ΗΠΑ. 

Η Κύπρος πλέον μπορεί να υποστηρίζει ξεκάθαρα ότι δημιούργησε ένα αυστηρό πλέγμα νόμων, διαδικασιών και μηχανισμών για καταπολέμηση του ξεπλύματος. Κάθε μερικούς μήνες όλο και κάτι καινούργιο προστίθεται στους μηχανισμούς πάταξης του βρώμικου χρήματος. 

Η Κύπρος δεν είναι η χειρότερη χώρα στον κόσμο σε σχέση με το ξέπλυμα, δεν είναι βεβαίως ούτε η καλύτερη. Αυτό που έχει σημασία είναι σταδιακά να κερδίζει μάχες στο συγκεκριμένο πεδίο και η βελτίωση να αποτελεί κανόνα στην πορεία της χώρας, ανεξαρτήτως του πόσο διαμαρτύρονται όσοι χάνουν δουλειές από την αυστηρότητα των νέων δεδομένων. 

Παράλληλα, τους τελευταίους μήνες η Κύπρος αποκόμισε θετικά σχόλια για την πρόοδό της, τόσο από τον υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τέτοιας φύσης θέματα Μάρσαλ Μπίλινγκσλι, όσο και από την Πρόεδρο της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της αμερικανικής Βουλής και μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος (έχει κι αυτό την ιδιαίτερη σημασία του), Μαξίν Γουότερς. 

Όλα τα πιο πάνω αποδεικνύουν ότι πρακτικά η Κύπρος αγγίζει ουσιαστικά τα θέματα καταπολέμησης του ξεπλύματος. Παρόλα αυτά, σε αυτό που το κράτος οφείλει να επικεντρωθεί είναι να κλείσει τους λογαριασμούς του παρελθόντος. Και για αυτά που έγιναν και για αυτά που δεν έγιναν. Κανένας δημοσιογράφος και κανένα ΜΜΕ ή μη κυβερνητικός οργανισμός στο εξωτερικό δεν γνωρίζουν σε βάθος τι, πώς και ποιος πιθανώς να εμπλέκεται σε παράνομες διαδρομές χρημάτων. Οι οργανισμοί που έχουν και την τεχνογνωσία και το νομικό υπόβαθρο για διεξαγωγή τέτοιων ελέγχων έχουν υποχρέωση έναντι της Πολιτείας, να κάνουν ότι περνά από το χέρι τους, ούτως ώστε εάν υπάρχει κάτι που δεν έχει αποκαλυφθεί να το εντοπίσουν, να επιβάλουν ποινές και να αποδείξουν ότι η Κύπρος ξεμπέρδεψε με τα «φαντάσματα» του παρελθόντος. 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Αυτά που πλέον εφαρμόζονται, ήδη αξιολογούνται θετικά, την ώρα που η χώρα προσθέτει όλο και περισσότερη αυστηρότητα, εργαλεία, νόμους και μηχανισμούς στον αγώνα για καταπολέμηση του ξεπλύματος. Ωστόσο, αυτά αφορούν το σήμερα. 

Με το παρελθόν όμως δεν ξεμπερδεύεις εύκολα. 

Το εθνικό συμφέρον, για το οποίο πολλές φορές γίνεται επίκληση ακόμη και για ήσσονος σημασίας θέματα, υπαγορεύει μηδενική ανοχή και πλήρη διερεύνηση της όποιας πιθανής, πραγματοποιηθείσας ή ακόμη και μη βάσιμης υπόθεσης προκειμένου να διασφαλιστεί το παρόν αλλά και το μέλλον της χώρας, μακριά από περιπέτειες όπως αυτή του 2013. 

Ανδρέας Κωστουρής