Η διχοτόμηση της ΑΟΖ, η πολιτική αναισθησία και το Άρθρο 44(γ)

 

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ 
Twitter: @tsangarisp

Κατά το debate Αβέρωφ Νεοφύτου και Άντρου Κυπριανού δυο ήταν τα θέματα συζήτησης: Το Κυπριακό και τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων. Τα περισσότερα χιλιοειπωμένα και επαναλήψεις. Κάποια πράματα λέχθηκαν μόνο και μόνο για να λεχθούν, κάποια για εφέ και εσωτερική κατανάλωση. 

Ένα αρκετά σημαντικό ζήτημα που εγέρθηκε κατά το debate ήταν τα περί διχοτόμησης της κυπριακής ΑΟΖ. Και δεν εγέρθηκε γενικά και αόριστα αλλά πολύ, πολύ συγκεκριμένα. Ότι ο Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέθεσε σε συμβούλους του στο Προεδρικό να ετοιμάσουν μελέτη για διχοτόμηση της ΑΟΖ

Αυτά δημοσιοποιήθηκαν στο debate εν είδει ερώτησης προς τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, ο οποίος «σιγόνταρε» τις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες της δημοσιογραφικής ερώτησης υποστηρίζοντας ότι έφτασαν και στον ίδιο οι πληροφορίες

Για να έχει όμως ο καθένας γνώση το τι επακριβώς λέχθηκε, αντιγράφω την ερώτηση και την απάντηση και μετέπειτα παραθέτω σε βίντεο το σχετικό απόσπασμα (62 δευτερόλεπτα

>>> Αρθρογραφία Brief <<< 

Ερώτηση: Κύριε Κυπριανού έφτασαν κοντά μου πληροφορίες ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανάθεσε σε συνεργάτες του την εκπόνηση μελέτης για διχοτόμηση της ΑΟΖ και είναι κάτι πολύ σοβαρό διότι παραπέμπει σε λύση δυο κρατών. Οι πληροφορίες αυτές αναφέρουν ότι και εσείς κύριε Κυπριανού το γνωρίζετε αυτό το πράμα. 

Απάντηση ΓΓ ΑΚΕΛ: Έφτασαν κοντά μου κάποιες παρόμοιες πληροφορίες αγαπητέ Αντρέα, αντιλαμβάνεσαι ότι από την στιγμή που δεν μπορώ να μιλήσω ανοικτά γι’ αυτά τα ζητήματα δημόσια, δεν μπορώ να αναφέρομαι δημόσια. Όμως θα πω το εξής: Υπάρχουν δυο καταγεγραμμένες δηλώσεις του κύριου Αναστασιάδη. Η μια προεκλογικά, πριν τις προεδρικές εκλογές και η δεύτερη μετά, που ξεκάθαρα μιλά για την ‘ας τρυπήσουν στην δική τους ΑΟΖ’ οι Τουρκοκύπριοι, που παραπέμπει σε αυτό το οποίο λες. Μια αποδοχή δηλαδή δυο χωριστών ΑΟΖ. Το δεύτερο είναι η δημόσια συζήτηση που ξέσπασε για το ενδεχόμενο λύσης δυο κρατών, που δυστυχώς πολλοί αποδίδουν αυτή την συζήτηση και στον ίδιο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.   

Εγείρονται λοιπόν μερικά πολύ σοβαρά ζητήματα μέσα σε αυτά τα 62 δευτερόλεπτα

Δεν θα ασχοληθώ με το γιατί αυτή η ερώτηση που περιείχε ανεπιβεβαίωτες ευαίσθητες πληροφορίες απευθύνθηκε ειδικά στον ΓΓ ΑΚΕΛ και όχι για παράδειγμα πρώτα στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μιας και πρόκειται για ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα. Ή ακόμη γιατί η ερώτηση δεν ήταν και προς τον Αβέρωφ Νεοφύτου αφού είναι γνωστό πως αν όντως γίνεται κάτι τέτοιο από τον Νίκο Αναστασιάδη ο πρώτος σίγουρα το γνωρίζει. 

Θα ασχοληθώ όμως με κάτι άλλο. 

