Πάντως δεν ξέρω για εσάς, αλλά εμένα έλυσε τους η μίλλα μου τους τραπεζικούς. Μονιμότητα εργασίας, δουλειά ως τες 2:30, δωρεάν διακοπές, άτοκα δάνεια, κάθε χρόνο αυξήσεις και προαγωγές και εφάπαξ 200 χιλιάδες αφορολόγητα όταν φεύκουν. Δηλαδή κυρία Ζέτα μου νομίζω εγεμώσαν τα μμάθκια μου που τη λύπηση.


Μα τι συμβαίνει κυρία Ζέτα; Γιατί αφηνίασες με τες συντεχνίες; Μα είναι δυνατόν μια ανοιχτή (μιτσοκαμμάτε παιθκιά γιατί εν υποκριτικό) οικονομία να ανέχεται την οπισθοδρομική, κρυφο-κουμμουνιστική και παντελώς άκαιρη συμπεριφορά της Υπουργού Εργασίας;

Πρόεδρε Νίκο Αναστασιάδη βάλε την παρα-πολιτικό Ζέτα στη θέση της. 

Ούτε πως εβάωσε η Thomas Cook. Η έγνοια της Ζέτας είναι η συλλογική σύμβαση των ξενοδόχων με τον Κυρίτση και τον Μάτσα. 
Εφκήκε τζαι η πίεση του Χάρη Λοιζίδη τζιπάνω που τα πολλά τα αφκά που σύρνει πας τον τοίχο. 

Όχι πως η στάση της Ζέτας στα τραπεζικά πάει πίσω! Δεν γίνεται να συνεχίζεις να κάνεις πλάτες της ΕΤΥΚ από τη στιγμή που η Ελληνική Τράπεζα πλήρωσε αυξήσεις μεγαλύτερες από αυτές που ζητά παουρίζοντας ο παρέας σου ο Χατζηκωστής.

Πάντως δεν ξέρω για εσάς, αλλά εμένα έλυσε τους η μίλλα μου τους τραπεζικούς.

Μονιμότητα εργασίας, δουλειά ως τες 2:30, δωρεάν διακοπές, άτοκα δάνεια, κάθε χρόνο αυξήσεις και προαγωγές και εφαπαξ 200 χιλιάδες αφορολόγητα όταν φεύκουν. Δηλαδή κυρία Ζέτα μου νομίζω εγεμώσαν τα μμάθκια μου που τη λύπηση. 

Τζαι τώρα λαλεί θα κινήσει ποινικές διαδικασίες η Ζέτα εναντίον της Ελληνικής Τράπεζας γιατί είχαν την αυθάδεια να δώσουν αυξήσεις μέχρι 8% για το 2019. Δηλαδή αν μεν τους αρέσκει τους τραπεζικούς να φύουν να παν έσσο τους και ας γίνουμε όλοι θυσία να πάμε να δουλέψουμε στην τράπεζα!

Αστεία αστεία, ευτυχώς που δεν ασχολείσαι με τον μάστρο κανενός ιδιώτη κυρία Ζέτα μου. Έχει που το 2012 να τους δώκει αύξηση. Τι ήταν να του κάμεις; Φαντάζομαι σε, θα του έκαμνες σκηνή χειρότερη από αυτή στο πάρκινγκ στη Λάρνακα. 

Πάντως κυρία Ζέτα μου η αλήθκεια είναι ότι μας κούρασες.

Άτε σύνελθε και επέστρεψε στο 2019, για να μεν αρκέψω για τες υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας!Θα κερδίσουμε ποτέ κανένα πόλεμο? Μπα…

Ουφ. Έκαμε μας η κυρία Ζέτα με τα νεύρα σιορ. Να ανεβάσουμε λίγο το επίπεδο συζήτησης τώρα.

Νόμιζα που λέτε, πως στην εποχή της τεχνολογικής επανάστασης, της τεχνητής νοημοσύνης και της παγκοσμιοποίησης, ο πόλεμος είναι ξεπερασμένος. Όχι επειδή γίναμε καλύτεροι άνθρωποι, για να μην παρεξηγηθώ, αλλά επειδή κανένας δεν ενδιαφέρεται πια να καταλάβει τα εδάφη του εχθρού. 

Οι πόλεμοι γίνονται πλέον στα χρηματιστήρια, στις οικονομίες, μέσω οίκων αξιολόγησης, μέσω κυρώσεων, με επιχειρηματικές κινήσεις, με εμπάργκο εμπορίου και πετρελαίων, και με fake news.  

Σ’ αυτό λοιπόν το άγριο παγκόσμιο παιχνίδι, υπάρχουν και κάποιοι λαοί που είναι καταδικασμένοι να μην κερδίσουν ποτέ κανένα πόλεμο. (οποιαδήποτε ομοιότητα με την Κύπρο δεν είναι τυχαία). 

Είναι οι λαοί που η κουλτούρα τους δεν εξελίσσεται με την εποχή. 

Που φοβούνται το μέλλον και οποιαδήποτε εξέλιξη, που είναι απληροφόρητοι, που μένουν κολλημένοι στις ιδεοληψίες του παρελθόντος, που νιώθουν απειλούμενοι από τους κακούς ξένους (πχ Ρουμάνες, Γουμάνες και Ρωσσιθκιές), και που φοβισμένοι μισούν κάθε τι διαφορετικό

Χωρίς να το καταλάβουν, αυτές οι φοβισμένες κοινωνίες γίνονται πιο πουριτανές, πιο συντηρητικές, πιο μισαλλόδοξες, πιο ξενοφοβικές και πιο εχθρικές προς όλους τους «άλλους».

