Να αλλάξει ο Κανονισμός Πράσινης Γραμμής; (Μεταναστευτικό)

Πρέπει να παρθούν τολμηρές αποφάσεις για το Μεταναστευτικό - Σε αυτό το θέμα η Κύπρος είναι μόνη και ας μην περιμένει βοήθεια από ΕΕ - η ΕΕ και να θέλει δεν μπορεί να βοηθήσει - Η ίδια με τις δικές της πολιτικές και αδέξιους χειρισμούς της δέχτηκε την μεγαλύτερη της ήττα στο Μεταναστευτικό


ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ 
Twitter: @tsangarisp

Θα σας πω μια ιστορία. Συλλαμβάνεται ένας αλλοδαπός. Υποστηρίζει πως δεν διαθέτει έγγραφα και πως προτίθεται να υποβάλει αίτηση για πολιτικό άσυλο. Μετά από διερεύνηση, εξακριβώνεται ότι ο αλλοδαπός όχι μόνο διέθετε στοιχεία αλλά ήταν και εγγεγραμμένος σε Πανεπιστήμιο στα κατεχόμενα και είχε έρθει ως φοιτητής στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου εδώ και έξι μήνες. Μετά από έξι μήνες, ήρθε στις ελεύθερες περιοχές και αιτείται και Άσυλο. 

Η Στήλη δεν θα εξετάσει ούτε και θα εκφέρει άποψη αν ο αλλοδαπός δικαιούται ή όχι το Άσυλο, αλλά θα ήταν παράλειψη να μην επισημανθεί το εξόφθαλμο: Ότι όταν μεταβαίνεις κάπου ως φοιτητής και για έξι μήνες δεν αιτείσαι Πολιτικό Άσυλο, πώς γίνεται μετά από έξι μήνες να «θυμάσαι» ότι κινδυνεύεις στην χώρα καταγωγής σου και συνεπώς αιτείσαι Πολιτικό Άσυλο; 

Υπάρχει όμως και άλλη μια ιστορία. Πριν δυο βδομάδες περίπου και συγκεκριμένα την 21η Ιουνίου ο «υπουργός εξωτερικών» των κατεχομένων, Κουντρέτ Οζερσάι προέβη σε μια γραπτή δήλωση ανακοινώνοντας ουσιαστικά τα μέτρα των κατεχομένων για την αντιμετώπιση της αύξησης των προσφύγων.  

>>> Όλες οι ειδήσεις χρονολογημένες - επιλεγμένο περιεχόμενο <<< 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Κίπρις, λαμβάνοντας υπόψιν τις συνθήκες παραμονής και αναμονής στο αεροδρόμιο της Τύμπου, οι κατοχικές «αρχές» αποφάσισαν τη συμπερίληψη της Συρίας στις χώρες που χρειάζεται έκδοση βίζα. Στη γραπτή δήλωσή του, ο Οζερσάι αναφέρει ότι με έγκριση και του «υπουργείου εσωτερικών» αλλά και της «αστυνομίας» διοχετεύονταν στη «νότια Κύπρο» οι πρόσφυγες που έρχονταν στα κατεχόμενα επιθυμώντας πολιτικό άσυλο. Σημειώνει δε, η εν λόγω απόφαση λήφθηκε λόγω της σημαντικής αύξησης του αριθμού των προσφύγων και της συσσώρευσης που παρατηρείται τις τελευταίες βδομάδες στο παράνομο αεροδρόμιο. Προστίθεται μάλιστα στη δήλωση Οζερσάι ότι για τα θέματα ασύλου αρμόδια είναι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, με την οποία «βρισκόμαστε σε αυτό το θέμα σε στενή συνεργασία».

Τι λένε όμως τα στοιχεία; 

Κατά το πρώτο τετράμηνο του 2019 (Γενάρης – Απρίλης) καταχωρήθηκαν 4,264 αιτήσεις (3,999 υποθέσεις), σε σύγκριση με 1,779 αιτήσεις (1,589 υποθέσεις) για την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Η κατακόρυφη αύξηση που, αγγίζει σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείο Εσωτερικών το 140%, αφορά σε παράνομη είσοδο ατόμων από τα κατεχόμενα (κυρίως μέσω Τουρκίας), ενώ το 90% αποτελείται από άνδρες νεαρής και στρατεύσιμης ηλικίας. 

