Ο «αόρατος εχθρός» σε μια χώρα του παραλόγου

Ναι, στη στήριξη των καλών και συνετών νοικοκυραίων - Όχι, σε εκπτώσεις στους κακοπληρωτές και αετονύχηδες

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

Η Κύπρος βρίσκεται, όπως όλες οι χώρες του κόσμου, εν μέσω μιας πρωτάκουστης, πρωτοφανούς και απρόβλεπτης πανδημίας. Ενός «αόρατου εχθρού» που χτυπά στην καρδιά της χώρας, αναστέλλει τη λειτουργία επιχειρήσεων, υποχρεώνει τους εργαζόμενους να κλειστούν στα σπίτια τους, να εργάζονται με τηλεργασία ή ακόμη και να μην ξέρουν, αν και πότε, θα επιστρέψουν στις δουλειές τους.

Η Κύπρος βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ουδείς είναι σε θέση να πει μετά βεβαιότητας, για πρώτη φορά, πότε η χώρα θα επανέλθει στην καθημερινότητά της, πότε θα αρχίσει να λειτουργεί και πάλι κανονικά η οικονομία της, πότε οι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στις εργασίες τους και οι επιχειρήσεις θα βρουν τα πόδια τους. 

Από όλη αυτήν την κατάσταση, δεν υπάρχει κανένας που είναι κερδισμένος. Ίσως οι επιχειρήσεις που, έμμεσα ή άμεσα, ασχολούνται και διακινούν τρόφιμα και φάρμακα. Οι υπόλοιπες έχουν περάσει σε μια περίοδο χειμερίας νάρκης, μη γνωρίζοντας αν θα μπορέσουν να βρουν τα πόδια τους σύντομα και πότε.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Η Κυβέρνηση συντονισμένα, ο χρόνος θα δείξει τα αποτελέσματα των πρωτοβουλιών της, κινήθηκε για να στηρίξει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, τους εργαζόμενους, ολόκληρη την οικονομία με συγκεκριμένα μέτρα. Με κύριο αίτημα και ξεκάθαρο το μήνυμά της να μην χαθούν θέσεις εργασίας, να μην βρεθεί κόσμος στους δρόμους. Ακόμη οι εργαζόμενοι δεν έχουν συνέλθει από όλο αυτό που βίωσαν μετά την κρίση του 2013 και δεν είναι έτοιμοι να το ζήσουν ξανά.

Σοβαροί και συνεπείς
Κανένας δεν μπορεί να υποτιμήσει τον ρόλο και τη σημασία των επιχειρήσεων. Στην Κύπρο υπάρχουν σοβαρές, συνεπείς και αξιόχρεες επιχειρήσεις που εργάζονται σύμφωνα με στρατηγική και καλή διαχείριση. Τώρα, βρίσκονται ανέτοιμες να διαχειριστούν την κατάσταση και να αντιμετωπίσουν τη νέα κρίση. Επιζητούν διευκολύνσεις από τις τράπεζες και το κράτος και πιστεύουν πως «μπόρα είναι και θα περάσει». Έζησαν και χειρότερα, θα βρουν τα πόδια τους. Αυτές οι επιχειρήσεις, δικαίως, να στηριχθούν και να βοηθηθούν. Επειδή είναι σοβαρές, είναι αξιόχρεες, είχαν πάντοτε πλάνο και δούλευαν με σύνεση και υπευθυνότητα. Επειδή, πολύ πιθανόν, να δεσμεύονται ότι θα κρατήσουν το προσωπικό τους, δεν έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές. 

Το ίδιο συμβαίνει και με τα νοικοκυριά. Καλοί νοικοκύρηδες πλήρωναν τις δόσεις τους και διαχειρίζονταν με σύνεση τα οικονομικά τους. Ήλθε άλλη μια μπόρα, αλλά θα τα καταφέρουν. Το κράτος να τους στηρίξει. Εξ ου και τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν.

