ΓεΣΥ: H κινδυνολογία περί μη εφαρμογής του και οι απαντήσεις...

 

Μόνο εξοργισμό προκαλούν τους τελευταίους μήνες τα όσα εκτυλίσσονται στον τομέα της υγείας και στα πλαίσια των διεργασιών για την εισαγωγή του ΓεΣΥ. Οι κινδυνολογίες, οι ανακρίβειες και οι προσπάθειες να δημιουργηθεί κλίμα πανικού ότι δήθεν οι παιδίατροι θα τινάξουν στον αέρα την εφαρμογή του ΓεΣΥ, αποτελούν μέγιστη ασέβεια προς τους ασθενείς και δη τους μακροχρόνιους.

Ασέβεια σε αυτούς τους ανθρώπους που καθημερινά δίνουν μάχη όχι μόνο για να κρατηθούν στη ζωή αλλά και να κρατήσουν την αξιοπρέπειά τους μπροστά στις δυσκολίες πρόσβασης ποιοτικών υπηρεσιών φροντίδας. Σε αυτούς τους ανθρώπους που για να ζήσουν είτε έχουν απωλέσει τις περιουσίες τους για να εξασφαλίσουν ποιοτική φροντίδα, είτε όσοι δεν έχουν τα χρήματα να προσπαθούν να ισορροπήσουν σε ένα σύστημα υγείας υπό κατάρρευση.

Μέγιστη, λοιπόν, ασέβεια σε αυτούς τους ανθρώπους που χρόνια τώρα επιδεικνύουν υπομονή μέχρι να εισαχθεί το ΓεΣΥ ώστε να ανακουφιστούν είτε από την πίεση του οικονομικού βάρους που απαιτεί ο ιδιωτικός τομέας της υγείας, είτε από την πίεση των άθλιων συνθηκών που επικρατεί στα δημόσια νοσηλευτήρια. Mία βόλτα όλων των πολιτών κυρίως στα ογκολογικά κέντρα, στις νεφρολογικές και καρδιολογικές κλινικές, που βρίσκονται οι πλείστοι μακροχρόνιοι ασθενείς, είναι αρκετή για να διαπιστώσουμε γιατί πρέπει να απαιτήσουμε ΓεΣΥ χθες, και να αντιδράσουμε μπροστά στις όποιες προσπάθειες υπόσκαψης των μεταρρυθμίσεων, καθότι είναι πλέον φανερό ότι τέτοιες ενέργειες γίνονται όταν θίγονται οικονομικά συμφέροντα και ουδόλως σχέση έχουν με την υποτιθέμενη προστασία των ασθενών!

Πιο κάτω θα προσπαθήσουμε να ξεδιπλώσουμε την κινδυνολογία που αναπτύσσεται και αναπαράγεται τους τελευταίους μήνες και να δώσουμε απαντήσεις με βάσει τους κανονισμούς που διέπουν το ΓεΣΥ...  

Κινδυνολογία Φάση 1
Από τον περασμένο Αύγουστο ξεκίνησε μια ανευ προηγουμένου συζήτηση με την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου να καλεί τα μέλη της να μην ενταχθούν στο νέο σύστημα υγείας. Παρέθεσε μάλιστα τότε επιχειρήματα με ανακοινώσεις της προς τα μέλη της που καμία σχέση έχουν με τους κανονισμούς που διέπουν το ... μονοασφαλιστικό ΓεΣΥ!

Οι προσπάθειες της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου είχαν ως αποτέλεσμα 138 μέλη της από τα 286 να δηλώνουν ότι δεν θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ. Βέβαια αυτός ο αριθμός δεν είναι καν επίσημος αφού πρόκειται για μια εσωτερική έρευνα που διεξήγαγε η Παιδιατρική Εταιρεία με τη μέθοδο ερωτηματολογίου. Και μια έρευνα που διενεργήθηκε χωρίς καν να έχουν γίνει διαβουλεύσεις των παιδιάτρων με το Υπουργείο Υγείας και τον Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας!

Παραθέτουμε τα επιχειρήματα της Παιδιατρικής Εταιρείας, με τα οποία καλούσε τα μέλη σε καθολική απόσταση από το ΓεΣΥ, αλλά ταυτόχρονα παραθέτουμε και τους κανονισμούς που διέπουν το σύστημα σε κάθε επιχείρημα των παιδιάτρων, όπως αυτά απαντήθηκαν και από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας:

Επιχείρημα 1: Δεν θα είναι δυνατή η αλλαγή προσωπικού γιατρού, εκτός εάν περάσουν έξι μήνες.

