Πάντως δεν ξέρω για εσάς, αλλά εμένα έλυσε τους η μίλλα μου τους τραπεζικούς. Μονιμότητα εργασίας, δουλειά ως τες 2:30, δωρεάν διακοπές, άτοκα δάνεια, κάθε χρόνο αυξήσεις και προαγωγές και εφάπαξ 200 χιλιάδες αφορολόγητα όταν φεύκουν. Δηλαδή κυρία Ζέτα μου νομίζω εγεμώσαν τα μμάθκια μου που τη λύπηση.


Μα τι συμβαίνει κυρία Ζέτα; Γιατί αφηνίασες με τες συντεχνίες; Μα είναι δυνατόν μια ανοιχτή (μιτσοκαμμάτε παιθκιά γιατί εν υποκριτικό) οικονομία να ανέχεται την οπισθοδρομική, κρυφο-κουμμουνιστική και παντελώς άκαιρη συμπεριφορά της Υπουργού Εργασίας;

Πρόεδρε Νίκο Αναστασιάδη βάλε την παρα-πολιτικό Ζέτα στη θέση της. 

Ούτε πως εβάωσε η Thomas Cook. Η έγνοια της Ζέτας είναι η συλλογική σύμβαση των ξενοδόχων με τον Κυρίτση και τον Μάτσα. 
Εφκήκε τζαι η πίεση του Χάρη Λοιζίδη τζιπάνω που τα πολλά τα αφκά που σύρνει πας τον τοίχο. 

Όχι πως η στάση της Ζέτας στα τραπεζικά πάει πίσω! Δεν γίνεται να συνεχίζεις να κάνεις πλάτες της ΕΤΥΚ από τη στιγμή που η Ελληνική Τράπεζα πλήρωσε αυξήσεις μεγαλύτερες από αυτές που ζητά παουρίζοντας ο παρέας σου ο Χατζηκωστής.

Πάντως δεν ξέρω για εσάς, αλλά εμένα έλυσε τους η μίλλα μου τους τραπεζικούς.

Μονιμότητα εργασίας, δουλειά ως τες 2:30, δωρεάν διακοπές, άτοκα δάνεια, κάθε χρόνο αυξήσεις και προαγωγές και εφαπαξ 200 χιλιάδες αφορολόγητα όταν φεύκουν. Δηλαδή κυρία Ζέτα μου νομίζω εγεμώσαν τα μμάθκια μου που τη λύπηση. 

Τζαι τώρα λαλεί θα κινήσει ποινικές διαδικασίες η Ζέτα εναντίον της Ελληνικής Τράπεζας γιατί είχαν την αυθάδεια να δώσουν αυξήσεις μέχρι 8% για το 2019. Δηλαδή αν μεν τους αρέσκει τους τραπεζικούς να φύουν να παν έσσο τους και ας γίνουμε όλοι θυσία να πάμε να δουλέψουμε στην τράπεζα!

Αστεία αστεία, ευτυχώς που δεν ασχολείσαι με τον μάστρο κανενός ιδιώτη κυρία Ζέτα μου. Έχει που το 2012 να τους δώκει αύξηση. Τι ήταν να του κάμεις; Φαντάζομαι σε, θα του έκαμνες σκηνή χειρότερη από αυτή στο πάρκινγκ στη Λάρνακα. 

Πάντως κυρία Ζέτα μου η αλήθκεια είναι ότι μας κούρασες.

Άτε σύνελθε και επέστρεψε στο 2019, για να μεν αρκέψω για τες υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας!Θα κερδίσουμε ποτέ κανένα πόλεμο? Μπα…

Ουφ. Έκαμε μας η κυρία Ζέτα με τα νεύρα σιορ. Να ανεβάσουμε λίγο το επίπεδο συζήτησης τώρα.

Νόμιζα που λέτε, πως στην εποχή της τεχνολογικής επανάστασης, της τεχνητής νοημοσύνης και της παγκοσμιοποίησης, ο πόλεμος είναι ξεπερασμένος. Όχι επειδή γίναμε καλύτεροι άνθρωποι, για να μην παρεξηγηθώ, αλλά επειδή κανένας δεν ενδιαφέρεται πια να καταλάβει τα εδάφη του εχθρού. 

Οι πόλεμοι γίνονται πλέον στα χρηματιστήρια, στις οικονομίες, μέσω οίκων αξιολόγησης, μέσω κυρώσεων, με επιχειρηματικές κινήσεις, με εμπάργκο εμπορίου και πετρελαίων, και με fake news.  