Αυτές λοιπόν οι κοινωνίες δεν θα κερδίσουν ποτέ κανένα πόλεμο. Το μόνο πράγμα που κερδίζεται, είναι οι επόμενες εκλογές από αυτούς που πρεσβεύουν και καλλιεργούν αυτό το είδος συντηρητισμού και οπισθοδρόμησης.

ΥΓ – Την ώρα που οι Τούρκοι αλωνίζουν εκ δεξιών μας και εξ αριστερών μας, ο πλανητάρχης Τράμπ απειλά την Τουρκία με «οικονομικό» πόλεμο, αν «ξεπεράσει τα όρια». Η Κύπρος από την άλλη δίνει ένα εσωτερικό πόλεμο πρωτοσέλιδου εφημερίδας, ένα πόλεμο ενδο-κυπριακής ατάκας, με τους πρωταγωνιστές να βρίσκονται σε ένα διαρκές προεκλογικό αγώνα με στόχο την καρέκλα του 2023 και τίποτα παραπάνω. Λυπηρό.

Με αγάπη
Επόπτρια Γενικώς

Επόπτρια Γενικώς
 
218
Thumbnail

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΩΣΤΟΥΡΗΣ


Όλος ο πλανήτης σχεδόν με αμηχανία παρακολουθούσε την επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία. Την ίδια ώρα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε στην ατζέντα του θέματα από τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας -που αφορούν και τις παρανομίες στην κυπριακή ΑΟΖ- αλλά και το Brexit που επίσης επηρεάζει -έστω και μερικώς την Κύπρο

ad1mobile

Ταυτόχρονα ένα νέο δημοσίευμα έφερε εκ νέου την Κύπρο στο στόχαστρο κριτικής για το θέμα της παραχώρησης υπηκοοτήτων, την ώρα που στο εσωτερικό και παρόλο που οι συνθήκες δεν συγκρίνονται ούτε κατ’ ελάχιστο με αυτές του 2013, μεγάλη μερίδα του κόσμου εμφανίζεται απογοητευμένη, θυμωμένη, απαισιόδοξη. 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Κι όμως, αυτό που πυροδότησε μεγάλη συζήτηση κυρίως στα social media, δεν ήταν κάποιο από τα παραπάνω θέματα, ούτε κάποιο σημαντικό κοινωνικό θέμα (για παράδειγμα το θέμα με την προσευχή στα σχολεία) ή η απάτη με τους άστεγους στη Λεμεσό. Αυτό που πήρε έκταση, οδήγησε σε αναλύσεις και διαφωνίες επί διαφωνιών ήταν τα νέα παγκάκια που τοποθετήθηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας

Ναι! Τα παγκάκια. 

Το σχήμα, η χρήση και χρηστικότητά τους, το πόσο άνετα ή όχι είναι, το χρώμα και εάν λερώνεται, ακόμη και χιουμοριστικά ή σαρκαστικά σχόλια ήταν αυτά που κυριάρχησαν την περασμένη βδομάδα σε επίπεδο δημόσιας συζήτησης. 

Τα σημαντικά βεβαίως είναι αλλού και φαίνεται ή καλύτερα μοιάζουμε να τους γυρίζουμε την πλάτη. Μια ακτίνα 309 χιλιομέτρων χωρίζει την Πλατεία Ελευθερίας από τη «γειτονική», συριακή πόλη Ιντλίπ, μια περιοχή η οποία αποτέλεσε κατά καιρούς επίκεντρο και στόχο στα χρόνια του εννεαετούς -σχεδόν- πολέμου στη Συρία. Η απόσταση από το Ιντλίπ είναι όση περίπου η απόσταση που χωρίζει την Πάφο από τον Απόστολο Ανδρέα. Η εγγύτητα της Κύπρου με την πλέον αιματηρή περιοχή της Μέσης Ανατολής τις τελευταίες δεκαετίες, φαίνεται να μην αγγίζει ιδιαίτερα την κυπριακή πραγματικότητα όπως ούτε οι προσφυγικές ροές προς η χώρα μας. Παράλληλα, η κυπριακή κοινωνία από τη μια παρουσιάζει έντονα στοιχεία κόπωσης και από την άλλη μηδαμινή δημιουργική, παραγωγική και αισιόδοξη διάθεση.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

ad2mobile

Και μια κοινωνία που δεν δημιουργεί, δεν οραματίζεται, δεν σχεδιάζει και κυρίως δεν υλοποιεί είναι καταδικασμένη να περάσει νέες οικονομικές κρίσεις, να βουλιάξει σε νέες κοινωνικές ανισορροπίες και να κολλήσει σε βάλτους κινδυνεύοντας να σαπίσει όπως ακριβώς συμβαίνει με το στάτους κβο του Κυπριακού. 

Ο επικείμενος ανασχηματισμός Αναστασιάδη έχει πολλά να δώσει εάν οι επιλογές θα είναι τέτοιες που θα παράξουν έργο, θα δώσουν λύσεις και θα προωθήσουν μεταρρυθμίσεις. Σε αντίθετη περίπτωση η κοινωνία θα πνιγεί ξανά στην τοξικότητα των επόμενων τριών εκλογικών διαδικασιών, οι οποίες με αρχή τον Μάιο του 2021 έχουν απόσταση λιγότερο από δύο χρόνια. Και τα θέματα για τα οποία πρέπει να γίνουν πραγματικά σοβαρές συζητήσεις, εισηγήσεις και έργα σε καμία περίπτωση δεν αφορούν κανένα παγκάκι όσο περίεργο κι αν είναι. 

article 1