Το χαλαμάντουρο του Άντρου και η θέση του ΓΓ ΑΚΕΛ

 

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ 
Twitter: @tsangarisp

Ο Άντρος Κυπριανού στα πλαίσια δημοσιογραφικής διάσκεψης, την περασμένη Τρίτη (3/12) είπε μεταξύ άλλων ότι αποφάσισε να επαναδιεκδικήσει τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ στο συνέδριο του Ιουνίου 2020. 

Εξήγησε πως η απόφαση αυτή λήφθηκε από τον ίδιο κατόπιν προβληματισμού και κατόπιν διαβουλεύσεων με τους συνεργάτες του. «Προβληματιζόμενος λοιπόν για όλα αυτά και ανταλλάσσοντας απόψεις με τους πιο στενούς μου συνεργάτες στην γραμματεία της Κεντρικής Επιτροπής, έχω αποφασίσει ότι θα θέσω τον εαυτό μου στη διάθεση του συνεδρίου», δήλωσε συγκεκριμένα. 

Ο κ. Κυπριανού εξήγησε παράλληλα πως η απόφαση του κρίθηκε και λόγω άλλων τεσσάρων παραγόντων: 

Πρώτον. Οι εξελίξεις στο Κυπριακό. «Οι εξελίξεις σε ότι αφορά το Κυπριακό αναμένεται ότι θα εξελιχθούν την ίδια περίοδο που θα εξελίσσεται το συνέδριο του ΑΚΕΛ», είπε, προσθέτοντας ότι «το Κυπριακό είναι σε μια οριακή και κρίσιμη κατάσταση».

Δεύτερον, η κατάσταση στο εσωτερικό μέτωπο, όπου «είμαστε αντιμέτωποι με τα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς»,

Τρίτον, επιχειρείται «κομματικοποίηση της κρατικής μηχανής» και

Τέταρτον, είμαστε αντιμέτωποι «με αντιλαϊκές πολιτικές που προκαλούν τεράστια προβλήματα στον κόσμο».

Ο Άντρος Κυπριανού είναι ο 5ος Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ και ανέλαβε καθήκοντα την 21η Ιανουαρίου 2009, διαδεχόμενος τον μ. Δημήτρη Χριστόφια. Επανεκλέγηκε στην ανώτατη θέση του κόμματος το 2010 και το 2015. 

Από το 2009 ο Α. Κυπριανού έδωσε και αρκετές εκλογικές μάχες. Όπως τις Ευρωεκλογές του 2009 (έξι μήνες μετά που ανέλαβε ως ΓΓ του ΑΚΕΛ), του 2014 και του 2019, τις Βουλευτικές του 2011 και του 2016 καθώς και τις Προεδρικές του 2013 και του 2018. 

Δεν θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι τις κέρδισε όλες. Αλλά δεν θα μπορούσε κανένας να αγνοήσει και τέσσερα άλλα πράγματα: 

Ένα. Ανέλαβε το ΑΚΕΛ σε μια ανοδική τάση, με ενθουσιασμό και ισχυρά ευνοϊκό κλίμα, μιας και ήταν μόλις ένα χρόνο μετά την πρώτη εκλογή στην ιστορία του ΑΚΕΛ του γενικού του γραμματέα στο ύπατο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε διάστημα όμως μόλις δυο ετών είχε να διαχειριστεί μια δυσάρεστη και τραγική κατάσταση, το Μαρί, και μετέπειτα το χειρότερο «πολιτικό bullying» που ίσως έγινε ποτέ σε μια παράταξη στην κυπριακή πολιτική ιστορία. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief - Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Δυο. Κατάφερε και πέρασε στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2013 τον Σταύρο Μαλά, παρά τις αντίξοες πολιτικές συνθήκες για το ΑΚΕΛ. 

Τρία. Πέτυχε και πέρασε στο δεύτερο γύρο τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ στις Προεδρικές του 2018 παρά την τάση που υπήρχε κατά του ΑΚΕΛ.  

Τέσσερα. Κατάφερε και συγκράτησε τα ποσοστά του ΑΚΕΛ (βάσει των πιο πρόσφατων εκλογών – των Ευρωεκλογών του 2019) στα επίπεδα που κινείται το ΑΚΕΛ σε ευρωεκλογές δηλαδή στο 27,5% (πλην του 2009 όπου τότε πέτυχε το εκπληκτικό ποσοστό του 34,90% αλλά όπως είπαμε τότε, τα πράγματα ήταν αλλιώς). 
 
Ο Άντρος Κυπριανού όμως εδώ και 10 χρόνια που βρίσκεται στα ηνία του ΑΚΕΛ και είναι ο ηγέτης της αξιωματική αντιπολίτευσης εδώ και σχεδόν 7 χρόνια έχει άλλο ένα θετικό, το οποίο ομολογουμένως είναι δυσεύρετο στην κυπριακή πολιτική σκηνή

Ίσως είναι ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός, και ίσως πολιτικός, για τον οποίο ακούστηκε μόνο μια φορά μια κατηγορία (αιχμή ήταν ουσιαστικά) αλλά ακόμη και αυτή την μοναδική φορά επρόκειτο για fake news! Για όσους ξέχασαν να θυμίσω ότι ήταν τον Σεπτέμβριο του 2017 όπου αφέθηκε κατηγορία να αιωρείται κατά πολιτικού αρχηγού για σχέσεις με developer και ο οποίος developer έκανε δώρο στον πρώτο ένα εξοχικό αξίας 3 εκατομμυρίων ευρώ. Και η περιρρέουσα τότε ήθελε αυτό τον πολιτικό αρχηγό να ήταν ο Άντρος Κυπριανού. Για να υποχρεωθεί ο άνθρωπος στο τέλος, όχι μόνο να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία και ξεκαθάριζε πως δεν τον αφορούν οι αόριστες κατηγορίες, αλλά και να προσκαλέσει τα ΜΜΕ σε ένα «χαλαμάντουρο» στις Αρόδες για να αποδείξει πως το εξοχικό του δεν ήταν αξίας 3 εκατομμυρίων ευρώ. 

>>> Αρθρογραφία Brief <<< 

Και ναι, αυτό το πολιτικό ήθος, καμιά φορά ως Κοινωνία το παραβλέπουμε. Το προσπερνάμε. Μας αφήνει αδιάφορους ενώ μπορεί να το θεωρούμε και μειονέκτημα για κάποιον ώστε να έχει ανέλιξη στην πολιτική ζωή του τόπου

Αν λοιπόν ο Άντρος Κυπριανού θεώρησε τέσσερεις λόγους ως σημαντικούς για να επαναδιεκδικήσει το αξίωμα του Γενικού Γραμματέα, προσωπικά θεωρώ το πολιτικό του ήθος, ως τον κυριότερο λόγο για να διεκδικήσει εκ νέου. Και θεωρώ πως τέτοια πολιτικά πρόσωπα πρέπει να επιμένουν και να βρίσκονται στο πολιτικό προσκήνιο μέχρι την επιβράβευσή τους (η οποία κατ’ επέκταση θα είναι επιβράβευση και για όλη την κοινωνία), η οποία δεν είναι άλλη από την ανάδειξη τους στο ένα εκ των δυο ή και στα δυο υψηλότερα αξιώματα της κυπριακής Πολιτείας… 
 

Παναγιώτης Τσαγγάρης