Γενικώς, αφού έκλεισε ο σκουπιδότοπος Κοτσιάτη η Λευκωσία έγινε ένα αχούρι

Όταν έκλεισε ο σκουπιδότοπος, το πρόβλημα με τα σκουπίδια, τα μπάζα και τα κλαδέματα στις γειτονιές διογκώθηκε. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Όταν έκλεισε ο σκουπιδότοπος οι μεταφορείς τέτοιων υλικών πολλαπλασίασαν τις τιμές τους, λόγω αυξημένου κόστους και χρόνου μεταφοράς τους εκτός επαρχίας Λευκωσίας. 

Όταν έκλεισε ο σκουπιδότοπος οι Δήμοι δημιούργησαν πράσινα σημεία, για τα οποία πολλοί δημότες είναι ακόμη ανενημέρωτοι. 

Όταν έκλεισε ο σκουπιδότοπος γιγαντώθηκαν οι λογικές τύπου: «πέταξέ τα όπου έβρεις, αφού ούλλοι έτσι κάμνουν» ή «έχει ένα χωράφι που τα πετάσσουμε τούτα». 

Γενικώς, αφού έκλεισε ο σκουπιδότοπος Κοτσιάτη η Λευκωσία έγινε ένα αχούρι. Και κυρίως για δυο περιοχές για τις οποίες έχω ιδίαν άποψη μπορώ να μιλήσω για ώρα και σε λεπτομέρεια. Θα αρκεστώ στα βασικά, αφού και στους δύο Δήμους, Στρόβολο και Λακατάμεια, η κατάσταση είναι τραγελαφική. 

Στη μεν Λακατάμεια -η οποία αποτελεί το πλέον κακό παράδειγμα- για να πετάξει κάποιος μπάζα, κλαδέματα ή άλλα αδρανή υλικά θα πρέπει να πληρώσει. Ανεξαρτήτως ποσότητας ή μεγέθους υλικών, κάθε επίσκεψη στο πράσινο σημείο χρεώνεται 5 ευρώ. Υπάρχουν και λεπτομέρειες που καθιστούν ακόμη πιο αναποτελεσματική τη λειτουργία του πράσινου σημείου στη Λακατάμεια, όπως το ότι βρίσκεται σε βιομηχανική περιοχή, μακριά από τις οικιστικές περιοχές του Δήμου, αλλά και το γεγονός ότι ένα συμβατικό σαλούν αυτοκίνητο δύσκολα φτάνει στο σημείο, λόγω του κακοτράχαλου χωματόδρομου που οδηγεί στον συγκεκριμένο χώρο.

Στον Στρόβολο από την άλλη, ο οποίος σε συνεργασία με άλλους Δήμους έφτιαξε ένα πολύ καλό πράσινο σημείο, οργανωμένο για κάθε λογής άχρηστο υλικό, με εύκολη πρόσβαση και διακίνηση εντός των χώρων του, υπάρχει επίσης το πρόβλημα των στοιβών με άχρηστα στις γειτονιές λόγω ανεπαρκούς ενημέρωσης. 

Προ μερικών μηνών ζήτησα από τον Δήμο δυο πράγματα: αφενός να μαζέψει τρεις στοίβες με κλαδέματα και άλλα άχρηστα υλικά στον δρόμο στον οποίον βρίσκεται το σπίτι μου και αφετέρου να ενημερώσει ότι απαγορεύεται τ πέταμα άχρηστων υλικών σε χωράφια, αλλά και για το ότι υπάρχει πλέον νέο πράσινο σημείο (το οποίο μετρά μόλις μερικούς μήνες λειτουργίας). Παρόλο, που ο υπάλληλος με τον οποίο τηλεφωνικώς επικοινώνησα ήταν ευγενέστατος, διαβεβαιώνοντάς με ότι θα γίνει η καθαριότητα αλλά και η ενημέρωση, τίποτε από τα δύο έγινε. 

Βεβαίως, η λύση του προβλήματος δεν αποτελεί αποκλειστική ευθύνη των Δήμων, αφού ό,τι κι αν κάνουν εάν οι δημότες συνεχίσουν να είναι ασυνείδητοι, πετώντας οτιδήποτε οπουδήποτε οι γειτονιές θα παραμείνουν βρώμικες, ακατάστατες και ακαλαίσθητες. 

Πάντως, ως αρχή οι Δήμοι θα πρέπει να εξετάσουν σοβαρά νέες επιλογές και δράσεις σε σχέση με την καθαριότητα. Αυτά που σήμερα ισχύουν, ιδίως στη Λευκωσία, αποδεικνύονται ανεπαρκή και αναποτελεσματικά. 