Σ’ αυτό λοιπόν το άγριο παγκόσμιο παιχνίδι, υπάρχουν και κάποιοι λαοί που είναι καταδικασμένοι να μην κερδίσουν ποτέ κανένα πόλεμο. (οποιαδήποτε ομοιότητα με την Κύπρο δεν είναι τυχαία). 

Είναι οι λαοί που η κουλτούρα τους δεν εξελίσσεται με την εποχή. 

Που φοβούνται το μέλλον και οποιαδήποτε εξέλιξη, που είναι απληροφόρητοι, που μένουν κολλημένοι στις ιδεοληψίες του παρελθόντος, που νιώθουν απειλούμενοι από τους κακούς ξένους (πχ Ρουμάνες, Γουμάνες και Ρωσσιθκιές), και που φοβισμένοι μισούν κάθε τι διαφορετικό

Χωρίς να το καταλάβουν, αυτές οι φοβισμένες κοινωνίες γίνονται πιο πουριτανές, πιο συντηρητικές, πιο μισαλλόδοξες, πιο ξενοφοβικές και πιο εχθρικές προς όλους τους «άλλους».

Αυτές λοιπόν οι κοινωνίες δεν θα κερδίσουν ποτέ κανένα πόλεμο. Το μόνο πράγμα που κερδίζεται, είναι οι επόμενες εκλογές από αυτούς που πρεσβεύουν και καλλιεργούν αυτό το είδος συντηρητισμού και οπισθοδρόμησης.

ΥΓ – Την ώρα που οι Τούρκοι αλωνίζουν εκ δεξιών μας και εξ αριστερών μας, ο πλανητάρχης Τράμπ απειλά την Τουρκία με «οικονομικό» πόλεμο, αν «ξεπεράσει τα όρια». Η Κύπρος από την άλλη δίνει ένα εσωτερικό πόλεμο πρωτοσέλιδου εφημερίδας, ένα πόλεμο ενδο-κυπριακής ατάκας, με τους πρωταγωνιστές να βρίσκονται σε ένα διαρκές προεκλογικό αγώνα με στόχο την καρέκλα του 2023 και τίποτα παραπάνω. Λυπηρό.

Με αγάπη
Επόπτρια Γενικώς

Επόπτρια Γενικώς
 
396
Thumbnail

Ο δεύτερος λόγος είναι επειδή όλοι κρίνονται και ευτυχώς που οι εκλογές είναι μόλις σε 11 μήνες διότι οι ψηφοφόροι γενικώς έχουν κοντή μνήμη και ξεχνούν αλλά αυτή τη φορά επειδή τα πράγματα θα είναι ακόμη νωπά θα μπορούν οι πολίτες να τιμωρήσουν αυτούς που θέλουν και να επιβραβεύσουν αυτούς που θέλουν... 

ad1mobile


ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ 
Twitter: @tsangarisp

Τελικά ο Αναστασιάδης τα κατάφερε; Ούτε εγγυήσεις, ούτε Γενικούς Ελεγκτές, ούτε και εγκρίσεις από την Βουλή των Αντιπροσώπων; Ήθελε να δώσει ένα γενναίο πακέτο προς τις επιχειρήσεις -μικρές, μεσαίες, μεγάλες- όπως και προς τους αυτοτελώς εργαζομένους για το restart της Οικονομίας και φαίνεται πως βρήκε τον τρόπο, αλλά την ίδια ώρα ακόμη δεν ξεκαθάρισε κατά πόσο για κάποια μέτρα απαιτείται η έγκριση ή όχι από τη Βουλή. Στο ίδιο πακέτο, η Κυβέρνηση πρόσθεσε και «κοινωνικές πινελιές» για ιδιώτες που επιθυμούν να προχωρήσουν σε αγορά ή να κτίσουν το δικό τους σπίτι. Στα 13 μέτρα που εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, την Τετάρτη (27/5) περιλαμβάνονται και προτάσεις στήριξης του Τουρισμού.

