Λύση επανένωσης εξαρτάται μόνο από Άγκυρα και Τ/κ

Μόνο οι Τουρκοκύπριοι μπορούν να «αναχαιτίσουν» τις θέσεις της Άγκυρας. Μόνο οι Τουρκοκύπριοι μπορούν να πουν πως «όχι δεν χρειαζόμαστε πλέον εγγυήσεις των Μητέρων Πατρίδων», «όχι δεν χρειαζόμαστε στρατούς από τις μητέρες πατρίδες», «όχι δεν χρειαζόμαστε εποπτεία ούτε από την Άγκυρα ούτε από την Αθήνα» και να προκαλέσουν εξελίξεις στο κυπριακό.

 

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ 
Twitter: @tsangarisp

Ας περιμένουμε και τον κύριο Ακκιντζί να ολοκληρώσει τις εκλογές του στα κατεχόμενα και μετά για το κυπριακό βλέπουμε… 

Είναι εκπληκτικό όμως, πώς όλοι αυτοί που δήθεν κόπτονται για λύση και συνεχώς βλέπουν ενοχές στην ελληνοκυπριακή πλευρά την οποία κατηγορούν μεταξύ άλλων ότι κωλυσιεργεί και ροκανίζει τον χρόνο, τώρα, όλως περιέργως δεν βιάζονται. Δεν επείγονται. Λες και σταμάτησε ο χρόνος. Ούτε μισή λέξη για τις διαπραγματεύσεις στο κυπριακό. Ούτε ένα γιώτα ότι πρέπει να αρχίσουν οι συνομιλίες. Περίεργα πράματα και περίεργες αντιλήψεις (ή μήπως εμμονές; ). 

Όπως και να έχει, αυτό ούτως ή άλλως, το εσωτερικό κλίμα δηλαδή, δεν είναι και κάτι το σπουδαίο. Ο καθένας λέει τα δικά του, γράφει τα δικά του. Οι μεν έτσι, οι δε αλλιώς. Το εσωτερικό κλίμα δεν επηρεάζει ποσώς τις εξελίξεις στο κυπριακό. Το εσωτερικό κλίμα είναι για εσωτερική κατανάλωση. Για τους πισκαλιστές. Των μεν και των δε. 

Αυτός που καθορίζει τις εξελίξεις στο κυπριακό, είτε θέλουμε να το πιστέψουμε είτε όχι, είναι ένας! Η Άγκυρα. Μόνο η Άγκυρα μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις στο κυπριακό. Είπε η Άγκυρα προ πολλών μηνών (από το Καλοκαίρι / Φθινόπωρο του 2019) ότι διαπραγματεύσεις μετά τον Απρίλιο του 2020, έτσι έγινε (ασχέτως ότι έγινε η Τριμερής, ασχέτως ακόμη κι' αν γίνει η πενταμερής. Εξελίξεις και ουσιαστικές διαπραγματεύσεις θα υπάρξουν, αν υπάρξουν μετά τον Απρίλιο). Η Άγκυρα ελέγχει πλήρως το θέμα του κυπριακού. Μπορεί να ναυαγήσει οποιαδήποτε προσπάθεια, οποιαδήποτε στιγμή και την ίδια ώρα μπορεί με μισή λέξη της να οδηγήσει τα πράγματα σε λύση. Ο Master στο κυπριακό είναι η Τουρκία. Κανένας άλλος. Έτσι ήταν σχεδόν πάντοτε. Και έτσι είναι μέχρι σήμερα, και μάλλον έτσι θα είναι και στο μέλλον. 

>>> Αρθρογραφία Brief <<< 

Μπορεί αυτά να φαντάζουν υπερβολικά. Αλλά σκεφτείτε μόνο ένα υποθετικό σενάριο. Βγαίνει ο Ερντογάν και δηλώνει πως η Άγκυρα επιθυμεί αμέσως έναρξη διαπραγματεύσεων και στην Ενωμένη Κύπρο η Τουρκία δεν θέλει να έχει ούτε εγγυήσεις, ούτε στρατό, ούτε μονομερή δικαιώματα. Τι θα γίνει; 

Να σας πω τι θα γίνει. Οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές. Η δυναμική που θα αναπτυχθεί θα είναι τέτοια που μέχρι τον Απρίλιο (λέμε τώρα, βάσει του υποθετικού μας σεναρίου) θα έχουμε και δημοψηφίσματα. 

