Το ευ και το καλό

Γνωσιακά, επικοινωνιακά και συν-εργατικά

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΗΒΗ ΛΑΜΠΡΟΥ*

Τι είναι τελικά «κοινωνικό» στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ); Γνωσιακά, επικοινωνιακά και συν-εργατικά. Οι άνθρωποι έχουμε γνωστικές ικανότητες που χρησιμοποιούμε ώστε να είναι δυνατή η διάδραση μεταξύ μας, επικοινωνώντας,  δημιουργούμε κοινούς χώρους, υλικούς και άυλους. Κάποιες φορές αυτοί οι κοινοί χώροι, χρησιμοποιούνται για την συν-παραγωγή, καινούριου περιεχομένου, καινούριων  ποιοτήτων, καινούριων κοινοτήτων. Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης είναι μια τέτοια μορφή καινούριων κοινοτήτων. Στη θεωρία, οι πλατφόρμες αυτές επιτρέποντας τη διάδραση ανεξάρτητα χώρου και χρόνου εστιάζουν στην επικοινωνία, τη συνεργασία, την οικοδόμηση κοινοτήτων, αλλά και τη διατήρηση και εξέλιξή τους. Μπορούν να λειτουργήσουν ως fora ιδεολογικών συζητήσεων, ως παρατηρητές θέσεων και απόψεων, να οργανώσουν διαμαρτυρίες, να ηγηθούν σε εξελίξεις. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Η συνέργια θα έπρεπε να είναι ο κανόνας στα ΜΚΔ, όπου το σύνολο του όλου είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών του. Και ίσως είναι έτσι. Απλώς, το αποτέλεσμα αυτού του όλου την προηγούμενη εβδομάδα ήταν η θλιβερή, η  εξευτελιστική εικόνα των σχολίων γύρω από την υπόθεση της δίκης της νεαρής γυναίκας στο επαρχιακό δικαστήριο Αμμοχώστου. Η κανονικοποίηση του βιασμού, ο μισογυνισμός, ο ρατσισμός, η πολυπραγματογνωμοσύνη μας ήταν κανόνας.  Πέρα από το θλιβερό του περιεχομένου, ήταν και το τραγικό της γλωσσικής μας ένδειας και ημιμάθειας. 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Οι λέξεις μας, ο γλωσσικός μας πλούτος, η ικανότητα χρήσης και αντίληψης αφαιρετικών και συγκεκριμένων εννοιών, διευρύνουν τις αντιληπτικές μας ικανότητες. Η κατανόηση της πραγματικότητας συνδέεται άμεσα με τη γλώσσα.  Η γλώσσα, η χρήση λέξεων και συμβόλων, βοηθάει στην εστίαση της αντίληψης και της προσοχής μας σε συγκεκριμένους τομείς, σημαντικούς για κάθε κοινωνία ξεχωριστά. Δεν έχουν όλες οι γλώσσες τον ίδιο αριθμό λέξεων. Δεν υπάρχουν λέξεις για όλες τις έννοιες.  Κάθε γλώσσα, κάθε κοινωνία, βρίσκει, αντιγράφει, δημιουργεί και  χρησιμοποιεί λέξεις που είναι σημαντικές ή βασικές για την κουλτούρα της. Η γλώσσα, δηλαδή, λειτουργεί ως ένα φίλτρο αντίληψης, μνήμης και σημασιοδότησης.  

Και η κουλτούρα που εμφανίζουμε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, μέσα από την επιλογή των λέξεων και του ύφους είναι εύγλωττη, αλλά σε αυτή την περίπτωση το ευ αγνοείται.

*Η Ήβη Λάμπρου είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Frederick

Ήβη Λάμπρου