Με την στάση του Άντρου Κυπριανού. Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ συναντήθηκε πριν μόλις μερικές μέρες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πριν 10 ημέρες (από σήμερα και μόλις πριν 7 από το debate), 30 Ιανουαρίου 2020, οι δυο άντρες είχαν συνάντηση με θέμα συζήτησης μάλιστα το Κυπριακό (και τις Μεταρρυθμίσεις). 

Ας δούμε όμως πρώτα τι συζητήθηκε σε αυτή την συνάντηση για να μην θεωρηθεί ότι «εικάζουμε» ότι συζητήθηκε και το θέμα του Κυπριακού και της ΑΟΖ: 

«Συζητήθηκαν τα τρέχοντα θέματα, έγινε ενημέρωση για την τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ. Συζητήθηκαν επιμέρους θέματα όπως το ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για το επόμενο εξάμηνο», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος με το πέρας της συνάντησης ενώ κληθείς να σχολιάσει ότι το ΑΚΕΛ έχει τη θέση ότι η ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν οχυρώθηκε ως θα έπρεπε, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι γνωστές οι διαφορές που υπάρχουν μεταξύ της πολιτικής που υιοθετεί και της θέσης που έχει η Κυβέρνηση και του ΑΚΕΛ. Η θέση μας είναι ότι λήφθηκαν όλα τα αναγκαία μέτρα, έγιναν διμερείς, τριμερείς συμφωνίες, καθορίστηκε νομικά η ΑΟΖ της Κύπρου, υπάρχει η πολιτική θωράκιση εξ ου και οι καταδίκες από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τα μεγάλα κράτη της ΕΕ, τις γείτονες χώρες. Ως εκ τούτου είναι μια διαφορετική εκτίμηση του όλου θέματος. Η θέση της Κυβέρνησης παραμένει ως είχε, σεβαστή η θέση του ΑΚΕΛ, παρά ταύτα στην αξιολόγηση έχουμε διαφορές», ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief - Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ο δε Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ ήταν ακόμη πιο ξεκάθαρος ότι θέμα συζήτησης μεταξύ του ιδίου και του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν και τα περί της ΑΟΖ. Δήλωσε συγκεκριμένα (παραθέτω αυτούσιο το συγκεκριμένο απόσπασμα δηλώσεων όπως αυτό μεταδόθηκε από το ΚΥΠΕ): 

Όσον αφορά το θέμα των τουρκικών προκλήσεων ανέφερε πως αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με το πώς εξελίσσεται η κατάσταση. Πρόσθεσε πως «ανησυχούμε από το πώς διαμορφώνονται τα ζητήματα στην ΑΟΖ μας». Είπε πως εξέφρασε στον Πρόεδρο τις ανησυχίες του ΑΚΕΛ «και το τι κατά την άποψη του κόμματός του θα πρέπει να γίνει μετά τις εκλογές στην τ/κ κοινότητα. Από εκεί και πέρα τις αποφάσεις θα τις πάρει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας». Επεσήμανε πως το ΑΚΕΛ επιμένει πως δεν έχει θωρακιστεί η ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και απόδειξη αυτού είναι το γεγονός ότι η Τουρκία ανενόχλητη προχωρεί σε γεώτρηση σε τεμάχιο το οποίο έχουμε εμείς αδειοδοτήσει. Κληθείς να πει πώς θα μπορούσε να θωρακιστεί η ΑΟΖ, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως "όταν στον κρίσιμο χρόνο υποβάλλεις κάποιες προτάσεις οι οποίες δεν γίνονται αποδεκτές, όταν λες κάποιες προειδοποιήσεις οι οποίες επίσης δεν λαμβάνονται υπόψη και αφήνονται τα πράγματα να φτάσουν σε ένα πολύ χειρότερο σημείο, δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές για να αντιμετωπιστούν αυτά τα πράγματα". "Εδώ που έχουμε φθάσει θα πρέπει να δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των εκλογών στα κατεχόμενα, να δούμε ποια δεδομένα θα διαμορφωθούν και κατά την άποψή μου θα πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, εάν τα δεδομένα είναι ευνοϊκά έτσι ώστε να επαναρχίσουν συνομιλίες και θεωρώ πως με την επανέναρξη συνομιλιών θα δείξει και η Τουρκία τις προθέσεις της", ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. "Αν τερματίσει τις προκλήσεις ( η Τουρκία) τότε μπορούμε να προχωρήσουμε σε διαπραγματεύσεις. Αν επιμένει κανένας δεν διαπραγματεύεται κάτω από απειλές", είπε ο κ. Κυπριανού.
 
