ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ – Η Επανένωση και… «τα εργασιακά μου μέσα» 

…στο μεσοδιάστημα ανοίξτε μας κι άλλα οδοφράγματα για να μην ‘ξαρκούμε’ όταν θέλουμε να πάμε ‘ποτζί’ να κάνουμε ανταύγειες στο μαλλί.

… «οι 2 πλευρές» είναι από τη μια ο Κυρίτσης και ο Μάτσας και από την άλλη η Ζετα. Άντε να κάνει και κανένα τουίτ ο Μιχάλης Αντωνίου

 

Επανένωση χωρίς Τουρκοκύπριους;
Ακούω προσεκτικά όλους αυτούς που κόπτονται για την επανένωση της Κύπρου και δεν είμαι σίγουρη τι ακριβώς υπονοούν. Δεν είμαι τόσο σίγουρη αν θέλουμε επανένωση. Ή έστω δεν είμαι σίγουρη εάν καταλαβαίνουμε όλοι το ίδιο πράγμα όταν μιλάμε για επανένωση. Γιατί δεν ακούω τίποτα για επανένωση με τους Τουρκοκύπριους. Ακούω να μιλάνε μόνο για χωράφια, για σπίτια, για οικόπεδα και διερωτώμαι εάν αυτό που πραγματικά θέλουμε είναι επανένωση της διαιρεμένης Κύπρου αλλά χωρίς τους Τουρκοκύπριους. 

Είτε μας αρέσει είτε όχι, η ιστορική αλήθεια είναι πως το 1974 έκαναν οι τότε ‘δικοί μας’ εκλελεγμένοι και ‘σημαντικοί’ μια σωρεία λαθών. Τα οποία πληρώνουμε μέχρι σήμερα. Και εάν θέλουμε να επανενώσουμε το νησί θα πρέπει να εννοούμε αυτά που λέμε. Δεν πρέπει για παράδειγμα να ανεβάζουμε κορώνες και να χτίζουμε πολιτικές καριέρες με το σύνθημα της ‘δίκαιης λύσης’, ενώ την ίδια στιγμή να μιτσοκαμμούμε με νόημα ότι ‘δίκαιη λύση’ σημαίνει κάτι που να ευνοεί τους Ελληνοκύπριους εις βάρος των Τουρκοκυπρίων.

ΥΓ Η συμβίωση με τους Τουρκοκύπριους δεν θα είναι εύκολη. Γιατί καμιά συμβίωση μετά από έναν άσχημο χωρισμό δεν είναι εύκολη. Ρωτήστε και λίγο τους Γερμανούς που βίωσαν την επανένωση της Ανατολικής και της Δυτικής Γερμανίας. Στο μεσοδιάστημα ανοίξτε μας κι άλλα οδοφράγματα για να μην ‘ξαρκούμε’ όταν θέλουμε να πάμε ‘ποτζί’ να κάνουμε ανταύγειες στο μαλλί.


Τα εργασιακά μου μέσα!
Είμαι από τους ελάχιστους που εξακολουθούν να παρακολουθούν ειδήσεις, να διαβάζουν εφημερίδες και να ακούν ενημερωτικές εκπομπές ραδιοφώνου.  Διαπιστώνω τα εξής. Η πολιτική στην Κύπρο μας έχει αφήσει χρόνους, και τη θέση πήρε η παρα-πολιτική. Όλα κρίνονται στο παρασκήνιο, στις ατζέντες, στη συνωμοσιολογία, όλα έχουν στόχο την κάλπη, την υστεροφημία και την στρατηγική εξόδου.

Και τώρα αλλάζω παράγραφο για να μιλήσουμε για την προσπάθεια συμφωνίας Ζέτας - Πάμπη Κυρίτση – Αντρέα Μάτσα και με κομπάρσο τον Μιχάλη Αντωνίου, που αφορά στα εργασιακά της ξενοδοχειακής βιομηχανίας. 

