ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ – Η Επανένωση και… «τα εργασιακά μου μέσα» 

…στο μεσοδιάστημα ανοίξτε μας κι άλλα οδοφράγματα για να μην ‘ξαρκούμε’ όταν θέλουμε να πάμε ‘ποτζί’ να κάνουμε ανταύγειες στο μαλλί.

… «οι 2 πλευρές» είναι από τη μια ο Κυρίτσης και ο Μάτσας και από την άλλη η Ζετα. Άντε να κάνει και κανένα τουίτ ο Μιχάλης Αντωνίου

 

Επανένωση χωρίς Τουρκοκύπριους;
Ακούω προσεκτικά όλους αυτούς που κόπτονται για την επανένωση της Κύπρου και δεν είμαι σίγουρη τι ακριβώς υπονοούν. Δεν είμαι τόσο σίγουρη αν θέλουμε επανένωση. Ή έστω δεν είμαι σίγουρη εάν καταλαβαίνουμε όλοι το ίδιο πράγμα όταν μιλάμε για επανένωση. Γιατί δεν ακούω τίποτα για επανένωση με τους Τουρκοκύπριους. Ακούω να μιλάνε μόνο για χωράφια, για σπίτια, για οικόπεδα και διερωτώμαι εάν αυτό που πραγματικά θέλουμε είναι επανένωση της διαιρεμένης Κύπρου αλλά χωρίς τους Τουρκοκύπριους. 

Είτε μας αρέσει είτε όχι, η ιστορική αλήθεια είναι πως το 1974 έκαναν οι τότε ‘δικοί μας’ εκλελεγμένοι και ‘σημαντικοί’ μια σωρεία λαθών. Τα οποία πληρώνουμε μέχρι σήμερα. Και εάν θέλουμε να επανενώσουμε το νησί θα πρέπει να εννοούμε αυτά που λέμε. Δεν πρέπει για παράδειγμα να ανεβάζουμε κορώνες και να χτίζουμε πολιτικές καριέρες με το σύνθημα της ‘δίκαιης λύσης’, ενώ την ίδια στιγμή να μιτσοκαμμούμε με νόημα ότι ‘δίκαιη λύση’ σημαίνει κάτι που να ευνοεί τους Ελληνοκύπριους εις βάρος των Τουρκοκυπρίων.

ΥΓ Η συμβίωση με τους Τουρκοκύπριους δεν θα είναι εύκολη. Γιατί καμιά συμβίωση μετά από έναν άσχημο χωρισμό δεν είναι εύκολη. Ρωτήστε και λίγο τους Γερμανούς που βίωσαν την επανένωση της Ανατολικής και της Δυτικής Γερμανίας. Στο μεσοδιάστημα ανοίξτε μας κι άλλα οδοφράγματα για να μην ‘ξαρκούμε’ όταν θέλουμε να πάμε ‘ποτζί’ να κάνουμε ανταύγειες στο μαλλί.


Τα εργασιακά μου μέσα!
Είμαι από τους ελάχιστους που εξακολουθούν να παρακολουθούν ειδήσεις, να διαβάζουν εφημερίδες και να ακούν ενημερωτικές εκπομπές ραδιοφώνου.  Διαπιστώνω τα εξής. Η πολιτική στην Κύπρο μας έχει αφήσει χρόνους, και τη θέση πήρε η παρα-πολιτική. Όλα κρίνονται στο παρασκήνιο, στις ατζέντες, στη συνωμοσιολογία, όλα έχουν στόχο την κάλπη, την υστεροφημία και την στρατηγική εξόδου.

Και τώρα αλλάζω παράγραφο για να μιλήσουμε για την προσπάθεια συμφωνίας Ζέτας - Πάμπη Κυρίτση – Αντρέα Μάτσα και με κομπάρσο τον Μιχάλη Αντωνίου, που αφορά στα εργασιακά της ξενοδοχειακής βιομηχανίας. 

Η παρα-πολιτική ατζέντα λέει πως η Ζέτα σύντομα θα μετακινηθεί από το Εργασίας. Και ως ενεργό παρα-πολιτικό πρόσωπο θέλει να κλείσει θριαμβευτικά τη θήτευση της ως Υπουργός Εργασίας, βάζοντας το χέρι της στις τζέπες των εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα. Ούτε πως ο τουρισμός πάει κατά διαόλου. Αλλά έτσι συμβαίνει πάντα. Και εγώ ως πρώην νέο-φιλελεύθερη το γνωρίζω πολύ καλά. Όπου ανακατεύεται η κυβέρνηση στον ιδιωτικό τομέα, μόνο στις κάλπες φέρνει καλά αποτελέσματα, όχι στην οικονομία

