ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ -  Οι καρέκλες και το γελόκλαμα με το Maserati 

…Γιατί αγάπη μου, τα καλά Cayenne και Maserati δεν κτώνται κοπιάζοντας. Κοπιάζοντας μπορείς να αποπληρώνεις το στεγαστικό σου, να κάνεις κανένα ταξιδάκι οικονομική θέση στην Ευρώπη και να πίνεις κανένα ποτάκι κάθε Σαββατόβραδο

…η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης θυμίζει λίγο το παιχνίδι με τις μουσικές καρέκλες που παίζαμε παιδιά, μόνο που σε αυτή την περίπτωση, κάθε φορά που σταματά η μουσική προσθέτουμε καρέκλες, δεν αφαιρούμε.


Μουσικές καρέκλες
Πλέον έχει κατέβει τόσο πολύ ο πήχης των προσδοκιών του πολίτη, που δεν αναμένουν από τον δήμο τους ούτε πολεοδομική καλαισθησία, ούτε υποδομές, ούτε όραμα, ούτε καν οικονομική διαφάνεια.

Ένα πράγμα μόνο έμεινε κάτω από τον πήχη. Η καθαριότητα. Τα υπόλοιπα αποτελούν δυστυχώς, μόνο τροφή για μουρμούρα και ένθερμα τουίτς.

Την ίδια ώρα, οι τοπικοί άρχοντες και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι δίνουν τη μάχη της καρέκλας. Γι’ αυτούς η μόνη προσδοκία κάτω από τον πήχη είναι ο αριθμός των καρεκλών. Σχεδόν έτσι ξαμώνουν την επιτυχία της μεταρρύθμισης.

Παρακολουθώ το θέμα εδώ και καιρό και η συζήτηση γύρω από τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης θυμίζει λίγο το παιχνίδι με τις μουσικές καρέκλες που παίζαμε παιδιά, μόνο που σε αυτή την περίπτωση, κάθε φορά που σταματά η μουσική προσθέτουμε καρέκλες, δεν αφαιρούμε.
 
Επικαλούμαστε μελέτες «ξένων» για να διατηρήσουμε όλες τις υφιστάμενες καρέκλες μετονομάζοντας τους δήμους σε Δημοτικό Διαμέρισμα. 

>>> Αρθρογραφία Brief <<< 

Και μετά προσθέτουμε άλλη μια σειρά καρέκλες από πάνω για τα υπερ-Δημαρχεία, τα οποία θα εποπτεύουν τα Δημοτικά Διαμερίσματα (Οκκκκ). 

Και κάθε φορά που κλείνει η μουσική προσθέτουμε και μια καρέκλα, και αλλάζουμε και τις ορολογίες για να ξαναξεκινήσουν οι φωνακλάδες τον καυγά από την αρχή – ήταν συμπλέγματα, τώρα διαμερίσματα και πάει λέγοντας. 

Όχι πως ενδιαφέρει και κανέναν, τουλάχιστον όχι ενόσω τα σκουπίδια μαζεύονται όποτε ευκαιρήσουν οι υπάλληλοι του δήμου, οι δρόμοι καθαρίζονται μόνο εάν έχεις γείτονα κανένα διορισμένο ή εκλεγμένο, και τα χωράφια τα καθαρίζεις μόνος σου. 

Και γιατί; Γιατί κάποιοι έχουν την εντύπωση πως η ψήφος του φωνακλά μουχτάρη μετρά «περίτου» από τη δικιά μου που απλά θέλω να μου μαζεύουν τα σκουπίδια μια στις τόσες.

Υγ – Εικάζω από τα συμφραζόμενα πως πάμε πάλι για αναβολή της συζήτησης του θέματος της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Θα κλείσει πάλι η μουσική….


Η τάτσα μας
Τώρα μεταξύ μας μιλάμε. Δεν νομίζω πως εξεπλάγην κανείς από τις αποκαλύψεις πως οι μεγαλοδικηγόροι και οι λογιστάδες εμπλέκονται στην αλυσίδα ξεπλύματος Ρωσικών κεφαλαίων. 

Γιατί αγάπη μου, τα καλά Cayenne και Maserati δεν κτώνται κοπιάζοντας. Κοπιάζοντας μπορείς να αποπληρώνεις το στεγαστικό σου, να κάνεις κανένα ταξιδάκι οικονομική θέση στην Ευρώπη και να πίνεις κανένα ποτάκι κάθε Σαββατόβραδο. 

Βεβαίως για να τα λέμε όλα, η μεταφορά Ρωσικών κεφαλαίων μέσω Κύπρου έχει περιοριστεί από τις εποχές πριν το 2013. 

