Γιατί μας νοιάζει η ελευθερία του τύπου ή γιατί θέλω να γίνουμε B

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΗΒΗ ΛΑΜΠΡΟΥ*

Στην ιστορία της ανθρωπότητας, αυτοί που ασκούν τη δημοσιογραφία έχουν αντιμετωπίσει εκφοβισμό και επιθέσεις για διάφορους λόγους και από διάφορους φορείς εξουσίας,  παρακρατικές και κρατικές αρχές, ιδιωτικά και άλλα συμφέροντα. Κάποιες φορές  πρόκειται για κυβερνήσεις που ανησυχούν για την έκθεση των πολιτικών και του πλουτισμού τους, άλλες  για κομματικά και ιδιωτικά συμφέροντα που ανησυχούν για τα δικά τους κέρδη. Αλλά αυτό που υποδηλώνει ο αυξανόμενος αριθμός επιθέσεων στη δημοσιογραφία και την ελευθερία του λόγου  είναι ότι η δημοσιογραφία γίνεται ολοένα και περισσότερο ένας τομέας και χώρος αγώνα για την πληροφόρηση, την ιδεολογία και την πολιτική.

Αυτές οι επιθέσεις παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα: τόσο των δημοσιογράφων όσο και των κοινωνιών που υπηρετούν οι οποίες στερούνται του δικαιώματός τους στην ενημέρωση – κάτι που πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε ελεύθερου δημόσιου διαλόγου και της δημοκρατικής διαδικασίας. Υπογραμμίζουν την ανάγκη για επαρκή νομική προστασία για τους δημοσιογράφους που υπερβαίνει τα δικαιώματα στην επικοινωνία και την ελευθερία του λόγου που αναγνωρίζονται ιδίως στο άρθρο 19 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πάνω από 30 θέσεις έχασε  η Κύπρος στην κατάταξη της διεθνούς οργάνωσης ‘Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα». Ανέβηκε 32 θέσεις το Bhutan,(και είναι πολύ πιο ψηλά από την Κύπρο) ένα κρατίδιο τέρμα Θεού, το οποίο μόλις το 2008 αναγνώρισε την ελευθεροτυπία, και μείωσε την δυνατότητα της κυβέρνησης να ορίζει την ημερήσια ατζέντα στα ΜΜΕ.
Στην ανάλυση και επεξήγηση της κυπριακής κατάρρευσης,  σημειώνεται «Ενώ η ελευθερία του Τύπου διασφαλίζεται από το σύνταγμα, τα πολιτικά κόμματα, η Ορθόδοξη Εκκλησία και τα οικονομικά συμφέροντα έχουν σημαντική επιρροή στα μέσα ενημέρωσης.»

Εγώ τι να προσθέσω; Πέρα από το να πάω στο Bhutan που φαίνεται να έχει ένα μέλλον διαφορετικό ενώ πέφτει πολύ μακριά από τα εκκλησιαστικά και κομματικά μας συμφέροντα τι μπορώ άραγε να προσφέρω;

Οι δημοκρατίες αποδυναμώνονται καθημερινά. Οι ανοιχτές κοινωνίες αμύνονται αμήχανα και χαλαρά στην επέλαση αυταρχικών ιδεών και καθεστώτων που ελέγχουν τα μέσα ενημέρωσης και οργανώνουν προπαγανδιστικές καμπάνιες κατά των αρχών της δημοκρατίας. 
Ελπίζω πως το Bhutan θα κάνει την έκπληξη. 

 

*Η Ήβη Λάμπρου είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Frederick