Κύπρος - Ισραήλ: Συνεργασία σε Ιατρική & Καινοτομία για Covid-19

Η μέγιστη προτεραιότητα σε αυτό το χρονικό σημείο είναι η προστασία του πληθυσμού από την εξάπλωση του ιού

Article in English. Click here.

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΣΑΜΙ ΡΕΒΕΛ*

Ολόκληρος ο κόσμος βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπος με μια μεγάλη κρίση. Οι κυβερνήσεις λαμβάνουν δραστικά μέτρα για να περιορίσουν την εξάπλωση του κορονοϊου. Σε πρώτη γραμμή τίθενται η λήψη προληπτικών μέτρων, η παροχή των καλύτερων δυνατών υπηρεσιών υγείας και ιατρικής περίθαλψης και η μεγιστοποίηση των επιστημονικών δυνατοτήτων αντιμετώπισης της επιδημίας. Λαμβάνονται επίσης μέτρα για την ελαχιστοποίηση των οικονομικών επιπτώσεων.

Για το Ισραήλ και την Κύπρο, είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτητική περίοδος. Με τον αυξανόμενο αριθμό περιπτώσεων της νόσου στις χώρες μας, και ως δύο μικρά κράτη, όλοι σχεδόν οι πόροι μας επικεντρώνονται στις προσπάθειες για την προστασία του πληθυσμού από τον ιό, για την διάσωση ανθρώπινων ζωών, και την ετοιμασία σχεδίου εξόδου από την κρίση.

>>> Όλες οι απόψεις που φιλοξενεί η Brief <<<

Καθώς οι κυβερνήσεις και τα συστήματα υγείας μας εστιάζουν στην διαχείριση αυτής της επείγουσας κατάστασης, οι ισχυροί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών θέτουν μια γερή βάση για την αντιμετώπιση του COVID-19. Η επιτυχημένη συνεργασία εδώ και πολλά χρόνια μεταξύ των χωρών μας στον τομέα της Υγείας, είναι πολύ σημαντική σε ομαλούς καιρούς, ακόμα περισσότερο δε σε περιόδους έκτακτης ανάγκης.

Ένα πρώτο βήμα είναι η πρωτοβουλία από το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου, για ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης σχετικά με τα περιστατικά κορωνοϊού και τις θεραπευτικές μεθόδους που εφαρμόζονται. Το Ιατρικό Κέντρο Sheba του Ισραήλ και το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, ως τα νοσοκομεία αναφοράς για τον COVID-19 σε Κύπρο και Ισραήλ, έχουν ξεκινήσει ήδη συνεργασία. Επιπλέον, η Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Ιατρικού Κέντρου Sheba θα ανταλλάξει πρωτόκολλα θεραπείας και εμπειριών για την καλύτερη υποστήριξη των ασθενών με την αντίστοιχη μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Μέρα με την ημέρα τα νοσοκομεία μας αποκτούν μεγαλύτερη εμπειρία στη διάγνωση και θεραπεία ασθενών με κορωνοϊό. Οι εξειδικευμένες γνώσεις του Ιατρικού Κέντρου Sheba στο Ισραήλ, αποτελούν μια σημαντική πλατφόρμα στη συνεργασία των δύο χωρών, για την παροχή κατάλληλης ιατρικής περίθαλψης σε ασθενείς με την νόσο. Δίνεται ακόμα η ευκαιρία για περαιτέρω συνέργειες μεταξύ των επαγγελματιών υγείας – ανάμεσα σέ άλλα, σε θέματα πολιτικής, ιατρικού εξοπλισμού και φαρμάκων.

Παρόμοιες συνεργασίες στον τομέα της επιστημονικής έρευνας για την εξεύρεση νέων αναγκαίων λύσεων είναι εξίσου ζωτικής σημασίας. Το Ισραήλ είναι πρωτοπόρο σε θέματα Επιστήμης και Τεχνολογίας, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει εδραιωθεί ένα πλαίσιο συνεργασίας στον τομέα της Τεχνολογικής Καινοτομίας με την Κύπρο.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Πολλές εταιρείες και νεοφυείς επιχειρήσεις στο Ισραήλ αναπτύσσουν καινοτόμα προϊόντα, απόλυτα χρήσιμα για την διάγνωση και διαλογή ενδεχόμενων κρουσμάτων ασθενών με κορονοϊό, όπως για την παροχή αυτοματοποιημένων πληροφοριών σχετικά με την εξάπλωση του ιού, την αξιόπιστη ενημέρωση του πληθυσμού, για καλύτερη προστασία των επαγγελματιών υγείας, διατήρηση της υγιεινής, για θεραπεία σε ασθενείς, για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης κ.α. Τα παραδείγματα επιτυχημένων καινοτομιών που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει ο COVID-19 είναι πολλά. Η γέφυρα καινοτομίας μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και άλλων χωρών μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην επιτάχυνση της εφαρμογής αυτών των καινοτομιών.

Σήμερα, σε μια περίοδο που επικρατεί το άγχος, ο καθένας από εμάς καλείται να αντιμετωπίσει αυτή την δύσκολη κατάσταση και σε προσωπικό επίπεδο. Ερχόμαστε αντιμέτωποι με πρωτοφανείς αλλαγές στην καθημερινή μας ζωή. Ενώ είμαστε υποχρεωμένοι να εξασκούμε κοινωνική αποστασιοποίηση, είναι πολύ σημαντικό να επιδεικνύουμε αλληλεγγύη και στήριξη στους αγαπημένους και τις οικογένειές μας, καθώς και σε άλλα άτομα. Σε αυτούς τους αβέβαιους καιρούς που ζούμε, η καλλιέργεια της φιλίας με τους ανθρώπους γύρω μας, έχει μεγάλη σημασία.

Η μέγιστη προτεραιότητα σε αυτό το χρονικό σημείο είναι η προστασία του πληθυσμού από την εξάπλωση του ιού. Κοιτάζοντας στο μέλλον, είναι όμως εξίσου σημαντικό να εμβαθύνουμε περαιτέρω την συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας. Ως στενοί γείτονες, το Ισραήλ και η Κύπρος μπορούν και πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή μιας ευρύτερης συνεργασίας για την αντιμετώπιση της απειλής του κορονοϊου.

*Ο κ. Σάμι Ρεβέλ είναι Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο. 

Σάμι Ρεβέλ
 
525
Thumbnail