Όμως, υπάρχουν πολλοί που ήταν, ούτως ή άλλως αετονύχηδες, στρατηγικοί κακοπληρωτές, έπαιρναν δάνεια αβέρτα και τα κοκκίνησαν και εξαφανίστηκαν… Αυτοί, ούτως ή άλλως, δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν εάν δεν έδειχναν σύνεση και σοβαρότητα, εάν δεν ενεργούσαν ως υπεύθυνοι και συνετοί πολίτες.

Επικοινωνιακά παιγνιδάκια
Η Βουλή, για άλλη μια φορά, μπήκε στη μάχη των επικοινωνιακών παιγνιδιών, για να γίνει αρεστή στους ψηφοφόρους της και για να εξυπηρετήσει, όπως πάντα τις προσωπικές τους ατζέντες. Για άλλη μια φορά υπεράνω η πελατειακή σχέση, χωρίς να είναι σε θέση να απαντηθεί και να τεκμηριωθεί τι θα γίνει την επόμενη μέρα που θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου και θα παραχωρούνται αβέρτα… ελαφρύνσεις σε βάρος της βιωσιμότητας και της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών.

Επειδή, όντας αντιμέτωποι με κοντόφθαλμες και στενόμυαλες προσεγγίσεις, ουδείς είναι σε θέση να εκτιμήσει τις συνέπειες που θα υπάρξουν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου εάν όλοι ανεξαιρέτως, ακόμη κι αυτοί που έχουν την οικονομική δυνατότητα, σταματήσουν να αποπληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους. 

Τι θα γίνει την επόμενη μέρα που θα συμβεί κάτι τέτοιο κανέναν δεν νοιάζει. Ούτε τι θα γίνει την επόμενη μέρα που η κρίση θα παραταθεί και που δεν θα υπάρχει αποθεματικό για να μπορέσει το κράτος να ανταπεξέλθει την επόμενη μέρα της κρίσης και σε περίπτωση, που πάντα υπάρχει κάτι τέτοιο, η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

Ο πρόεδρος του δημοσιονομικού συμβουλίου, Δημήτρης Γεωργιάδης, μιλώντας σε μεσημβρινή εκπομπή του κρατικού καναλιού, προειδοποίησε: «Δεν γνωρίζουμε το πόσο θα διαρκέσει η πανδημία και πόσο πληθυσμό θα επηρεάσει. Γι’ αυτούς τους λόγους πρέπει να κρατήσουμε αποθεματικό, να μην δώσουμε σε επιχειρήσεις που ήταν στον αναπνευστήρα και θα έκλειναν έτσι κι αλλιώς, ούτε σε επιχειρήσεις που δεν χρειάζονται τη στήριξη. Δεν είναι θέμα δικαιοσύνης αλλά επιβίωσης».

>>> Όλες οι απόψεις που φιλοξενεί η Brief <<<

Η Κύπρος βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Σε μια περίοδο που μόλις και μετά βίας ξέφυγε από τους κινδύνους των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σε μια περίοδο που μόλις και μετά βίας άρχισε να «αναπνέει» η οικονομία, να κινείται η αγορά εργασίας και να δημιουργείται ένα κλίμα θετικό. 

Τώρα όλα παραλύουν, χωρίς να μπορεί ακόμη και ο πιο αισιόδοξος αναλυτής να μιλά με αισιοδοξία για το μέλλον. Μόνο για αυτούς τους λόγους, όλοι οφείλουν να μαζέψουν τα μυαλά τους, να συμμαζέψουν τις απαιτήσεις τους, να σκεφτούν με τη λογική, με σύνεση και υπευθυνότητα. Χωρίς προσωπικές παρωπίδες, χωρίς το «εγώ» αλλά το «εμείς». 

Πλέον, ο εχθρός είναι μέσα στο σπίτι μας και όσοι καταφέρουν να επιβιώσουν, τουλάχιστον ας καταφέρουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια!
 

Χρύσω Αντωνιάδου