Κάποιες ιδέες, οι οποίες συνδυαστικά μπορούν να βελτιώσουν -έστω κάπως- την κατάσταση είναι: 

-ο ορισμός ειδικών χώρων σε πολλές περιοχές εντός δημοτικών ορίων για εναπόθεση άχρηστων υλικών, από όπου θα συλλέγονται π.χ. σε μηνιαία βάση από τους δήμους 
-η συνεργασία με ιδιωτικές επιχειρήσεις για συλλογή κλαδεμάτων, μπάζων ή και ανακυκλώσιμων υλικών που θα εναποτίθενται στους ειδικούς χώρους. Τα εν λόγω υλικά είναι χρήσιμα για παραγωγή ενέργειες ή επαναχρησιμοποίηση
-η αύξηση των μεγάλων κάδων, τόσο για σκύβαλα όσο και για ανακύκλωση
-η τακτική ενημέρωση για το τι πετιέται και που
-η παροχή κάδων κομποστοποίησης με έκπτωση σε δημότες ή και τοποθέτησή τους σε χώρους πρασίνου. Από εκεί οι δήμοι αλλά και οι δημότες θα μπορούν να προμηθεύονται το χώμα που παράγεται από την κομποστοποίηση για τους δημόσιους χώρους πρασίνους ή τους κήπους 
-η προώθηση ενός μοντέλου συλλογής ανακυκλωσιμων από δημότες έναντι κάποιου, έστω μικρού, ποσού. 

Όλα αυτά με την ελπίδα ότι κάποτε η ασχήμια που σήμερα αποτελεί τον κανόνα θα είναι εξαίρεση στις γειτονιές όλων μας, μέσω της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης στο κομμάτι της καθαριότητας που είναι η αλλαγή στην κουλτούρα μας.  

Tags
Ανδρέας Κωστουρής
 
195
Thumbnail

Αν η Άγκυρα θέλει άτυπη Διάσκεψη, τότε γιατί όχι μια τυπική και επίσημη Διάσκεψη στην οποία να ξεκαθαριστούν τα πάντα συμπεριλαμβανομένου και του κατά πόσο η Τουρκία είναι έτοιμη να μην έχει εγγυήσεις και στρατό στην επανενωμένη Κύπρο… Τολμά η Άγκυρα; Ας την δοκιμάσει ο Νίκος Αναστασιάδης

ad1mobile


ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ 
Twitter: @tsangarisp

Αρκετός ντόρος και «ττόζι» προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επισκέφτηκε τα κατεχόμενα από τις 8 Σεπτεμβρίου και αναχώρησε στις 9 Σεπτεμβρίου 2019. Τόσος ντόρος και τόση θολούρα που αμφιβάλλω αν εντοπίστηκαν τα κύρια σημεία των (πολλών) δηλώσεων του που προέβαινε ο Τσαβούσογλου σε κάθε περιοχή των κατεχομένων που επισκεπτόταν αλλά και μετ’ έπειτα ενώ βρισκόταν στην Τουρκία. 

Πολλά τα σημεία, πολλές οι λέξεις, πολλές οι αναφορές. Αλλά ποια ήταν τα κυριότερα και τα ουσιαστικότερα απ’ όσα είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ; 

Ουσιαστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μας είπε τέσσερα πράματα: 

Πρώτον. Ότι οι Όροι Αναφοράς πρέπει να συμφωνηθούν σε μια 5μερή Διάσκεψη, στην οποία η κάθε πλευρά να ξεκαθαρίσει και τι θέλει. 

Στις 8/9/19 ο Μ. Τσαβούσογλου μιλώντας σε συγκέντρωση κατοίκων εκ Τουρκίας – εποίκων – από χωριά της Καρπασίας, στην Γιαλούσα, είπε επί τούτου: «Για να μπορέσουν να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις, πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει τι θα τύχει διαπραγμάτευσης». 

Στις 9/9/19 κατά την Κοινή Διάσκεψη με τον Μ. Ακκιντζί δήλωσε: «Η άποψη ‘να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και βλέπουμε’ δεν είναι αποδεκτή, συνέχισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, «το δοκιμάσαμε αυτό για 50 χρόνια και δεν πέτυχε». Πρόσθεσε δε πως «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι ειδήμονας στο να λέει διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικά άτομα». Γι’ αυτό, συνέχισε, «σε μια πενταμερή άτυπη συνάντηση είπαμε, να ξεκαθαριστούν αυτά. Το τί θα διαπραγματευτούμε να το αποφασίσουμε μαζί. Αφού ξεκαθαρίσει αυτό, όπως έχει πει και ο κ. Ακιντζί, τότε μπορεί να υπάρξει λεπτομερής σαφήνεια του εγγράφου για τους όρους αναφοράς. Δηλαδή, να δούμε ξεκάθαρα τί διαπραγματευόμαστε και μετά μαζί να ξεκαθαρίσουμε με λεπτομέρεια το έγγραφο των όρων αναφοράς. Και μετά θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Χωρίς το έγγραφο των όρων αναφοράς Τουρκία και τ/κ πλευρά πιστεύουν ότι δεν μπορούν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις», ανέφερε.

