Ο Νίκος θα παραμείνει ΥΠΕΞ; Και το αλαλούμ του Ανασχηματισμού

Δεν αντιλαμβάνεται ο Πρόεδρος ότι με τη σιωπή του επιτρέπει την δημιουργία περιρρέουσας περί μιας ανακατωμένης, ασυντόνιστης, ξεχαρβαλωμένης Κυβέρνησης, η οποία είναι σε κατάσταση σύγχυσης;  


ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ 
Twitter: @tsangarisp

Πριν εισέλθουμε σε σχόλιο, ας διαβάσουμε τα 10 σενάρια που γράφονται δεξιά και αριστερά για τον Ανασχηματισμό. Δεν υποστηρίζω πως απαραίτητα θα γίνει ένα από αυτά. Τα παραθέτω ενημερωτικά ώστε να σχολιαστεί η όλη κατάσταση πιο κάτω, η οποία άρχισε να γίνεται, το ολιγότερο, γελοία. 

Διαβάστε τα σενάρια:

Πρώτο σενάριο Ανασχηματισμού: Φεύγει ο Χάρης, εισέρχεται νέο πρόσωπο ως αντικαταστάτης του στο Υπουργείο Οικονομικών. Σε αυτό το σενάριο θα εισέλθει στην Κυβέρνηση ένα νέο πρόσωπο.

Δεύτερο σενάριο Ανασχηματισμού: Φεύγει ο Χάρης, μετακινείται ο Πετρίδης στο Οικονομικών και διορίζεται καινούργιο πρόσωπο στο Υπουργείο Εσωτερικών (λέγεται για τον Νίκο Νουρή). Σε αυτό το σενάριο θα εισέλθει στην Κυβέρνηση ένα νέο πρόσωπο.

Τρίτο σενάριο Ανασχηματισμού: Φεύγει ο Χάρης, μετακινείται ο Πετρίδης στο Οικονομικών, πάει η Ζέτα στο Εσωτερικών και διορίζεται καινούργιο πρόσωπο στο Εργασίας. Σε αυτό το σενάριο θα εισέλθει στην Κυβέρνηση ένα νέο πρόσωπο.

Τέταρτο σενάριο Ανασχηματισμού: Φεύγει ο Χάρης, ανασχηματίζεται και ο Κ. Χαμπιαούρης. Ως προς το Υπουργείο Οικονομικών «παίζει» ένα από τα τρία σενάρια πιο πάνω ενώ ως προς τη θέση του Χαμπιαούρη εισέρχεται νέο πρόσωπο ως Υπουργός Παιδείας. Σε αυτό το σενάριο θα εισέλθουν στην Κυβέρνηση δυο νέα πρόσωπα.

Πέμπτο σενάριο Ανασχηματισμού: Φεύγει ο Χάρης, ανασχηματίζεται και ο Κ. Χαμπιαούρης. Ως προς το Υπουργείο Οικονομικών «παίζει» ένα από τα τρία σενάρια πιο πάνω ενώ ως προς τη θέση του Χαμπιαούρη μετακινείται ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου και εισέρχεται νέο πρόσωπο ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Σε αυτό το σενάριο θα εισέλθουν στην Κυβέρνηση δυο νέα πρόσωπα.

Έκτο σενάριο Ανασχηματισμού: Φεύγει ο Χάρης, ανασχηματίζεται και ο Κ. Χαμπιαούρης. Ως προς το Υπουργείο Οικονομικών «παίζει» ένα από τα τρία σενάρια πιο πάνω ενώ ως προς τη θέση του Χαμπιαούρη μετακινείται ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου και στη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου μετακινείται ο Πέτρος Δημητρίου που υπηρετεί στη θέση του Διευθυντή Γραφείου Προέδρου και εισέρχεται νέο πρόσωπο ως Δ/ντης Γραφείου Προέδρου. Σε αυτό το σενάριο θα εισέλθουν στην Κυβέρνηση δυο νέα πρόσωπα.