Το γεγονός, όμως, είναι πως η φήμη της Κύπρου ως χρηματοοικονομικό κέντρο ήταν και εξακολουθεί να είναι στο ναδίρ. 

>>> Αναλύσεις Brief <<<

Και καλά θα κάνουμε να την αποκαταστήσουμε. Διότι, κάποια πράγματα είναι στο χέρι των εκλεγμένων και διορισμένων, λόγου χάριν να νομοθετήσουν, να εποπτεύσουν, να κάνουν λόμπι σε αυτούς που μας κατακρίνουν πέρκι φύγει η τάτσα. 

Κάποια άλλα πράγματα είναι στο χέρι των πολιτών, για παράδειγμα να μην εκλέξουμε ξανά διακομιστές Ρωσικών κεφαλαίων σε κρατικά αξιώματα γιατί αλλιώς η γυναίκα του Καίσαρα δεν φαίνεται και πολύ τίμια.

Υγ. Ταπεινή εισήγηση να μην χρησιμοποιηθούν οι ίδιοι επικοινωνιολόγοι για την αποκατάσταση της εικόνας της Κύπρου προς τα έξω, με αυτούς που συμβουλεύουν το Προεδρικό για την εντός έδρας επικοινωνιακή διαχείριση του άρθρου της OCCRP. Γιατί μόνο γελόκλαμα προκαλούν σε όλους εμάς του ‘απ’ξω’ οι απανωτές τοποθετήσεις τους. Ας ελπίσουμε πως τουλάχιστον ικανοποιούνται οι χειροκροτητές της Προεδρικής αυλής για να μην πάνε και χαμένες οι εργατοώρες των συμβουλατόρων. 

Με αγάπη
Επόπτρια Γενικώς

 

Επόπτρια Γενικώς
 
195
Thumbnail

Αν η Άγκυρα θέλει άτυπη Διάσκεψη, τότε γιατί όχι μια τυπική και επίσημη Διάσκεψη στην οποία να ξεκαθαριστούν τα πάντα συμπεριλαμβανομένου και του κατά πόσο η Τουρκία είναι έτοιμη να μην έχει εγγυήσεις και στρατό στην επανενωμένη Κύπρο… Τολμά η Άγκυρα; Ας την δοκιμάσει ο Νίκος Αναστασιάδης

ad1mobile


ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ 
Twitter: @tsangarisp

Αρκετός ντόρος και «ττόζι» προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επισκέφτηκε τα κατεχόμενα από τις 8 Σεπτεμβρίου και αναχώρησε στις 9 Σεπτεμβρίου 2019. Τόσος ντόρος και τόση θολούρα που αμφιβάλλω αν εντοπίστηκαν τα κύρια σημεία των (πολλών) δηλώσεων του που προέβαινε ο Τσαβούσογλου σε κάθε περιοχή των κατεχομένων που επισκεπτόταν αλλά και μετ’ έπειτα ενώ βρισκόταν στην Τουρκία. 

Πολλά τα σημεία, πολλές οι λέξεις, πολλές οι αναφορές. Αλλά ποια ήταν τα κυριότερα και τα ουσιαστικότερα απ’ όσα είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ; 

Ουσιαστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μας είπε τέσσερα πράματα: 

Πρώτον. Ότι οι Όροι Αναφοράς πρέπει να συμφωνηθούν σε μια 5μερή Διάσκεψη, στην οποία η κάθε πλευρά να ξεκαθαρίσει και τι θέλει. 

Στις 8/9/19 ο Μ. Τσαβούσογλου μιλώντας σε συγκέντρωση κατοίκων εκ Τουρκίας – εποίκων – από χωριά της Καρπασίας, στην Γιαλούσα, είπε επί τούτου: «Για να μπορέσουν να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις, πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει τι θα τύχει διαπραγμάτευσης». 

Στις 9/9/19 κατά την Κοινή Διάσκεψη με τον Μ. Ακκιντζί δήλωσε: «Η άποψη ‘να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και βλέπουμε’ δεν είναι αποδεκτή, συνέχισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, «το δοκιμάσαμε αυτό για 50 χρόνια και δεν πέτυχε». Πρόσθεσε δε πως «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι ειδήμονας στο να λέει διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικά άτομα». Γι’ αυτό, συνέχισε, «σε μια πενταμερή άτυπη συνάντηση είπαμε, να ξεκαθαριστούν αυτά. Το τί θα διαπραγματευτούμε να το αποφασίσουμε μαζί. Αφού ξεκαθαρίσει αυτό, όπως έχει πει και ο κ. Ακιντζί, τότε μπορεί να υπάρξει λεπτομερής σαφήνεια του εγγράφου για τους όρους αναφοράς. Δηλαδή, να δούμε ξεκάθαρα τί διαπραγματευόμαστε και μετά μαζί να ξεκαθαρίσουμε με λεπτομέρεια το έγγραφο των όρων αναφοράς. Και μετά θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Χωρίς το έγγραφο των όρων αναφοράς Τουρκία και τ/κ πλευρά πιστεύουν ότι δεν μπορούν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις», ανέφερε.

