Ο σοβαρός, ο φαιδρός, ο ανεπαρκής, το λαμόγιο, και ο α λα κέφας

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΩΣΤΟΥΡΗΣ

Πιθανώς πρόκειται για τον τελευταίο ανασχηματισμό του Αναστασιάδη, ο οποίος οδεύοντας προς ολοκλήρωση της δεκαετούς πορείας του στην προεδρία της Δημοκρατίας, φιλοδοξεί ή τουλάχιστον ελπίζει να ολοκληρώσει με θετικό πρόσημο μια διαδρομή η οποία κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν. Δεν ήταν εύκολη ούτε για τους παράγοντες που επηρέασαν την οικονομία, την κοινωνία και ακόμη περισσότερο τη δημόσια Υγεία, αλλά και για όλα όσα βαραίνουν την ίδια την κυβέρνηση τ΄σ για την εσωτερική διακυβέρνηση όσο και για το Κυπριακό. 

Με αυτά τα δεδομένα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναζητά πολλές απαντήσεις σε μεγάλες προκλήσεις που έχει ενώπιόν του και κρατώντας άτομα που συνεργάζονται μαζί του ακόμη και από το 2013, επιδιώκει να αποκαταστήσει μέρος της χαμένης σταθερότητας της χώρας, του δικού του ονόματος ως του ανώτατου πολιτειακού αξιωματούχου αλλά και να δοθεί έστω μια αχτίδα φωτός στο σκότος μέσα στο οποίο πνίγεται. 

Δύο είναι οι καθοριστικοί παράγοντες επιτυχίας της διακυβέρνησης Αναστασιάδη έως το 2023: 

1.    Οι πολιτικές που θα επιδιωχθεί να εφαρμοστούν και 
2.    Τα άτομα που θα τις υλοποιήσουν 

Σε αυτό το σημείο είναι που εισέρχεται η αξιολόγηση των διαφόρων τύπων Υπουργών, που βρίσκονται, που πέρασαν ή που σύντομα θα αναλάβουν υπουργική θέση. 

Ο σοβαρός επαγγελματίας 

Υπάρχουν σοβαρά άτομα που ανεξαρτήτως ακαδημαϊκού και επαγγελματικού υποβάθρου μπορούν να αναλάβουν οποιοδήποτε Υπουργείο, να κωδικοποιήσουν τις βασικές του ανάγκες και με χρονικό σχεδιασμό να αποφέρουν ουσιαστικό αποτέλεσμα. Είναι ικανοί και τίμιοι, δίκαιοι και παραγωγικοί. Αυτά ακριβώς τα άτομα καταρρίπτουν τη λογική που υπαγορεύει ότι ένας γιατρός θα είναι καλύτερος Υπουργός Υγείας από έναν επιχειρηματία και ούτω καθεξής. Είναι τα ίδια άτομα που κουράζονται εύκολα και προτιμούν σε σύντομο χρονικό διάστημα να επιστρέψουν στις δουλειές τους παρά να φθείρονται στο πολιτικό πεδίο.  

Ο φαιδρός 

Στον αντίποδα βρίσκονται τα άτομα που για χρόνια φαντάζονταν τον εαυτό τους σε υπουργική καρέκλα, ενθουσιάζονται με την ιδέα να έχουν οδηγό και να τους ανοίγουν την πόρτα και απογειώνουν την αποδοχή τους στην κοινωνία με κάμποσες χειραψίες και ακόμη περισσότερες χάρες. Οι έννοιες της παραγωγής πολιτικής και ακόμη περισσότερο του έργου είναι περίπου άγνωστες για αυτούς και συνήθως έχουν κομματική ταυτότητα. Ιδιαίτερα γνωστοί είναι και στα social media επειδή «λαλούν τα τζιαι εν μασούν τα λόγια τους». 

Ο ανεπαρκής 

Είναι και τα άτομα που απλώς δε γεμίζουν τα παπούτσια του Υπουργού, μιας ιδιαίτερα απαιτητικής θέσης που χρειάζεται πολλά προσόντα, από διοικητικές ικανότητες μέχρι επικοινωνιακά χαρίσματα. Παρόλα αυτά, είναι πάντα κάπου εκεί κοντά στην εξουσία και όταν οι συνθήκες το ευνοήσουν αναλαμβάνει τη θέση. Δε χρειάζεται καν να πούμε ποιο είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς του. Οι ανεπαρκείς είναι βολικοί, διότι δύσκολα χαλούν χατίρι, είναι ευάλωτοι σε παρεμβάσεις και στο τέλος εύκολα αποτελούν αποδιοπομπαίους τράγους. 

Το λαμόγιο

Αυτή είναι μια μεγάλη και ιδιαίτερα γνωστή, ειδικά στην Κύπρο, κατηγορία Υπουργού. Είναι αυτοί που αναλαμβάνουν με σκοπό να πάρουν μίζες για τους ίδιους ή το κόμμα, να κανονίσουν καμπόσους σε δουλειές και να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη που μπορεί να τους αποφέρει η θέση εξουσίας και προβολής. Η διάθεση για δουλειά είναι συνήθως περιορισμένη αφού υψηλά στις προτεραιότητες του λαμόγιου Υπουργού είναι βεβαίως οι λαμογιές. 

Ο α λα κέφας 

Είναι πολλές φορές ο ωραίος ο τύπος, που θα κάνει το αστείο δημόσια, είναι καλός στις δημόσιες σχέσεις και στις ατάκες και άμα λάχει παίζει τάβλι στο καφενείο του χωριού όπου περιοδεύει. Το πρόβλημα με τον α λα κέφα Υπουργό είναι ότι συνήθως μιλάει περισσότερο παρά να δουλεύει, έχει την τάση προς τα ρουσφετάκια (ακόμη και των άλλων κομμάτων για να μην έχουν παράπονο) αλλά δεν θα μπει στις μεγάλες κομπίνες. Είναι πολύ περίπλοκες για να ασχοληθεί. Όπως εύκολα μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα Υπουργικό, το ίδιο εύκολα μπορεί να απομακρυνθεί παίρνοντας βεβαίως μια άλλη θέση που ίσως να του ταιριάζει και καλύτερα. Τέτοιες θέσεις είναι κάτι πολύ πόστα επιτρόπων, τα οποία μάλιστα αποφέρουν και καλό εισόδημα στον εκάστοτε επίτροπο. 

Όσοι πέρασαν έχουν ήδη ενταχθεί σε κάποια από τις πιο πάνω κατηγορίες, οι νεοεισερχόμενοι στο Υπουργικό θα κριθούν εν ευθέτω χρόνω. Ελπίδα να επικρατήσει η πρώτη κατηγορία.