Καλά-καλά δεν έχουν σφίξει τα μπετά από τις επεκτάσεις που έσπευσαν να κάνουν όλοι οι ξενοδόχοι, εκμεταλλευόμενοι τα ΄κίνητρα΄ που τους έδωσε η νέο-φιλελεύθερη (με μιτσοκάμμιμα υποκρισίας) κυβέρνηση, καλά-καλά δεν στέγνωσε το μελάνι από τα έγγραφα νέου δανεισμού για χρηματοδότηση των επεκτάσεων, καλά-καλά δεν έχουν στερέψει τα δάκρυα των ξενοδόχων από τη χάλια τουριστική σεζόν που περάσαμε και την επόμενη που θα είναι τρισχειρότερη, τσουπ να σου η παρα-πολιτικός Ζέτα να κάνει διαμεσολάβηση που να συμφέρει «και τις 2 πλευρές»

Απλά να σημειώσουμε πως «οι 2 πλευρές» είναι από τη μια ο Κυρίτσης και ο Μάτσας και από την άλλη η Ζετα. Άντε να κάνει και κανένα τουίτ ο κομπάρσος Μιχάλης Αντωνίου για καμιά 10αριά like.

ΥΓ Έχω επίσης την εντύπωση που ξεκίνησαν να ΄γεμώννουν΄ και τα μάτια των τραπεζιτών και είναι έτοιμοι να κλάψουν. Γιατί αυτοί χρηματοδότησαν τις επεκτάσεις των ξενοδόχων. Βέβαια οι τράπεζες ότι πάθουν, πλέον, χαλάλι τους γιατί έπρεπε ως τώρα να μάθαιναν τουλάχιστον τα βασικά της συνετής τραπεζικής. Βέβαια διαβάζω πως η παρα-πολιτικός Ζέτα έχει στην ατζέντα της να διαμεσολαβήσει και για τα εργασιακά των τραπεζών. Θα κάνει και εκεί πρόταση άραγε που να συμφέρει «και στις 2 πλευρές»? Στην πλευρά του συμμαθητή της Λοίζου Χατζηκωστή και στη δική της….     

Με αγάπη
Επόπτρια Γενικώς

Επόπτρια Γενικώς
 
195
Thumbnail

Αν η Άγκυρα θέλει άτυπη Διάσκεψη, τότε γιατί όχι μια τυπική και επίσημη Διάσκεψη στην οποία να ξεκαθαριστούν τα πάντα συμπεριλαμβανομένου και του κατά πόσο η Τουρκία είναι έτοιμη να μην έχει εγγυήσεις και στρατό στην επανενωμένη Κύπρο… Τολμά η Άγκυρα; Ας την δοκιμάσει ο Νίκος Αναστασιάδης

ad1mobile


ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ 
Twitter: @tsangarisp

Αρκετός ντόρος και «ττόζι» προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επισκέφτηκε τα κατεχόμενα από τις 8 Σεπτεμβρίου και αναχώρησε στις 9 Σεπτεμβρίου 2019. Τόσος ντόρος και τόση θολούρα που αμφιβάλλω αν εντοπίστηκαν τα κύρια σημεία των (πολλών) δηλώσεων του που προέβαινε ο Τσαβούσογλου σε κάθε περιοχή των κατεχομένων που επισκεπτόταν αλλά και μετ’ έπειτα ενώ βρισκόταν στην Τουρκία. 

Πολλά τα σημεία, πολλές οι λέξεις, πολλές οι αναφορές. Αλλά ποια ήταν τα κυριότερα και τα ουσιαστικότερα απ’ όσα είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ; 

Ουσιαστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μας είπε τέσσερα πράματα: 

Πρώτον. Ότι οι Όροι Αναφοράς πρέπει να συμφωνηθούν σε μια 5μερή Διάσκεψη, στην οποία η κάθε πλευρά να ξεκαθαρίσει και τι θέλει. 

Στις 8/9/19 ο Μ. Τσαβούσογλου μιλώντας σε συγκέντρωση κατοίκων εκ Τουρκίας – εποίκων – από χωριά της Καρπασίας, στην Γιαλούσα, είπε επί τούτου: «Για να μπορέσουν να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις, πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει τι θα τύχει διαπραγμάτευσης». 

Στις 9/9/19 κατά την Κοινή Διάσκεψη με τον Μ. Ακκιντζί δήλωσε: «Η άποψη ‘να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και βλέπουμε’ δεν είναι αποδεκτή, συνέχισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, «το δοκιμάσαμε αυτό για 50 χρόνια και δεν πέτυχε». Πρόσθεσε δε πως «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι ειδήμονας στο να λέει διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικά άτομα». Γι’ αυτό, συνέχισε, «σε μια πενταμερή άτυπη συνάντηση είπαμε, να ξεκαθαριστούν αυτά. Το τί θα διαπραγματευτούμε να το αποφασίσουμε μαζί. Αφού ξεκαθαρίσει αυτό, όπως έχει πει και ο κ. Ακιντζί, τότε μπορεί να υπάρξει λεπτομερής σαφήνεια του εγγράφου για τους όρους αναφοράς. Δηλαδή, να δούμε ξεκάθαρα τί διαπραγματευόμαστε και μετά μαζί να ξεκαθαρίσουμε με λεπτομέρεια το έγγραφο των όρων αναφοράς. Και μετά θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Χωρίς το έγγραφο των όρων αναφοράς Τουρκία και τ/κ πλευρά πιστεύουν ότι δεν μπορούν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις», ανέφερε.