Η παρα-πολιτική ατζέντα λέει πως η Ζέτα σύντομα θα μετακινηθεί από το Εργασίας. Και ως ενεργό παρα-πολιτικό πρόσωπο θέλει να κλείσει θριαμβευτικά τη θήτευση της ως Υπουργός Εργασίας, βάζοντας το χέρι της στις τζέπες των εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα. Ούτε πως ο τουρισμός πάει κατά διαόλου. Αλλά έτσι συμβαίνει πάντα. Και εγώ ως πρώην νέο-φιλελεύθερη το γνωρίζω πολύ καλά. Όπου ανακατεύεται η κυβέρνηση στον ιδιωτικό τομέα, μόνο στις κάλπες φέρνει καλά αποτελέσματα, όχι στην οικονομία

Καλά-καλά δεν έχουν σφίξει τα μπετά από τις επεκτάσεις που έσπευσαν να κάνουν όλοι οι ξενοδόχοι, εκμεταλλευόμενοι τα ΄κίνητρα΄ που τους έδωσε η νέο-φιλελεύθερη (με μιτσοκάμμιμα υποκρισίας) κυβέρνηση, καλά-καλά δεν στέγνωσε το μελάνι από τα έγγραφα νέου δανεισμού για χρηματοδότηση των επεκτάσεων, καλά-καλά δεν έχουν στερέψει τα δάκρυα των ξενοδόχων από τη χάλια τουριστική σεζόν που περάσαμε και την επόμενη που θα είναι τρισχειρότερη, τσουπ να σου η παρα-πολιτικός Ζέτα να κάνει διαμεσολάβηση που να συμφέρει «και τις 2 πλευρές»

Απλά να σημειώσουμε πως «οι 2 πλευρές» είναι από τη μια ο Κυρίτσης και ο Μάτσας και από την άλλη η Ζετα. Άντε να κάνει και κανένα τουίτ ο κομπάρσος Μιχάλης Αντωνίου για καμιά 10αριά like.

ΥΓ Έχω επίσης την εντύπωση που ξεκίνησαν να ΄γεμώννουν΄ και τα μάτια των τραπεζιτών και είναι έτοιμοι να κλάψουν. Γιατί αυτοί χρηματοδότησαν τις επεκτάσεις των ξενοδόχων. Βέβαια οι τράπεζες ότι πάθουν, πλέον, χαλάλι τους γιατί έπρεπε ως τώρα να μάθαιναν τουλάχιστον τα βασικά της συνετής τραπεζικής. Βέβαια διαβάζω πως η παρα-πολιτικός Ζέτα έχει στην ατζέντα της να διαμεσολαβήσει και για τα εργασιακά των τραπεζών. Θα κάνει και εκεί πρόταση άραγε που να συμφέρει «και στις 2 πλευρές»? Στην πλευρά του συμμαθητή της Λοίζου Χατζηκωστή και στη δική της….     

Με αγάπη
Επόπτρια Γενικώς

Επόπτρια Γενικώς
 
288
Thumbnail

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΕΛΕΝΑ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ*

ad1mobile

Σε αναμονή του καπνού που αναμένεται να βγει, όχι από την καμινάδα  της Καπέλα Σιξτίνα αλλά από τη Διάσκεψη του Βερολίνου… όχι για τη  εκλογή του νέου Ποντίφικα αλλά για το τι μέλλει γενέσθαι με  τη Λιβυή… κρατάμε την ανάσα μας και στεκόμαστε στις λεπτομέρειες που στη διπλωματική/ πολιτική και όχι μόνο σκηνή,  αποτελούν ενδείξεις για την ουσία. 
Δεν θα παραστεί η Ελλάδα. Όχι, δεν την απέκλεισε η Τουρκία. Ναι, οι καλεσμένοι συναποφασίστηκαν από Γερμανία και Ηνωμένα Έθνη, με κριτήριο συμμετοχής,  τα κράτη και οι οργανισμοί που προσκλήθηκαν να ασκούν άμεσα επιρροή στα δρώμενα στη Λιβύη και να μπορούν να συμβάλλουν, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της εκεχειρίας της παύση της ανάμειξης ξένων παραγόντων στα εσωτερικά της Λιβύης και της  έναρξη της διαδικασίας ενός πολιτικού διαλόγου των αντιμαχόμενων δυνάμεων προκειμένου να βρεθεί λύση. Εννοείται πως αφού τίποτα από τα πιο πάνω δεν μπορεί να κάνει η Ελλάδα μας η αγαπημένη ενώ οι άλλοι μπορούν,  γι΄αυτό και δεν προσκλήθηκε. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

