Γνωσιακά, επικοινωνιακά και συν-εργατικά

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΗΒΗ ΛΑΜΠΡΟΥ*

Τι είναι τελικά «κοινωνικό» στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ); Γνωσιακά, επικοινωνιακά και συν-εργατικά. Οι άνθρωποι έχουμε γνωστικές ικανότητες που χρησιμοποιούμε ώστε να είναι δυνατή η διάδραση μεταξύ μας, επικοινωνώντας,  δημιουργούμε κοινούς χώρους, υλικούς και άυλους. Κάποιες φορές αυτοί οι κοινοί χώροι, χρησιμοποιούνται για την συν-παραγωγή, καινούριου περιεχομένου, καινούριων  ποιοτήτων, καινούριων κοινοτήτων. Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης είναι μια τέτοια μορφή καινούριων κοινοτήτων. Στη θεωρία, οι πλατφόρμες αυτές επιτρέποντας τη διάδραση ανεξάρτητα χώρου και χρόνου εστιάζουν στην επικοινωνία, τη συνεργασία, την οικοδόμηση κοινοτήτων, αλλά και τη διατήρηση και εξέλιξή τους. Μπορούν να λειτουργήσουν ως fora ιδεολογικών συζητήσεων, ως παρατηρητές θέσεων και απόψεων, να οργανώσουν διαμαρτυρίες, να ηγηθούν σε εξελίξεις. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Η συνέργια θα έπρεπε να είναι ο κανόνας στα ΜΚΔ, όπου το σύνολο του όλου είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών του. Και ίσως είναι έτσι. Απλώς, το αποτέλεσμα αυτού του όλου την προηγούμενη εβδομάδα ήταν η θλιβερή, η  εξευτελιστική εικόνα των σχολίων γύρω από την υπόθεση της δίκης της νεαρής γυναίκας στο επαρχιακό δικαστήριο Αμμοχώστου. Η κανονικοποίηση του βιασμού, ο μισογυνισμός, ο ρατσισμός, η πολυπραγματογνωμοσύνη μας ήταν κανόνας.  Πέρα από το θλιβερό του περιεχομένου, ήταν και το τραγικό της γλωσσικής μας ένδειας και ημιμάθειας. 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Οι λέξεις μας, ο γλωσσικός μας πλούτος, η ικανότητα χρήσης και αντίληψης αφαιρετικών και συγκεκριμένων εννοιών, διευρύνουν τις αντιληπτικές μας ικανότητες. Η κατανόηση της πραγματικότητας συνδέεται άμεσα με τη γλώσσα.  Η γλώσσα, η χρήση λέξεων και συμβόλων, βοηθάει στην εστίαση της αντίληψης και της προσοχής μας σε συγκεκριμένους τομείς, σημαντικούς για κάθε κοινωνία ξεχωριστά. Δεν έχουν όλες οι γλώσσες τον ίδιο αριθμό λέξεων. Δεν υπάρχουν λέξεις για όλες τις έννοιες.  Κάθε γλώσσα, κάθε κοινωνία, βρίσκει, αντιγράφει, δημιουργεί και  χρησιμοποιεί λέξεις που είναι σημαντικές ή βασικές για την κουλτούρα της. Η γλώσσα, δηλαδή, λειτουργεί ως ένα φίλτρο αντίληψης, μνήμης και σημασιοδότησης.  

Και η κουλτούρα που εμφανίζουμε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, μέσα από την επιλογή των λέξεων και του ύφους είναι εύγλωττη, αλλά σε αυτή την περίπτωση το ευ αγνοείται.

*Η Ήβη Λάμπρου είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Frederick

Ήβη Λάμπρου
 
283
Thumbnail

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΣΚΙΔΗΣ*

ad1mobile

Είναι γενική παραδοχή ότι ‘ο περί Ενοικιοστασίου Νόμος’ είναι αναχρονιστικός και πρέπει να καταργηθεί γιατί δημιουργεί πολλές στρεβλώσεις στην αγορά ακινήτων στην Κύπρο. 

Ο νόμος αυτός έγινε μετά την εισβολή του 1974 με σκοπό να προστατέψει τους πρόσφυγες που αναγκάστηκαν να καταφύγουν στις ελεύθερες περιοχές, από πιθανούς πλεονέκτες ιδιοκτήτες. Παρόμοιοι νόμοι είχαν γίνει και σε κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες μετά από πολέμους ή θεομηνίες. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Σε όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες είτε καταργηθήκαν τελείως, είτε παρέμειναν σε μορφή που δεν δημιουργούν προβλήματα στην αγορά ακινήτων. Στην δική μας περίπτωση, όχι μόνο δεν τροποποιήθηκαν οι πρόνοιες του νόμου, αλλά επεκτάθηκαν για να περιλαμβάνουν όλα τα ακίνητα που κτίστηκαν μέχρι τις 31/12/1999 σε όλες τις πόλεις και κάποια χωριά. 

