Κύπρος - Από το «οικονομικό θαύμα» στην ενεργειακή ανεξαρτησία

Ας κηρύξουμε τη νέα «Ενεργειακή» Ανεξαρτησία της Κύπρου, για να το απολαύσουμε τόσο εμείς όσο και οι επόμενες γενιές

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ*

Από την αρχαία ιστορία μέχρι και σήμερα, το νησί µας, η Κύπρος µας, ήταν και θα παραμείνει ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των λαών της Ανατολής και της Δύση, της Ασίας και της Ευρώπης.

Η Κύπρος ήταν πάντα ένα απάνεμο νησί προσφέροντας τη σταθερότητα, γαλήνη, ασφάλεια και ειρήνη σε καιρούς φουρτουνιασμένους. Αυτό, δηλαδή, που επιζητούσαν όλοι, από τους εμπόρους, στους φιλοσόφους και οραματιστές.

Φθάνουμε φυσικά στον 21ο αιώνα, µε το νησί µας να οδεύει προς νέους προορισμούς, στοχεύοντας στην πρόοδο και την ανάπτυξη του τόπου. Η κοινωνία έχει βιώσει τραγωδίες, αγνοώντας πρόσκαιρους πειρασμούς, έχοντας πάντα το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, µε την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Τα τελευταία 60 χρόνια ήταν ίσως και τα πιο δύσκολα της πρόσφατης ιστορίας µας, γεμάτα προκλήσεις, µε την Κύπρο, όμως, να αντεπεξέρχεται και να προχωρά προς το καλύτερο.

Η Κύπρος ανέπτυξε τη δική της ταυτότητα, µε τη φιλοξενία να είναι βαθιά εμπεδωμένη στις ρίζες µας, σε μια μοντέρνα κοινωνία, µε ένα πολυπολιτισμικό προφίλ και άρτια εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό µε λαμπρούς επιστήμονες και πετυχημένους οργανιστές, που διαπρέπουν σε όλους τους τομείς, τόσο στο νησί όσο και στο εξωτερικό.

Μαζί µε την ανάπτυξη, η θεία φύση µας προίκησε µε πλούτη που δεν γνωρίζαμε. Οι τελευταίες ενεργειακές ανακαλύψεις έβαλαν τη μικρή Κύπρο µας σε κομβικό σημείο στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, ένα αγαθό που πρέπει να τύχει σωστής διαχείρισης, µε γνώμονα πάντα τον σεβασμό προς το περιβάλλον.

Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου γίνεται πραγματικότητα και η Κύπρος μετατρέπεται σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο. 

Με την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο παράλληλων μεγαλεπήβολων έργων – της EuroAsia Interconnector και της EuroAfrica Interconnector – που θα ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2023, πετυχαίνουμε την «Ενεργειακή Ανεξαρτησία».

Έχοντας εξασφαλίσει τη συμμετοχή των καλύτερων συνεργατών από την Ευρώπη και παγκοσμίου κύρους κατασκευαστές υψηλής τεχνολογίας, τα έργα θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς, αφού θα ενσωματώνουν το μεγαλύτερο σε έκταση υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο στον κόσμο, το οποίο θα φθάνει σε βάθη ρεκόρ.

Συλλάβαμε το όραμα για το έργο το 2011, ακριβώς μετά την τραγωδία στο Μαρί, έχοντας στην καρδιά το «ποτέ ξανά» και µε γνώμονα να µη χρειαστεί η Κύπρος να ξαναζήσει μέρες ενεργειακού αποκλεισμού. 

Η Κύπρος δικαιούται και αυτή να απολαμβάνει την ενεργειακή επάρκεια, ανεξαρτησία και, γιατί όχι, προοπτικές εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και μεταφοράς από χώρες µε ενεργειακό πλεόνασμα σε αγορές υψηλής ζήτησης στη Γηραιά Ήπειρο.

Μάλιστα, µε τη συμπερίληψη ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και την «καθαρή» ηλιακή ενέργεια, το διπλό έργο της διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Κρήτης και Αιγύπτου-Κύπρου µε την Ευρώπη, θα ενώσει τρείς ηπείρους µε οικονομικά οφέλη πέραν των 10 δις ευρώ για τις εμπλεκόμενες χώρες.

Αυτή η διασύνδεση και μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας συνάδει άμεσα µε το όραμα “Green Deal” της Προέδρου της Κομισιόν, κας. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για παραγωγή και μεταφορά «καθαρής» ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, µε προοπτικές εξαγωγών από Κύπριους παραγωγούς και μονάδες, τόσο από τον δημόσιο τομέα όσο και από ιδιώτες παραγωγούς.

Με τη χωρηγικότητα τα 1,000 μεγαβάτ στην πρώτη φάση, και την ικανότητα διπλασιασμού σε 2,000 μεγαβάτ στην αμέσως επόμενη φάση, το έργο αυτό µέσω της σύνδεσης της µε την αγορά ενέργειας, θα συμβάλει στη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για όλους τους καταναλωτές και την αύξηση της παραγωγικότητας της Κυπριακής οικονομίας και κατ’ επέκταση και της ανταγωνιστικότητας.

>>> Όλες οι απόψεις που φιλοξενεί η Brief <<<

Το οφέλη είναι πολλά, οι προοπτικές μεγάλες. Αλλά, ο κυριότερος στόχος παραμένει η άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, του τελευταίου κράτους µέλους της Ε.Ε. χωρίς ηλεκτρική διασύνδεση και ενεργειακή ανεξαρτησία.

Ας κηρύξουμε, λοιπόν, τη νέα «Ενεργειακή» Ανεξαρτησία της Κύπρου, για να το απολαύσουμε τόσο εμείς όσο και οι επόμενες γενιές.

*Πρόεδρος Στρατηγικού Συμβουλίου της EuroAsia Interconnector και EuroAfrica Interconnector και πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ιωάννης Κασουλίδης
 
604
Thumbnail