ΑΠΟΨΗ: Το κλήμα/κλίμα και ο γάιδαρος

Ο πρόεδρος Trump δήλωσε πως η πολιτική Obama ήταν πράξη πολέμου απέναντι στην «Αμερικάνικη Ενέργεια»

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΗΒΗ ΛΑΜΠΡΟΥ*

Επιβεβαίωσε ο πρόεδρος Trump την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη για το Κλίμα του Παρισιού. Η αποχώρηση θα ολοκληρωθεί σε έναν χρόνο , συμπτωματικά  μια μέρα μετά τις προεδρικές εκλογές.

Η συμφωνία είναι κακή, είπε  ο Trump γιατί επιτρέπει στην Κίνα και την Ινδία να  επωφεληθούν από τις ενέργειες των ΗΠΑ για μείωση των ρίπων. Η δική του πολιτική υπέρ των ορυκτών καυσίμων έχουν κάνει τις ΗΠΑ ενεργειακή υπερδύναμη, υποστήριξε αυτή τη βδομάδα.  

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Αρκετές πολιτείες, πόλεις και φορείς των ΗΠΑ, διαφωνούν, με προεξέχουσα αντάρτισσα την Καλιφόρνια, και προειδοποιούν πως η Αμερική χάνει την ηγετική της θέση στην «καθαρή», πράσινη τεχνολογία και βιομηχανία.

Για δεκαετίες γίνονταν προσπάθειες να υπογραφεί μια λειτουργική συμφωνία για την κλιματική αλλαγή. Το πρόβλημα αν και παγκόσμιο, για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται να εφαρμοστούν πολιτικές ξεχωριστά σε κάθε κράτος, που να είναι συντονισμένες με των άλλων χωρών. Πολιτικές που σημαίνουν αλλαγή ρότας και επενδύσεις, βραχυπρόθεσμες μεν, υψηλές δε, πριν φανεί κάποια αλλαγή. Μια δεύτερη μεγάλη δυσκολία ήταν η διαφωνία για το ποιος θα έπρεπε αρχικά τουλάχιστον να επωμιστεί το βάρος αυτό. Οι ανεπτυγμένες χώρες είχαν την μεγαλύτερη ευθύνη για την υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά οι αναδυόμενες οικονομίες έχουν ολοένα αυξανόμενους ρίπους καθώς εκσυγχρονίζονται.  Η συμφωνία του Παρισιού κατάφερε να αποφευχθεί η επιβολή επαχθών υποχρεώσεων σε οποιαδήποτε χώρα, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Ως ένα βήμα για μια συντονισμένη δράση η Συμφωνία του Παρισιού, απαιτεί  δύο σημαντικές δεσμεύσεις από όλους τους υπογράφοντες: να οριστεί μια «εθνικά καθορισμένη συνεισφορά» ή στόχος μείωσης των εκπομπών ανά πενταετία και να συμφωνηθούν  υποχρεωτικά μέτρα διαφάνειας ώστε να μπορέσει να εκτιμηθεί εάν μια χώρα εκπλήρωσε την υπόσχεσή της. Επιτρέπει όμως στις  χώρα να καθορίσουν τις συνεισφορές τους σύμφωνα με τις δικές τους συνθήκες.

Ο πρώην Πρόεδρος Obama, υπογράφοντας  το 2016 τη Συμφωνία, αποδέχθηκε πως οι ΗΠΑ έπρεπε να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος , διότι είχαν συμβάλει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο έθνος στα αέρια του θερμοκηπίου που βρίσκονται ήδη στην ατμόσφαιρα.   Ο πρόεδρος Trump δήλωσε πως η πολιτική Obama ήταν πράξη πολέμου απέναντι στην «Αμερικάνικη Ενέργεια».  

Με τη στάση του ο Trump καταφέρνει να δώσει άλλοθι σε όσους στριμώχνονται  από τη Συμφωνία του Παρισιού. Η πίεση για αλλαγές σε πολίτικες και νομοθεσίες σε χώρες όπως η Βραζιλία και Σαουδική Αραβία είναι σαφώς μικρότερη .

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Η Κύπρος  δεν φοβάται ούτε τον Trump, ούτε το Παρίσι και τις συμφωνίες. Βάζει υπογραφές χωρίς φόβο αλλά με πάθος. Ανήκει στην κατηγορία των χωρών που επιδεικνύουν  πλούσια ρητορική με εξαγγελίες πρωτοβουλιών  για συνεργασίες και στόχους πράσινης ανάπτυξης. Θεωρεί υγιή, πράσινη ανάπτυξη την οικοδομική βιομηχανία (κυρίως τους πύργους ) , την κατασκευή γηπέδων γκολφ, και τις τσιμεντένιες πλατείες. Η Κύπρος ποτίζει με λάστιχα αυλές , δρόμους και αυτοκίνητα και σκορπά σκουπίδια σε χωματερές υπαίθριες ατάκτως ερριμμένες. Καλογέλαστη, στέλνει σήματα λευκού ή μαύρου καπνού από αυτοκίνητα που καίνε λάδια και λάστιχα, ως σπονδή, σ έναν σκονισμένο ουρανό. 

*Η Ήβη Λάμπρου είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Frederick

Tags
Ήβη Λάμπρου