Μπορεί να χάσει ο Νίκος Χριστοδουλίδης; 

Ανάγνωση 40 Δημοσκοπήσεων - Ποιο ποσοστό του ΔΗΣΥ 'απογειώνει' Νίκο - Πόση συσπείρωση ψάχνει ο Αβέρωφ για ανατροπή - Θέλουν  συσπείρωση Αριστεράς και όχι μόνο ΑΚΕΛ - Δύσκολο το σενάριο 2008, αλλά είναι στο τραπέζι


ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ 
Twitter: @tsangarisp

Το ερώτημα κατά πόσο ‘Μπορεί να χάσει ο Χριστοδουλίδης;’ είναι ένα από τα βασικά ερωτήματα, το οποίο συζητείται έντονα τις τελευταίες μέρες. 

Το ερώτημα βεβαίως δεν είναι ρητορικό. Ούτε θεωρητικό. Τουλάχιστον ως προς την προσέγγιση επί τούτου του ερωτήματος από πλευράς της Στήλης. Θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε αυτό το ερώτημα μέσα από κάποια δεδομένα. Πολιτικά και αριθμητικά αλλά βεβαίως και μέσα από τις 40 δημοσκοπήσεις που διεξάχθηκαν από τον Μάρτιο του 2022 μέχρι και το Σάββατο (28 Ιανουαρίου ’23), δηλαδή μόλις 8 μέρες πριν τον Α’ Γύρο των Προεδρικών εκλογών. 

Η πολιτική ανάγνωση του θέματος έγινε από την Στήλη την προηγούμενη βδομάδα, όπου σημειώσαμε πως ιστορικά, ποτέ και κανένας υποψήφιος δεν κατάφερε να περάσει στο Β’ Γύρο των εκλογών, ο οποίος δεν υποστηριζόταν από το ένα εκ των δυο μεγάλων κομμάτων, τουτέστιν ΔΗΣΥ ή ΑΚΕΛ. Συνεπώς αν ο Νίκος Χριστοδουλίδης καταφέρει να περάσει στο Β’ Γύρο των εκλογών (όπως τουλάχιστον δείχνουν και όλες οι μετρήσεις) αυτό θα αποτελεί μια ιστορικά μεγάλη πολιτική ανατροπή, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα είναι και η απαρχή μιας νέας πολιτικής και κομματικής περιόδου στην Κύπρο. Το πώς θα ομοιάζει αυτή η περίοδος, σε περίπτωση ανατροπής, είναι νωρίς να πούμε και σίγουρα θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Ωστόσο κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί πως θα είναι μια νέα εποχή, ενίσχυσης και πρωτοκαθεδρίας του ΔΗΚΟ, με τον Κεντρώο Χώρο να αποκτά επιτέλους αυτό που προσπάθησε ανεπιτυχώς τα τελευταία 20 χρόνια με Τάσσο Παπαδόπουλο, Γιώργο Λιλλήκα και Νικόλα Παπαδόπουλο, δηλαδή να έχει και τον πρωταγωνιστικό ρόλο και λόγο στη διακυβέρνηση του τόπου αντί να αποτελεί πάντοτε μόνο τον ‘ρυθμιστικό παράγοντα’. Με λίγα λόγια, το Κέντρο θα αναβαθμιστεί από ‘ρυθμιστή’ σε ‘πρωταγωνιστή’. 

Από πλευράς πολιτικής ιστορίας λοιπόν, κάποιος θα μπορούσε να πει –θεωρητικά- πως οι πιθανότητες να μείνει ο Νίκος Χριστοδουλίδης εκτός Β’ Γύρου είναι αρκετές, αφού παραδοσιακά κανένας υποψήφιος του Κέντρου δεν το πέτυχε μέχρι σήμερα χωρίς την στήριξη είτε του ΔΗΣΥ είτε του ΑΚΕΛ. 

Από πλευράς Νούμερων τώρα, Αριθμητικά δηλαδή, τα πράγματα δεν συνάδουν με την ‘παράδοση’ που περιγράψαμε πιο πάνω. Τουλάχιστον δημοσκοπικά. Η Offsite πέραν από την δική της δημοσκόπηση που πραγματοποίησε με την εταιρεία Pulse, κατέγραφε παράλληλα όλα τα αποτελέσματα κάθε δημοσκόπησης που δημοσιοποίηθηκε επίσημα και έφερε την υπογραφή εταιρείας δημοσκοπήσεων. Συνολικά διεξήχθησαν 40 Δημοσκοπήσεις. Ας δούμε κάποια στοιχεία, κοινώς παραδεκτά: 

D

1/ Σε όλες σταθερό προβάδισμα με αρκετή διαφορά από τον δεύτερο είχε ο Νίκος Χριστοδουλίδης. 

