Ο Νίκος θα παραμείνει ΥΠΕΞ; Και το αλαλούμ του Ανασχηματισμού

Δεν αντιλαμβάνεται ο Πρόεδρος ότι με τη σιωπή του επιτρέπει την δημιουργία περιρρέουσας περί μιας ανακατωμένης, ασυντόνιστης, ξεχαρβαλωμένης Κυβέρνησης, η οποία είναι σε κατάσταση σύγχυσης;  


ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ 
Twitter: @tsangarisp

Πριν εισέλθουμε σε σχόλιο, ας διαβάσουμε τα 10 σενάρια που γράφονται δεξιά και αριστερά για τον Ανασχηματισμό. Δεν υποστηρίζω πως απαραίτητα θα γίνει ένα από αυτά. Τα παραθέτω ενημερωτικά ώστε να σχολιαστεί η όλη κατάσταση πιο κάτω, η οποία άρχισε να γίνεται, το ολιγότερο, γελοία. 

Διαβάστε τα σενάρια:

Πρώτο σενάριο Ανασχηματισμού: Φεύγει ο Χάρης, εισέρχεται νέο πρόσωπο ως αντικαταστάτης του στο Υπουργείο Οικονομικών. Σε αυτό το σενάριο θα εισέλθει στην Κυβέρνηση ένα νέο πρόσωπο.

Δεύτερο σενάριο Ανασχηματισμού: Φεύγει ο Χάρης, μετακινείται ο Πετρίδης στο Οικονομικών και διορίζεται καινούργιο πρόσωπο στο Υπουργείο Εσωτερικών (λέγεται για τον Νίκο Νουρή). Σε αυτό το σενάριο θα εισέλθει στην Κυβέρνηση ένα νέο πρόσωπο.

Τρίτο σενάριο Ανασχηματισμού: Φεύγει ο Χάρης, μετακινείται ο Πετρίδης στο Οικονομικών, πάει η Ζέτα στο Εσωτερικών και διορίζεται καινούργιο πρόσωπο στο Εργασίας. Σε αυτό το σενάριο θα εισέλθει στην Κυβέρνηση ένα νέο πρόσωπο.

Τέταρτο σενάριο Ανασχηματισμού: Φεύγει ο Χάρης, ανασχηματίζεται και ο Κ. Χαμπιαούρης. Ως προς το Υπουργείο Οικονομικών «παίζει» ένα από τα τρία σενάρια πιο πάνω ενώ ως προς τη θέση του Χαμπιαούρη εισέρχεται νέο πρόσωπο ως Υπουργός Παιδείας. Σε αυτό το σενάριο θα εισέλθουν στην Κυβέρνηση δυο νέα πρόσωπα.

Πέμπτο σενάριο Ανασχηματισμού: Φεύγει ο Χάρης, ανασχηματίζεται και ο Κ. Χαμπιαούρης. Ως προς το Υπουργείο Οικονομικών «παίζει» ένα από τα τρία σενάρια πιο πάνω ενώ ως προς τη θέση του Χαμπιαούρη μετακινείται ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου και εισέρχεται νέο πρόσωπο ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Σε αυτό το σενάριο θα εισέλθουν στην Κυβέρνηση δυο νέα πρόσωπα.

Έκτο σενάριο Ανασχηματισμού: Φεύγει ο Χάρης, ανασχηματίζεται και ο Κ. Χαμπιαούρης. Ως προς το Υπουργείο Οικονομικών «παίζει» ένα από τα τρία σενάρια πιο πάνω ενώ ως προς τη θέση του Χαμπιαούρη μετακινείται ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου και στη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου μετακινείται ο Πέτρος Δημητρίου που υπηρετεί στη θέση του Διευθυντή Γραφείου Προέδρου και εισέρχεται νέο πρόσωπο ως Δ/ντης Γραφείου Προέδρου. Σε αυτό το σενάριο θα εισέλθουν στην Κυβέρνηση δυο νέα πρόσωπα.