Βεβαίως τέτοια δήλωση, από πλευράς Άγκυρας, είναι αμφίβολο αν όχι δεδομένο ότι δεν θα γίνει (αφού μας το είπαν 2-3 φορές ότι «ονειρευόμαστε» αν νομίζουμε πως με τη λύση θα φύγει ο Τουρκικός στρατός και οι τουρκικές εγγυήσεις). 

Ωστόσο, αυτό που πρέπει να κατανοήσουν άπαντες είναι πως ο παίχτης στο κυπριακό είναι ένας. Η Τουρκία. 

Υπάρχει βεβαίως και άλλος ένας παίχτης, μισός παίχτης, ο οποίος είναι οι Τουρκοκύπριοι. Οι οποίοι αν κατανοήσουν ποτέ πως το μέλλον τους θα είναι καλύτερο με τους Ελληνοκύπριους τότε ίσως να υπάρξει μια λύση επανένωσης. Αν κατανοήσουν ότι τα συμφέροντά τους είναι στην Ενωμένη Κύπρο με τους Ελληνοκύπριους και όχι στην Άγκυρα, τότε υπάρχει μια πιθανότητα λύσης επανένωσης. Αν κατανοήσει ποτέ η ηγεσία των τουρκοκυπρίων ότι είναι εκεί για τα συμφέροντα των Τουρκοκύπριων και όχι της Άγκυρας τότε ναι, υπάρχει κάποια πιθανότητα επίλυσης του κυπριακού με λύση επανένωσης. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief - Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Μόνο οι Τουρκοκύπριοι μπορούν να «αναχαιτίσουν» τις θέσεις της Άγκυρας. Μόνο οι Τουρκοκύπριοι μπορούν να πουν πως «όχι δεν χρειαζόμαστε πλέον εγγυήσεις των Μητέρων Πατρίδων», «όχι δεν χρειαζόμαστε στρατούς από τις μητέρες πατρίδες», «όχι δεν χρειαζόμαστε εποπτεία ούτε από την Άγκυρα ούτε από την Αθήνα» και να προκαλέσουν εξελίξεις στο κυπριακό. 

Διότι και η Άγκυρα αυτούς επικαλείται για να εμμένει στις απαράδεκτες θέσεις της. 

Αυτά είναι τα δεδομένα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι «πισκαλιστές» ένθεν και ένθεν μπορούν να λένε, να γράφουν, να ισχυρίζονται ό,τι θέλουν. Η αλήθεια ωστόσο είναι μπροστά μας.

Λύση επανένωσης μόνο η Άγκυρα και οι Τουρκοκύπριοι μπορούν να φέρουν. Κανένας άλλος. Και ενόσω αυτοί ΔΕΝ θέλουν, λύση επανένωσης δεν μπορεί να υπάρξει!!!

Παναγιώτης Τσαγγάρης
 
283
Thumbnail

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΣΚΙΔΗΣ*

ad1mobile

Είναι γενική παραδοχή ότι ‘ο περί Ενοικιοστασίου Νόμος’ είναι αναχρονιστικός και πρέπει να καταργηθεί γιατί δημιουργεί πολλές στρεβλώσεις στην αγορά ακινήτων στην Κύπρο. 

Ο νόμος αυτός έγινε μετά την εισβολή του 1974 με σκοπό να προστατέψει τους πρόσφυγες που αναγκάστηκαν να καταφύγουν στις ελεύθερες περιοχές, από πιθανούς πλεονέκτες ιδιοκτήτες. Παρόμοιοι νόμοι είχαν γίνει και σε κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες μετά από πολέμους ή θεομηνίες. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Σε όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες είτε καταργηθήκαν τελείως, είτε παρέμειναν σε μορφή που δεν δημιουργούν προβλήματα στην αγορά ακινήτων. Στην δική μας περίπτωση, όχι μόνο δεν τροποποιήθηκαν οι πρόνοιες του νόμου, αλλά επεκτάθηκαν για να περιλαμβάνουν όλα τα ακίνητα που κτίστηκαν μέχρι τις 31/12/1999 σε όλες τις πόλεις και κάποια χωριά. 

