Τα 5 δεδομένα που μας «δείχνουν» ότι η ΔΔΟ κατά πάσα πιθανότητα θα κριθεί για τελευταία φορά σε μια ενδεχόμενη Διάσκεψη στους επόμενους μήνες... 


ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ 
Twitter: @tsangarisp

Πολλά λέγονται και γράφονται ως προς το ενδεχόμενο νέας Διάσκεψης τύπου Κραν Μοντανά το ερχόμενο Καλοκαίρι. Μάλιστα αυτή ήταν και η τελευταία πρόταση που μετέφερε η Ειδική Απεσταλμένη του Γ.Γ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ. Μια πρόταση για την οποία η Ελληνοκυπριακή πλευρά απάντησε θετικά και εκκρεμεί μέχρι σήμερα η απάντηση της Τουρκοκυπριακής πλευράς όπως και της Άγκυρας. 

Η φιλοσοφία της Πρότασης Λουτ αφορά μια διάσκεψη τύπου Κραν Μοντανά, στην οποία θα συμμετέχουν οι δυο πλευρές, οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις καθώς και η ΕΕ και σαφώς τα Ηνωμένα Έθνη. 

Η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης φαίνεται να προκρίνεται και γραπτώς και επισήμως μέσα από την πρόσφατη έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος παράλληλα σημειώνει άλλα τρια πράματα: Πρώτον το Πλαίσιο του της 30ης Ιουνίου 2017 (για το οποίο γράψαμε στο προηγούμενο άρθρο), Δεύτερον, ότι οι δυο πλευρές δεν πρέπει να αναμένουν ικανοποίηση όλων τους των αξιώσεων και τρίτον ότι η «ανοικτού τέλους διαδικασία» είναι πλέον παρελθόν και ότι απ’ εδώ και μπρος θα πρέπει να δουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή πλευρά καθώς και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις) τι θα κάνουν. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική αναφορά, η οποία δεν αποτελεί μόνο μια προφορική σημείωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ αλλά καταγράφεται στην επίσημη Έκθεση και η οποία αποτελεί πλέον επίσημο έγγραφο του Οργανισμού.

>>> Επισκεφτείτε το section Αναλύσεις & Έρευνες της Brief - Οικονομία, Ενέργεια, Πολιτική <<<

Αυτά από μόνα του βεβαίως δεν «δείχνουν» πως στην περίπτωση που και η άλλη πλευρά αποδεχτεί μια νέα Διάσκεψη εντός του Καλοκαιριού αυτή θα είναι και η τελευταία. 

Υπάρχει όμως ακόμη ένα στοιχείο, το οποίο σε συνδυασμό με τα πιο πάνω, δημιουργεί ισχυρή ένδειξη ότι κατά πάσα πιθανότητα αυτό θα επισυμβεί. Ότι δηλαδή στην περίπτωση που ο ΓΓ του ΟΗΕ προσκαλέσει όλα τα μέρη σε μια νέα Διάσκεψη τύπου Κραν Μοντανά, πιθανότατα να είναι και η τελευταία και συνάμα και το τέλος της διαδικασίας εξεύρεσης λύσης στη βάση της ΔΔΟ εάν η Διάσκεψη δεν οδηγήσει σε σημαντικές εξελίξεις που να δικαιολογούν την περεταίρω διαπραγμάτευση για τις τελευταίες πινελιές της λύσης στη βάση της ΔΔΟ. 

Ποιο είναι αυτό το στοιχείο; Το γεγονός ότι η Τζέιν Χολ Λουτ απέτυχε ουσιαστικά να φέρει εις πέρας -μέχρι στιγμής- την αποστολή της και να υλοποιήσει το πλάνο με το οποίο ήρθε «υπό μάλης», που ήταν η εξεύρεση κοινού πεδίου μεταξύ των δυο πλευρών και η συμφωνία των Όρων Αναφοράς. Η συνεχής αυτή αποτυχία της Λουτ καταδεικνύει ουσιαστικά πως η κατάσταση κινείται από αδιέξοδο σε αδιέξοδο. 