Έβδομο σενάριο Ανασχηματισμού: Φεύγει ο Χάρης, ανασχηματίζεται ο Κ. Χαμπιαούρης και η Β. Αναστασιάδου. Σε αυτό το σενάριο θα εισέλθουν στην Κυβέρνηση τρία νέα πρόσωπα και όλοι οι πιο πάνω συνδυασμοί είναι πιθανοί. 

Όγδοο σενάριο Ανασχηματισμού: Φεύγει ο Χάρης, ανασχηματίζεται ο Κ. Χαμπιαούρης, η Β. Αναστασιάδου και ο Λακκοτρύπης. Σε αυτό το σενάριο θα εισέλθουν στην Κυβέρνηση τέσσερα νέα πρόσωπα και όλοι οι πιο πάνω συνδυασμοί είναι πιθανοί.

Ένατο σενάριο Ανασχηματισμού: Φεύγει ο Χάρης, ο Πετρίδης μετακινείται στο Οικονομικών. Ο Γ. Σαββίδης μετακινείται στο Εσωτερικών, ο Σ. Αγγελίδης μετακινείται στο Δικαιοσύνης,  η Β. Αναστασιάδου μετακινείται στο Άμυνας, ο Κ. Χαμπιαούρης πάει στο Γεωργίας και στο Παιδείας επιστρέφει στο Κ. Καδής. Διορίζεται νέο πρόσωπο στο Υπ. Μεταφορών. Σε αυτό το σενάριο θα εισέλθει στην Κυβέρνηση ένα νέο πρόσωπο.

Δέκατο σενάριο Ανασχηματισμού: Φεύγει ο Χάρης, ο Πετρίδης μετακινείται στο Οικονομικών. Ο Γ. Σαββίδης μετακινείται στο Εσωτερικών, ο Σ. Αγγελίδης μετακινείται στο Δικαιοσύνης,  η Β. Αναστασιάδου μετακινείται στο Άμυνας, ο Κ. Χαμπιαούρης πάει στο Γεωργίας και στο Παιδείας επιστρέφει στο Κ. Καδής. Στο Υπουργείο Μεταφορών μετακινείται ο Πρόδρομος Προδρόμου και διορίζεται νέο πρόσωπο στο πόστο του Κυβερνητικού Εκπροσώπου. 

Τώρα κάντε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς των πιο πάνω δέκα σεναρίων, και προσθέστε και πιθανολογούμενες μετακινήσεις και αλλαγές εντός της Προεδρίας καθώς και Επιτρόπων. 

Δεν καταντά γελοίο το όλο ζήτημα; 

Αρχικά να γράφεται προ πολλών μηνών περί ανασχηματισμού του Υπουργού Παιδείας. 

Να συντηρείται το θέμα -αφού δεν διαψεύστηκε- και όχι μόνο να συντηρείται αλλά να μπαίνει στη Λίστα μόνος του ο Χάρης Γεωργιάδης

Το στόρι μας όμως συνεχίζεται και συντηρείται -και ορθώς αφού δεν διαψεύστηκε- και προστίθενται στη λίστα του ξηλώματος η Βασιλική Αναστασιάδου και ο Γιώργος Λακκοτρύπης και στη λίστα των αλλαγών οι Πετρίδης και Ζέτα και στη λίστα των «new entries» οι Νίκος Νουρής, Έμιλυ Γιολίτη, Γιάννης Καρούσος, Νίκος Τορναρίτης.  

Μετά συνεχίζει να συντηρείται το θέμα -αφού δεν διαψεύστηκε και αφού ο Πρόεδρος δεν λέει να μιλήσει- και προστίθεται στη Λίστα ακόμη και ο ίδιος ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου καθώς και όλοι οι «Καρογιαννικοί» πέραν του Γ. Λακκοτρύπη, όπως ο Προεδρικός Επίτροπος Φώτης Φωτίου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας μέχρι και ο Κυριάκος Κενεβέζος ως Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα.  

