Νίκο αυτό το είδες;

Νικόλα, Χριστιάνα πάμε καλά ή μήπως θα έχουμε πρόβλημα; Οι θεματοφύλακες της Οικονομίας της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη εσείς είστε… 

Τις προάλλες ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, Μιχάλης Περσιάνης, δημοσίευσε ένα ανησυχητικό chart, το οποίο είναι αυτό που εμφανίζεται στη φωτογραφία. 

D

Όπως φαίνεται και στην παράσταση ενώ ο αρχικός σχεδιασμός (κυβέρνησης ΔΗΣΥ / Αναστασιάδη) ήταν έως το 2025 να μειωθεί το κόστος του κρατικού μισθολογίου κάτω του 12.2% του ΑΕΠ, ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη, ανέτρεψε την κατάσταση και έως το 2025 το κόστος του κρατικού μισθολογίου έναντι του ΑΕΠ, αντί να μειώνεται θα αυξάνεται και θα βρίσκεται πέραν του 13%. 

Στην παράσταση λήφθηκε υπόψη ο ρυθμός ανάπτυξης του κράτους έως το 2025 και οι δαπάνες του κρατικού μισθολογίου συνυπολογιζόμενες οι επιπλέον προσλήψεις καθώς και η συμφωνία που επιτεύχθηκε για την ΑΤΑ. 

Να σημειώσουμε ότι ο μέσος όρος για ‘Κρατικό Μισθολόγιο επί ΑΕΠ’ στις χώρες της ΕΕ βρίσκεται γύρω στο 11,5%. 

Η αύξηση του περίπου ενός τοις εκατό, την οποία εκτιμά ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, δεν είναι ούτε μικρή ούτε αμελητέα. Είναι τεράστια και το ερώτημα είναι κατά πόσο ο Νίκος Χριστοδουλίδης και η κυβέρνηση του, τα έχουν όλα συνυπολογίσει σωστά και αν έχουν την κατάσταση υπό έλεγχο. 

Ωστόσο δυο γεγονότα, μας δείχνουν ουσιαστικά, ότι η Κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη, στους μόλις τέσσερεις μήνες που βρίσκεται στην εξουσία, προσπαθεί απεγνωσμένα να αυξήσει τα έσοδα του κράτους.

Το πρώτο γεγονός είναι από την διακοπή της επιδότησης του ρεύματος, και το δεύτερο γεγονός από την διακοπή επιδότησης των καυσίμων με αποτέλεσμα να αυξηθούν κατά 8 σεντ το λίτρο εν μια νυκτί. Και μάλιστα σε ποια περίοδο αποφασίστηκε αυτό; Σε μια περίοδο κατά την οποία η ζήτηση στον ηλεκτρισμό είναι στα ύψη, αφού οι καλοκαιρινοί μήνες της Κύπρου καταγράφουν (λόγω κλιματιστικών) τις υψηλότερες καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας. 

Αυτές οι δυο κινήσεις, αν ιδωθούν επιφανειακά, ενδεχομένως να μην εντοπιστεί το κίνητρο της Κυβέρνησης αλλά στην ουσία, αυτό που φανερώνεται είναι πως η Κυβέρνηση προσπάθησε με κάθε τρόπο να αυξήσει τα έσοδα του κράτους, έστω και κατά μερικά εκατομμύρια επιπλέον, εις βάρος του καταναλωτή και του φορολογούμενου, αλλά την ίδια ώρα οι υποσχέσεις για χιλιάδες προσλήψεις στο δημόσιο, για την επιστροφή όλων των επιδομάτων βάρδιας, υπερωρίας κτλ για μετατροπή εκπαιδευτικών που εργάζονταν ως αυτοεργοδοτούμενοι σε μισθωτούς του κράτους και πολλές άλλες ‘δαπανηρές υποσχέσεις’  συνεχίζονται. Και για να είμαστε ξεκάθαροι κανένας δεν είναι εναντίον των πιο πάνω, αλλά πάντα με πρόγραμμα και με προτεραιότητες και νοουμένου ότι δεν εκφεύγουμε του δημοσιονομικού πλάνου. 

Όμως στην πολιτική εξίσωση, υπάρχουν και άλλες συνιστώσες. Είναι και η συνισταμένη του ΔΗΚΟ με τον Πρόεδρο του, Νικόλα Παπαδόπουλο και την αναπληρώτρια του Χριστιάνα Ερωτοκρίτου. Και σκοπίμως προσωποποιείται το θέμα διότι ακριβώς αυτοί οι δυο ΔΗΚΟικοί θεωρούνται ως οι πλέον σοβαροί θεματοφύλακες της Οικονομίας της Κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη. 

Αρκετοί είναι αυτοί που θεώρησαν ότι από την στιγμή που το ΔΗΚΟ με τον Νικόλα Παπαδόπουλο στηρίζει τον Νίκο Χριστοδουλίδη συνεπάγεται ότι στα της Οικονομίας δεν θα υπάρξει διολίσθηση και κίνδυνος εκτροχιασμού. Διότι τόσο ο Νικόλας Παπαδόπουλος όσο και η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου (Αναπληρώτρια Πρόεδρος του ΔΗΚΟ αλλά και Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής) θεωρούνται και εκτιμούνται από τους πλέον σοβαρούς πολιτικούς στα της Οικονομίας, οι οποίοι δεν θα εκτροχιάσουν την χώρα χάριν σκοπιμοτήτων (ας μην αντιπαραβάλουν κάποιοι το θέμα του Προϋπολογισμού το 2020 διότι όπως έγραψε και τότε η Στήλη την ευθύνη για την εξεύρεση πλειοψηφίας στην Βουλή την φέρει η εκάστοτε Εκτελεστική Εξουσία και όχι η Αντιπολίτευση, η οποία εξ’ ορισμού είναι υποχρεωμένη εάν διαφωνεί με την Εκτελεστική Εξουσία στην οικονομική της πολιτική να καταψηφίζει τον Προϋπολογισμό).

Οι Νικόλας και Χριστιάνα λοιπόν θα πρέπει να το προσέξουν αυτό, διότι είναι οι άμεσα αρμόδιοι και υπεύθυνοι για την Οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη. Αν θα πάει καλά η Οικονομία του τόπου σε αυτούς θα πιστωθεί και αν δεν πάει καλά σε αυτούς θα χρεωθεί. 

Το ΔΗΚΟ ως ο μεγαλύτερος εταίρος της Κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη θα πρέπει να διαχειριστεί το ζήτημα της Οικονομίας και να αναλάβει πρωτοβουλίες πριν να είναι αργά… 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ - Twitter: @tsangarisp