Συνεπώς έχουμε πέντε δεδομένα: 
Ένα, ότι χωρίς να υπάρξει συμφωνία στους Όρους Αναφοράς οδηγούμαστε από το ένα αδιέξοδο στο άλλο,
Δυο, ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ λέει πως η «ανοικτού τέλους διαδικασία» είναι πλέον παρελθόν, 
Τρία, ότι οι δυο πλευρές και οι εγγυήτριες δυνάμεις έχουν ενώπιον τους την «πρόταση Λουτ» για Διάσκεψη, 
Τέσσερα, ότι ο ΓΓ προκρίνει μια παρόμοιου τύπου διαδικασία με αυτή του Κραν Μοντανά,
Πέντε, ότι ο ΓΓ λέει στις δυο πλευρές να μην θεωρούν ότι θα ικανοποιηθούν όλες οι αξιώσεις τους (για την ε/κ πλευρά σημαίνει πως δεν πρέπει να αναμένει πλήρη κατάργηση των εγγυήσεων και πλήρη αποχώρηση του Τουρκικού Στρατού και για την τ/κ πλευρά σημαίνει πως δεν πρόκειται να έχει για όλες τις αποφάσεις μια θετική ψήφο).    

>>> Όλες οι ειδήσεις χρονολογημένες - επιλεγμένο περιεχόμενο <<< 

Αυτά τα πέντε δεδομένα δημιουργούν ουσιαστικά ένα μονόδρομο: Ότι στην περίπτωση που υπάρξει Διάσκεψη Τύπου Κραν Μοντανά, αυτή ουσιαστικά θα είναι και η τελευταία. Είτε δηλαδή οι δυο πλευρές θα αποδεχτούν να κάνουν εκπτώσεις στις σημερινές τους θέσεις για να υπάρξει λύση ΔΔΟ, είτε η διαδικασία λύσης στη βάση αυτού του μοντέλου της ΔΔΟ φτάνει στο τέλος της. 

Και κατά πάσα πιθανότητα θα ισχύσει το δεύτερο. Διότι λύση με Τουρκικό Στρατό στην επανενωμένη Κύπρο και με Τουρκικές εγγυήσεις, δεν έχει πιθανότητες υπερψήφισης… 

Καλή Ανάσταση, με ό,τι αυτό σημαίνει για την κάθε περίπτωση και για τον καθένα μας. 

 

Παναγιώτης Τσαγγάρης
 
308
Thumbnail

Δεν θα περίμενα ποτέ πως θα ερχόταν αυτή η ώρα, αλλά προφανώς δεν έχω άλλη επιλογή. Αφού όντως πιστεύω στα χαμένα θαύματα και αγωνίζομαι, με την ελπίδα να πεθαίνει τελευταία, να τα ξαναζωντανέψω, θα πρέπει να τον φωνάξω τον παλιόφιλο τον Ηρακλή να με βοηθήσει. Θα του αναθέσω και εγώ  12  Άθλους.

ad1mobile

Βρήκα χορηγούς και θα καλοπληρωθεί. Βλέπετε τόσων χρονών που είναι τα έχει πλέον τα προβληματάκια υγείας του και θέλει να έχει και μια καβάτζα για τα υστερινά του. Μεταξύ μας, ό,τι και αν του είπα, όσο και αν προσπάθησα να τον πείσω,  δεν πιστεύει πως θα αντέξει το ΓΕΣΥ, άρα φασούλι φασούλι, φυλάει και για το γηροκομείο – έκλεισε ήδη θέση- αλλά και για πιθανά ιατρικά έξοδα που θα προκύψουν. Οι χορηγοί προέρχονται, για να κρατώ και τις πολιτικές ισορροπίες,  και από τις 3 εγγυήτριες χώρες.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Η Ελλάδα, ό,τι  μπορεί κάνει, αλλά πρέπει να ομολογήσω πως έχει την καλή θέληση. Συζητήσαμε ακόμη και την πιθανότητα να τον πληρώσει σε δραχμές.  Η Αγγλία συμφώνησε, με την επιφύλαξη να ολοκληρωθούν τα του Brexit και να δει τι δασμούς θα επιβάλει στο συνάλλαγμα που θα αποδεσμεύσει, αλλά σίγουρα κάτι θα πάρει μέσω του χαλουμιού. Η Τουρκία είπε πως θα το σκεφτεί σε σχέση και με την ΑΟΖ, μπορεί κάτι να του δώσει στα χωρικά ύδατα, αν μη τι άλλο κανένα τετραγωνικό μέτρο Μεσόγειο, να δένει τη βάρκα του όταν θα «αρμενίζει στο πέλαγο με βάρκα την ελπίδα».

