Οι καθρέφτες και τα παράθυρα…

Προς διαχρονικά προβληματισμένους, επιστολής τριακοστής τρίτης, το ανάγνωσμα…

Αναρωτιέμαι τι θα απαντούσαμε στην ερώτηση: « Τι θα θέλατε να έχετε μπροστά σας έναν καθρέφτη ή ένα παράθυρο;»

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Αντιλαμβάνομαι πως εκτός από τους διαγνωσμένους παθολογικά ναρκισσιστές θα απαντούσαμε: « Παράθυρο φυσικά! Και μάλιστα με θέα!»

«Και αν το παράθυρο βλέπει σε ένα αδιέξοδο με ένα τσιμεντένιο τοίχο απέναντι;»

«Και αν το παράθυρο είναι λεκιασμένο και δεν επιτρέπει καν μια καθαρή ματιά στο αδιέξοδο και στον τσιμεντένιο τοίχο;»

Και εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν. Τώρα τι απαντούμε; Ένα αδιέξοδο με ένα τσιμεντένιο τοίχο να σου κλείνει τον δρόμο; Ή μήπως να επιστρέψουμε στον καθρέφτη με την χρυσοποίκιλτη κορνίζα που αντανακλά τον ωραιότατο εαυτό μας; 

Ιδού λοιπόν η απορία. Καθρέφτης ή παράθυρο;

Επίκαιρη; Νομίζω. Ξεκινούν τα σχολεία. Τι σχέση έχουν με τους καθρέφτες και τα παράθυρα; Αν το σχολείο επιτελούσε το έργο του ως οφείλει, τότε κανένας από εμάς δεν θα έπρεπε να απορεί με τον συγκεκριμένο προβληματισμό.

Δεν μπορώ πλέον να δίνω δικαιολογητικό σε κανένα. Δεν μπορώ πλέον να αναγνωρίζω καλές προθέσεις σε όλους και να λέω πως φταίει το σύστημα. Δεν μπορώ πλέον να νίπτω τας χείρας μου. Φτάνουν οι ποντιοπιλατισμοί! Φταίμε και εμείς. Φταίτε και εσείς. Φταίνε και οι άλλοι!

Μα κανένα φως; Τόσες μεταρρυθμίσεις και πάντα να καταλήγουμε μπροστά από καθρέφτες; Να βλέπουμε και να θαυμάζουμε τους εαυτούς μας; Και όταν βλέπουμε ρυτίδες να προχωρούμε είτε σε προσωρινές είτε σε μόνιμες λύσεις βελτίωσης; Ναι, στα botox  και στις πλαστικές διορθωτικές αναφέρομαι. 

Όσο επιμένουμε να κρατάμε μπροστά μας τον καθρέφτη ποτέ δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε την αλλαγή. Μόνο αν τους σπάσουμε όλοι μαζί θα μπορέσουμε να αντικρίσουμε το παράθυρο που κρύβεται πίσω τους.
Μα αφού τα παράθυρα σε αδιέξοδο ατενίζουν. Και ο τσιμεντένιος τοίχος μοιάζει απροσπέλαστος. Και να σπάσουμε τους καθρέφτες τι θα αντικρίσουμε;

Έτσι, απλώς ενημερωτικά, τα αδιέξοδα και οι τσιμεντένιοι τοίχοι ήταν πάντα εκεί και ανέμεναν εκείνον που θα άνοιγε δρόμους στα αδιέξοδα και θα έριχνε τους τσιμεντένιους τοίχους. Και φυσικά επειδή τα αδιέξοδα δεν είναι τυχαία που στήνονται, ούτε οι τσιμεντένιοι τοίχοι τυχαία κτίζονται  εκπαιδευόμαστε με μαεστρία στα 16 και βάλε, χρόνια στο εκπαιδευτικό- και όχι μόνο –σύστημα να τα δεχόμαστε ως δεδομένα και μάλιστα πολλές φορές να θεωρούμε πως μας προστατεύουν από επικίνδυνα μονοπάτια/διαδρομές και θεάματα που μπορεί να μας βλάψουν. Μια χαρά εξυπηρετούν οι καθρέφτες λοιπόν. Να κοιταζόμαστε και να αυτοθαυμαζόμαστε για τα φτιασίδια μας. 

