Επιτόκιο υπερημερίας: Πώς μπορεί να ρυθμιστεί το ύψος της χρέωσης

Η νομοθετική εξουσία καλείται να βάλει ένα όριο στο ύψος της χρέωσης αυτής, συνδέοντας το με αντικειμενικό δείκτη

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ*

Δεν θα καταχραστώ το χρόνο σας μπαίνοντας σε αχρείαστη ανάλυση νομοθεσιών, κανονισμών κτλ. Γράφω, θεωρώ, με απλά και κατανοητά λόγια ώστε να καταλαβαίνουμε όλοι μας γιατί μιλάμε. 

Επιτόκιο υπερημερίας είναι το επιτόκιο που χρεώνεται επιπλέον του συμφωνηθέν επιτοκίου σε μια δανειστική σύμβαση στην περίπτωση που ο δανειολήπτης καθυστερήσει την πληρωμή μιας ή περισσοτέρων δόσεων. Η χρέωση αυτή αφορά στο ποσό σε καθυστέρηση ή σε ολόκληρο το ποσό του δανείου, όταν το δάνειο έχει τερματιστεί.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Τη δεδομένη στιγμή όλα τα πιστωτικά ιδρύματα επιλέγουν να χρεώνουν τους λογαριασμούς σε καθυστέρηση με το υψηλότερο ποσοστό τόκου υπερημερίας που προβλέπει η νομοθεσία, δηλαδή με 2% - υπάρχουν εξαιρέσεις αλλά είναι ελάχιστες.

Λαμβάνοντας υπόψη το ύψος των καταθετικών επιτοκίων αλλά και το ύψος των δανειστικών επιτοκίων στην εποχή μας, τολμώ να πω ότι η εφαρμογή χρέωσης επιτοκίου υπερημερίας ύψους 2% αποτελεί υπερβολή και αγγίζει τα όρια της αισχροκερδείας.

Οφείλω να ομολογήσω ότι πλείστα τα πιστωτικά ιδρύματα αφαιρούν αυτές τις χρεώσεις κατά τη διάρκεια της αναδιάρθρωσης μιας πιστωτικής διευκόλυνσης, πρακτική που ακολουθούν πολλές φορές και οι αποφάσεις των δικαστηρίων. Το ερώτημα όμως παραμένει. Γιατί να παρέχεται στις τράπεζες αυτή η δυνατότητα αρχής εξαρχής;

Η νομοθετική εξουσία καλείται να βάλει ένα όριο στο ύψος αυτής της χρέωσης συνδέοντας το ανώτερο επιτρεπόμενο ύψος της με κάποιο αντικειμενικό δείκτη, όπως είναι, για παράδειγμα, το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζας. Έτσι θα εφαρμόζεται αυτόματα αναπροσαρμογή του ανωτέρου επιτρεπόμενου ποσοστού χρέωσης χωρίς να χρειάζεται κάποια παρέμβαση όταν τα δεδομένα αλλάζουν.  

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Απλά και εύκολα, εφαρμόσιμα μετρά, που είναι προς όφελος τόσο της κοινωνίας των πολιτών όσο και των ιδίων των τραπεζών, οι οποίες ούτως η άλλως απαλείφουν ή υποχρεώνονται να απαλείφουν τη συγκεκριμένη χρέωση.

*Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος – Σύμβουλος Αφερεγγυότητας, Πρόεδρος Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων ΔΗΣΥ
 

Μάριος Πελεκάνος
 
242
Thumbnail

• Αναγάγει την κάθε μπαρούφα σε θέμα της ημέρας, χωρίς να σκέφτεται τη ζημιά στον τόπο και την οικονομία

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ


Ο Ρωμαίος σατιρικός ποιητής Γιουβενάλης μιλούσε για «Panem et circenses», δηλαδή «Άρτον και θεάματα»

Συνήθισε, λοιπόν, ο κυπριακός λαός, και ίσως το αναμένει και ίσως οι πολιτικοί και διάφοροι άλλοι παράγοντες που προσδοκούν στην εξουσία και την πολιτική, να το εκμεταλλεύονται, να ακούει ατάκες, βαρύγδουπες εξαγγελίες, μεγάλα λόγια. Να ακούει πολιτικάντηδες να προβάλλουν το… ανάστημά τους, να φωνάζουν, να απειλούν, να καρατομούν και να δείχνουν την… πυγμή τους. Ο λαός περιμένει την ατάκα του πολιτικού ή την … εξειδικευμένη ατάκα ενός οικονομολόγου που προσδοκά να κατακτήσει την εξουσία, για να την αναγάγουν σε κύριο ζήτημα στις συνάξεις, να την επικαλεστεί και να την τραβήξει μέχρι εκεί που δεν φτάνει. 

ad1mobile

 

ad2mobile

>>>Διαβάστε ακόμη: Πέντε αγωγές και πέντε εξελίξεις ίσως τινάξουν τα κρατικά ταμεία<<<

Το πλήθος ή καλύτερα ο όχλος, θέλει θεάματα από δυνατούς παίκτες, τραγουδοποιούς, θεατρίνους, ηθοποιούς της πολιτικής. Τίποτε λιγότερο δεν τους ικανοποιεί, τίποτε λιγότερο το θεωρούν ψεύτικο.