Όσον αφορά το 2018, παρατηρήθηκε αύξηση στις αιτήσεις διεθνούς προστασίας πέραν του 60% σε σύγκριση με το 2017. Συγκεκριμένα, το 2018 υποβλήθηκαν αιτήσεις διεθνούς προστασίας από 7,761 άτομα (6,617 υποθέσεις) σε σχέση με αιτήσεις από 4,582 άτομα (3,906 υποθέσεις) το 2017. 

Όμως δεν είναι μόνο τα «δικά μας» στοιχεία που καταδεικνύουν το πρόβλημα. Ακόμη και η  έκθεση της ΕΑSO της ΕΕ εμφανίζει την Κύπρο ως το κράτος με τη μεγαλύτερη αναλογία υποδοχής σε σχέση με τον πληθυσμό της. 

>>> Αρθρογραφία Brief <<<

Το ερώτημα λοιπόν είναι, «τι γίνεται τελικά με τους πρόσφυγες και μετανάστες»; Έμεινε η Κύπρος σαν καλαμιά στον κάμπο να «παλεύει» με τα κύματα μεταναστών; 

Ο Υπουργός Εσωτερικών, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ (21/6), είπε πως «μόνο σε έναν μήνα, από 2 Μαΐου μέχρι 2 Ιουνίου, έχουν περάσει 744 άτομα. Το 2017 ήταν 138 άτομα, ολόκληρο το 2018 2.625 και φέτος 3.060 μέχρι τις 2 Ιουνίου».

Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης σημείωσε ακόμη πως «πλέον εξετάζουμε και την πρακτική εφαρμογή του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής και ό,τι αυτό συνεπάγεται» ενώ κληθείς να διευκρινίσει τι εννοεί είπε, «ας περιοριστούμε προς το παρόν έως εδώ». 

Δεν ξέρω τι εννοεί ο Κ Πετρίδης. Ίσως να εννοεί να απαγορευτεί πλέον η είσοδος σε άτομα χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται, όπως είπε και ο ίδιος.

Ανεξαρτήτως όμως τι σκέφτεται ο Υπουργός Εσωτερικών, θα πρέπει να τολμήσει και να πάρει αποφάσεις (αλλά αναλόγως αποφάσεων να είναι και έτοιμος ότι θα κατασπαραχθεί από διάφορα NGOs -αλήθεια από που χρηματοδοτούνται όλοι αυτοί; Κάποτε θα πρέπει να ανοίξει και αυτό το κεφάλαιο των «μαύρων κονδυλίων» προς NGOs- και «νεοφιλελεύθερους»). 

Διότι αν περιμένει από την ΕΕ, τίποτα δεν θα γίνει. Άλλωστε όπως γράψαμε αρκετές φορές η ΕΕ δέχθηκε την μεγαλύτερη ήττα της ιστορίας της στο θέμα του Μεταναστευτικού. Αρχικά σιγόνταρε την μετανάστευση προς τις χώρες της και μετέπειτα οι ίδιες οι χώρες της, η μια μετά την άλλη, έκλειναν τα σύνορά τους... 

Η Κύπρος στο ζήτημα αυτό είναι μόνη. Και ως έτσι πρέπει να το αντιμετωπίσει και να τολμήσει να πάρει αποφάσεις. Τολμηρές αποφάσεις! 

Υγ. Αν αυτό είναι το «πλάνο Πετρίδη», δηλαδή πλέον να επιδεικνύονται ταξιδιωτικά έγγραφα στα οδοφράγματα, τότε εγείρεται το ερώτημα: μα η ίδια η ΚΔ θα ζητάει έγγραφα για διακίνηση εντός των περιοχών της; Δεν θα είναι ωσάν να αναγνωρίζει η ίδια η ΚΔ ότι από τα οδοφράγματα και πέρα είναι άλλη χώρα; Οι απόψεις επί τούτου διίστανται. Όμως με μια ομάδα νομικών ο Πετρίδης θα μπορέσει να ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο, αν, επαναλαμβάνω, αυτό είναι το πλάνο του. 