Τα ισοπεδώσαμε τα σχολεία μας λοιπόν γεμίζοντας τα με άχρηστες γνώσεις που αποδυναμώνουν τη δυνατότητά τους να δημιουργούν και να ανατρέπουν. Τσακίσαμε και τους εκπαιδευτικούς για να μην βλέπουν καθαρά τον στόχο και να προσανατολίζονται στην όσο το δυνατό πιο περίτεχνη προσφορά της πολύπλοκης- «άχρηστης»- αφού δεν νοηματοδοτείται- γνώσης. Καταστρέψαμε τις σχέσεις μέσα στο σχολείο. Μέσα στην τάξη. Έξω στην αυλή. Μπλοκάραμε τους διαύλους επικοινωνίας και επικεντρωνόμαστε στα μαλλιά, στα σκουλαρίκια, στις ψεύτικες βλεφαρίδες και στα νύχια. Βομβαρδίζουμε με εγκυκλίους και οδηγίες. Με  νομοθεσίες και κανονισμούς. Τόσο πολύπλοκους που δεν απομένει χρόνος να αγαπήσεις τους μαθητές σου και να απολαύσεις το ταξίδι της μάθησης. Εγκλωβίσαμε τα παιδιά μας σε διαδρομές ατέλειωτες, σε φροντιστήρια, σε εξετάσεις που μετρούν το τι αποστήθισαν.

Επαναλαμβάνω πως δηλώνω ενοχή. 

Φταίμε όλοι. Ο κάθε μαθητής που δεν επαναστατεί διεκδικώντας το δικαίωμά του στη μάθηση και δεν διαμαρτύρεται που του κλέβουν το δικό του αύριο. Ο κάθε εκπαιδευτικός που ακολουθεί πιστά τις οδηγίες και το βιβλίο χωρίς να προσθέτει αγάπη, φαντασία, όραμα, ένα κομμάτι από τον εαυτό του στο μάθημα.  Ο κάθε διευθυντής σχολείου που παγιδεύεται σε πολυσέλιδες εγκυκλίους και κανονισμούς. Ο κάθε διοικητικός, εποπτικός, ή άλλος λειτουργός που συμβάλλει στο να μεγαλώνει ο όγκος των υπηρεσιακών φακέλων που μας πλακώνουν και τη ψυχή και το μυαλό. Ο κάθε ακαδημαϊκός που στον σχεδιασμό των αναλυτικών δεν τοποθέτησε ως πυξίδα το παιδί και το αύριο. Ο κάθε υπουργός που επέτρεψε στο σύστημα να τον ποδοπατήσει και δεν τροχοδρόμησε τις αλλαγές που κάποτε ονειρευόταν. Ο κάθε βουλευτής που με τη ψήφο του ή την αποχή του επιτρέπει να ψηφίζονται νομοσχέδια απαράδεκτα και κανονισμοί χωρίς νόημα και ουσία.

Ο κάθε  πρόεδρος της δημοκρατίας που δεν συνειδητοποιεί πως χωρίς παιδεία, ποιοτική και απελευθερωτική- σε όλα τα επίπεδα- καμία χώρα δεν έχει αύριο, ακόμη και αν ευημερούν οι δείκτες της οικονομίας. 

Να τσακίσουμε τους καθρέφτες. Να κοιτάξουμε έξω από τα λεκιασμένα παράθυρα. Να ρίξουμε τους τσιμεντένιους τοίχους. Να μετατρέψουμε σε λεωφόρους τα αδιέξοδα. Αυτό. Μόνο.
Καλή σχολική χρονιά!

Υπογραφή: Ρομπέν των Χαμένων Θαυμάτων.