Η λησμονιά…

Όμως, ο λαός ξεχνά τέσσερα βασικά ζητήματα:
•    Η Κύπρος οδηγήθηκε στις αιματηρές μέρες του 2013, επειδή τα προηγούμενα χρόνια κάποιοι χάιδευαν τα αυτιά της εξουσίας και επειδή η εξουσία δεν ήθελε να ακούσει για να μην χάσει το έρεισμα, τη δύναμή της ανάμεσα στον λαό.

•    Η Κύπρος εισήλθε σε μνημόνιο και οι δανειστές επέβαλαν μέτρα, επειδή δεν λήφθηκαν στην ώρα τους οι ενδεδειγμένες αποφάσεις και όταν έπρεπε να ληφθούν, μεταξύ πρώτου και δεύτερου eurogroup, λήφθηκαν αποφάσεις που θεωρούνταν τότε, ότι θα είχαν τις λιγότερες επιπτώσεις. 

•    Η Κύπρος … διέσωσε το χρηματοπιστωτικό της σύστημα επειδή εισήλθαν σε αυτό ξένοι επενδυτές, τοποθέτησαν χρήματα και επέδειξαν εμπιστοσύνη στην Κυπριακή Δημοκρατία.

•    Η Κύπρος βρίσκεται σήμερα σε μια θέση, που θα μπορούσε να ήταν και χειρότερη, ομιλούντες οικονομικά, επειδή παρά τις παραλείψεις, τα λάθη, τις επιπόλαιες ενέργειες και αποφάσεις και την εμπιστοσύνη στους συμμαθητές, έγινε πάρα πολλή δουλειά.
Όμως, αυτός ο λαός έμαθε να φωνάζει, να μουρμουρά, να μεμψιμοιρεί και να δέχεται αποφάσεις, χωρίς να εισηγείται εναλλακτικές. Δεν κατάφερε να εκλέξει στη Βουλή ανθρώπους που έχουν το ανάστημα και την πυγμή να παρουσιάσουν τεκμηριωμένες εναλλακτικές, όχι λαϊκίστικες προσεγγίσεις, για να «γράψουν» στις κάμερες, όχι να πωλήσουν φύκια και μεταξωτές κορδέλες, προσδοκώντας στην επόμενη ημέρα των εκλογών.

>>> ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF <<< 

Σιωπά δουλοπρεπώς
Ο λαός συνήθισε να σιωπά, δουλοπρεπώς, να μεμψιμοιρεί στις συνάξεις, στα καφέ, στις εκκλησίες και στα γραφεία, χωρίς να προτείνει εναλλακτική. Και κυρίως να αναγάγει σε θέμα της ημέρας, μέχρι να έλθει στην επιφάνεια το επόμενο, την κάθε μπαρούφα που εκστομίζει κάποιος είτε για να επιδείξει … γνώσεις είτε για να κάμει ζημιά, ηθελημένα ή από άγνοια σε ένα θεσμό, σε έναν οργανισμό ή σε ένα άτομο.

Επιτέλους! Ποιος θα σκεφτεί σοβαρά σε αυτόν τον τόπο που παραπαίει καθημερινά; Ποιος θα σκεφτεί λογικά, με σύνεση, σοβαρότητα, υπεύθυνα, με γνώμονα το συμφέρον του συνόλου και της οικονομίας.

Η ώρα της προσωπικής ευθύνης του καθενός έχει φτάσει. Δεν μπορεί να ανεχόμαστε να είμαστε οι παράπλευρες απώλειες ενός πολέμου που γίνεται μόνο και μόνο για λόγους εντυπωσιασμού, για να βγουν κάποιοι κερδισμένοι. Είναι η ώρα της ευθύνης! Ίσως, για μένα, είναι καλύτερα η ώρα της Τρόικας. Για να μας συνετίσει, να μας ξυπνήσει από τον λήθαργο, να μας βάλει σε τάξη… Προτού αρχίσουν και πάλι τα δύσκολα, που ήδη τα βλέπουμε μπροστά μας και γυρίζουμε από την άλλη, φοβούμενοι μήπως μας αγγίξουν σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Όπως, βέβαια, μάθαμε τόσα χρόνια!  

article 1