2/ Και στις 40 Μετρήσεις ο δεύτερος και ο τρίτος κινούνται στήθος με στήθος και μόνο σε μια μέτρηση -από τις 40- η διαφορά των δυο ήταν στις 4 μονάδες. Στις υπόλοιπες 39 μετρήσεις, η διαφορά ήταν μια με δυο μονάδες και μάλιστα είχαμε και εναλλαγή θέσης μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου. 

3/ Ο Νίκος Χριστοδουλίδης κατέγραψε ως υψηλότερο ποσοστό το 42.3% και ως χαμηλότερο το 25.4%.
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου κατέγραψε υψηλότερο ποσοστό έως 22.8% και χαμηλότερο 11%
Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είχε ως υψηλότερο ποσοστό το 22.9% και χαμηλότερο 11.5%

4/ Ο Νίκος Χριστοδουλίδης κατέγραψε το υψηλότερο του ποσοστό (42.3%) τον Μάρτιο του 2022 και το χαμηλότερό του (25.4%) τον Ιανουάριο του 2023. 
Αντίθετα, οι άλλοι δυο κύριοι υποψήφιοι κατέγραψαν το χαμηλότερό τους ποσοστό, ο Αβέρωφ Νεοφύτου (11%) τον Μάρτιο του 2022 και το υψηλότερο του (22.8%) τον Ιανουάριο του 2023, και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης το χαμηλότερο του (11.5%) τον Σεπτέμβριο 2022 και το υψηλότερό του (22.9%) τον Ιανουάριο του 2023. 

5/ Ο Νίκος Χριστοδουλίδης λαμβάνει από ΔΗΣΥ (βάσει Βουλευτικών 2021) 42% το μέγιστο (σε μέτρηση Μαρτίου 2022) και 24,5% ως το ελάχιστο σε μέτρηση Ιανουαρίου 2023. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου κατέγραψε ελάχιστη συσπείρωση ΔΗΣΥ 37% σε μέτρηση Αυγούστου 2022 και την μέγιστη 66% σε μέτρηση Ιανουαρίου 2023. 

6/ Τα στοιχεία του Σημείου 4 και του Σημείου 5 μας φανερώνουν πως οι Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέας Μαυρογιάννης, σε αντίθεση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη καταγράφουν τα υψηλότερα τους ποσοστά στις μετρήσεις Ιανουαρίου 2023. Δηλαδή στις πιο κοντινές μετρήσεις στις εκλογές της 5ης Φεβρουαρίου. Ένα επιπλέον σημαντικό στοιχείο είναι η συσπείρωση του ΔΗΣΥ σε Αβέρωφ αλλά και σε Νίκο. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έλαβε το μέγιστο ποσοστό ψηφοφόρων ΔΗΣΥ τον Μάρτιο του 2022 και το ελάχιστο τον Ιανουάριο του 2023 σε αντίθεση με τον Αβέρωφ, ο οποίος κατέγραψε την μεγαλύτερη συσπείρωση τον Ιανουάριο του 2023. 

Βάσει αυτών των μετρήσεων αλλά και αναλύσεων προκύπτει ξεκάθαρα ότι το στοίχημα του ΔΗΣΥ και του Αβέρωφ Νεοφύτου είναι να περιορίσουν τις εκροές στον Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο δεύτερος έλαβε –σε καθαρά ποσοστά- στο μέγιστο ένα ποσοστό ύψους 11.34% (από το 27% του ΔΗΣΥ που κατέγραψε το 2021) και στο ελάχιστο 6,6% μονάδες από τον ΔΗΣΥ. Η τάση –όπως δείχνουν οι μετρήσεις- είναι πτωτική. 