Το κύριο ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι το εξής: Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ήγειρε το θέμα της επικαλούμενης μελέτης για διχοτόμηση της ΑΟΖ; Την 30η Ιανουαρίου 2020 ο κ. Κυπριανού συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την 6η Φεβρουαρίου 2020 ο κ. Κυπριανού έλεγε «για πληροφορίες που έφτασαν κοντά του» για ανάθεση μελέτης διχοτόμησης της ΑΟΖ από τον ίδιο τον Νίκο Αναστασιάδη. Οι πληροφορίες αυτές προέκυψαν στο μεσοδιάστημα της συνάντησης του ΓΓ ΑΚΕΛ με τον Πρόεδρο και του debate; Υπήρχαν από πριν; Αλλά ακόμη και στο μεσοδιάστημα να προέκυψαν αυτές οι πληροφορίες, ο κ. Κυπριανού δεν όφειλε να ζητήσει «εκτάκτως και κατ’ επειγόντως» εκ νέου συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη και να ρωτήσει ευθέως τον Πρόεδρο αν ισχύουν και μετέπειτα να του θέσει και τα άπειρα ερωτήματα που δημιουργούνται από ένα τέτοιο ενδεχόμενο; 

Είναι πραγματικά ακατανόητο πώς μερικές φορές οι Πολιτικοί συμπεριφέρονται και από τι μεγέθους «πολιτικής αναισθησίας» -μερικές φορές- διακατέχονται! 

Όταν ακούγονται τέτοια πράγματα τότε αυτό που λογικά θα έπρεπε να συνέβαινε σε μια «κανονική» χώρα θα ήταν τα εξής:

Είτε θα έπρεπε να είχε απολογηθεί, αυτός που δημοσιοποίησε ή/και σιγόνταρε τις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, είτε θα έπρεπε ο Γενικός Εισαγγελέας να διώξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας βάσει του άρθρου 44 – (γ) του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας! 

Παναγιώτης Τσαγγάρης
 
308
Thumbnail

Δεν θα περίμενα ποτέ πως θα ερχόταν αυτή η ώρα, αλλά προφανώς δεν έχω άλλη επιλογή. Αφού όντως πιστεύω στα χαμένα θαύματα και αγωνίζομαι, με την ελπίδα να πεθαίνει τελευταία, να τα ξαναζωντανέψω, θα πρέπει να τον φωνάξω τον παλιόφιλο τον Ηρακλή να με βοηθήσει. Θα του αναθέσω και εγώ  12  Άθλους.

ad1mobile

Βρήκα χορηγούς και θα καλοπληρωθεί. Βλέπετε τόσων χρονών που είναι τα έχει πλέον τα προβληματάκια υγείας του και θέλει να έχει και μια καβάτζα για τα υστερινά του. Μεταξύ μας, ό,τι και αν του είπα, όσο και αν προσπάθησα να τον πείσω,  δεν πιστεύει πως θα αντέξει το ΓΕΣΥ, άρα φασούλι φασούλι, φυλάει και για το γηροκομείο – έκλεισε ήδη θέση- αλλά και για πιθανά ιατρικά έξοδα που θα προκύψουν. Οι χορηγοί προέρχονται, για να κρατώ και τις πολιτικές ισορροπίες,  και από τις 3 εγγυήτριες χώρες.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Η Ελλάδα, ό,τι  μπορεί κάνει, αλλά πρέπει να ομολογήσω πως έχει την καλή θέληση. Συζητήσαμε ακόμη και την πιθανότητα να τον πληρώσει σε δραχμές.  Η Αγγλία συμφώνησε, με την επιφύλαξη να ολοκληρωθούν τα του Brexit και να δει τι δασμούς θα επιβάλει στο συνάλλαγμα που θα αποδεσμεύσει, αλλά σίγουρα κάτι θα πάρει μέσω του χαλουμιού. Η Τουρκία είπε πως θα το σκεφτεί σε σχέση και με την ΑΟΖ, μπορεί κάτι να του δώσει στα χωρικά ύδατα, αν μη τι άλλο κανένα τετραγωνικό μέτρο Μεσόγειο, να δένει τη βάρκα του όταν θα «αρμενίζει στο πέλαγο με βάρκα την ελπίδα».