Κανονισμός ΓεΣΥ: Δεν υπάρχει περιορισμός χρόνου στην αλλαγή προσωπικού γιατρού για τα παιδιά μέχρι την ηλικία των δύο ετών.

Επιχείρημα 2: Δεν θα μπορούν οι πολίτες να αποταθούν σε ειδικό γιατρό.

Κανονισμός ΓεΣΥ: Μπορούν οι πολίτες να αποταθούν σε ειδικό γιατρό πληρώνοντας το ποσό των 25 ευρώ.

Επιχείρημα 3: Υπάρχει περιορισμός στην επιλογή παρόχου φροντίδας υγείας.

Κανονισμός ΓεΣΥ: Προβλέπεται η ελεύθερη επιλογή του παρόχου φροντίδας υγείας (προσωπικού γιατρού, ειδικού, νοσηλευτηρίου, φαρμακείου, εργαστηρίου κ.ά.) από τους δικαιούχους.

Επιχείρημα 4: Θα υπάρχουν επιπλέον φόροι στους πολίτες.

Κανονισμός ΓεΣΥ: Θα συνεισφέρουν όλοι ανάλογα με τα εισοδήματά τους και θα λαμβάνουν υπηρεσίες υγείας όλοι, ανεξαρτήτως της οικονομικής τους δυνατότητας. -Σήμερα η δαπάνη για την υγεία καταβάλλεται από το κράτος κατά περίπου 45%, απευθείας από τους ασθενείς κατά περίπου 48% και από τις ασφαλιστικές εταιρείες κατά περίπου 7%. Ο ΟΑΥ υποστηρίζει πώς με το ΓεΣΥ θα είναι περίπου η ίδια περίπου δαπάνη.

Επιχείρημα 5: Οι εισφορές από τους πολίτες θα αυξάνονται σε συχνά διαστήματα.

Κανονισμός ΓεΣΥ: Καθορίστηκαν οι εισφορές ώστε το σύστημα να παραμείνει οικονομικά βιώσιμο τουλάχιστον μέχρι το 2025, χωρίς οποιαδήποτε αύξηση των εισφορών.

Επιχείρημα 6: Οι παιδίατροι σε συνθήκες ΓεΣΥ θα εργάζονται πενθήμερο Δευτέρα Παρασκευή και σε 8ώρη βάση την ημέρα, και άρα εκτός ωραρίου δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν, ούτε προσωπικά, ούτε τηλεφωνικά, ούτε θα ανταποκρίνονται στα μηνύματα γονέων.

Κανονισμός ΓεΣΥ: Οι Προσωπικοί Ιατροί θα εργάζονται σε ωράριο που επιλέγουν οι ίδιοι για να εξυπηρετούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους δικαιούχους που είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο τους. Σκοπός των εφημερευόντων κέντρων είναι να αποφορτίσουν όσους ιατρούς αδυνατούν για οποιοδήποτε λόγο να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς τους και απλά αποτελούν μια επιπλέον επιλογή.

Επιχείρημα 7: Αν ένας παιδίατρος φτάσει στο όριο του αριθμού καταλόγου του δεν θα επιτρέπεται η εγγραφή νέου μέλους μιας οικογένειας σε αυτόν.

Κανονισμός ΓεΣΥ:  Ο ΟΑΥ έχει τη δυνατότητα να επιτρέψει την εγγραφή του νέου μέλους της οικογένειας στον ίδιο Προσωπικό Ιατρό για παιδιά έστω και αν είναι πλήρης ο κατάλογος του με 2500 παιδιά.

Επιχείρημα 8: Θα υπάρχει περιορισμός στην συνταγογράφηση φαρμάκων και εμβολίων.

Κανονισμός ΓεΣΥ: Οι ιατροί είναι ελεύθεροι να συνταγογραφούν φάρμακα και εμβόλια χωρίς κανέναν περιορισμό. Σε περίπτωση που ο ιατρός δεν συνταγογραφήσει το φθηνότερο φάρμακο, τότε ο δικαιούχος θα έχει την επιλογή είτε να λάβει το συνταγογραφούμενο φάρμακο καταβάλλοντας τη διαφορά στην τιμή μεταξύ του εν λόγω φαρμάκου και του φθηνότερου ισοδύναμου ή να επιλέξει το φθηνότερο καταβάλλοντας μόνο 1 ευρώ.

Επιχείρημα 9: Δεν θα υπάρχει περιορισμός επισκέψεων στον Προσωπικό Ιατρό.