Έβδομο σενάριο Ανασχηματισμού: Φεύγει ο Χάρης, ανασχηματίζεται ο Κ. Χαμπιαούρης και η Β. Αναστασιάδου. Σε αυτό το σενάριο θα εισέλθουν στην Κυβέρνηση τρία νέα πρόσωπα και όλοι οι πιο πάνω συνδυασμοί είναι πιθανοί. 

Όγδοο σενάριο Ανασχηματισμού: Φεύγει ο Χάρης, ανασχηματίζεται ο Κ. Χαμπιαούρης, η Β. Αναστασιάδου και ο Λακκοτρύπης. Σε αυτό το σενάριο θα εισέλθουν στην Κυβέρνηση τέσσερα νέα πρόσωπα και όλοι οι πιο πάνω συνδυασμοί είναι πιθανοί.

Ένατο σενάριο Ανασχηματισμού: Φεύγει ο Χάρης, ο Πετρίδης μετακινείται στο Οικονομικών. Ο Γ. Σαββίδης μετακινείται στο Εσωτερικών, ο Σ. Αγγελίδης μετακινείται στο Δικαιοσύνης,  η Β. Αναστασιάδου μετακινείται στο Άμυνας, ο Κ. Χαμπιαούρης πάει στο Γεωργίας και στο Παιδείας επιστρέφει στο Κ. Καδής. Διορίζεται νέο πρόσωπο στο Υπ. Μεταφορών. Σε αυτό το σενάριο θα εισέλθει στην Κυβέρνηση ένα νέο πρόσωπο.

Δέκατο σενάριο Ανασχηματισμού: Φεύγει ο Χάρης, ο Πετρίδης μετακινείται στο Οικονομικών. Ο Γ. Σαββίδης μετακινείται στο Εσωτερικών, ο Σ. Αγγελίδης μετακινείται στο Δικαιοσύνης,  η Β. Αναστασιάδου μετακινείται στο Άμυνας, ο Κ. Χαμπιαούρης πάει στο Γεωργίας και στο Παιδείας επιστρέφει στο Κ. Καδής. Στο Υπουργείο Μεταφορών μετακινείται ο Πρόδρομος Προδρόμου και διορίζεται νέο πρόσωπο στο πόστο του Κυβερνητικού Εκπροσώπου. 

Τώρα κάντε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς των πιο πάνω δέκα σεναρίων, και προσθέστε και πιθανολογούμενες μετακινήσεις και αλλαγές εντός της Προεδρίας καθώς και Επιτρόπων. 

Δεν καταντά γελοίο το όλο ζήτημα; 

Αρχικά να γράφεται προ πολλών μηνών περί ανασχηματισμού του Υπουργού Παιδείας. 

Να συντηρείται το θέμα -αφού δεν διαψεύστηκε- και όχι μόνο να συντηρείται αλλά να μπαίνει στη Λίστα μόνος του ο Χάρης Γεωργιάδης

Το στόρι μας όμως συνεχίζεται και συντηρείται -και ορθώς αφού δεν διαψεύστηκε- και προστίθενται στη λίστα του ξηλώματος η Βασιλική Αναστασιάδου και ο Γιώργος Λακκοτρύπης και στη λίστα των αλλαγών οι Πετρίδης και Ζέτα και στη λίστα των «new entries» οι Νίκος Νουρής, Έμιλυ Γιολίτη, Γιάννης Καρούσος, Νίκος Τορναρίτης.  

Μετά συνεχίζει να συντηρείται το θέμα -αφού δεν διαψεύστηκε και αφού ο Πρόεδρος δεν λέει να μιλήσει- και προστίθεται στη Λίστα ακόμη και ο ίδιος ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου καθώς και όλοι οι «Καρογιαννικοί» πέραν του Γ. Λακκοτρύπη, όπως ο Προεδρικός Επίτροπος Φώτης Φωτίου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας μέχρι και ο Κυριάκος Κενεβέζος ως Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα.  