Το δεύτερο πακέτο του Νίκου Αναστασιάδη (αυτό που εξήγγειλε δηλαδή την 27η Μαΐου) είναι πέραν των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ (είναι γύρω στα 1,9δισεκατομμύρια η εφάπαξ χρηματοδότηση μαζί με τα διάφορα κονδύλια για δάνεια και επιπλέον τα ποσά που θα δαπανηθούν για την επιδότηση των επιτοκίων) ενώ το πρώτο πακέτο (ειδικά ανεργιακά επιδόματα, επιδόματα φοιτητών, επιδόματα φροντίδας, κτλ) ήταν ύψους 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ

Με λίγα λόγια η Κυβέρνηση Αναστασιάδη έριξε (και θα ρίξει) χρήμα στην αγορά ύψους περίπου 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ

Άλλαξε όμως το κλίμα της αγοράς; Το χρήμα αυτό, το οποίο ρίχτηκε και θα ριχτεί στο παζάρι μέσω διαφόρων προγραμμάτων, αυτό υποτίθεται πως πρέπει να κάνει. Να διαδραματίσει το δικό του ρόλο ώστε να αλλάξει το κλίμα και να αρχίσει η οικονομία να εξέρχεται από την ύφεση. Τα δεδομένα είναι εκεί: Οι  μισθοί των εργαζομένων «επιδοτούνται» από το κράτος βοηθώντας την ίδια ώρα κατ’ αυτό τον τρόπο τους εργοδότες να παίρνουν οικονομικές ανάσες, από την άλλη, τώρα, θα διατεθεί «φτηνό χρήμα» στους επιχειρηματίες ώστε να κάνουν reboost. Οι μεν εργαζόμενοι μέσω των πρώτων προγραμμάτων στα οποία μετείχαν οι εργοδότες τους μπορούν να νιώθουν επαγγελματική σιγουριά αφού δεν μπορούν να απολυθούν… τουλάχιστον για την ώρα! 

Το κλίμα πάντως μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να είναι και ιδιαίτερα θετικό. Οι απόψεις διίστανται με κάποιους να εμφανίζονται αισιόδοξοι αλλά με κάποιους άλλους να εμφανίζονται απαισιόδοξοι. 

Ευτυχώς όμως που έρχονται και εκλογές. Βουλευτικές. Για δυο λόγους: 

Ο πρώτος λόγος, που ίσως να ακούγεται και οξύμωρο (διότι αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι ακριβώς λόγω εκλογών και λόγω πολιτικών παίγνιων το πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων αρχικώς ακυρώθηκε (λόγω ασυμφωνίας) και μετέπειτα ακόμη και το Plan B καθυστέρησε τόσο πολύ που τώρα -κάποιοι υποστηρίζουν- είναι δώρο άδωρο), είναι πως τα πράγματα ενδεχομένως να ήταν πολύ χειρότερα αν δεν βρισκόμασταν τόσο κοντά στις βουλευτικές εκλογές 

ad2mobile

Διότι αν τώρα οι πολιτικές που ανακοινωθήκαν και εφαρμόζονται διαθέτουν φιλολαϊκή προσέγγιση, υπάρχουν αμφιβολίες αν θα διέθεταν αυτή την προσέγγιση αν δεν είχαμε εκλογές. Αν τώρα τα πακέτα προστατεύουν έστω και λίγο τους εργαζομένους, υπάρχουν αμφιβολίες αν θα τους προστάτευαν αν δεν είχαμε εκλογές. Αν τώρα είναι όλοι «στην πρίζα» για τα μέτρα, υπάρχουν αμφιβολίες αν θα ήταν alert αν δεν είχαμε εκλογές. Αν τώρα δεν μπήκαμε σε Μνημόνιο, υπάρχουν αμφιβολίες αν δεν θα μπαίναμε αν δεν είχαμε εκλογές (όχι πως αυτό είναι απαραίτητα αρνητικό). Αν τώρα συντηρήθηκαν οι μισθοί στο Δημόσιο χωρίς παγοποιήσεις, υπάρχουν αμφιβολίες αν θα έμεναν ανέγγιχτοι αν δεν είχαμε εκλογές. 

Ο δεύτερος λόγος είναι επειδή όλοι κρίνονται και ευτυχώς που οι εκλογές είναι μόλις σε 11 μήνες διότι οι ψηφοφόροι γενικώς έχουν κοντή μνήμη και ξεχνούν αλλά αυτή τη φορά επειδή τα πράγματα θα είναι ακόμη νωπά θα μπορούν οι πολίτες να τιμωρήσουν αυτούς που θέλουν και να επιβραβεύσουν αυτούς που θέλουν... 

article 1