Να αλλάξει ο Κανονισμός Πράσινης Γραμμής; (Μεταναστευτικό)

Πρέπει να παρθούν τολμηρές αποφάσεις για το Μεταναστευτικό - Σε αυτό το θέμα η Κύπρος είναι μόνη και ας μην περιμένει βοήθεια από ΕΕ - η ΕΕ και να θέλει δεν μπορεί να βοηθήσει - Η ίδια με τις δικές της πολιτικές και αδέξιους χειρισμούς της δέχτηκε την μεγαλύτερη της ήττα στο Μεταναστευτικό


ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ 
Twitter: @tsangarisp

Θα σας πω μια ιστορία. Συλλαμβάνεται ένας αλλοδαπός. Υποστηρίζει πως δεν διαθέτει έγγραφα και πως προτίθεται να υποβάλει αίτηση για πολιτικό άσυλο. Μετά από διερεύνηση, εξακριβώνεται ότι ο αλλοδαπός όχι μόνο διέθετε στοιχεία αλλά ήταν και εγγεγραμμένος σε Πανεπιστήμιο στα κατεχόμενα και είχε έρθει ως φοιτητής στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου εδώ και έξι μήνες. Μετά από έξι μήνες, ήρθε στις ελεύθερες περιοχές και αιτείται και Άσυλο. 

Η Στήλη δεν θα εξετάσει ούτε και θα εκφέρει άποψη αν ο αλλοδαπός δικαιούται ή όχι το Άσυλο, αλλά θα ήταν παράλειψη να μην επισημανθεί το εξόφθαλμο: Ότι όταν μεταβαίνεις κάπου ως φοιτητής και για έξι μήνες δεν αιτείσαι Πολιτικό Άσυλο, πώς γίνεται μετά από έξι μήνες να «θυμάσαι» ότι κινδυνεύεις στην χώρα καταγωγής σου και συνεπώς αιτείσαι Πολιτικό Άσυλο; 

Υπάρχει όμως και άλλη μια ιστορία. Πριν δυο βδομάδες περίπου και συγκεκριμένα την 21η Ιουνίου ο «υπουργός εξωτερικών» των κατεχομένων, Κουντρέτ Οζερσάι προέβη σε μια γραπτή δήλωση ανακοινώνοντας ουσιαστικά τα μέτρα των κατεχομένων για την αντιμετώπιση της αύξησης των προσφύγων.  

>>> Όλες οι ειδήσεις χρονολογημένες - επιλεγμένο περιεχόμενο <<< 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Κίπρις, λαμβάνοντας υπόψιν τις συνθήκες παραμονής και αναμονής στο αεροδρόμιο της Τύμπου, οι κατοχικές «αρχές» αποφάσισαν τη συμπερίληψη της Συρίας στις χώρες που χρειάζεται έκδοση βίζα. Στη γραπτή δήλωσή του, ο Οζερσάι αναφέρει ότι με έγκριση και του «υπουργείου εσωτερικών» αλλά και της «αστυνομίας» διοχετεύονταν στη «νότια Κύπρο» οι πρόσφυγες που έρχονταν στα κατεχόμενα επιθυμώντας πολιτικό άσυλο. Σημειώνει δε, η εν λόγω απόφαση λήφθηκε λόγω της σημαντικής αύξησης του αριθμού των προσφύγων και της συσσώρευσης που παρατηρείται τις τελευταίες βδομάδες στο παράνομο αεροδρόμιο. Προστίθεται μάλιστα στη δήλωση Οζερσάι ότι για τα θέματα ασύλου αρμόδια είναι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, με την οποία «βρισκόμαστε σε αυτό το θέμα σε στενή συνεργασία».

Τι λένε όμως τα στοιχεία; 

Κατά το πρώτο τετράμηνο του 2019 (Γενάρης – Απρίλης) καταχωρήθηκαν 4,264 αιτήσεις (3,999 υποθέσεις), σε σύγκριση με 1,779 αιτήσεις (1,589 υποθέσεις) για την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Η κατακόρυφη αύξηση που, αγγίζει σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείο Εσωτερικών το 140%, αφορά σε παράνομη είσοδο ατόμων από τα κατεχόμενα (κυρίως μέσω Τουρκίας), ενώ το 90% αποτελείται από άνδρες νεαρής και στρατεύσιμης ηλικίας. 

