Εξαγγελία Χριστοδουλίδη: Πολλή επικοινωνία, λίγη ουσία 

Το κείμενο, τα μηνύματα και η ουσία που έλειπε 

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΩΣΤΟΥΡΗΣ

Με πολύ λίγη ουσιαστική αναφορά σε πρόγραμμα, εισηγήσεις, λύσεις και προτάσεις αλλά με πολλή επικοινωνία, σημειολογία, καλή εικόνα και καλοδουλεμένο σενάριο έκανε την εξαγγελία για τις Προεδρικές Εκλογές του 23’ ο Νίκος Χριστοδουλίδης. 

Σε μια εξαγγελία που αναμενόταν με ενδιαφέρον ο Νίκος Χριστοδουλίδης και προφανώς το επιτελείο του πήραν την απόφαση για κάτι δουλεμένο σε επίπεδο παραγωγής. Είναι ξεκάθαρο ότι υπήρχε σενάριο, προεπιλεγμένος χώρος και ώρα και πιθανώς η βιντεογράφηση της εξαγγελίας να είχε και πρόβες. 

Με πολλές, σχεδιασμό φωτισμού και μακιγιάζ  
Σε επίπεδο παραγωγής η βιντεογράφηση έγινε με τουλάχιστον τρεις κάμερες, χρήση teleprompter (το μηχάνημα ανάγνωσης χωρίς να χρειάζονται χαρτιά), καλό φωτισμό τόσο στον κ. Χριστοδουλίδη όσο και στον χώρο όπου καθόταν ο κόσμος που συνόδευσε τον τέως Υπουργό. Ταυτόχρονα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ήταν μακιγιαρισμένος και η παραγωγή φρόντισε να έχει εμβόλιμα πλάνα, τα οποία συνήθως χρησιμοποιούνται για κάλυψη προτάσεων στις οποίες γίνονται λάθη. 

Αυτού του επιπέδου παραγωγή κοστίζει, χρειάζεται προετοιμασία και προγραμματισμό, στοιχεία στα οποία επένδυσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο στόχος ήταν ξεκάθαρος και σε μεγάλο βαθμό επετεύχθη: Αψεγάδιαστη εικόνα. 

Μάλιστα, η παραγωγή προνόησε να έχει και παράλληλη απόδοση της ομιλίας στη νοηματική, κάτι που επίσης δεικνύει την καλή οργάνωση που υπήρξε. 

Την άρτια, τεχνικά, παραγωγή στήριξε και αναβάθμισε ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης με τα επικοινωνιακά του προσόντα. Άνετη ανάγνωση, σωστό ύφος, καλός τονισμός, παύσεις εκεί και όπου έπρεπε. 

Το κείμενο, τα μηνύματα και η ουσία που έλειπε 
Το κείμενο αν και μεγάλο, πρέπει να ήταν πέριξ των 2.000 λέξεων, δεν ήταν πολιτικά ουσιαστικό αλλά περιορίστηκε σε απλά λόγια και φράσεις με προφανή στόχο να προσεγγίσουν το κοινό και όχι να το προβληματίσουν ή περισσότερο να το τρομάξουν. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ενέταξε τις περισσότερες δυνατές ομάδες πολιτών στην ομιλία του, αφήνοντας -επιμελώς- εκτός τους Τ/κ και κοινωνικά ρεύματα που διεκδικούν ίση αντιμετώπιση στη βάση της όποιας διαφορετικότητας. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους νέους και στις οικογένειες, «παίζοντας στο δικό του γήπεδο» ως πατέρας τεσσάρων παιδιών. 

Ταυτόχρονα, ήταν απόλυτα ξεκάθαρη η προσπάθειά του να δώσει υπερκομματικό ύφος στην υποψηφιότητά του και την ίδια ώρα ότι δεν είναι πολιτικός που κλείνεται στο γραφείο αλλά ότι έχει επαφή με τον κόσμο. Μίλησε πολύ στον ενικό και έκανε εναλλαγές στον πληθυντικό με στόχο -κυρίως- να εντάξει τους ακροατές στην ομάδα του. 