Παναγιώτης Τσαγγάρης
 
195
Thumbnail

Αν η Άγκυρα θέλει άτυπη Διάσκεψη, τότε γιατί όχι μια τυπική και επίσημη Διάσκεψη στην οποία να ξεκαθαριστούν τα πάντα συμπεριλαμβανομένου και του κατά πόσο η Τουρκία είναι έτοιμη να μην έχει εγγυήσεις και στρατό στην επανενωμένη Κύπρο… Τολμά η Άγκυρα; Ας την δοκιμάσει ο Νίκος Αναστασιάδης

ad1mobile


ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ 
Twitter: @tsangarisp

Αρκετός ντόρος και «ττόζι» προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επισκέφτηκε τα κατεχόμενα από τις 8 Σεπτεμβρίου και αναχώρησε στις 9 Σεπτεμβρίου 2019. Τόσος ντόρος και τόση θολούρα που αμφιβάλλω αν εντοπίστηκαν τα κύρια σημεία των (πολλών) δηλώσεων του που προέβαινε ο Τσαβούσογλου σε κάθε περιοχή των κατεχομένων που επισκεπτόταν αλλά και μετ’ έπειτα ενώ βρισκόταν στην Τουρκία. 

Πολλά τα σημεία, πολλές οι λέξεις, πολλές οι αναφορές. Αλλά ποια ήταν τα κυριότερα και τα ουσιαστικότερα απ’ όσα είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ; 

Ουσιαστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μας είπε τέσσερα πράματα: 

Πρώτον. Ότι οι Όροι Αναφοράς πρέπει να συμφωνηθούν σε μια 5μερή Διάσκεψη, στην οποία η κάθε πλευρά να ξεκαθαρίσει και τι θέλει. 

Στις 8/9/19 ο Μ. Τσαβούσογλου μιλώντας σε συγκέντρωση κατοίκων εκ Τουρκίας – εποίκων – από χωριά της Καρπασίας, στην Γιαλούσα, είπε επί τούτου: «Για να μπορέσουν να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις, πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει τι θα τύχει διαπραγμάτευσης». 

Στις 9/9/19 κατά την Κοινή Διάσκεψη με τον Μ. Ακκιντζί δήλωσε: «Η άποψη ‘να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και βλέπουμε’ δεν είναι αποδεκτή, συνέχισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, «το δοκιμάσαμε αυτό για 50 χρόνια και δεν πέτυχε». Πρόσθεσε δε πως «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι ειδήμονας στο να λέει διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικά άτομα». Γι’ αυτό, συνέχισε, «σε μια πενταμερή άτυπη συνάντηση είπαμε, να ξεκαθαριστούν αυτά. Το τί θα διαπραγματευτούμε να το αποφασίσουμε μαζί. Αφού ξεκαθαρίσει αυτό, όπως έχει πει και ο κ. Ακιντζί, τότε μπορεί να υπάρξει λεπτομερής σαφήνεια του εγγράφου για τους όρους αναφοράς. Δηλαδή, να δούμε ξεκάθαρα τί διαπραγματευόμαστε και μετά μαζί να ξεκαθαρίσουμε με λεπτομέρεια το έγγραφο των όρων αναφοράς. Και μετά θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Χωρίς το έγγραφο των όρων αναφοράς Τουρκία και τ/κ πλευρά πιστεύουν ότι δεν μπορούν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις», ανέφερε.

Στις 10/9/19  κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου Τσαβούσογλου με τον ομόλογό του του Μαυροβουνίου στην Άγκυρα επανήλθε στο θέμα και είπε: «Ειδικά ο κύριος Αναστασιάδης πρώτα είπε για λύση δύο κρατών, όχι μόνο σε μένα, αλλά και στους Ε/Κ και στην Ελλάδα και στον Ακιντζί το είπε. Μετά είπε συνομοσπονδία, χαλαρή ομοσπονδία, αποκεντρωμένη. Διαφορετικές ιδέες συνεχώς», ανέφερε. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι «εμείς τότε είπαμε στα Ηνωμένα Έθνη να συναντηθούν οι πέντε, δηλαδή οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και οι δύο πλευρές στο νησί, και να πουν όλοι τί θέλουν. Μετά που θα καθοριστεί αυτό, να διαμορφώσουμε μαζί αυτό το έγγραφο αναφοράς. Επειδή αν κοιτάξουμε την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το έγγραφο αναφοράς διαμορφώνεται από όλες τις πλευρές. Αυτό που λέμε είναι να πάμε σε μια διαπραγμάτευση που να είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα, το έγγραφο πλαισίου αναφοράς να είναι πολύ ξεκάθαρο».


