Η Προεδρία δεν είναι ούτε εικόνα ούτε facebook… 

Οι δυο παράμετροι που είτε θα κάνουν την διακυβέρνηση μετριότητα είτε θα την απογειώσουν – Ποια ενέργεια του Νίκου Χριστοδουλίδη εξέπληξε θετικά…  


ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ 
Twitter: @tsangarisp

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέλαβε και επίσημα Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και όρισε και το Υπουργικό του Συμβούλιο. 

Κατάφερε –όπως γράψαμε και παλαιότερα- να νικήσει όλο το σύστημα, να πάει απέναντι στα δυο μεγάλα κόμματα, και να κερδίσει. Και επειδή τότε που η Στήλη έγραψε ότι ‘ο Νίκος νίκησε όλο το σύστημα’ δέχτηκε επικρίσεις, τύπου ‘πώς μπορείς να αγνοείς ότι ο Νίκος στηρίχθηκε από το πλέον απόλυτο σύστημα που είναι τα κόμματα του Κέντρου’, η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξήγγειλε χωρίς να είναι υπό την αίρεση στήριξης ή μη κάποιου άλλου κόμματος. Όπως και να έχει, η ουσία είναι αυτή. Ότι ένας άνθρωπος, τόλμησε, πήγε κόντρα σε όλο το κομματικό σύστημα και νίκησε. Το πώς και το γιατί και το διότι είναι άλλη ιστορία και δευτερευούσης σημασίας και ας κάνουν αυτή την ανάλυση τα ίδια τα κόμματα. 

Επί της ουσίας λοιπόν. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι Πρόεδρος. Και όρισε και τους Υπουργούς του. Έμεινε πιστός σε αυτό που είπε πως δεν θα διορίσει κομματικά στελέχη πρώτης ή δεύτερης γραμμής, αλλά παράκαμψε άλλους όρους που ο ίδιος έθεσε. Το σημαντικότερο όμως, είναι πως τα διάφορα ‘βέτο’ για πρόσωπα από Κομματικούς Αρχηγούς μας δείχνουν και την στυγνή πραγματικότητα, την οποία θα πρέπει να λάβει υπόψη πρώτα και κύρια ο ίδιος ο Πρόεδρος. Διότι είναι εύκολο να λες ή να αφήνεις να νοηθεί ‘θα κάνω ό,τι θέλω και δεν με ενδιαφέρει τι λένε ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ’ και είναι αλλιώς η πραγματικότητα. 

Και στο ‘πρώτο τεστ πραγματικότητας’ φάνηκε πως δεν μπορείς ‘να κάνεις ό,τι θέλεις’ αλλά ότι ‘μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις αν σου επιτρέψουν οι εταίροι σου’. 

Πραγματικότητα είναι επίσης πως η Προεδρία δεν είναι αναρτήσεις στο Facebook, Twitter και Instagram. Η Προεδρία δεν είναι μόνο εικόνα και likes. Δεν είναι επ’ ουδενί η δημοφιλία και σίγουρα Προεδρία που θέλει να ικανοποιεί τους πάντες, δεν θα είναι Προεδρία. Θα είναι μίκυ μαους. 

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει ένα στοίχημα. Όπως έγραψε ιστορία στην προεκλογική που νίκησε τους δυο μεγάλους και εξελέγη Πρόεδρος, να συνεχίσει να γράφει ιστορία και στην διακυβέρνησή του. Αλλά μια πετυχημένη διακυβέρνηση έχει δυο πολύ σημαντικές παραμέτρους:

Πρώτη παράμετρος, πετυχημένη διακυβέρνηση δεν γίνεται μέσα από αναρτήσεις και εικόνα και μόνο. Θέλει ουσία. Θέλει συνέπεια. Θέλει σπάσιμο αυγών. 

Δεύτερη παράμετρος. Πετυχημένη διακυβέρνηση θέλει και απαιτεί συμμαχίες. Όπως φάνηκε και στην σχηματισμό κυβέρνησης, χωρίς το ΟΚ από ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, τα πράγματα περιπλέκονται. Και όταν τα πράγματα περιπλέκονται, το αποτέλεσμα είναι αμφίβολο. Και το χειρότερο για τον Νίκο Χριστοδουλίδη είναι πως οι τρεις του εταίροι μόλις που αριθμούν 16 βουλευτές. Θέλει άλλους 13 για να μπορεί να εφαρμόσει χωρίς στραβοπατήματα την πολιτική του. Συνεπώς θα είναι μια συνεχής προσπάθεια και κόπος για συμμαχίες. 

Με λίγα λόγια η Προεδρία του Νίκου Χριστοδουλίδη έχει δυο επιλογές: Είτε δεν θα λάβει τα πιο πάνω υπόψη και θα περιοριστεί στην ‘επιφάνεια’ και στην ‘εικόνα’ και συνεπώς αναπόφευκτα θα είναι καταδικασμένη να περιοριστεί στη διαχείριση των δεδομένων και όσων προκύπτουν, άρα θα είναι μια μέτρια διακυβέρνηση είτε θα τα λάβει υπόψη και θα προχωρήσει σε τομές που απαιτούνται για την ανάπτυξη και θα κερδίσει και αυτό το στοίχημα, το οποίο διαρκεί μια 5ετία.  

Από τον ίδιο εξαρτάται.

ΥΓ. Θετικό είναι το γεγονός ότι ο νέος Πρόεδρος έβαλε τους Υπουργούς του προ των ευθυνών τους και τους έδωσε οδηγίες να οργανωθούν και να του παρουσιάσουν πλάνο με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Πρόκειται για συμπεριφορά ενός CEO ιδιωτικής εταιρείας παρά ενός δημόσιου υπαλλήλου, και αυτή ήταν μια πρώτη θετική έκπληξη για το πρόσωπο του Νίκου Χριστοδουλίδη. 

Παναγιώτης Τσαγγάρης
 
1292