Η Βουλή κρατά στα χέρια της το «ξεκλείδωμα» της οικονομίας

•    Ευρωπαϊκό χρήμα μόνο με μεταρρυθμίσεις
•    Τουρισμός: Από χρόνου και βλέπουμε

Γράφει Χρύσω Αντωνιάδου

Η Κύπρος από την τελευταία άρση των περιοριστικών μέτρων και τον εμβολιασμό μεγάλης μερίδας του πληθυσμού συμπεριφέρεται ωσάν να μην έχει περάσει πανδημία ενάμιση χρόνου, στήριξη των επιχειρήσεων και νοικοκυριών και αυστηρά μέτρα lockdown. Ο κόσμος, κουρασμένος και καταπονημένος από την κατάσταση που βίωσε, κινείται με γρήγορους ρυθμούς. Κυκλοφορεί, αγοράζει, συναντιέται με φίλους, συγκεντρώνεται σε κοινωνικές συνάξεις, βγαίνει στα εστιατόρια και ξενοδοχεία και αρχίζει να ταξιδεύει.

Αυτό, εκτός από άποψη ψυχολογίας και κοινωνικής προσέγγισης, είναι θετικό για την οικονομία. Όταν ο κόσμος κυκλοφορεί σημαίνει ότι κινείται η κατανάλωση, διασφαλίζονται οι επιχειρήσεις και οι θέσεις εργασίας και καταβάλλονται οι δόσεις στις τράπεζες. Εκ πρώτης όψεως όλοι είναι ευχαριστημένοι.

Όμως, όταν μια οικονομία στηρίζεται αποκλειστικά στον τουρισμό, και δη τον εξωτερικό τουρισμό, γιατί οι εκάστοτε κυβερνήσεις έβαλαν τα αυγά τους σε ένα καλάθι, θα πρέπει να ανησυχούμε. Όχι γιατί τα ξενοδοχεία δεν θα έχουν τουρίστες, όχι γιατί οι επιχειρήσεις που βρίσκονται έμμεσα ή άμεσα γύρω από αυτόν δεν θα δουλέψουν, αλλά γιατί ολόκληρη η οικονομία θα επηρεαστεί αρνητικά. Τα δημόσια έσοδα, οι τράπεζες, άλλες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας.

Οι επόμενοι μήνες

Πέραν αυτής της καλοκαιρινής εικόνας που έχουμε ενώπιόν μας και δεν φαίνεται να είναι η καλύτερη σε σύγκριση και με άλλες χρονιές, υπάρχει μπροστά μας μια νέα φθινοπωρινή περίοδος και μια χειρότερη χειμερινή, που θα πρέπει να μας αναστατώνουν και να μας προκαλούν ανησυχίες για το οικονομικό μας μέλλον. Γιατί, από τη στιγμή που ο θανατηφόρος ιός δεν έχει «απομονωθεί» με τον καθολικό εμβολιασμό, από τη στιγμή που υπάρχουν μεταλλάξεις, και μάλιστα πιο επικίνδυνες, κανένας δεν μπορεί να προδιαγράψει ένα θετικό 2021 ούτε ακόμη ένα καλύτερο 2022. Πλέον, ακόμη και τα πιο αξιόπιστα σενάρια των οικονομολόγων και αναλυτών, δεν μπορούν να εξηγήσουν με ακρίβεια πώς θα διαμορφωθεί το περιβάλλον και η οικονομία αυτή και τη νέα χρονιά.

Ειδικά στην Κύπρο, ο τουρισμός, η φιλοξενία (ξενοδοχεία και εστιατόρια), οι τέχνες και ο πολιτισμός, το εμπόριο, οι κατασκευές και τα ακίνητα έχουν δεχθεί μεγάλο χτύπημα ενώ εξίσου σημαντικές, έμμεσες μεν αλλά σοβαρές, δέχθηκαν και άλλοι τομείς της οικονομίας.
Η Κύπρος βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στη διαδικασία επιστροφής σε ρυθμούς κανονικότητας και προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα. Για να επιτύχει το στοίχημα της επιστροφής και να διασφαλιστεί η νέα κανονικότητα είναι σημαντικό να τηρούνται οι οδηγίες για την υγεία και την ασφάλεια ώστε να μην αναζωπυρωθεί η υγειονομική κρίση με σοβαρές οικονομικές συνέπειες. 

Θα πρέπει να συνεχιστούν οι συλλογικές ενέργειες από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ώστε η οικονομία μας να ανακάμψει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο ρόλος της Βουλής

Τον σημαντικότερο ίσως ρόλο θα διαδραματίσει το νέο Κοινοβούλιο το οποίο καλείται να ανάψει τις μηχανές της οικονομίας, εγκρίνοντας μια σειρά από μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια, τα οποία θα ξεκλειδώσουν έργα και θα ανάψουν το πράσινο φως στην Ε.Ε. για να εκταμιεύσει κεφάλαια για την Κύπρο, στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 
Χωρίς τις μεταρρυθμίσεις δεν θα εισρεύσουν χρήματα και χωρίς τα ευρωπαϊκά κονδύλια δεν θα υπάρξει ανάπτυξη και επιστροφή σε μια νέα κανονικότητα.

Τι γίνεται, όμως, που τα κοινοβουλευτικά κόμματα, στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν ένα αντιπολιτευτικό μέτωπο, αρνούνται συνεργασία και διάλογο με την κυβέρνηση; Τι γίνεται όταν τα κόμματα τάσσονται εναντίον σημαντικών μεταρρυθμίσεων δημιουργώντας προσκόμματα στην ανάκαμψη της οικονομίας; Τι γίνεται όταν ο ΔΗΣΥ από μόνος του δεν μπορεί να στηρίξει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και ταυτόχρονα το ξεκλείδωμα των κονδυλίων;

Το καίριο ερώτημα είναι: Είναι αποφασισμένα τα κόμματα να θυσιάσουν την πρόοδο και ευημερία της χώρας και του λαού της για προσωπικές και κομματικές ατζέντες; Είναι έτοιμα τα κόμματα να σταματήσουν την εισροή των ευρωπαϊκών κονδυλίων; Τι θα πουν στον λαό και πώς θα του εξηγήσουν τη στάση τους; Ποιες εναλλακτικές προτείνουν και ποιες λύσεις άμεσης ισχύος;

Το παρελθόν έχει αποδείξει πως οι αποφάσεις του Κοινοβουλίου πιθανότατα να οδηγήσουν την Κύπρο στην καταστροφή και στην ανυπαρξία μέλλοντος. Ελπίζουμε πως αυτή τη φορά θα πρυτανεύσει η λογική και η σωφροσύνη.