Στις 10/9/19  κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου Τσαβούσογλου με τον ομόλογό του του Μαυροβουνίου στην Άγκυρα επανήλθε στο θέμα και είπε: «Ειδικά ο κύριος Αναστασιάδης πρώτα είπε για λύση δύο κρατών, όχι μόνο σε μένα, αλλά και στους Ε/Κ και στην Ελλάδα και στον Ακιντζί το είπε. Μετά είπε συνομοσπονδία, χαλαρή ομοσπονδία, αποκεντρωμένη. Διαφορετικές ιδέες συνεχώς», ανέφερε. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι «εμείς τότε είπαμε στα Ηνωμένα Έθνη να συναντηθούν οι πέντε, δηλαδή οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και οι δύο πλευρές στο νησί, και να πουν όλοι τί θέλουν. Μετά που θα καθοριστεί αυτό, να διαμορφώσουμε μαζί αυτό το έγγραφο αναφοράς. Επειδή αν κοιτάξουμε την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το έγγραφο αναφοράς διαμορφώνεται από όλες τις πλευρές. Αυτό που λέμε είναι να πάμε σε μια διαπραγμάτευση που να είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα, το έγγραφο πλαισίου αναφοράς να είναι πολύ ξεκάθαρο».


Δεύτερον. Ότι η Τουρκία και οι Τ/κ δεν πρόκειται να παρακαθίσουν σε διαπραγματεύσεις ως συνέχιση των συνομιλιών απ’ εκεί που έμειναν στο Crans Montana και επιπλέον δεν πρόκειται να συνομιλήσουν εάν η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδεχθεί ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ την πολιτική ισότητα και την εκ περιτροπής προεδρία. 

Ο Μ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε τέσσερεις φορές σε αυτό. Στις 8/9/19 μιλώντας σε συγκέντρωση κατοίκων εκ Τουρκίας – εποίκων – από χωριά της Καρπασίας, στην Γιαλούσα, είπε: «Δεν είναι εφικτό να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντάνα» και πρόσθεσε «για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι γνωστό εκ των προτέρων, η πολιτική ισότητα, η εκ περιτροπής προεδρία, υπάρχουν; Υπάρχουν τα στοιχεία εκείνα που θα διαφυλάττουν τα δικαιώματα των Τ/κ; Να ξεκαθαρίσουν αυτά και θ’ αρχίσουμε μια διαδικασία όπου μια διαπραγμάτευση θα είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα».

Κατά την Κοινή Διάσκεψη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, στις 9/9/19, ο τούρκος ΥΠΕΞ είπε: «η ουσία του πράγματος είναι η ε/κ πλευρά να αποδεχθεί την πολιτική ισότητα, με όλα τα στοιχεία που εμπεριέχει, εκ των προτέρων». Ενώ πρόσθεσε: «Εάν η ε/κ πλευρά θέλει να διαμοιραστεί με την τ/κ πλευρά την εξουσία και την ευμάρεια, στη βάση της πολιτικής ισότητας, αυτό πρώτα συμφωνείται στην βάση αρχών και μετά αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις. Εάν λες ότι αυτό δεν μπορείς να το κάνεις, τότε αυτό που προσπαθείς να κάνεις δεν είναι ένας συνεταιρισμός στη βάση της πολιτικής ισότητας, αλλά στη βάση της κυριαρχικής ισότητας».

Στις 10/9/19, ο τούρκος υπεξ επανήλθε επί του συγκεκριμένου (κατά την Συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του του Μαυροβουνίου στην Άγκυρα), και είπε: «Για μας και για τους Τ/Κ υπάρχουν κόκκινες γραμμές που δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε. Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι η πολιτική ισότητα, η αποτελεσματική συμμετοχή, η εκ περιτροπής προεδρία. Αυτά πρέπει να ξεκαθαρίσουν από προηγουμένως με ένα ξεκάθαρο τρόπο και να είναι εκτός διαπραγμάτευσης».

>>> Όλες οι ειδήσεις χρονολογημένες - επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Τρίτον. Ότι δεν πρέπει να διανοείται κανείς ότι μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς τουρκικές εγγυήσεις. 