Επειδή όμως ο Ηρακλής ο παλιόφιλος, ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιεί, δέχτηκε και με όρους αδιευκρίνιστους και ρευστούς. Καθίσαμε λοιπόν να κάνουμε μια άσκηση επί χάρτου και να καθορίσουμε το περιεχόμενο των 12 άθλων, βάζοντας προτεραιότητες  αλλά και δίνοντας τους ένα σύγχρονο περιεχόμενο. Αν θα έγραφε ξανά μυθολογία είπε,  είχε αποφασίσει να την γράψει με στυλ και αν μη τι άλλο να την επανεκδώσει με τον πιο πάνω τίτλο. 

Άθλος αρ. 1: Να εξοντώσει το λιοντάρι της Νεμέας: Δύσκολος για πρώτος και είπαμε να τον αφήσουμε τελευταίο. Είχε βλέπετε με τις επιθέσεις του ερημώσει όλη τη χώρα. Ήταν αυτοκρατορικό και ναρκισσιστικό και εγωκεντρικό και αδίστακτο και Ερτογανικό . Θα βλέπαμε και θα κάναμε. Αν μας έπαιρνε θα το εξοντώναμε, αν δεν μας έπαιρνε θα το προσπερνούσαμε με διπλωματικούς ελιγμούς και τριμερείς συμφωνίες. «Δυσκολάκι» μου είπε και ήξερα πως είχε δίκαιο. 

Άθλος αρ. 2: Να εξοντώσει τη Λερναία Ύδρα το τέρας  με τα 9 κεφάλια: Ανέφικτο πήγε να μου δικαιολογηθεί στην αρχή. Το τέρας της διαφθοράς και της διαπλοκής είναι καλά ριζωμένο πλέον. Έχει κλωνοποιηθεί. Δεν είναι ένα. Είναι πολλά. Κόβεις ένα κεφάλι και ξεφυτρώνουν 2. Πού κρύβεται; Πίσω από κάθε οικονομικό οργανισμό. Πίσω από κάθε πολιτικό κόμμα. Πίσω από κάθε κυβερνητικό φορέα. Πίσω από κάθε ιδιωτική επιχείρηση. Του είπα το κόλπο με την φωτιά το παλιό που είχε ξεχάσει. Να καίει τα κεφάλια κάθε που τα κόβει. Μα η φωτιά προϋποθέτει κάθαρση και απόδοση ευθυνών ανταπάντησε. Είναι αυτό εφικτό, με ρώτησε, για το νησί αυτό εν έτη 2020; Ομολογώ πως δεν κατάφερα να πω ναι,  και ας πιστεύω στα χαμένα θαύματα. Έσκυψα το κεφάλι και πήγαμε παρακάτω.

Άθλος αρ. 3: Να συλλάβει ζωντανό το ελάφι με τα χάλκινα πόδια και τα χρυσά κέρατα :  Ισχυρίστηκε ο Ηρακλής ο μέγας- σε ηλικία πια- και τρανός- τα είχε πλέον και τα κιλάκια του- πως ήταν ο άθλος από τον οποίο ίσως να ξεκινούσε και πως είναι ευκολάκι, αφού τέτοιο ελάφι δεν υπάρχει. Κάτι αγρινά που έχει υπόψη του, ξέρει πολύ καλά το πώς θα τα παγιδεύσει. Τώρα όσο για το ζωντανό είπε να μην ανησυχώ γιατί το παράνομο θήραμα όταν καλομαγειρευτεί θα είναι σχεδόν «ζωντανό»

Άθλος αρ. 4: Ο Ερυμάνθιος Κάπρος: Είπε, και με άφησε άναυδο, πως αυτό είναι λες και το έχει κάνει. Συμβολίζει, λέει, ο άθλος αυτός την προσπάθεια να περιοριστούν οι καταστροφές από τις πλημμύρες των χειμάρρων με έργα υδραυλικά. Και άκουσε, είπε, πως όλα αυτά τα λύσαμε. Ποτέ ξανά δεν θα πλημμυρίσουμε με την πρώτη βροχούλα του καλού θεού. Δεν τον πίστεψα αλλά είπα να το προσπεράσω. Εδώ θα τα χαλούσαμε;