Στις 10/9/19  κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου Τσαβούσογλου με τον ομόλογό του του Μαυροβουνίου στην Άγκυρα επανήλθε στο θέμα και είπε: «Ειδικά ο κύριος Αναστασιάδης πρώτα είπε για λύση δύο κρατών, όχι μόνο σε μένα, αλλά και στους Ε/Κ και στην Ελλάδα και στον Ακιντζί το είπε. Μετά είπε συνομοσπονδία, χαλαρή ομοσπονδία, αποκεντρωμένη. Διαφορετικές ιδέες συνεχώς», ανέφερε. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι «εμείς τότε είπαμε στα Ηνωμένα Έθνη να συναντηθούν οι πέντε, δηλαδή οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και οι δύο πλευρές στο νησί, και να πουν όλοι τί θέλουν. Μετά που θα καθοριστεί αυτό, να διαμορφώσουμε μαζί αυτό το έγγραφο αναφοράς. Επειδή αν κοιτάξουμε την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το έγγραφο αναφοράς διαμορφώνεται από όλες τις πλευρές. Αυτό που λέμε είναι να πάμε σε μια διαπραγμάτευση που να είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα, το έγγραφο πλαισίου αναφοράς να είναι πολύ ξεκάθαρο».


Δεύτερον. Ότι η Τουρκία και οι Τ/κ δεν πρόκειται να παρακαθίσουν σε διαπραγματεύσεις ως συνέχιση των συνομιλιών απ’ εκεί που έμειναν στο Crans Montana και επιπλέον δεν πρόκειται να συνομιλήσουν εάν η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδεχθεί ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ την πολιτική ισότητα και την εκ περιτροπής προεδρία. 

Ο Μ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε τέσσερεις φορές σε αυτό. Στις 8/9/19 μιλώντας σε συγκέντρωση κατοίκων εκ Τουρκίας – εποίκων – από χωριά της Καρπασίας, στην Γιαλούσα, είπε: «Δεν είναι εφικτό να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντάνα» και πρόσθεσε «για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι γνωστό εκ των προτέρων, η πολιτική ισότητα, η εκ περιτροπής προεδρία, υπάρχουν; Υπάρχουν τα στοιχεία εκείνα που θα διαφυλάττουν τα δικαιώματα των Τ/κ; Να ξεκαθαρίσουν αυτά και θ’ αρχίσουμε μια διαδικασία όπου μια διαπραγμάτευση θα είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα».

Κατά την Κοινή Διάσκεψη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, στις 9/9/19, ο τούρκος ΥΠΕΞ είπε: «η ουσία του πράγματος είναι η ε/κ πλευρά να αποδεχθεί την πολιτική ισότητα, με όλα τα στοιχεία που εμπεριέχει, εκ των προτέρων». Ενώ πρόσθεσε: «Εάν η ε/κ πλευρά θέλει να διαμοιραστεί με την τ/κ πλευρά την εξουσία και την ευμάρεια, στη βάση της πολιτικής ισότητας, αυτό πρώτα συμφωνείται στην βάση αρχών και μετά αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις. Εάν λες ότι αυτό δεν μπορείς να το κάνεις, τότε αυτό που προσπαθείς να κάνεις δεν είναι ένας συνεταιρισμός στη βάση της πολιτικής ισότητας, αλλά στη βάση της κυριαρχικής ισότητας».

Στις 10/9/19, ο τούρκος υπεξ επανήλθε επί του συγκεκριμένου (κατά την Συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του του Μαυροβουνίου στην Άγκυρα), και είπε: «Για μας και για τους Τ/Κ υπάρχουν κόκκινες γραμμές που δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε. Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι η πολιτική ισότητα, η αποτελεσματική συμμετοχή, η εκ περιτροπής προεδρία. Αυτά πρέπει να ξεκαθαρίσουν από προηγουμένως με ένα ξεκάθαρο τρόπο και να είναι εκτός διαπραγμάτευσης».

>>> Όλες οι ειδήσεις χρονολογημένες - επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Τρίτον. Ότι δεν πρέπει να διανοείται κανείς ότι μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς τουρκικές εγγυήσεις. 