Στις 10/9/19  κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου Τσαβούσογλου με τον ομόλογό του του Μαυροβουνίου στην Άγκυρα επανήλθε στο θέμα και είπε: «Ειδικά ο κύριος Αναστασιάδης πρώτα είπε για λύση δύο κρατών, όχι μόνο σε μένα, αλλά και στους Ε/Κ και στην Ελλάδα και στον Ακιντζί το είπε. Μετά είπε συνομοσπονδία, χαλαρή ομοσπονδία, αποκεντρωμένη. Διαφορετικές ιδέες συνεχώς», ανέφερε. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι «εμείς τότε είπαμε στα Ηνωμένα Έθνη να συναντηθούν οι πέντε, δηλαδή οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και οι δύο πλευρές στο νησί, και να πουν όλοι τί θέλουν. Μετά που θα καθοριστεί αυτό, να διαμορφώσουμε μαζί αυτό το έγγραφο αναφοράς. Επειδή αν κοιτάξουμε την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το έγγραφο αναφοράς διαμορφώνεται από όλες τις πλευρές. Αυτό που λέμε είναι να πάμε σε μια διαπραγμάτευση που να είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα, το έγγραφο πλαισίου αναφοράς να είναι πολύ ξεκάθαρο».


Δεύτερον. Ότι η Τουρκία και οι Τ/κ δεν πρόκειται να παρακαθίσουν σε διαπραγματεύσεις ως συνέχιση των συνομιλιών απ’ εκεί που έμειναν στο Crans Montana και επιπλέον δεν πρόκειται να συνομιλήσουν εάν η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδεχθεί ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ την πολιτική ισότητα και την εκ περιτροπής προεδρία. 

Ο Μ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε τέσσερεις φορές σε αυτό. Στις 8/9/19 μιλώντας σε συγκέντρωση κατοίκων εκ Τουρκίας – εποίκων – από χωριά της Καρπασίας, στην Γιαλούσα, είπε: «Δεν είναι εφικτό να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντάνα» και πρόσθεσε «για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι γνωστό εκ των προτέρων, η πολιτική ισότητα, η εκ περιτροπής προεδρία, υπάρχουν; Υπάρχουν τα στοιχεία εκείνα που θα διαφυλάττουν τα δικαιώματα των Τ/κ; Να ξεκαθαρίσουν αυτά και θ’ αρχίσουμε μια διαδικασία όπου μια διαπραγμάτευση θα είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα».

Κατά την Κοινή Διάσκεψη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, στις 9/9/19, ο τούρκος ΥΠΕΞ είπε: «η ουσία του πράγματος είναι η ε/κ πλευρά να αποδεχθεί την πολιτική ισότητα, με όλα τα στοιχεία που εμπεριέχει, εκ των προτέρων». Ενώ πρόσθεσε: «Εάν η ε/κ πλευρά θέλει να διαμοιραστεί με την τ/κ πλευρά την εξουσία και την ευμάρεια, στη βάση της πολιτικής ισότητας, αυτό πρώτα συμφωνείται στην βάση αρχών και μετά αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις. Εάν λες ότι αυτό δεν μπορείς να το κάνεις, τότε αυτό που προσπαθείς να κάνεις δεν είναι ένας συνεταιρισμός στη βάση της πολιτικής ισότητας, αλλά στη βάση της κυριαρχικής ισότητας».

Στις 10/9/19, ο τούρκος υπεξ επανήλθε επί του συγκεκριμένου (κατά την Συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του του Μαυροβουνίου στην Άγκυρα), και είπε: «Για μας και για τους Τ/Κ υπάρχουν κόκκινες γραμμές που δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε. Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι η πολιτική ισότητα, η αποτελεσματική συμμετοχή, η εκ περιτροπής προεδρία. Αυτά πρέπει να ξεκαθαρίσουν από προηγουμένως με ένα ξεκάθαρο τρόπο και να είναι εκτός διαπραγμάτευσης».

>>> Όλες οι ειδήσεις χρονολογημένες - επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Τρίτον. Ότι δεν πρέπει να διανοείται κανείς ότι μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς τουρκικές εγγυήσεις. 