Οι βασικές πρόνοιες του ενοικιοστάσιου που δημιουργούν στρεβλώσεις, είναι οι εξής:

1/ Το ύψος της μέγιστης αύξησης που επιτρέπεται να απαιτηθεί από τους θέσμιους ενοικιαστές, καθορίζεται κάθε δεύτερο Απρίλη, από την κυβέρνηση. Δυστυχώς οι αποφάσεις των εκάστοτε κυβερνόντων δεν βασίζονται σε καθαρά οικονομικά κριτήρια αλλά μάλλον σε ψηφοθηρικές προσεγγίσεις που περιόρισαν σημαντικά τις αυξήσεις των ενοικίων στα ενοικιοστασιακά ακίνητα.

2/ Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες μπορεί να επανακτήσει ένας ιδιοκτήτης την κατοχή του ακινήτου του και να τερματίσει την ενοικίαση, είναι καθορισμένοι στον νόμο. Με τους αργούς ρυθμούς διεκπεραίωσης υποθέσεων ενώπιον των δικαστηρίων μας είναι σχεδόν αδύνατον να ανακτήσει ένας ιδιοκτήτης το ακίνητο του για οποιοδήποτε λόγο σε χρόνο λιγότερο των επτά ετών. 

Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω, τα ενοικιοστασιακά ακίνητα, τα οποία αποτελούν περίπου το 50% του συνολικού αριθμού ακινήτων προς ενοικίαση στις πόλεις, ενοικιάζονται με ενοίκια πολύ χαμηλότερα των υπολοίπων ακινήτων. Αυτό δημιουργεί ιδιοκτήτες, ενοικιαστές και ακίνητα δύο ταχυτήτων. Στο νόμο του ενοικιοστασίου οφείλεται εν μέρη και η σημαντική αύξηση των ενοικίων, που παρουσιάστηκε τελευταίως στα μη ενοικιοστασιακά ακίνητα λόγω του ότι τα μισά ακίνητα έχουν βγει εκτός αγοράς ενοικίων και για αυτό όλη η ζήτηση επικεντρώθηκε στα άλλα μισά. 

Υπάρχει τώρα πρόταση νόμου για τροποποίηση του σχετικού νόμου. Η πρόταση για αλλαγή της νομοθεσίας η οποία αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής σε μια από τις επόμενες Παρασκευές, στοχεύει στην επίσπευση έξωσης θέσμιων ενοικιαστών σε περίπτωση μη πληρωμής ενοικίων. Είναι θετικό ότι κάποιοι βουλευτές τόλμησαν να προτείνουν αλλαγή σε αυτή την ‘ιερή αγελάδα’ που ονομάζεται ενοικιοστάσιο. Θα ήταν πιο ουσιαστική η βελτίωση εάν για παράδειγμα η πρόταση ήταν για σταδιακή κατάργηση του νόμου. 

Με τις σημερινές συνθήκες είναι οι ιδιοκτήτες που χρειάζονται την προστασία του νόμου από τους ενοικιαστές παρά το αντίθετο. Οι ιδιοκτήτες, μαστίζονται από ενοικιαστές που είναι κακοπληρωτές, δημιουργούν ζημιές, αφήνουν λογαριασμούς απλήρωτους και δεν μπορούν βρουν το δίκαιο τους σε εύλογο χρονικό διάστημα στα κυπριακά δικαστήρια. Επιπλέον, το ενοίκιο είναι το μοναδικό εισόδημα που τριπλοφορολογείται, δηλαδή πληρώνει φόρο εισοδήματος, άμυνα και ΓΕΣΥ. 

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

ad2mobile

Καταλήγοντας, οι ιδιοκτήτες ακινήτων χρειάζονται την στήριξη της πολιτείας για να μπορούν να προσφέρουν ακίνητα προς ενοικίαση με λογικά ενοίκια. Μεταξύ άλλων πρέπει να τροποποιηθεί ουσιαστικά ο νόμος του ενοικιοστασίου, να απλοποιηθούν και να εκσυγχρονιστούν οι σχετικές φορολογίες στα ακίνητα, να αυξηθεί η ταχύτητα με την οποία τα δικαστήρια μας αποφασίζουν σε διαφορές ιδιοκτητών -ενοικιαστών, και να βελτιωθεί ο νόμος για κοινόκτητες οικοδομές. 

*Διευθυντής FOX Smart Estate Agency, Πρόεδρος Κυπριακού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΚΣΙΑ)

article 1