Με το που κατέφθασε στα κατεχόμενα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ στις 8/9/19 μιλώντας σε συγκέντρωση κατοίκων εκ Τουρκίας – εποίκων – από χωριά της Καρπασίας, στην Γιαλούσα, είπε ως προς το θέμα των εγγυήσεων: «η τουρκική πλευρά είναι υπέρ μιας λύσης που θα διασφαλίζει την πολιτική ισότητα της τ/κ πλευράς και τα άλλα της δικαιώματα, αλλά μια λύση με μηδέν ασφάλεια και μηδέν εγγυήσεις δεν μπορεί να είναι ούτε στην φαντασία»… 

Και ξεκαθαρίζει πως εννοεί τις Τουρκικές Εγγυήσεις, λέγοντας «υπάρχει ανάγκη για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια της Τουρκίας τώρα πιο πολύ από ποτέ» και προχωρά για να προειδοποιήσει Τουρκοκύπριους που τάσσονται κατά της συνέχισης των Εγγυήσεων λέγοντας, «και εάν κάποιος λέει ότι οι εγγυήσεις και η ασφάλεια είναι μόδα που πέρασε, να ξέρουν ότι είναι απερίσκεπτοι και προδότες, είναι λυπηρό να βλέπουμε τέτοια άτομα».


Τέταρτον. Ότι θα αξιοποιηθεί η κατεχόμενη Αμμόχωστος και η περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων. 

Ο Τσαβούσογλου στις 8/9/19 (μιλώντας σε συγκέντρωση κατοίκων εκ Τουρκίας – εποίκων – από χωριά της Καρπασίας, στην Γιαλούσα) ανακοίνωσε το άνοιγμα «προξενείου» στην Αμμόχωστο, λέγοντας πως αυτό γίνεται με εντολή του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «για να μην πηγαίνουν οι Τούρκοι πολίτες της περιοχής της Καρπασίας στην Λευκωσία για την διεκπεραίωση προξενικών υποθέσεων.. Έχει καθορισθεί και το μέρος», είπε χωρίς να το ανακοινώσει, ενώ ανέφερε ότι «πρόξενος» θα είναι ο Κασίμ Καμπάν. «Θα γίνει ό,τι χρειάζεται για την ανάπτυξη της περιοχής της Καρπασίας», πρόσθεσε.

Σε συνέντευξη του στο CNN Turk (προγραμματισμένη για μετάδοση Σάββατο (14/9) βράδυ) και αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στις 12/9/19, ο Τούρκος ΥΠΕΞ για το θέμα των Βαρωσίων δήλωσε πως «γίνονται προετοιμασίες για το άνοιγμα των Βαρωσίων».

>>> Αρθρογραφία Brief <<< 

Λοιπόν. Αυτά τα τέσσερα πράματα μας είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Συνοπτικά: 
1/ Πρώτα άτυπη Πενταμερής Διάσκεψη να ξεκαθαρίσει το τοπίο και μετά Όροι Αναφοράς, 
2/ Όχι συνέχιση των συνομιλιών απ’ εκεί που έμειναν στο Crans Montana και εκ των προτέρων αποδοχή πολιτικής ισότητας και εκ περιτροπής προεδρίας θέματα τα οποία θα θεωρούνται συμφωνημένα και θα είναι εκτός διαπραγματεύσεων, 
3/ Δεν νοείται λύση χωρίς την συνέχιση των Τουρκικών Εγγυήσεων στην επανενωμένη Κύπρο και 
4/ Προχωρούν σε ανάπτυξη της περιοχής των Βαρωσίων. 

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει σε ένα σημείο δίκαιο. Ότι όντως επιβάλλεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Και όντως μια Διάσκεψη θα βοηθούσε

Αλλά γιατί άτυπη; Γιατί όχι τυπική και επίσημη; 

Και γιατί να ξεκαθαρίσει μόνο η βάση; Να ξεκαθαρίσουν όλα όσα εκκρεμούν. 

Να πάμε στη Διάσκεψη και να ξεκαθαρίσει και η Βάση και να ξεκαθαρίσει και η Άγκυρα αν επιμένει ή όχι σε Τουρκικές Εγγυήσεις μετά τη λύση. Να ξεκαθαρίσει και η πλευρά μας ότι αποδέχεται την πολιτική ισότητα και την εκ περιτροπής. 

Και αν ξεκαθαρίσουν αυτά και συμφωνηθούν αυτά και μείνουν εκτός της διαπραγμάτευσης για τις τελικές λεπτομέρειες σε άλλα θέματα τότε να ορίσουν νέα Διάσκεψη σε 30 μέρες και να υπογραφεί η λύση.

ad2mobile

Τολμά η Άγκυρα να πάμε σε μια Διάσκεψη αυτού του τύπου και με αυτή την ατζέντα;

Ας την δοκιμάσει ο Νίκος Αναστασιάδης… 

article 1