 Αλλά, επειδή πίσω έχει η αχλάδα την ουρά, τους της έφερε με την επίσκεψη, kinder surprise, στην Αθήνα του στρατάρχη Χάφταρ. Ναι,  πιθανότατα θα είναι στη διάσκεψη. Αν και από την άλλη κανείς δεν ξέρει αφού οι παρευρισκόμενοι δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί επίσημα και θα τους μάθουμε- και, ναι,  η αγωνία κορυφώνεται- λίγο πριν από την έναρξη της διάσκεψης! 
Ναι, η Τουρκία παραβιάζει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Σίγουρα η οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ανάμεσα στην Τουρκία και στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης είναι ένα θέμα (για κάποιους μεγαλύτερο για κάποιους μικρότερο, αλλά ότι δυναμιτίζει δυναμιτίζει, αφού σε αυτή τη συμφωνία είναι που προβλέπεται και η παροχή τουρκικής στρατιωτικής βοήθειας). Αυτά εν ολίγοις.

Και σίγουρα τώρα καθόμαστε όλοι, κρατώντας την ανάσα μας και περιμένοντας τον άσπρο καπνό. Και καθότι Ρομπέν των Χαμένων Θαυμάτων και επειδή εννοείται πως το Χαμένο Θαύμα κρύβεται στο παραμύθι…
«Μια φορά και έναν καιρό, λιγάκι παρακάτω από εδώ. Στο πιο ψηλό μαγευτικό βουνό. Εκεί που λαμβάνονταν όλες οι αποφάσεις για το μέλλον του ενός και του άλλου, ο μέγας, μαύρος στην καρδιά, μάγος της φυλής, είχε ανάψει ήδη τη φωτιά και σιγόβραζε το καζάνι. Τα πρώτα υλικά είχαν μπει εδώ και αιώνες πολλούς. Είχαν προστεθεί προστριβές, διαμάχες, εμπλεκόμενα συμφέροντα και φυσικός πλούτος μπόλικος. Τα είχαν πασπαλίσει όλα αυτά και συμμαχίες αιώνιες μαζί με  έχθρες προαιώνιες  που ήρθαν να δέσουν τη συνταγή. Ο μάγος είχε πολλάκις αμφισβητηθεί. Αλλά αυτός εκεί. Συνέχιζε τα μαγειρέματα του με την παλιά, τη δοκιμασμένη και απόλυτα πετυχημένη συνταγή: «Συμφέροντα. Κέρδη. Εξουσία. Τυραννία. Σκευωρίες. Τρέλα. Απόδοση μηδενικής αξίας στις «αξίες». Αμφισβήτηση αρχών, συμφωνιών, οργάνων και σωμάτων διεθνών».