Οι βασικές πρόνοιες του ενοικιοστάσιου που δημιουργούν στρεβλώσεις, είναι οι εξής:

1/ Το ύψος της μέγιστης αύξησης που επιτρέπεται να απαιτηθεί από τους θέσμιους ενοικιαστές, καθορίζεται κάθε δεύτερο Απρίλη, από την κυβέρνηση. Δυστυχώς οι αποφάσεις των εκάστοτε κυβερνόντων δεν βασίζονται σε καθαρά οικονομικά κριτήρια αλλά μάλλον σε ψηφοθηρικές προσεγγίσεις που περιόρισαν σημαντικά τις αυξήσεις των ενοικίων στα ενοικιοστασιακά ακίνητα.

2/ Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες μπορεί να επανακτήσει ένας ιδιοκτήτης την κατοχή του ακινήτου του και να τερματίσει την ενοικίαση, είναι καθορισμένοι στον νόμο. Με τους αργούς ρυθμούς διεκπεραίωσης υποθέσεων ενώπιον των δικαστηρίων μας είναι σχεδόν αδύνατον να ανακτήσει ένας ιδιοκτήτης το ακίνητο του για οποιοδήποτε λόγο σε χρόνο λιγότερο των επτά ετών. 

Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω, τα ενοικιοστασιακά ακίνητα, τα οποία αποτελούν περίπου το 50% του συνολικού αριθμού ακινήτων προς ενοικίαση στις πόλεις, ενοικιάζονται με ενοίκια πολύ χαμηλότερα των υπολοίπων ακινήτων. Αυτό δημιουργεί ιδιοκτήτες, ενοικιαστές και ακίνητα δύο ταχυτήτων. Στο νόμο του ενοικιοστασίου οφείλεται εν μέρη και η σημαντική αύξηση των ενοικίων, που παρουσιάστηκε τελευταίως στα μη ενοικιοστασιακά ακίνητα λόγω του ότι τα μισά ακίνητα έχουν βγει εκτός αγοράς ενοικίων και για αυτό όλη η ζήτηση επικεντρώθηκε στα άλλα μισά. 

Υπάρχει τώρα πρόταση νόμου για τροποποίηση του σχετικού νόμου. Η πρόταση για αλλαγή της νομοθεσίας η οποία αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής σε μια από τις επόμενες Παρασκευές, στοχεύει στην επίσπευση έξωσης θέσμιων ενοικιαστών σε περίπτωση μη πληρωμής ενοικίων. Είναι θετικό ότι κάποιοι βουλευτές τόλμησαν να προτείνουν αλλαγή σε αυτή την ‘ιερή αγελάδα’ που ονομάζεται ενοικιοστάσιο. Θα ήταν πιο ουσιαστική η βελτίωση εάν για παράδειγμα η πρόταση ήταν για σταδιακή κατάργηση του νόμου. 

Με τις σημερινές συνθήκες είναι οι ιδιοκτήτες που χρειάζονται την προστασία του νόμου από τους ενοικιαστές παρά το αντίθετο. Οι ιδιοκτήτες, μαστίζονται από ενοικιαστές που είναι κακοπληρωτές, δημιουργούν ζημιές, αφήνουν λογαριασμούς απλήρωτους και δεν μπορούν βρουν το δίκαιο τους σε εύλογο χρονικό διάστημα στα κυπριακά δικαστήρια. Επιπλέον, το ενοίκιο είναι το μοναδικό εισόδημα που τριπλοφορολογείται, δηλαδή πληρώνει φόρο εισοδήματος, άμυνα και ΓΕΣΥ. 

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

ad2mobile

Καταλήγοντας, οι ιδιοκτήτες ακινήτων χρειάζονται την στήριξη της πολιτείας για να μπορούν να προσφέρουν ακίνητα προς ενοικίαση με λογικά ενοίκια. Μεταξύ άλλων πρέπει να τροποποιηθεί ουσιαστικά ο νόμος του ενοικιοστασίου, να απλοποιηθούν και να εκσυγχρονιστούν οι σχετικές φορολογίες στα ακίνητα, να αυξηθεί η ταχύτητα με την οποία τα δικαστήρια μας αποφασίζουν σε διαφορές ιδιοκτητών -ενοικιαστών, και να βελτιωθεί ο νόμος για κοινόκτητες οικοδομές. 

*Διευθυντής FOX Smart Estate Agency, Πρόεδρος Κυπριακού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΚΣΙΑ)

article 1