Όσον αφορά το 2018, παρατηρήθηκε αύξηση στις αιτήσεις διεθνούς προστασίας πέραν του 60% σε σύγκριση με το 2017. Συγκεκριμένα, το 2018 υποβλήθηκαν αιτήσεις διεθνούς προστασίας από 7,761 άτομα (6,617 υποθέσεις) σε σχέση με αιτήσεις από 4,582 άτομα (3,906 υποθέσεις) το 2017. 

Όμως δεν είναι μόνο τα «δικά μας» στοιχεία που καταδεικνύουν το πρόβλημα. Ακόμη και η  έκθεση της ΕΑSO της ΕΕ εμφανίζει την Κύπρο ως το κράτος με τη μεγαλύτερη αναλογία υποδοχής σε σχέση με τον πληθυσμό της. 

>>> Αρθρογραφία Brief <<<

Το ερώτημα λοιπόν είναι, «τι γίνεται τελικά με τους πρόσφυγες και μετανάστες»; Έμεινε η Κύπρος σαν καλαμιά στον κάμπο να «παλεύει» με τα κύματα μεταναστών; 

Ο Υπουργός Εσωτερικών, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ (21/6), είπε πως «μόνο σε έναν μήνα, από 2 Μαΐου μέχρι 2 Ιουνίου, έχουν περάσει 744 άτομα. Το 2017 ήταν 138 άτομα, ολόκληρο το 2018 2.625 και φέτος 3.060 μέχρι τις 2 Ιουνίου».

Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης σημείωσε ακόμη πως «πλέον εξετάζουμε και την πρακτική εφαρμογή του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής και ό,τι αυτό συνεπάγεται» ενώ κληθείς να διευκρινίσει τι εννοεί είπε, «ας περιοριστούμε προς το παρόν έως εδώ». 

Δεν ξέρω τι εννοεί ο Κ Πετρίδης. Ίσως να εννοεί να απαγορευτεί πλέον η είσοδος σε άτομα χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται, όπως είπε και ο ίδιος.

Ανεξαρτήτως όμως τι σκέφτεται ο Υπουργός Εσωτερικών, θα πρέπει να τολμήσει και να πάρει αποφάσεις (αλλά αναλόγως αποφάσεων να είναι και έτοιμος ότι θα κατασπαραχθεί από διάφορα NGOs -αλήθεια από που χρηματοδοτούνται όλοι αυτοί; Κάποτε θα πρέπει να ανοίξει και αυτό το κεφάλαιο των «μαύρων κονδυλίων» προς NGOs- και «νεοφιλελεύθερους»). 

Διότι αν περιμένει από την ΕΕ, τίποτα δεν θα γίνει. Άλλωστε όπως γράψαμε αρκετές φορές η ΕΕ δέχθηκε την μεγαλύτερη ήττα της ιστορίας της στο θέμα του Μεταναστευτικού. Αρχικά σιγόνταρε την μετανάστευση προς τις χώρες της και μετέπειτα οι ίδιες οι χώρες της, η μια μετά την άλλη, έκλειναν τα σύνορά τους... 

Η Κύπρος στο ζήτημα αυτό είναι μόνη. Και ως έτσι πρέπει να το αντιμετωπίσει και να τολμήσει να πάρει αποφάσεις. Τολμηρές αποφάσεις! 

Υγ. Αν αυτό είναι το «πλάνο Πετρίδη», δηλαδή πλέον να επιδεικνύονται ταξιδιωτικά έγγραφα στα οδοφράγματα, τότε εγείρεται το ερώτημα: μα η ίδια η ΚΔ θα ζητάει έγγραφα για διακίνηση εντός των περιοχών της; Δεν θα είναι ωσάν να αναγνωρίζει η ίδια η ΚΔ ότι από τα οδοφράγματα και πέρα είναι άλλη χώρα; Οι απόψεις επί τούτου διίστανται. Όμως με μια ομάδα νομικών ο Πετρίδης θα μπορέσει να ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο, αν, επαναλαμβάνω, αυτό είναι το πλάνο του. 

Παναγιώτης Τσαγγάρης
 
392
Thumbnail

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΣΚΙΔΗΣ*

ad1mobile

Στις 22 Μαΐου 2020 η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε με τροποποιήσεις, μετά από πολλές συζητήσεις, τις εισηγήσεις της κυβέρνησης για τα ενοίκια.

Όπως είναι γνωστό, ένας αριθμός ενοικιαστών, τόσο οικιστικών όσο και εμπορικών ακινήτων αντιμετώπισαν και θα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν θέματα ρευστότητας λόγω της πανδημίας.