Τους είχε φέρει όλους ανεξαιρέτως,  στο σημείο ακριβώς που ήθελε, στα πόδια του να τον εκλιπαρούν να μην ρίξει την τελευταία σπίθα στη φωτιά που υποδαύλιζε στο καζάνι. Γιατί; Μα, γιατί απλούστατα δεν μπορούσαν να προβλέψουν που θα οδηγούσε η κατάσταση αυτή. Συνέπειες απροσμέτρητες. Ανθρώπινες ζωές στο βωμό της τρέλας για τον πλούτο για ακόμη μια φορά. Δικά τους συμφέροντα υπό αμφισβήτηση. Ο κόσμος όπως τον ήξερα μπορεί και να χανόταν διαπαντός. 
Τον κάλεσαν λοιπόν να καθίσει σε τραπέζι. Στρογγυλό. Να μην υπάρχει θέμα ανώτερου στην εξουσία. Δεν είχαν επιλογή γιατί αλλιώτικα θα διεκδικούσε την κορυφή του τραπεζιού. Τον καλόπιασαν καλά. Τον πότισαν γλυκόπιοτο κρασί. Ήθελαν να τον αποκοιμίσουν και μετά; Μετά να κάνουν ό,τι έκανε και ο Πολυμήχανος , ο μέγας και τρανός, ο Οδυσσέας, ναι,  αυτός! Να του βγάλουν τα μάτια. Δεν ήτανε μονόφθαλμος και έπρεπε να του τα βγάλουν και τα δυο. Εκείνο που δεν ήξεραν ήταν πως ο μάγος είχε μάτια και στο πίσω μέρος της κεφαλής! Και πως… με τίποτα δεν τον έπιανε το γλυκόπιοτο κρασί. 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Και εκείνοι; Κάποιοι δεν είχαν το θάρρος να του κόψουν μια και έξω το λαιμό που κρατούσε το κεφάλι το τρελό. Και κάποιοι άλλοι του έκαναν και πλάτες και είχαν και συμφέρον φοβερό. Αδιέξοδο; Έτσι φαινόταν. Είτε θα έπεφτε η σπίθα η τελική και της έκρηξης της τρομερής κανείς  δεν θα μπορούσε τις συνέπειες να προβλέψει. Είτε, για άλλη μια φορά,θα σβήναν τη φωτιά δίνοντας στο μάγο ανταλλάγματα πολλά. 
Έξω πλήθη πολλά είχαν μαζευτεί και περίμεναν να βγει καπνός. Μαύρος καπνός αν όλα πήγαιναν κατά του διαόλου  τη μεριά. Άσπρος καπνός αν θα αφόπλιζαν /αποκεφάλιζαν τον μάγο τον κακό.
Θυμίζει λίγο η ιστορία τη Βουλή των Ποντικών; Ποιος θα τολμούσε να κρεμάσει την κουδούνα στου γάτου την ουρά; Μπα! Ιδέα σας!

Γιατί ο μάγος, πέρα από την κατάμαυρη ψυχή, τα μάτια στο πίσω μέρος της κεφαλης, την δοκιμασμένη αιώνες τώρα συνταγή, ήταν σαφέστατα και «γάτα». Και οι υπόλοιποι; Ποντίκια σίγουρα αυτοί!
Πώς τελειώνει η ιστορία; Μα βάλαν αγγελία τελικά και γυρεύουν εκείνο το ποντίκι, με λέοντα καρδιά, που θα την κρεμάσει τελικά, την κουδούνα στου γάτου την ουρά.
Ζήσανε αυτοί καλά; Δεν είμαι σίγουρος. Για όλους εμάς όμως σίγουρα ανησυχώ

Υπογραφή 
Ο Ρομπέν των Χαμένων Θαυμάτων

ad2mobile

Υ.Γ.: Και από τότε έχουν περάσει χίλια χρόνια
κι ακόμα ο γάτος τα ποντίκια κυνηγά
που πάει να πει ότι δε βρέθηκε κανένας
να του κρεμάσει την κουδούνα στην ουρά
 
Όλες οι λύσεις είναι φίνες και ωραίες
τότε και μόνο όταν είναι εφικτές
άμα δεν έχεις κότσια να τις εφαρμόσεις
άστες καλύτερα καθόλου μην τις λες

*Η Έλενα Περικλέους είναι Εκπαιδευτικός-Συγγραφέας

article 1