Επειδή όμως ο Ηρακλής ο παλιόφιλος, ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιεί, δέχτηκε και με όρους αδιευκρίνιστους και ρευστούς. Καθίσαμε λοιπόν να κάνουμε μια άσκηση επί χάρτου και να καθορίσουμε το περιεχόμενο των 12 άθλων, βάζοντας προτεραιότητες  αλλά και δίνοντας τους ένα σύγχρονο περιεχόμενο. Αν θα έγραφε ξανά μυθολογία είπε,  είχε αποφασίσει να την γράψει με στυλ και αν μη τι άλλο να την επανεκδώσει με τον πιο πάνω τίτλο. 

Άθλος αρ. 1: Να εξοντώσει το λιοντάρι της Νεμέας: Δύσκολος για πρώτος και είπαμε να τον αφήσουμε τελευταίο. Είχε βλέπετε με τις επιθέσεις του ερημώσει όλη τη χώρα. Ήταν αυτοκρατορικό και ναρκισσιστικό και εγωκεντρικό και αδίστακτο και Ερτογανικό . Θα βλέπαμε και θα κάναμε. Αν μας έπαιρνε θα το εξοντώναμε, αν δεν μας έπαιρνε θα το προσπερνούσαμε με διπλωματικούς ελιγμούς και τριμερείς συμφωνίες. «Δυσκολάκι» μου είπε και ήξερα πως είχε δίκαιο. 

Άθλος αρ. 2: Να εξοντώσει τη Λερναία Ύδρα το τέρας  με τα 9 κεφάλια: Ανέφικτο πήγε να μου δικαιολογηθεί στην αρχή. Το τέρας της διαφθοράς και της διαπλοκής είναι καλά ριζωμένο πλέον. Έχει κλωνοποιηθεί. Δεν είναι ένα. Είναι πολλά. Κόβεις ένα κεφάλι και ξεφυτρώνουν 2. Πού κρύβεται; Πίσω από κάθε οικονομικό οργανισμό. Πίσω από κάθε πολιτικό κόμμα. Πίσω από κάθε κυβερνητικό φορέα. Πίσω από κάθε ιδιωτική επιχείρηση. Του είπα το κόλπο με την φωτιά το παλιό που είχε ξεχάσει. Να καίει τα κεφάλια κάθε που τα κόβει. Μα η φωτιά προϋποθέτει κάθαρση και απόδοση ευθυνών ανταπάντησε. Είναι αυτό εφικτό, με ρώτησε, για το νησί αυτό εν έτη 2020; Ομολογώ πως δεν κατάφερα να πω ναι,  και ας πιστεύω στα χαμένα θαύματα. Έσκυψα το κεφάλι και πήγαμε παρακάτω.

Άθλος αρ. 3: Να συλλάβει ζωντανό το ελάφι με τα χάλκινα πόδια και τα χρυσά κέρατα :  Ισχυρίστηκε ο Ηρακλής ο μέγας- σε ηλικία πια- και τρανός- τα είχε πλέον και τα κιλάκια του- πως ήταν ο άθλος από τον οποίο ίσως να ξεκινούσε και πως είναι ευκολάκι, αφού τέτοιο ελάφι δεν υπάρχει. Κάτι αγρινά που έχει υπόψη του, ξέρει πολύ καλά το πώς θα τα παγιδεύσει. Τώρα όσο για το ζωντανό είπε να μην ανησυχώ γιατί το παράνομο θήραμα όταν καλομαγειρευτεί θα είναι σχεδόν «ζωντανό»

Άθλος αρ. 4: Ο Ερυμάνθιος Κάπρος: Είπε, και με άφησε άναυδο, πως αυτό είναι λες και το έχει κάνει. Συμβολίζει, λέει, ο άθλος αυτός την προσπάθεια να περιοριστούν οι καταστροφές από τις πλημμύρες των χειμάρρων με έργα υδραυλικά. Και άκουσε, είπε, πως όλα αυτά τα λύσαμε. Ποτέ ξανά δεν θα πλημμυρίσουμε με την πρώτη βροχούλα του καλού θεού. Δεν τον πίστεψα αλλά είπα να το προσπεράσω. Εδώ θα τα χαλούσαμε;