Κανονισμός ΓεΣΥ: Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό επισκέψεων στον Προσωπικό Ιατρό. Για να μην υπερφορτώνονται οι Προσωπικοί Ιατροί με κίνδυνο την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, έχει καθοριστεί το όριο των 2500 δικαιούχων ανά Προσωπικό Ιατρό.

Κινδυνολογία φάση 2
Αφού λοιπόν προηγήθηκαν τα πιο πάνω, τώρα ξέσπασε η παραφιλολογία ότι δεν μπορεί να εισαχθεί το ΓεΣΥ γιατί ο αριθμός των εναπομεινάντων παιδιάτρων δεν επαρκεί ώστε να εφαρμοστεί το σύστημα. Αυτή την στιγμή από τους 286 παιδιάτρους, μόνο οι 108 δηλώνουν ότι θα ενταχθούν στο σύστημα (40 έχουν αφυπηρετήσει). Επαναλαμβάνουμε, όμως, ότι οι αριθμοί προκύπτουν από εσωτερική έρευνα που διεξήγαγε η Παιδιατρική Εταιρεία και στη βάση επιχειρημάτων που παρέθεσε στα μέλη της ώστε να μην ενταχθούν στο σύστημα, αλλά κυρίως πριν ακόμη υπάρξει η οποιαδήποτε διαβούλευση με τον ΟΑΥ. Η κινδυνολογία δε ξεκίνησε μετά από πληροφορία προερχόμενη από τον ίδιο τον ΟΑΥ ότι για να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ χρειάζονται να ενταχθούν 130 παιδίατροι.

Πραγματικότητα με βάση τους κανονισμού ΓεΣΥ: Σε συνομιλία που είχαμε με τον Πρόεδρο του ΟΑΥ Θωμά Αντωνίου μας εξήγησε ότι με βάση τους κανονισμούς που διέπουν το ΓεΣΥ ο κάθε προσωπικός γιατρός μπορεί να εγγράψει 2500 ασθενείς. Άρα κάνοντας την αναγωγή με τα 175.000 παιδιά που έχουμε σήμερα, μπορεί το σύστημα να εφαρμοστεί με τουλάχιστον 70 παιδιάτρους και να γίνει η διασπορά αυτών ανά επαρχία ανάλογα με τον αριθμό παιδιών. Μας εξήγησε ακόμα ότι ο αριθμός των 2500 ασθενών προκύπτει μέσα από εμπεριστατωμένες μελέτες. Στόχος όμως του ΟΑΥ είναι να ενταχθούν στο σύστημα όσοι περισσότεροι γιατροί ώστε να δουλέψει όσον το δυνατόν καλύτερα το σύστημα.
Παρενθετικά να σημειώσουμε ότι ουδέ ποτέ υπήρξε ζήτημα ότι ο αριθμός ανά γιατρό είναι μεγάλος και άρα δεν μπορεί να προσφερθεί ποιοτική φροντίδα, τουναντίον οι γιατροί απαιτούν να αυξηθεί το όριο των 2500 ασθενών.

Συνεπώς ο αριθμός των 130 παιδιάτρων φαίνεται να προκύπτει μέσα από προσωπικές εκτιμήσεις ανωτέρων στελεχών του ΟΑΥ για ένα καλύτερο σύστημα. Όπως εξηγήθηκε εν τέλει ένα βιώσιμο και λειτουργικό σύστημα μπορεί να εφαρμοστεί από 100 εώς 130 παιδιάτρους! Επομένως σήμερα η εφαρμογή του ΓεΣΥ δεν βρίσκεται στον αέρα για αυτούς, τουλάχιστον, τους λόγους!

Κανένας, βέβαια, δεν μπορεί να πεί με σιγουριά ότι το ΓεΣΥ είτε θα εφαρμοστεί στα προκααθορισμένα χρονοδιαγράμματα ή ότι θα είναι εύκολη η εφαρμογή του. Οι δυσκολίες όπως όλα δείχνουν προκύπτουν μέσα από προσωπικά συμφέροντα, όπως π.χ είναι οι αμοιβές των γιατρών ή η τελευταία απαίτηση των γιατρών να ασκούν ιδιωτική ιατρική ενώ είναι ενταγμένοι στο σχέδιο.

Δυστυχώς, όμως, οι οποίες καθυστερήσεις και προσκόμματα επιβαρύνουν μόνο τους πολίτες αφού το σημερινό δημόσιο σύστημα υγείας τελεί υπό κατάρρευση με αποτέλεσμα η ποιότητα ιατρικής φροντίδας να είναι σχεδόν ανύπαρκτη και οι ασθενείς ένεκα και της οικονομικής κρίσης εγκλωβισμένοι σε αυτό...

Σκεύη Σταύρου