Το νοσοκομείο δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να είσαι άρρωστος

Όταν τα νοσοκομεία φώναζαν βοήθεια, οι διαχειριστές της υγείας… πανηγύριζαν με τις επιτυχίες τους

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

Για άλλη μια φορά ο λαός της Κύπρου δίνει άλλη μια μεγάλη μάχη. Μια μάχη που θα κρίνει την επιβίωσή του και την υγεία του. Μια μάχη από την οποία θα βγει νικητής, μόνο αν τηρήσει με ευλάβεια τα μέτρα που λαμβάνονται, όσο κουρασμένος, εξουθενωμένος και αποκαρδιωμένος είναι, σωματικά και ψυχικά.

Για άλλη μια φορά, ιδιαίτερα αυτή τη φορά, δεν χωρούν εκπτώσεις και πισωγυρίσματα. Όσες φορές έγιναν και τα δυο, τα αποτελέσματα υπήρξαν τραγικά για τη ζωή και το μέλλον όλων.

Η Κύπρος υποχρεώνεται σε ένα νέο lockdown, σκληρότερο από αυτό των τελευταίων μηνών, πιο χαλαρό από εκείνο του περασμένου Μαρτίου. Επιβάλλονται νέα περιοριστικά μέτρα γιατί, την κατάλληλη στιγμή, δεν λήφθηκαν τα απαραίτητα μέτρα ενίσχυσης και στήριξης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, τώρα υπό τον ΟΚΥπΥ, με το ανθρώπινο δυναμικό και τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Η πανδημία χτύπησε την πόρτα μας από τον περασμένο Μάρτιο, πάει ένας χρόνος, καταλάγιασε το καλοκαίρι, και ενώ άρχισε να δείχνει τα δόντιά της από το Φθινόπωρο, οι αρμόδιοι επαναπαύτηκαν στις δάφνες των επιτυχιών τους.

Οι διαχειρίζοντες τα θέματα της υγείας οφείλουν να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να είναι ειλικρινείς με τον κυπριακό λαό. Τα μέτρα λαμβάνονται γιατί δεν κατάφεραν να οχυρώσουν, να στελεχώσουν και να ενισχύσουν τα δημόσια νοσηλευτήρια στην ώρα τους και κατά δεύτερο γιατί δεν κατάφεραν να πείσουν τους πολίτες, με τη λήψη σταδιακών αυστηρών μέτρων από το Φθινόπωρο, ότι επίκειται ένα νέο κύμα κορωνοϊού.

Τα νοσοκομεία στα όριά τους
Αυτή τη στιγμή τα νοσηλευτήρια έχουν ξεπεράσει τα όριά τους, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δεν αρκούν για να περιθάλψουν ασθενείς και ανοίγουν νέες, ακόμη και στις τραπεζαρίες των νοσοκομείων, και πολύ σύντομα, δεν αποκλείεται ακόμη και με το πιο αισιόδοξο σενάριο, να χρειαστούν κλίνες και να μην υπάρχουν για να περιθάλψουν ασθενείς.

Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο για δυο λόγους: γιατί υπάρχει διγλωσσία, πολλές φορές και τριγλωσσία ανάμεσα στο Υπουργείο Υγείας και τον ΟΚΥπΥ, ανάμεσα και στους δυο με τους επιδημιολόγους και ανάμεσα στις διάφορες ομάδες – τμήματα, που επωμίζονται με το έργο της διαχείρισης του Covid.

Πολύ σύντομα, το αναφέρω με όλη τη συναίσθηση της ευθύνης, πιθανότατα να υπάρξουν ελλείψεις εμβολίων για τον εμβολιασμό του λαού, ακόμη και των ομάδων που επιβάλλεται να εμβολιαστούν με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι θετικοί ασθενείς στον κορωνοϊό. Πέραν από τη διγλωσσία και την τριγλωσσία, οι διαχειρίζοντες τα θέματα του Covid καταφέρνουν, καλώς ή κακώς, με επικοινωνιακά τεχνάσματα και πολλά λόγια άνευ ουσίας να βομβαρδίζουν τον κόσμο ότι η κατάσταση είναι υπό διαχείριση. Μέχρι που μια μέρα το σύστημα της υγείας κατέρρευσε και υποχρεώθηκαν να σπεύσουν να το διορθώσουν…

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Κορώνα γράμματα
Οι στιγμές που περνούμε είναι κρίσιμες, εξαιρετικά κρίσιμες για τον κάθε πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας που βλέπει την υγεία του να δοκιμάζεται, την υγεία των δικών του ανθρώπων να απειλείται και την οικονομική του θέση να παίζεται κορώνα γράμματα από έναν ιό που κανένας μέχρι στιγμής δεν κατάφερε να διαχειριστεί και να … κατευνάσει.
Η Κυβέρνηση, από τον πρώτο αξιωματούχο του κράτους μέχρι τον τελευταίο, θα πρέπει να δώσει το καλό παράδειγμα με τη συμπεριφορά της και να ριχθεί η ίδια στη μάχη κατά του Covid. Οι σκηνές από την Ιταλία και τη Βρετανία, όπου ασθενείς αφήνονταν στο έλεος του ιού, περνούν ακόμη καθημερινά από το μυαλό μας, και μας ξυπνούν τα βράδια ως εφιάλτες. 

Τίποτε και κανένας δεν μπορεί να παίζει με την υγεία ενός λαού, κάθε λαού, ασχέτως χρώματος και φυλής. 

 Έτσι, λοιπόν, για να μην γίνουν πράξεις τα λόγια του μεγάλου κινηματογραφικού παραγωγού Σάμιουελ Γκόλντγουιν «Το νοσοκομείο δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να είσαι άρρωστος», οφείλουμε όλοι να υπακούσουμε, να πειθαρχήσουμε, να τηρήσουμε. Μέτρα και διατάγματα, αποφάσεις για αναχαίτιση ενός απειλητικού και θανάσιμου ιού! 
 

Χρύσω Αντωνιάδου