Δεύτερον. Ότι η Τουρκία και οι Τ/κ δεν πρόκειται να παρακαθίσουν σε διαπραγματεύσεις ως συνέχιση των συνομιλιών απ’ εκεί που έμειναν στο Crans Montana και επιπλέον δεν πρόκειται να συνομιλήσουν εάν η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδεχθεί ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ την πολιτική ισότητα και την εκ περιτροπής προεδρία. 

Ο Μ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε τέσσερεις φορές σε αυτό. Στις 8/9/19 μιλώντας σε συγκέντρωση κατοίκων εκ Τουρκίας – εποίκων – από χωριά της Καρπασίας, στην Γιαλούσα, είπε: «Δεν είναι εφικτό να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντάνα» και πρόσθεσε «για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι γνωστό εκ των προτέρων, η πολιτική ισότητα, η εκ περιτροπής προεδρία, υπάρχουν; Υπάρχουν τα στοιχεία εκείνα που θα διαφυλάττουν τα δικαιώματα των Τ/κ; Να ξεκαθαρίσουν αυτά και θ’ αρχίσουμε μια διαδικασία όπου μια διαπραγμάτευση θα είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα».

Κατά την Κοινή Διάσκεψη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, στις 9/9/19, ο τούρκος ΥΠΕΞ είπε: «η ουσία του πράγματος είναι η ε/κ πλευρά να αποδεχθεί την πολιτική ισότητα, με όλα τα στοιχεία που εμπεριέχει, εκ των προτέρων». Ενώ πρόσθεσε: «Εάν η ε/κ πλευρά θέλει να διαμοιραστεί με την τ/κ πλευρά την εξουσία και την ευμάρεια, στη βάση της πολιτικής ισότητας, αυτό πρώτα συμφωνείται στην βάση αρχών και μετά αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις. Εάν λες ότι αυτό δεν μπορείς να το κάνεις, τότε αυτό που προσπαθείς να κάνεις δεν είναι ένας συνεταιρισμός στη βάση της πολιτικής ισότητας, αλλά στη βάση της κυριαρχικής ισότητας».

Στις 10/9/19, ο τούρκος υπεξ επανήλθε επί του συγκεκριμένου (κατά την Συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του του Μαυροβουνίου στην Άγκυρα), και είπε: «Για μας και για τους Τ/Κ υπάρχουν κόκκινες γραμμές που δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε. Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι η πολιτική ισότητα, η αποτελεσματική συμμετοχή, η εκ περιτροπής προεδρία. Αυτά πρέπει να ξεκαθαρίσουν από προηγουμένως με ένα ξεκάθαρο τρόπο και να είναι εκτός διαπραγμάτευσης».

>>> Όλες οι ειδήσεις χρονολογημένες - επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Τρίτον. Ότι δεν πρέπει να διανοείται κανείς ότι μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς τουρκικές εγγυήσεις. 

Με το που κατέφθασε στα κατεχόμενα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ στις 8/9/19 μιλώντας σε συγκέντρωση κατοίκων εκ Τουρκίας – εποίκων – από χωριά της Καρπασίας, στην Γιαλούσα, είπε ως προς το θέμα των εγγυήσεων: «η τουρκική πλευρά είναι υπέρ μιας λύσης που θα διασφαλίζει την πολιτική ισότητα της τ/κ πλευράς και τα άλλα της δικαιώματα, αλλά μια λύση με μηδέν ασφάλεια και μηδέν εγγυήσεις δεν μπορεί να είναι ούτε στην φαντασία»… 

Και ξεκαθαρίζει πως εννοεί τις Τουρκικές Εγγυήσεις, λέγοντας «υπάρχει ανάγκη για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια της Τουρκίας τώρα πιο πολύ από ποτέ» και προχωρά για να προειδοποιήσει Τουρκοκύπριους που τάσσονται κατά της συνέχισης των Εγγυήσεων λέγοντας, «και εάν κάποιος λέει ότι οι εγγυήσεις και η ασφάλεια είναι μόδα που πέρασε, να ξέρουν ότι είναι απερίσκεπτοι και προδότες, είναι λυπηρό να βλέπουμε τέτοια άτομα».