Δηλαδή, στις Λίστες Αλλαγών και Ξηλώματος πέρασαν σχεδόν όλοι οι Υπουργοί (αλήθεια, ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα παραμείνει στο ΥΠΕΞ; Ή «παίζει» και εδώ καμιά αλλαγή;) Συνεργάτες και Σύμβουλοι του Νίκου Αναστασιάδη αλλά ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σιωπά. 

Διερωτώμαι: Δεν τα διαβάζει; Δεν του τα λέει κάποιος; Δεν αντιλαμβάνεται ότι με τη σιωπή του επιτρέπει την δημιουργία περιρρέουσας περί μιας ανακατωμένης, ασυντόνιστης, ξεχαρβαλωμένης Κυβέρνησης, η οποία δεν ξέρει τι κάνει;

Όταν φημολογείται ότι το μισό σου υπουργικό θα ξηλωθεί, θα μετακινηθεί αλλά εσύ σφυρίζεις αδιάφορα, τι εντύπωση δημιουργείται; 

Ίσως είναι παγκόσμια πολιτική αυτοκαταστροφική πρωτοτυπία αυτό που ζούμε στην Κύπρο. Ένας Πρόεδρος να αφήνει για μήνες ολόκληρους να αιωρούνται φήμες περί ξηλώματος και μετακινήσεων των Υπουργών του!!! και να συντηρεί από μόνος του μια εντύπωση ότι επικρατεί κατάσταση κυβερνητικού αλαλούμ, αναστάτωσης και σύγχυσης… 

Παναγιώτης Τσαγγάρης
 
242
Thumbnail

• Αναγάγει την κάθε μπαρούφα σε θέμα της ημέρας, χωρίς να σκέφτεται τη ζημιά στον τόπο και την οικονομία

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ


Ο Ρωμαίος σατιρικός ποιητής Γιουβενάλης μιλούσε για «Panem et circenses», δηλαδή «Άρτον και θεάματα»

Συνήθισε, λοιπόν, ο κυπριακός λαός, και ίσως το αναμένει και ίσως οι πολιτικοί και διάφοροι άλλοι παράγοντες που προσδοκούν στην εξουσία και την πολιτική, να το εκμεταλλεύονται, να ακούει ατάκες, βαρύγδουπες εξαγγελίες, μεγάλα λόγια. Να ακούει πολιτικάντηδες να προβάλλουν το… ανάστημά τους, να φωνάζουν, να απειλούν, να καρατομούν και να δείχνουν την… πυγμή τους. Ο λαός περιμένει την ατάκα του πολιτικού ή την … εξειδικευμένη ατάκα ενός οικονομολόγου που προσδοκά να κατακτήσει την εξουσία, για να την αναγάγουν σε κύριο ζήτημα στις συνάξεις, να την επικαλεστεί και να την τραβήξει μέχρι εκεί που δεν φτάνει. 

ad1mobile

 

ad2mobile

>>>Διαβάστε ακόμη: Πέντε αγωγές και πέντε εξελίξεις ίσως τινάξουν τα κρατικά ταμεία<<<

Το πλήθος ή καλύτερα ο όχλος, θέλει θεάματα από δυνατούς παίκτες, τραγουδοποιούς, θεατρίνους, ηθοποιούς της πολιτικής. Τίποτε λιγότερο δεν τους ικανοποιεί, τίποτε λιγότερο το θεωρούν ψεύτικο.

Η λησμονιά…

Όμως, ο λαός ξεχνά τέσσερα βασικά ζητήματα:
•    Η Κύπρος οδηγήθηκε στις αιματηρές μέρες του 2013, επειδή τα προηγούμενα χρόνια κάποιοι χάιδευαν τα αυτιά της εξουσίας και επειδή η εξουσία δεν ήθελε να ακούσει για να μην χάσει το έρεισμα, τη δύναμή της ανάμεσα στον λαό.