Το κυριότερο κενό που εντόπισα στην εξαγγελία Χριστοδουλίδη είναι έστω οι πυλώνες ή οι άξονες πολιτικής που θα επιδιώξει να εφαρμόσει. Με άλλα λόγια το κείμενό του θα μπορούσε να αναγνωστεί από οποιονδήποτε υποψήφιο για τις Προεδρικές Εκλογές, ανεξαρτήτως πολιτικού χώρου. 

Τα ειδικά σημεία για τα οποία ο Νίκος Χριστοδουλίδης μίλησε πιο συγκεκριμένα αφορούν τις αναφορές στις πολιτικές καταβολές του, στη σχέση και στην εκτίμηση που τρέφει για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στη δέσμευσή του ότι δε θα δημιουργήσει πολιτικό κόμμα. Αυτή η τακτική εύκολα οδηγεί στον συνειρμό ανοίγματος του Νίκου Χριστοδουλίδη αφενός προς Συναγερμικούς και αφετέρου προς το ΔΗΚΟ ή ευρύτερα τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου. 

Διαφοροποιήθηκε ή τουλάχιστον προσπάθησε να διατηρήσει κάποια απόσταση από τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη, όχι αποδομώντας την αλλά προσπαθώντας να δώσει ανανεωτικό τόνο στη δική του υποψηφιότητα. Έγειρε λίγο δεξιά, ελάχιστα αριστερά αλλά ρητορικά και επικοινωνιακά ισορρόπησε ως ανεξάρτητος. 

Για κεφαλαιώδη ζητήματα όπως το Κυπριακό, η οικονομία και βασικές κοινωνικές διεκδικήσεις και απαιτήσεις (Υγεία, Παιδεία, δικαιώματα, μεταναστευτικό) δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρεια ή δίνοντας τον τόνο που η πιθανή διακυβέρνησή του θα έχει. Τόνισε, πάντως, ότι αυτά θα αποκρυσταλλωθούν στην πορεία και μέσω του υπό κατάρτιση προγράμματός του. Τακτικά θεωρώ λανθασμένη την οδό που επέλεξε διότι δόθηκε υπέρμετρα μεγάλη έμφαση στον ίδιο και στην εικόνα του και όχι στις ιδέες, τις προτάσεις και τα πρόσωπα που πιθανώς θα τον πλαισιώσουν. 

Πάντως, σε γενικές γραμμές κάποιο μεγάλο λάθος δεν καταγράφηκε, όπως δεν καταγράφηκε και κάτι αξιοσημείωτο στα θετικά πέραν της ποιότητας στην παραγωγή και στην οργάνωση. Η εξαγγελία, ωστόσο, Χριστοδουλίδη βάζει για τα καλά την προεκλογική περίοδο στην τελική της φάση με το παζλ των υποψηφίων σταδιακά να συμπληρώνεται. Πλέον και οι δημοσκοπήσεις θα είναι πιο αντιπροσωπευτικές των τάσεων στο εκλογικό σώμα, ενώ η προσδοκία είναι όσο περνά ο χρόνος να γίνεται και συζήτηση επί της ουσίας και όχι στη βάση της συμπάθειας και μόνο, της δημοτικότητάς ή των κομματικών συμμαχιών και ισορροπιών. Στη ζυγαριά διαμόρφωσης απόψεων επιβάλλεται να τεθούν τα δύσκολα θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα και η κοινωνία, οι προκλήσεις που έπονται και οι αλλαγές, οι μεταρρυθμίσεις ή οι παρεμβάσεις που απαιτούνται. 

Στο επικοινωνιακό πεδίο, ήδη από την εξαγγελία Αβέρωφ Νεοφύτου τον περασμένο Δεκέμβριο, φαίνεται ότι σε αυτές τις εκλογές θα παίξουν σημαντικό ρόλο τα νέα μέσα επικοινωνίας και προβολής, τα social media και κυρίως τα βίντεο. 
 

Ανδρέας Κωστουρής