Λύση επανένωσης εξαρτάται μόνο από Άγκυρα και Τ/κ

Μόνο οι Τουρκοκύπριοι μπορούν να «αναχαιτίσουν» τις θέσεις της Άγκυρας. Μόνο οι Τουρκοκύπριοι μπορούν να πουν πως «όχι δεν χρειαζόμαστε πλέον εγγυήσεις των Μητέρων Πατρίδων», «όχι δεν χρειαζόμαστε στρατούς από τις μητέρες πατρίδες», «όχι δεν χρειαζόμαστε εποπτεία ούτε από την Άγκυρα ούτε από την Αθήνα» και να προκαλέσουν εξελίξεις στο κυπριακό.

 

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ 
Twitter: @tsangarisp

Ας περιμένουμε και τον κύριο Ακκιντζί να ολοκληρώσει τις εκλογές του στα κατεχόμενα και μετά για το κυπριακό βλέπουμε… 

Είναι εκπληκτικό όμως, πώς όλοι αυτοί που δήθεν κόπτονται για λύση και συνεχώς βλέπουν ενοχές στην ελληνοκυπριακή πλευρά την οποία κατηγορούν μεταξύ άλλων ότι κωλυσιεργεί και ροκανίζει τον χρόνο, τώρα, όλως περιέργως δεν βιάζονται. Δεν επείγονται. Λες και σταμάτησε ο χρόνος. Ούτε μισή λέξη για τις διαπραγματεύσεις στο κυπριακό. Ούτε ένα γιώτα ότι πρέπει να αρχίσουν οι συνομιλίες. Περίεργα πράματα και περίεργες αντιλήψεις (ή μήπως εμμονές; ). 

Όπως και να έχει, αυτό ούτως ή άλλως, το εσωτερικό κλίμα δηλαδή, δεν είναι και κάτι το σπουδαίο. Ο καθένας λέει τα δικά του, γράφει τα δικά του. Οι μεν έτσι, οι δε αλλιώς. Το εσωτερικό κλίμα δεν επηρεάζει ποσώς τις εξελίξεις στο κυπριακό. Το εσωτερικό κλίμα είναι για εσωτερική κατανάλωση. Για τους πισκαλιστές. Των μεν και των δε. 

Αυτός που καθορίζει τις εξελίξεις στο κυπριακό, είτε θέλουμε να το πιστέψουμε είτε όχι, είναι ένας! Η Άγκυρα. Μόνο η Άγκυρα μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις στο κυπριακό. Είπε η Άγκυρα προ πολλών μηνών (από το Καλοκαίρι / Φθινόπωρο του 2019) ότι διαπραγματεύσεις μετά τον Απρίλιο του 2020, έτσι έγινε (ασχέτως ότι έγινε η Τριμερής, ασχέτως ακόμη κι' αν γίνει η πενταμερής. Εξελίξεις και ουσιαστικές διαπραγματεύσεις θα υπάρξουν, αν υπάρξουν μετά τον Απρίλιο). Η Άγκυρα ελέγχει πλήρως το θέμα του κυπριακού. Μπορεί να ναυαγήσει οποιαδήποτε προσπάθεια, οποιαδήποτε στιγμή και την ίδια ώρα μπορεί με μισή λέξη της να οδηγήσει τα πράγματα σε λύση. Ο Master στο κυπριακό είναι η Τουρκία. Κανένας άλλος. Έτσι ήταν σχεδόν πάντοτε. Και έτσι είναι μέχρι σήμερα, και μάλλον έτσι θα είναι και στο μέλλον. 

>>> Αρθρογραφία Brief <<< 

Μπορεί αυτά να φαντάζουν υπερβολικά. Αλλά σκεφτείτε μόνο ένα υποθετικό σενάριο. Βγαίνει ο Ερντογάν και δηλώνει πως η Άγκυρα επιθυμεί αμέσως έναρξη διαπραγματεύσεων και στην Ενωμένη Κύπρο η Τουρκία δεν θέλει να έχει ούτε εγγυήσεις, ούτε στρατό, ούτε μονομερή δικαιώματα. Τι θα γίνει; 

Να σας πω τι θα γίνει. Οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές. Η δυναμική που θα αναπτυχθεί θα είναι τέτοια που μέχρι τον Απρίλιο (λέμε τώρα, βάσει του υποθετικού μας σεναρίου) θα έχουμε και δημοψηφίσματα. 

Βεβαίως τέτοια δήλωση, από πλευράς Άγκυρας, είναι αμφίβολο αν όχι δεδομένο ότι δεν θα γίνει (αφού μας το είπαν 2-3 φορές ότι «ονειρευόμαστε» αν νομίζουμε πως με τη λύση θα φύγει ο Τουρκικός στρατός και οι τουρκικές εγγυήσεις). 

Ωστόσο, αυτό που πρέπει να κατανοήσουν άπαντες είναι πως ο παίχτης στο κυπριακό είναι ένας. Η Τουρκία. 

Υπάρχει βεβαίως και άλλος ένας παίχτης, μισός παίχτης, ο οποίος είναι οι Τουρκοκύπριοι. Οι οποίοι αν κατανοήσουν ποτέ πως το μέλλον τους θα είναι καλύτερο με τους Ελληνοκύπριους τότε ίσως να υπάρξει μια λύση επανένωσης. Αν κατανοήσουν ότι τα συμφέροντά τους είναι στην Ενωμένη Κύπρο με τους Ελληνοκύπριους και όχι στην Άγκυρα, τότε υπάρχει μια πιθανότητα λύσης επανένωσης. Αν κατανοήσει ποτέ η ηγεσία των τουρκοκυπρίων ότι είναι εκεί για τα συμφέροντα των Τουρκοκύπριων και όχι της Άγκυρας τότε ναι, υπάρχει κάποια πιθανότητα επίλυσης του κυπριακού με λύση επανένωσης. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief - Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Μόνο οι Τουρκοκύπριοι μπορούν να «αναχαιτίσουν» τις θέσεις της Άγκυρας. Μόνο οι Τουρκοκύπριοι μπορούν να πουν πως «όχι δεν χρειαζόμαστε πλέον εγγυήσεις των Μητέρων Πατρίδων», «όχι δεν χρειαζόμαστε στρατούς από τις μητέρες πατρίδες», «όχι δεν χρειαζόμαστε εποπτεία ούτε από την Άγκυρα ούτε από την Αθήνα» και να προκαλέσουν εξελίξεις στο κυπριακό. 

Διότι και η Άγκυρα αυτούς επικαλείται για να εμμένει στις απαράδεκτες θέσεις της. 

Αυτά είναι τα δεδομένα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι «πισκαλιστές» ένθεν και ένθεν μπορούν να λένε, να γράφουν, να ισχυρίζονται ό,τι θέλουν. Η αλήθεια ωστόσο είναι μπροστά μας.

Λύση επανένωσης μόνο η Άγκυρα και οι Τουρκοκύπριοι μπορούν να φέρουν. Κανένας άλλος. Και ενόσω αυτοί ΔΕΝ θέλουν, λύση επανένωσης δεν μπορεί να υπάρξει!!!

Παναγιώτης Τσαγγάρης
 
500
Thumbnail