Δηλαδή, στις Λίστες Αλλαγών και Ξηλώματος πέρασαν σχεδόν όλοι οι Υπουργοί (αλήθεια, ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα παραμείνει στο ΥΠΕΞ; Ή «παίζει» και εδώ καμιά αλλαγή;) Συνεργάτες και Σύμβουλοι του Νίκου Αναστασιάδη αλλά ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σιωπά. 

Διερωτώμαι: Δεν τα διαβάζει; Δεν του τα λέει κάποιος; Δεν αντιλαμβάνεται ότι με τη σιωπή του επιτρέπει την δημιουργία περιρρέουσας περί μιας ανακατωμένης, ασυντόνιστης, ξεχαρβαλωμένης Κυβέρνησης, η οποία δεν ξέρει τι κάνει;

Όταν φημολογείται ότι το μισό σου υπουργικό θα ξηλωθεί, θα μετακινηθεί αλλά εσύ σφυρίζεις αδιάφορα, τι εντύπωση δημιουργείται; 

Ίσως είναι παγκόσμια πολιτική αυτοκαταστροφική πρωτοτυπία αυτό που ζούμε στην Κύπρο. Ένας Πρόεδρος να αφήνει για μήνες ολόκληρους να αιωρούνται φήμες περί ξηλώματος και μετακινήσεων των Υπουργών του!!! και να συντηρεί από μόνος του μια εντύπωση ότι επικρατεί κατάσταση κυβερνητικού αλαλούμ, αναστάτωσης και σύγχυσης… 

Παναγιώτης Τσαγγάρης
 
396
Thumbnail

Ο δεύτερος λόγος είναι επειδή όλοι κρίνονται και ευτυχώς που οι εκλογές είναι μόλις σε 11 μήνες διότι οι ψηφοφόροι γενικώς έχουν κοντή μνήμη και ξεχνούν αλλά αυτή τη φορά επειδή τα πράγματα θα είναι ακόμη νωπά θα μπορούν οι πολίτες να τιμωρήσουν αυτούς που θέλουν και να επιβραβεύσουν αυτούς που θέλουν... 

ad1mobile


ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ 
Twitter: @tsangarisp

Τελικά ο Αναστασιάδης τα κατάφερε; Ούτε εγγυήσεις, ούτε Γενικούς Ελεγκτές, ούτε και εγκρίσεις από την Βουλή των Αντιπροσώπων; Ήθελε να δώσει ένα γενναίο πακέτο προς τις επιχειρήσεις -μικρές, μεσαίες, μεγάλες- όπως και προς τους αυτοτελώς εργαζομένους για το restart της Οικονομίας και φαίνεται πως βρήκε τον τρόπο, αλλά την ίδια ώρα ακόμη δεν ξεκαθάρισε κατά πόσο για κάποια μέτρα απαιτείται η έγκριση ή όχι από τη Βουλή. Στο ίδιο πακέτο, η Κυβέρνηση πρόσθεσε και «κοινωνικές πινελιές» για ιδιώτες που επιθυμούν να προχωρήσουν σε αγορά ή να κτίσουν το δικό τους σπίτι. Στα 13 μέτρα που εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, την Τετάρτη (27/5) περιλαμβάνονται και προτάσεις στήριξης του Τουρισμού.

Το δεύτερο πακέτο του Νίκου Αναστασιάδη (αυτό που εξήγγειλε δηλαδή την 27η Μαΐου) είναι πέραν των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ (είναι γύρω στα 1,9δισεκατομμύρια η εφάπαξ χρηματοδότηση μαζί με τα διάφορα κονδύλια για δάνεια και επιπλέον τα ποσά που θα δαπανηθούν για την επιδότηση των επιτοκίων) ενώ το πρώτο πακέτο (ειδικά ανεργιακά επιδόματα, επιδόματα φοιτητών, επιδόματα φροντίδας, κτλ) ήταν ύψους 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ