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Άθλος αρ. 5: Να καθαριστούν οι σταύλοι του Αυγεία: 3000 βόδια, να κοπρίζουν λέει για 30 χρόνια στα γήπεδα του ποδοσφαίρου. Χειραγωγημένοι – ωραία λέξη για το σικέ- αγώνες ποδοσφαίρου. Μεγάλα ποσά σε στοιχήματα. Έλεγχος του χώρου από στοιχεία του υποκόσμου. Δεν τρόμαξε ποσώς. Όλα αυτά εύκολα θα τα διαχειριστώ είπε και ελάλησε! Μια επιτροπή δεοντολογίας με αυξημένες αρμοδιότητες. Μια γραμμή καταγγελιών, 1460. Και ένα Red Button. Διατήρηση της ανωνυμίας και προστασία των μαρτύρων. Απορώ πως δεν το σκεφτήκατε τόσα χρόνια και αφήσατε τον σταύλο σε αυτό το χάλι, δήλωσε καταληκτικά.

Άθλος αρ. 6: Στυμφαλίδες όρνιθες: Ανθρωποφάγα πουλιά. Παντού γύρω μας. Θα κροταλίσω τα κρόταλα και θα τα ξεσηκώσω τρομαγμένα. Κάνουν τα γενναία αλλά είναι «κότες». Θα τα βάλω να φαγωθούν μεταξύ τους. Θα μετατρέψω την ανθρωποφαγία τους σε κανιβαλισμό.

Άθλος αρ. 7, 8, 9 : Ταύρος της Κρήτης- Αλογα του Διομήδη- Βόδια του Γηρυόνη:  Θα τα χειριζόταν είπε εύκολα αφού εν έτη 2020 τα δικαιώματα των ζώων είναι διασφαλισμένα, με νόμους και κανονισμούς. Φιλόζωος όντας θα δημιουργούσε ένα καταφύγιο για τα τερατώδη αυτά ζώα, που με τα μυθολογικά στερεότυπα που δημιουργήσαμε, και το μονόπλευρο αφήγημα μας, τα αδικήσαμε διαχρονικά. Θα αποκαθιστούσε είπε τη φήμη τους. Μανιακά; Ανθρωποφάγα; Όλα σχετικά. Θα δημιουργούσε ένα άλλο αφήγημα λοιπόν.

Άθλος αρ. 10: Ζώνη της Ιππολύτης:  Φοβήθηκε. Αρνήθηκε. Αυτός με φεμινίστριες δεν τα έβαζε. Το πυρ το πολεμούσε, τη θάλασσα τη δάμαζε, στη γυναίκα και στο μεγαλείο της υποκλινόταν είπε. Εξάλλου τι να την κάνει μια ζώνη; Δεν ήταν συμβατή με το στυλ του.

Άθλος αρ. 11: Τα Μήλα των Εσπερίδων: Δεν το συζήτησε καν. Δεν είναι εποχή για πορτοκάλια δήλωσε. Για εισαγόμενα δεν το συζητούσε. Τα τροφοχιλιόμετρα και την κλιματική αλλαγή αυτός την σεβόταν. Θα μέναμε λοιπόν χωρίς πορτοκάλια και ας είχαμε την  πορτοκαλιά του Καραβά. 

Άθλος αρ. 12: Να φέρει τον Κέρβερο. Τον φύλακα σκύλο του κάτω κόσμου στον πάνω κόσμο: Να φέρει με άλλα λόγια τα κάτω πάνω. Άρα και τα πάνω κάτω συμπέρανα εγώ. Θα ξεκινήσει από τον 12 άθλο είπε,  και ο Δίας βοηθός!

Υπογραφή 

ad2mobile

Ο Ρομπέν των Χαμένων Θαυμάτων

Υ.Γ.: Ποιο είναι το momentum σε όλα αυτά; Μα, η κάθαρση του ποδοσφαίρου με την καταπληκτική δημιουργία της Επιτροπής Δεοντολογίας, η πολιτική απόπειρα αυτοκτονίας της ΕΔΕΚ, η επανάσταση του Ακιντζί, και το πολεμικό καζάνι που σιγοβράζει μόνιμα πλέον στη γειτονιά μας. Όσο για τον Κορονοϊό, ας τον, αυτόν τον συνηθίσαμε. 
 

article 1