Μερίδα από αυτούς αφορά καλούς ενοικιαστές, οι οποίοι ήταν μέχρι τώρα συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, αλλά η παρατεταμένη αδράνεια λόγω κορωνοϊού, τους δημιούργησε προβλήματα ρευστότητας.

Άλλη μερίδα ενοικιαστών, κακόπιστα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση απαιτώντας υπέρμετρες μειώσεις ή αναστολή στην καταβολή των ενοικίων.

Στόχος του παρόντος άρθρου είναι να ενημερώσουμε τι πραγματικά ισχύει από νομικής άποψης σ’ ό,τι αφορά τα δικαιώματα και υποχρεώσεις των ιδιοκτητών και των ενοικιαστών.

Το πρώτο σκέλος της νομοθεσίας, που τροποποιήθηκε, αφορά φορολογικές πιστώσεις προς όφελος των ιδιοκτητών ακινήτων.

Στην ουσία, το κράτος, αναγνωρίζοντας ότι μια μαζική μείωση των ενοικίων θα ήταν τόσο άδικη όσο και αντισυνταγματική, αποφάσισε να προτρέψει τους ιδιοκτήτες να προχωρήσουν εθελοντικά σε διευθετήσεις με τους ενοικιαστές τους που το έχουν ανάγκη.

Σε περίπτωση που ιδιοκτήτης αποφασίσει να προχωρήσει σε έκπτωση ενοικίου, τότε το κράτος θα του παρέχει φορολογικές πιστώσεις ύψους 50% στην έκπτωση που ο ίδιος έκανε.

Για να επωφεληθεί του φορολογικού κινήτρου ο ιδιοκτήτης, η έκπτωση του ενοικίου πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 30% και 50% του ενοικίου. Κι αυτό για μέγιστη περίοδο τριών μηνών.

Νοείται ότι για να επωφεληθεί ο ιδιοκτήτης της φορολογικής πίστωσης πρέπει να πληρώνει φόρο εισοδήματος που να υπερκαλύπτει την πίστωση. 

Για παράδειγμα, σε μηνιαίο ενοίκιο 1000 ευρώ με έκπτωση 40% για τρεις μήνες, η συνολική έκπτωση είναι 1200 ευρώ και η μέγιστη φορολογική πίστωση που θα επωφεληθεί ο ιδιοκτήτης θα είναι 600 ευρώ.

Η δεύτερη πρόνοια αφορά ακίνητα που υπόκεινται στον νόμο περί ενοικιοστασίου.

Τον Δεκέμβρη του 2019, όπως είναι γνωστό, η Βουλή είχε τροποποιήσει τον νόμο περί ενοικιοστασίου ώστε να επιτυγχάνεται ταχύτερη έξωση, σε περίπτωση καθυστέρησης στην καταβολή του ενοικίου.

Ουσιαστικά το βάρος απόδειξης της καταβολής του ενοικίου μεταφέρθηκε στους ώμους του ενοικιαστή, ο οποίος, αν δεν μπορεί να αποδείξει ότι πλήρωσε το ενοίκιο, τότε οδηγείται το θέμα στο δικαστήριο και η δίκη γίνεται πολύ πιο γρήγορα και χωρίς την παρουσία του ενοικιαστή.

Με την παρούσα τροποποίηση, αφαιρείται το δικαίωμα από τον ιδιοκτήτη να χρησιμοποιήσει τη σχετική πρόνοια του νόμου για εξώσεις, για τους μήνες Απρίλιο μέχρι και Σεπτέμβριο συμπεριλαμβανομένων, του 2020.

Δηλαδή, αν ο ενοικιαστής δεν καταβάλει το ενοίκιο για ένα ή και περισσότερους από τους πιο πάνω μήνες, ο ιδιοκτήτης δεν έχει το δικαίωμα να απαιτήσει έξωση από το Δικαστήριο.

Έχει όμως το δικαίωμα να προσφύγει στο Δικαστήριο και να απαιτήσει την καταβολή των ενοικίων του.

Είμαστε σίγουροι ότι οι καλοί ιδιοκτήτες θα βρουν μια ικανοποιητική διευθέτηση με τους συνεπείς ενοικιαστές, που πραγματικά έχουν ανάγκη την έκπτωση αυτή.

ad2mobile

Σε τελευταία ανάλυση, δεν συμφέρει σε κανένα μια πιθανή σύγκρουση που θα οδηγηθεί μάλιστα στα Δικαστήρια, με όλες τις συνεπακόλουθες συνέπειες. 

*Διευθυντής FOX Smart Estate Agency, Πρόεδρος Κυπριακού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΚΣΙΑ)
 

article 1