Ο κορωνοϊός θα επηρεάσει διεθνώς τον τουρισμό αλλά και την Κύπρο 

Η έκταση της κατάστασης με τον κορωνοϊό και τις οικονομικές επιπτώσεις που θα προκύψουν αποτελούν αχαρτογράφητα νερά

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΩΣΤΟΥΡΗΣ

Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται το «παράπλευρο» κτύπημα του κορωνοϊού στις παγκόσμιες μετακινήσεις, ιδίως για τουριστικούς λόγους, κατά το 2020. Ήδη τουριστικές οδηγίες εκδίδονται για τις χώρες υψηλού κινδύνου, ενώ συστάσεις για αποφυγή ταξιδίων και δη για συμμετοχή σε μαζικές συναντήσεις, εκδηλώσεις ή συναθροίσεις γίνονται από φορείς και οργανισμού στο εξωτερικό. 

Τα συγκεκριμένα δεδομένα ήδη οδηγούν προς μια τάση αναβολής ταξιδιών για επαγγελματικούς αλλά κυρίως για σκοπούς αναψυχής. Αυτό θα επηρεάσει και την Κύπρο, τόσο σε σχέση με τα ταξίδια που πραγματοποιούνται προς άλλες χώρες, όσο και για τις αφίξεις στα κυπριακά αεροδρόμια. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Την ίδια ώρα η λεκάνη Μεσόγειος -που αποτελεί τον πιο δημοφιλή προορισμό για διακοπές του πλανήτη- κινδυνεύει με απώλεια σημαντικών τουριστικών αφίξεων, ως απόρροια της πιο πάνω τάσης. Η Κύπρος θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για σημαντικές τουριστικές απώλειες, σε ένα πιθανό και ορατό σενάριο με μικρά περιθώρια ευελιξίας και ελιγμών. Βέβαια, σημαντικός όγκος επιβατών φτάνει από ασιατικές χώρες για τουρισμό σε κράτη όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Γαλλία ή η Ισπανία. Η Κύπρος δεν εξασφαλίζει αξιόλογες αφίξεις από ασιατικές αγορές. 

Εξάλλου, όταν θέματα υγείας ή πολεμικών συρράξεων επικρατούν σε μια περιοχή οι επιλογές είναι περιορισμένες και η μείωση τιμών ή η επιδίωξη συμφωνιών με τουριστικούς πράκτορες την υστάτη δεν αποτελούν επιλογές που μπορούν να επιφέρουν ουσιαστικά αποτελέσματα. 

Παράλληλα, η μεγάλη σχέση ή και εξάρτηση της αεροπορικής σύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας για απευθείας ταξίδια στη χώρα ή χρήσης της ως ενδιάμεσου σταθμού σε συνδυασμό με την πιθανότητα περαιτέρω εξάπλωσης του ιού στην Ελλάδα, αποτελούν παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τα ταξίδια από την Κύπρο προς την Ελλάδα αλλά και τα ταξίδια κατοίκων Κύπρου προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό συνεπάγεται συγκράτηση δυνητικών ταξιδιωτών στη χώρα και πιθανής επιλογής διακοπών στο εσωτερικό. 

>>> Όλες οι απόψεις που φιλοξενεί η Brief <<<

Η προώθηση πακέτων για εσωτερικό τουρισμό, φαντάζει αυτή τη στιγμή ως βασική επιλογή για τους Κύπριους ξενοδόχους ι οποίοι έχουν ενώπιόν τους ένα ορατό σενάριο μείωσης στις αφίξεις και συνεπώς στις πληρότητές τους. Ταυτόχρονα, αποτελεί στοίχημα για την Κύπρο και κατ’ επέκταση τον τουρισμό ο ουσιαστικός περιορισμός πιθανών κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα. Σε διαφορετική περίπτωση το πρώτο θύμα από μια σειρά δυνητικών επιπτώσεων, πέραν του πυρήνα του ζητήματος που σαφώς είναι η δημόσια υγεία, θα είναι ο τουρισμός. 

Τα θετικά νέα, σε πρώτη φάση, προκύπτουν από τις δύο βασικές αγορές από τις οποίες η Κύπρος αντλεί ισχυρές τουριστικές ροές και αφορούν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία, οι οποίες ελέγχουν την κατάσταση με τον κορωνοϊό. Εάν αντιστοίχως η Κύπρος αποδειχτεί προετοιμασμένη και θωρακισμένο κατά το μέγιστο τότε θα είναι θέση να συγκρατήσει τις τουριστικές απώλειες, οι οποίες θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες τόσο στην Κύπρο όσο και διεθνώς. Η έκταση της κατάστασης με τον κορωνοϊό και τις οικονομικές επιπτώσεις που θα προκύψουν αποτελούν αχαρτογράφητα νερά, στα οποία ο πλανήτης θα πλεύσει τους επόμενους μήνες. 
 

Ανδρέας Κωστουρής