Τέταρτον. Ότι θα αξιοποιηθεί η κατεχόμενη Αμμόχωστος και η περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων. 

Ο Τσαβούσογλου στις 8/9/19 (μιλώντας σε συγκέντρωση κατοίκων εκ Τουρκίας – εποίκων – από χωριά της Καρπασίας, στην Γιαλούσα) ανακοίνωσε το άνοιγμα «προξενείου» στην Αμμόχωστο, λέγοντας πως αυτό γίνεται με εντολή του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «για να μην πηγαίνουν οι Τούρκοι πολίτες της περιοχής της Καρπασίας στην Λευκωσία για την διεκπεραίωση προξενικών υποθέσεων.. Έχει καθορισθεί και το μέρος», είπε χωρίς να το ανακοινώσει, ενώ ανέφερε ότι «πρόξενος» θα είναι ο Κασίμ Καμπάν. «Θα γίνει ό,τι χρειάζεται για την ανάπτυξη της περιοχής της Καρπασίας», πρόσθεσε.

Σε συνέντευξη του στο CNN Turk (προγραμματισμένη για μετάδοση Σάββατο (14/9) βράδυ) και αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στις 12/9/19, ο Τούρκος ΥΠΕΞ για το θέμα των Βαρωσίων δήλωσε πως «γίνονται προετοιμασίες για το άνοιγμα των Βαρωσίων».

>>> Αρθρογραφία Brief <<< 

Λοιπόν. Αυτά τα τέσσερα πράματα μας είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Συνοπτικά: 
1/ Πρώτα άτυπη Πενταμερής Διάσκεψη να ξεκαθαρίσει το τοπίο και μετά Όροι Αναφοράς, 
2/ Όχι συνέχιση των συνομιλιών απ’ εκεί που έμειναν στο Crans Montana και εκ των προτέρων αποδοχή πολιτικής ισότητας και εκ περιτροπής προεδρίας θέματα τα οποία θα θεωρούνται συμφωνημένα και θα είναι εκτός διαπραγματεύσεων, 
3/ Δεν νοείται λύση χωρίς την συνέχιση των Τουρκικών Εγγυήσεων στην επανενωμένη Κύπρο και 
4/ Προχωρούν σε ανάπτυξη της περιοχής των Βαρωσίων. 

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει σε ένα σημείο δίκαιο. Ότι όντως επιβάλλεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Και όντως μια Διάσκεψη θα βοηθούσε

Αλλά γιατί άτυπη; Γιατί όχι τυπική και επίσημη; 

Και γιατί να ξεκαθαρίσει μόνο η βάση; Να ξεκαθαρίσουν όλα όσα εκκρεμούν. 

Να πάμε στη Διάσκεψη και να ξεκαθαρίσει και η Βάση και να ξεκαθαρίσει και η Άγκυρα αν επιμένει ή όχι σε Τουρκικές Εγγυήσεις μετά τη λύση. Να ξεκαθαρίσει και η πλευρά μας ότι αποδέχεται την πολιτική ισότητα και την εκ περιτροπής. 

Και αν ξεκαθαρίσουν αυτά και συμφωνηθούν αυτά και μείνουν εκτός της διαπραγμάτευσης για τις τελικές λεπτομέρειες σε άλλα θέματα τότε να ορίσουν νέα Διάσκεψη σε 30 μέρες και να υπογραφεί η λύση.

ad2mobile

Τολμά η Άγκυρα να πάμε σε μια Διάσκεψη αυτού του τύπου και με αυτή την ατζέντα;

Ας την δοκιμάσει ο Νίκος Αναστασιάδης… 

article 1