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Άθλος αρ. 5: Να καθαριστούν οι σταύλοι του Αυγεία: 3000 βόδια, να κοπρίζουν λέει για 30 χρόνια στα γήπεδα του ποδοσφαίρου. Χειραγωγημένοι – ωραία λέξη για το σικέ- αγώνες ποδοσφαίρου. Μεγάλα ποσά σε στοιχήματα. Έλεγχος του χώρου από στοιχεία του υποκόσμου. Δεν τρόμαξε ποσώς. Όλα αυτά εύκολα θα τα διαχειριστώ είπε και ελάλησε! Μια επιτροπή δεοντολογίας με αυξημένες αρμοδιότητες. Μια γραμμή καταγγελιών, 1460. Και ένα Red Button. Διατήρηση της ανωνυμίας και προστασία των μαρτύρων. Απορώ πως δεν το σκεφτήκατε τόσα χρόνια και αφήσατε τον σταύλο σε αυτό το χάλι, δήλωσε καταληκτικά.

Άθλος αρ. 6: Στυμφαλίδες όρνιθες: Ανθρωποφάγα πουλιά. Παντού γύρω μας. Θα κροταλίσω τα κρόταλα και θα τα ξεσηκώσω τρομαγμένα. Κάνουν τα γενναία αλλά είναι «κότες». Θα τα βάλω να φαγωθούν μεταξύ τους. Θα μετατρέψω την ανθρωποφαγία τους σε κανιβαλισμό.

Άθλος αρ. 7, 8, 9 : Ταύρος της Κρήτης- Αλογα του Διομήδη- Βόδια του Γηρυόνη:  Θα τα χειριζόταν είπε εύκολα αφού εν έτη 2020 τα δικαιώματα των ζώων είναι διασφαλισμένα, με νόμους και κανονισμούς. Φιλόζωος όντας θα δημιουργούσε ένα καταφύγιο για τα τερατώδη αυτά ζώα, που με τα μυθολογικά στερεότυπα που δημιουργήσαμε, και το μονόπλευρο αφήγημα μας, τα αδικήσαμε διαχρονικά. Θα αποκαθιστούσε είπε τη φήμη τους. Μανιακά; Ανθρωποφάγα; Όλα σχετικά. Θα δημιουργούσε ένα άλλο αφήγημα λοιπόν.

Άθλος αρ. 10: Ζώνη της Ιππολύτης:  Φοβήθηκε. Αρνήθηκε. Αυτός με φεμινίστριες δεν τα έβαζε. Το πυρ το πολεμούσε, τη θάλασσα τη δάμαζε, στη γυναίκα και στο μεγαλείο της υποκλινόταν είπε. Εξάλλου τι να την κάνει μια ζώνη; Δεν ήταν συμβατή με το στυλ του.

Άθλος αρ. 11: Τα Μήλα των Εσπερίδων: Δεν το συζήτησε καν. Δεν είναι εποχή για πορτοκάλια δήλωσε. Για εισαγόμενα δεν το συζητούσε. Τα τροφοχιλιόμετρα και την κλιματική αλλαγή αυτός την σεβόταν. Θα μέναμε λοιπόν χωρίς πορτοκάλια και ας είχαμε την  πορτοκαλιά του Καραβά. 

Άθλος αρ. 12: Να φέρει τον Κέρβερο. Τον φύλακα σκύλο του κάτω κόσμου στον πάνω κόσμο: Να φέρει με άλλα λόγια τα κάτω πάνω. Άρα και τα πάνω κάτω συμπέρανα εγώ. Θα ξεκινήσει από τον 12 άθλο είπε,  και ο Δίας βοηθός!

Υπογραφή 

ad2mobile

Ο Ρομπέν των Χαμένων Θαυμάτων

Υ.Γ.: Ποιο είναι το momentum σε όλα αυτά; Μα, η κάθαρση του ποδοσφαίρου με την καταπληκτική δημιουργία της Επιτροπής Δεοντολογίας, η πολιτική απόπειρα αυτοκτονίας της ΕΔΕΚ, η επανάσταση του Ακιντζί, και το πολεμικό καζάνι που σιγοβράζει μόνιμα πλέον στη γειτονιά μας. Όσο για τον Κορονοϊό, ας τον, αυτόν τον συνηθίσαμε. 
 

article 1