•    Η Κύπρος εισήλθε σε μνημόνιο και οι δανειστές επέβαλαν μέτρα, επειδή δεν λήφθηκαν στην ώρα τους οι ενδεδειγμένες αποφάσεις και όταν έπρεπε να ληφθούν, μεταξύ πρώτου και δεύτερου eurogroup, λήφθηκαν αποφάσεις που θεωρούνταν τότε, ότι θα είχαν τις λιγότερες επιπτώσεις. 

•    Η Κύπρος … διέσωσε το χρηματοπιστωτικό της σύστημα επειδή εισήλθαν σε αυτό ξένοι επενδυτές, τοποθέτησαν χρήματα και επέδειξαν εμπιστοσύνη στην Κυπριακή Δημοκρατία.

•    Η Κύπρος βρίσκεται σήμερα σε μια θέση, που θα μπορούσε να ήταν και χειρότερη, ομιλούντες οικονομικά, επειδή παρά τις παραλείψεις, τα λάθη, τις επιπόλαιες ενέργειες και αποφάσεις και την εμπιστοσύνη στους συμμαθητές, έγινε πάρα πολλή δουλειά.
Όμως, αυτός ο λαός έμαθε να φωνάζει, να μουρμουρά, να μεμψιμοιρεί και να δέχεται αποφάσεις, χωρίς να εισηγείται εναλλακτικές. Δεν κατάφερε να εκλέξει στη Βουλή ανθρώπους που έχουν το ανάστημα και την πυγμή να παρουσιάσουν τεκμηριωμένες εναλλακτικές, όχι λαϊκίστικες προσεγγίσεις, για να «γράψουν» στις κάμερες, όχι να πωλήσουν φύκια και μεταξωτές κορδέλες, προσδοκώντας στην επόμενη ημέρα των εκλογών.

>>> ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF <<< 

Σιωπά δουλοπρεπώς
Ο λαός συνήθισε να σιωπά, δουλοπρεπώς, να μεμψιμοιρεί στις συνάξεις, στα καφέ, στις εκκλησίες και στα γραφεία, χωρίς να προτείνει εναλλακτική. Και κυρίως να αναγάγει σε θέμα της ημέρας, μέχρι να έλθει στην επιφάνεια το επόμενο, την κάθε μπαρούφα που εκστομίζει κάποιος είτε για να επιδείξει … γνώσεις είτε για να κάμει ζημιά, ηθελημένα ή από άγνοια σε ένα θεσμό, σε έναν οργανισμό ή σε ένα άτομο.

Επιτέλους! Ποιος θα σκεφτεί σοβαρά σε αυτόν τον τόπο που παραπαίει καθημερινά; Ποιος θα σκεφτεί λογικά, με σύνεση, σοβαρότητα, υπεύθυνα, με γνώμονα το συμφέρον του συνόλου και της οικονομίας.

Η ώρα της προσωπικής ευθύνης του καθενός έχει φτάσει. Δεν μπορεί να ανεχόμαστε να είμαστε οι παράπλευρες απώλειες ενός πολέμου που γίνεται μόνο και μόνο για λόγους εντυπωσιασμού, για να βγουν κάποιοι κερδισμένοι. Είναι η ώρα της ευθύνης! Ίσως, για μένα, είναι καλύτερα η ώρα της Τρόικας. Για να μας συνετίσει, να μας ξυπνήσει από τον λήθαργο, να μας βάλει σε τάξη… Προτού αρχίσουν και πάλι τα δύσκολα, που ήδη τα βλέπουμε μπροστά μας και γυρίζουμε από την άλλη, φοβούμενοι μήπως μας αγγίξουν σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Όπως, βέβαια, μάθαμε τόσα χρόνια!  

article 1