Με το που κατέφθασε στα κατεχόμενα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ στις 8/9/19 μιλώντας σε συγκέντρωση κατοίκων εκ Τουρκίας – εποίκων – από χωριά της Καρπασίας, στην Γιαλούσα, είπε ως προς το θέμα των εγγυήσεων: «η τουρκική πλευρά είναι υπέρ μιας λύσης που θα διασφαλίζει την πολιτική ισότητα της τ/κ πλευράς και τα άλλα της δικαιώματα, αλλά μια λύση με μηδέν ασφάλεια και μηδέν εγγυήσεις δεν μπορεί να είναι ούτε στην φαντασία»… 

Και ξεκαθαρίζει πως εννοεί τις Τουρκικές Εγγυήσεις, λέγοντας «υπάρχει ανάγκη για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια της Τουρκίας τώρα πιο πολύ από ποτέ» και προχωρά για να προειδοποιήσει Τουρκοκύπριους που τάσσονται κατά της συνέχισης των Εγγυήσεων λέγοντας, «και εάν κάποιος λέει ότι οι εγγυήσεις και η ασφάλεια είναι μόδα που πέρασε, να ξέρουν ότι είναι απερίσκεπτοι και προδότες, είναι λυπηρό να βλέπουμε τέτοια άτομα».


Τέταρτον. Ότι θα αξιοποιηθεί η κατεχόμενη Αμμόχωστος και η περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων. 

Ο Τσαβούσογλου στις 8/9/19 (μιλώντας σε συγκέντρωση κατοίκων εκ Τουρκίας – εποίκων – από χωριά της Καρπασίας, στην Γιαλούσα) ανακοίνωσε το άνοιγμα «προξενείου» στην Αμμόχωστο, λέγοντας πως αυτό γίνεται με εντολή του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «για να μην πηγαίνουν οι Τούρκοι πολίτες της περιοχής της Καρπασίας στην Λευκωσία για την διεκπεραίωση προξενικών υποθέσεων.. Έχει καθορισθεί και το μέρος», είπε χωρίς να το ανακοινώσει, ενώ ανέφερε ότι «πρόξενος» θα είναι ο Κασίμ Καμπάν. «Θα γίνει ό,τι χρειάζεται για την ανάπτυξη της περιοχής της Καρπασίας», πρόσθεσε.

Σε συνέντευξη του στο CNN Turk (προγραμματισμένη για μετάδοση Σάββατο (14/9) βράδυ) και αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στις 12/9/19, ο Τούρκος ΥΠΕΞ για το θέμα των Βαρωσίων δήλωσε πως «γίνονται προετοιμασίες για το άνοιγμα των Βαρωσίων».

>>> Αρθρογραφία Brief <<< 

Λοιπόν. Αυτά τα τέσσερα πράματα μας είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Συνοπτικά: 
1/ Πρώτα άτυπη Πενταμερής Διάσκεψη να ξεκαθαρίσει το τοπίο και μετά Όροι Αναφοράς, 
2/ Όχι συνέχιση των συνομιλιών απ’ εκεί που έμειναν στο Crans Montana και εκ των προτέρων αποδοχή πολιτικής ισότητας και εκ περιτροπής προεδρίας θέματα τα οποία θα θεωρούνται συμφωνημένα και θα είναι εκτός διαπραγματεύσεων, 
3/ Δεν νοείται λύση χωρίς την συνέχιση των Τουρκικών Εγγυήσεων στην επανενωμένη Κύπρο και 
4/ Προχωρούν σε ανάπτυξη της περιοχής των Βαρωσίων. 

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει σε ένα σημείο δίκαιο. Ότι όντως επιβάλλεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Και όντως μια Διάσκεψη θα βοηθούσε

Αλλά γιατί άτυπη; Γιατί όχι τυπική και επίσημη; 

Και γιατί να ξεκαθαρίσει μόνο η βάση; Να ξεκαθαρίσουν όλα όσα εκκρεμούν. 

Να πάμε στη Διάσκεψη και να ξεκαθαρίσει και η Βάση και να ξεκαθαρίσει και η Άγκυρα αν επιμένει ή όχι σε Τουρκικές Εγγυήσεις μετά τη λύση. Να ξεκαθαρίσει και η πλευρά μας ότι αποδέχεται την πολιτική ισότητα και την εκ περιτροπής. 

Και αν ξεκαθαρίσουν αυτά και συμφωνηθούν αυτά και μείνουν εκτός της διαπραγμάτευσης για τις τελικές λεπτομέρειες σε άλλα θέματα τότε να ορίσουν νέα Διάσκεψη σε 30 μέρες και να υπογραφεί η λύση.

ad2mobile

Τολμά η Άγκυρα να πάμε σε μια Διάσκεψη αυτού του τύπου και με αυτή την ατζέντα;

Ας την δοκιμάσει ο Νίκος Αναστασιάδης… 

article 1