Αν ο ΔΗΣΥ καταφέρει και περιορίσει τις εκροές του προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη πιο κάτω από τις 5 ποσοστιαίες μονάδες (από το 27% δηλαδή που έλαβε το 2021) (δηλαδή η συσπείρωση ΔΗΣΥ γύρω από τον Νίκο Χριστοδουλίδη να περιοριστεί κάτω του 18,5%) τότε θα προκύψει σοβαρότατο πρόβλημα για τον Νίκο Χριστοδουλίδη με τα ποσοστά του να πιέζονται ίσως και κάτω από το 30% κάτι που θα συνεπάγεται ότι και οι 3 κύριοι υποψήφιοι θα καταγράψουν ποσοστά χωρίς ιδιαίτερη απόκλιση μεταξύ τους, που σημαίνει δυο πράματα: Α/ πως ‘όλα τα ενδεχόμενα θα είναι ανοικτά’ και Β/ πως ο δεύτερος γύρος θα είναι θρίλερ αφού αν η διαφορά των δυο που θα περάσουν είναι μικρότερη των 4 μονάδων τότε στατιστικά όλα είναι ανοικτά για το ποιος θα κερδίσει τελικά τις εκλογές. Αν μάλιστα ο Α. Μαυρογιάννης καταφέρει να συσπειρώσει την ευρύτερη Αριστερά και όχι μόνο το ΑΚΕΛ τότε η εξίσωση θα θυμίζει την περίπτωση του 2008. Δύσκολο μεν, αλλά όπως είναι τα δεδομένα κάτω από τις πιο πάνω συγκυρίες, η εξίσωση είναι στο τραπέζι.  

Από την άλλη, αν ο ΔΗΣΥ δεν καταφέρει να περιορίσει τις εκροές προς Νίκο Χριστοδουλίδη κάτω του 5% (σε καθαρά ποσοστά), τότε κάθε μονάδα που θα λαμβάνει ο Ν Χριστοδουλίδης από ΔΗΣΥ θα σημαίνει διπλή διαφορά από τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Όπως εκτιμάται, εκροές ΔΗΣΥ πέραν του 5% θα συνεπάγονται και ποσοστά πέραν του 30% για τον Ν. Χριστοδουλίδη, νοουμένου ότι ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ θα δώσουν στον Ν. Χριστοδουλίδη τουλάχιστον 20 μονάδες (και οι 3 μαζί κατέγραψαν ποσοστά στις Βουλευτικές 24.11%). 

Μια τελευταία παράμετρος που θα επηρεάσει –κυρίως- τα ποσοστά του Ν. Χριστοδουλίδη –είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω- είναι το ποσοστό της αποχής. Είναι γνωστό πως όσο μικρότερη είναι η συμμετοχή τόσο ευνοούνται τα οργανωμένα κόμματα, των οποίων οι υποστηρικτές τους είναι και παραδοσιακοί ψηφοφόροι. Αντίθετα, οι λεγόμενοι ‘soft voters’, στους οποίους εμφανίζεται ο Ν. Χριστοδουλίδης να έχει υψηλή διεισδυτικότητα είναι και οι πλέον επίφοβοι να μην πάνε να ψηφίσουν. 

Συνοψίζοντας, βάσει και των μετρήσεων και της δεύτερης ανάγνωσής τους: 
Το αν ο Ν. Χριστοδουλίδης μπορεί να χάσει αυτές τις εκλογές θα εξαρτηθεί σχεδόν αποκλειστικά από τους Συναγερμικούς ψηφοφόρους
Το ποσοστό των Συναγερμικών ψηφοφόρων που θα ψηφίσει τον Νίκο Χριστοδουλίδη καθορίζει και την διαφορά του Ν. Χριστοδουλίδη από τους άλλους υποψήφιους και συνεπώς πρόκριση στο β’ γύρο με μεγάλη διαφορά συνεπάγεται και άνετη νίκη ενώ αντίθετα πρόκριση στο β’ γύρο με διαφορά μικρότερη του 4% υπάρχει κίνδυνος ανατροπής.  
Η αποχή θα συμβάλει στο κατά πόσο θα απογειωθεί ή όχι σε ποσοστά ο Ν. Χριστοδουλίδης. Δηλαδή αν συμβούν και τα δυο πιο πάνω (υψηλό ποσοστό Συναγερμικών προς Νίκο και χαμηλή αποχή) τότε το ποσοστό του Ν. Χριστοδουλίδη δεν αποκλείεται να εκτοξευτεί και να επιβεβαιωθούν τα ποσοστά των πλείστων Δημοσκοπήσεων που τον θέλουν να λαμβάνει ως τελικό ποσοστό πέραν του 35%

Εν κατακλείδι, οι εκλογές δημοσκοπικά έχουν λίγο-πολύ κριθεί. Απομένει η κάλπη, η οποία ενίοτε κρύβει ανατροπές και εκπλήξεις.

Παναγιώτης Τσαγγάρης
 
1292