Με το που κατέφθασε στα κατεχόμενα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ στις 8/9/19 μιλώντας σε συγκέντρωση κατοίκων εκ Τουρκίας – εποίκων – από χωριά της Καρπασίας, στην Γιαλούσα, είπε ως προς το θέμα των εγγυήσεων: «η τουρκική πλευρά είναι υπέρ μιας λύσης που θα διασφαλίζει την πολιτική ισότητα της τ/κ πλευράς και τα άλλα της δικαιώματα, αλλά μια λύση με μηδέν ασφάλεια και μηδέν εγγυήσεις δεν μπορεί να είναι ούτε στην φαντασία»… 

Και ξεκαθαρίζει πως εννοεί τις Τουρκικές Εγγυήσεις, λέγοντας «υπάρχει ανάγκη για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια της Τουρκίας τώρα πιο πολύ από ποτέ» και προχωρά για να προειδοποιήσει Τουρκοκύπριους που τάσσονται κατά της συνέχισης των Εγγυήσεων λέγοντας, «και εάν κάποιος λέει ότι οι εγγυήσεις και η ασφάλεια είναι μόδα που πέρασε, να ξέρουν ότι είναι απερίσκεπτοι και προδότες, είναι λυπηρό να βλέπουμε τέτοια άτομα».


Τέταρτον. Ότι θα αξιοποιηθεί η κατεχόμενη Αμμόχωστος και η περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων. 

Ο Τσαβούσογλου στις 8/9/19 (μιλώντας σε συγκέντρωση κατοίκων εκ Τουρκίας – εποίκων – από χωριά της Καρπασίας, στην Γιαλούσα) ανακοίνωσε το άνοιγμα «προξενείου» στην Αμμόχωστο, λέγοντας πως αυτό γίνεται με εντολή του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «για να μην πηγαίνουν οι Τούρκοι πολίτες της περιοχής της Καρπασίας στην Λευκωσία για την διεκπεραίωση προξενικών υποθέσεων.. Έχει καθορισθεί και το μέρος», είπε χωρίς να το ανακοινώσει, ενώ ανέφερε ότι «πρόξενος» θα είναι ο Κασίμ Καμπάν. «Θα γίνει ό,τι χρειάζεται για την ανάπτυξη της περιοχής της Καρπασίας», πρόσθεσε.

Σε συνέντευξη του στο CNN Turk (προγραμματισμένη για μετάδοση Σάββατο (14/9) βράδυ) και αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στις 12/9/19, ο Τούρκος ΥΠΕΞ για το θέμα των Βαρωσίων δήλωσε πως «γίνονται προετοιμασίες για το άνοιγμα των Βαρωσίων».

>>> Αρθρογραφία Brief <<< 

Λοιπόν. Αυτά τα τέσσερα πράματα μας είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Συνοπτικά: 
1/ Πρώτα άτυπη Πενταμερής Διάσκεψη να ξεκαθαρίσει το τοπίο και μετά Όροι Αναφοράς, 
2/ Όχι συνέχιση των συνομιλιών απ’ εκεί που έμειναν στο Crans Montana και εκ των προτέρων αποδοχή πολιτικής ισότητας και εκ περιτροπής προεδρίας θέματα τα οποία θα θεωρούνται συμφωνημένα και θα είναι εκτός διαπραγματεύσεων, 
3/ Δεν νοείται λύση χωρίς την συνέχιση των Τουρκικών Εγγυήσεων στην επανενωμένη Κύπρο και 
4/ Προχωρούν σε ανάπτυξη της περιοχής των Βαρωσίων. 

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει σε ένα σημείο δίκαιο. Ότι όντως επιβάλλεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Και όντως μια Διάσκεψη θα βοηθούσε

Αλλά γιατί άτυπη; Γιατί όχι τυπική και επίσημη; 

Και γιατί να ξεκαθαρίσει μόνο η βάση; Να ξεκαθαρίσουν όλα όσα εκκρεμούν. 

Να πάμε στη Διάσκεψη και να ξεκαθαρίσει και η Βάση και να ξεκαθαρίσει και η Άγκυρα αν επιμένει ή όχι σε Τουρκικές Εγγυήσεις μετά τη λύση. Να ξεκαθαρίσει και η πλευρά μας ότι αποδέχεται την πολιτική ισότητα και την εκ περιτροπής. 

Και αν ξεκαθαρίσουν αυτά και συμφωνηθούν αυτά και μείνουν εκτός της διαπραγμάτευσης για τις τελικές λεπτομέρειες σε άλλα θέματα τότε να ορίσουν νέα Διάσκεψη σε 30 μέρες και να υπογραφεί η λύση.

ad2mobile

Τολμά η Άγκυρα να πάμε σε μια Διάσκεψη αυτού του τύπου και με αυτή την ατζέντα;

Ας την δοκιμάσει ο Νίκος Αναστασιάδης… 

article 1