Με λίγα λόγια η Κυβέρνηση Αναστασιάδη έριξε (και θα ρίξει) χρήμα στην αγορά ύψους περίπου 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ

Άλλαξε όμως το κλίμα της αγοράς; Το χρήμα αυτό, το οποίο ρίχτηκε και θα ριχτεί στο παζάρι μέσω διαφόρων προγραμμάτων, αυτό υποτίθεται πως πρέπει να κάνει. Να διαδραματίσει το δικό του ρόλο ώστε να αλλάξει το κλίμα και να αρχίσει η οικονομία να εξέρχεται από την ύφεση. Τα δεδομένα είναι εκεί: Οι  μισθοί των εργαζομένων «επιδοτούνται» από το κράτος βοηθώντας την ίδια ώρα κατ’ αυτό τον τρόπο τους εργοδότες να παίρνουν οικονομικές ανάσες, από την άλλη, τώρα, θα διατεθεί «φτηνό χρήμα» στους επιχειρηματίες ώστε να κάνουν reboost. Οι μεν εργαζόμενοι μέσω των πρώτων προγραμμάτων στα οποία μετείχαν οι εργοδότες τους μπορούν να νιώθουν επαγγελματική σιγουριά αφού δεν μπορούν να απολυθούν… τουλάχιστον για την ώρα! 

Το κλίμα πάντως μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να είναι και ιδιαίτερα θετικό. Οι απόψεις διίστανται με κάποιους να εμφανίζονται αισιόδοξοι αλλά με κάποιους άλλους να εμφανίζονται απαισιόδοξοι. 

Ευτυχώς όμως που έρχονται και εκλογές. Βουλευτικές. Για δυο λόγους: 

Ο πρώτος λόγος, που ίσως να ακούγεται και οξύμωρο (διότι αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι ακριβώς λόγω εκλογών και λόγω πολιτικών παίγνιων το πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων αρχικώς ακυρώθηκε (λόγω ασυμφωνίας) και μετέπειτα ακόμη και το Plan B καθυστέρησε τόσο πολύ που τώρα -κάποιοι υποστηρίζουν- είναι δώρο άδωρο), είναι πως τα πράγματα ενδεχομένως να ήταν πολύ χειρότερα αν δεν βρισκόμασταν τόσο κοντά στις βουλευτικές εκλογές 

ad2mobile

Διότι αν τώρα οι πολιτικές που ανακοινωθήκαν και εφαρμόζονται διαθέτουν φιλολαϊκή προσέγγιση, υπάρχουν αμφιβολίες αν θα διέθεταν αυτή την προσέγγιση αν δεν είχαμε εκλογές. Αν τώρα τα πακέτα προστατεύουν έστω και λίγο τους εργαζομένους, υπάρχουν αμφιβολίες αν θα τους προστάτευαν αν δεν είχαμε εκλογές. Αν τώρα είναι όλοι «στην πρίζα» για τα μέτρα, υπάρχουν αμφιβολίες αν θα ήταν alert αν δεν είχαμε εκλογές. Αν τώρα δεν μπήκαμε σε Μνημόνιο, υπάρχουν αμφιβολίες αν δεν θα μπαίναμε αν δεν είχαμε εκλογές (όχι πως αυτό είναι απαραίτητα αρνητικό). Αν τώρα συντηρήθηκαν οι μισθοί στο Δημόσιο χωρίς παγοποιήσεις, υπάρχουν αμφιβολίες αν θα έμεναν ανέγγιχτοι αν δεν είχαμε εκλογές. 

Ο δεύτερος λόγος είναι επειδή όλοι κρίνονται και ευτυχώς που οι εκλογές είναι μόλις σε 11 μήνες διότι οι ψηφοφόροι γενικώς έχουν κοντή μνήμη και ξεχνούν αλλά αυτή τη φορά επειδή τα πράγματα θα είναι ακόμη νωπά θα μπορούν οι πολίτες να τιμωρήσουν αυτούς που θέλουν και να επιβραβεύσουν αυτούς που θέλουν... 

article 1