Το καλοκαίρι τελειώνει η ΔΔΟ; 

Τα 5 δεδομένα που μας «δείχνουν» ότι η ΔΔΟ κατά πάσα πιθανότητα θα κριθεί για τελευταία φορά σε μια ενδεχόμενη Διάσκεψη στους επόμενους μήνες... 


ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ 
Twitter: @tsangarisp

Πολλά λέγονται και γράφονται ως προς το ενδεχόμενο νέας Διάσκεψης τύπου Κραν Μοντανά το ερχόμενο Καλοκαίρι. Μάλιστα αυτή ήταν και η τελευταία πρόταση που μετέφερε η Ειδική Απεσταλμένη του Γ.Γ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ. Μια πρόταση για την οποία η Ελληνοκυπριακή πλευρά απάντησε θετικά και εκκρεμεί μέχρι σήμερα η απάντηση της Τουρκοκυπριακής πλευράς όπως και της Άγκυρας. 

Η φιλοσοφία της Πρότασης Λουτ αφορά μια διάσκεψη τύπου Κραν Μοντανά, στην οποία θα συμμετέχουν οι δυο πλευρές, οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις καθώς και η ΕΕ και σαφώς τα Ηνωμένα Έθνη. 

Η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης φαίνεται να προκρίνεται και γραπτώς και επισήμως μέσα από την πρόσφατη έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος παράλληλα σημειώνει άλλα τρια πράματα: Πρώτον το Πλαίσιο του της 30ης Ιουνίου 2017 (για το οποίο γράψαμε στο προηγούμενο άρθρο), Δεύτερον, ότι οι δυο πλευρές δεν πρέπει να αναμένουν ικανοποίηση όλων τους των αξιώσεων και τρίτον ότι η «ανοικτού τέλους διαδικασία» είναι πλέον παρελθόν και ότι απ’ εδώ και μπρος θα πρέπει να δουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή πλευρά καθώς και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις) τι θα κάνουν. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική αναφορά, η οποία δεν αποτελεί μόνο μια προφορική σημείωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ αλλά καταγράφεται στην επίσημη Έκθεση και η οποία αποτελεί πλέον επίσημο έγγραφο του Οργανισμού.

>>> Επισκεφτείτε το section Αναλύσεις & Έρευνες της Brief - Οικονομία, Ενέργεια, Πολιτική <<<

Αυτά από μόνα του βεβαίως δεν «δείχνουν» πως στην περίπτωση που και η άλλη πλευρά αποδεχτεί μια νέα Διάσκεψη εντός του Καλοκαιριού αυτή θα είναι και η τελευταία. 

Υπάρχει όμως ακόμη ένα στοιχείο, το οποίο σε συνδυασμό με τα πιο πάνω, δημιουργεί ισχυρή ένδειξη ότι κατά πάσα πιθανότητα αυτό θα επισυμβεί. Ότι δηλαδή στην περίπτωση που ο ΓΓ του ΟΗΕ προσκαλέσει όλα τα μέρη σε μια νέα Διάσκεψη τύπου Κραν Μοντανά, πιθανότατα να είναι και η τελευταία και συνάμα και το τέλος της διαδικασίας εξεύρεσης λύσης στη βάση της ΔΔΟ εάν η Διάσκεψη δεν οδηγήσει σε σημαντικές εξελίξεις που να δικαιολογούν την περεταίρω διαπραγμάτευση για τις τελευταίες πινελιές της λύσης στη βάση της ΔΔΟ. 

Ποιο είναι αυτό το στοιχείο; Το γεγονός ότι η Τζέιν Χολ Λουτ απέτυχε ουσιαστικά να φέρει εις πέρας -μέχρι στιγμής- την αποστολή της και να υλοποιήσει το πλάνο με το οποίο ήρθε «υπό μάλης», που ήταν η εξεύρεση κοινού πεδίου μεταξύ των δυο πλευρών και η συμφωνία των Όρων Αναφοράς. Η συνεχής αυτή αποτυχία της Λουτ καταδεικνύει ουσιαστικά πως η κατάσταση κινείται από αδιέξοδο σε αδιέξοδο. 

Συνεπώς έχουμε πέντε δεδομένα: 
Ένα, ότι χωρίς να υπάρξει συμφωνία στους Όρους Αναφοράς οδηγούμαστε από το ένα αδιέξοδο στο άλλο,
Δυο, ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ λέει πως η «ανοικτού τέλους διαδικασία» είναι πλέον παρελθόν, 
Τρία, ότι οι δυο πλευρές και οι εγγυήτριες δυνάμεις έχουν ενώπιον τους την «πρόταση Λουτ» για Διάσκεψη, 
Τέσσερα, ότι ο ΓΓ προκρίνει μια παρόμοιου τύπου διαδικασία με αυτή του Κραν Μοντανά,
Πέντε, ότι ο ΓΓ λέει στις δυο πλευρές να μην θεωρούν ότι θα ικανοποιηθούν όλες οι αξιώσεις τους (για την ε/κ πλευρά σημαίνει πως δεν πρέπει να αναμένει πλήρη κατάργηση των εγγυήσεων και πλήρη αποχώρηση του Τουρκικού Στρατού και για την τ/κ πλευρά σημαίνει πως δεν πρόκειται να έχει για όλες τις αποφάσεις μια θετική ψήφο).    

>>> Όλες οι ειδήσεις χρονολογημένες - επιλεγμένο περιεχόμενο <<< 

Αυτά τα πέντε δεδομένα δημιουργούν ουσιαστικά ένα μονόδρομο: Ότι στην περίπτωση που υπάρξει Διάσκεψη Τύπου Κραν Μοντανά, αυτή ουσιαστικά θα είναι και η τελευταία. Είτε δηλαδή οι δυο πλευρές θα αποδεχτούν να κάνουν εκπτώσεις στις σημερινές τους θέσεις για να υπάρξει λύση ΔΔΟ, είτε η διαδικασία λύσης στη βάση αυτού του μοντέλου της ΔΔΟ φτάνει στο τέλος της. 

Και κατά πάσα πιθανότητα θα ισχύσει το δεύτερο. Διότι λύση με Τουρκικό Στρατό στην επανενωμένη Κύπρο και με Τουρκικές εγγυήσεις, δεν έχει πιθανότητες υπερψήφισης… 

Καλή Ανάσταση, με ό,τι αυτό σημαίνει για την κάθε περίπτωση και για τον καθένα μας. 

 

Παναγιώτης Τσαγγάρης