Υ.Γ. «Ο τελικός σκοπός της εκπαίδευσης είναι να μετατρέψει τους καθρέφτες σε παράθυρα». – Sydney J. Harris

*Η Έλενα Περικλέους είναι Συγγραφέας-Εκπαιδευτικός

Tags
Έλενα Περικλέους
 
195
Thumbnail

Αν η Άγκυρα θέλει άτυπη Διάσκεψη, τότε γιατί όχι μια τυπική και επίσημη Διάσκεψη στην οποία να ξεκαθαριστούν τα πάντα συμπεριλαμβανομένου και του κατά πόσο η Τουρκία είναι έτοιμη να μην έχει εγγυήσεις και στρατό στην επανενωμένη Κύπρο… Τολμά η Άγκυρα; Ας την δοκιμάσει ο Νίκος Αναστασιάδης

ad1mobile


ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ 
Twitter: @tsangarisp

Αρκετός ντόρος και «ττόζι» προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επισκέφτηκε τα κατεχόμενα από τις 8 Σεπτεμβρίου και αναχώρησε στις 9 Σεπτεμβρίου 2019. Τόσος ντόρος και τόση θολούρα που αμφιβάλλω αν εντοπίστηκαν τα κύρια σημεία των (πολλών) δηλώσεων του που προέβαινε ο Τσαβούσογλου σε κάθε περιοχή των κατεχομένων που επισκεπτόταν αλλά και μετ’ έπειτα ενώ βρισκόταν στην Τουρκία. 

Πολλά τα σημεία, πολλές οι λέξεις, πολλές οι αναφορές. Αλλά ποια ήταν τα κυριότερα και τα ουσιαστικότερα απ’ όσα είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ; 

Ουσιαστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μας είπε τέσσερα πράματα: 

Πρώτον. Ότι οι Όροι Αναφοράς πρέπει να συμφωνηθούν σε μια 5μερή Διάσκεψη, στην οποία η κάθε πλευρά να ξεκαθαρίσει και τι θέλει. 

Στις 8/9/19 ο Μ. Τσαβούσογλου μιλώντας σε συγκέντρωση κατοίκων εκ Τουρκίας – εποίκων – από χωριά της Καρπασίας, στην Γιαλούσα, είπε επί τούτου: «Για να μπορέσουν να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις, πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει τι θα τύχει διαπραγμάτευσης». 

Στις 9/9/19 κατά την Κοινή Διάσκεψη με τον Μ. Ακκιντζί δήλωσε: «Η άποψη ‘να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και βλέπουμε’ δεν είναι αποδεκτή, συνέχισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, «το δοκιμάσαμε αυτό για 50 χρόνια και δεν πέτυχε». Πρόσθεσε δε πως «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι ειδήμονας στο να λέει διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικά άτομα». Γι’ αυτό, συνέχισε, «σε μια πενταμερή άτυπη συνάντηση είπαμε, να ξεκαθαριστούν αυτά. Το τί θα διαπραγματευτούμε να το αποφασίσουμε μαζί. Αφού ξεκαθαρίσει αυτό, όπως έχει πει και ο κ. Ακιντζί, τότε μπορεί να υπάρξει λεπτομερής σαφήνεια του εγγράφου για τους όρους αναφοράς. Δηλαδή, να δούμε ξεκάθαρα τί διαπραγματευόμαστε και μετά μαζί να ξεκαθαρίσουμε με λεπτομέρεια το έγγραφο των όρων αναφοράς. Και μετά θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Χωρίς το έγγραφο των όρων αναφοράς Τουρκία και τ/κ πλευρά πιστεύουν ότι δεν μπορούν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις», ανέφερε.

Στις 10/9/19  κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου Τσαβούσογλου με τον ομόλογό του του Μαυροβουνίου στην Άγκυρα επανήλθε στο θέμα και είπε: «Ειδικά ο κύριος Αναστασιάδης πρώτα είπε για λύση δύο κρατών, όχι μόνο σε μένα, αλλά και στους Ε/Κ και στην Ελλάδα και στον Ακιντζί το είπε. Μετά είπε συνομοσπονδία, χαλαρή ομοσπονδία, αποκεντρωμένη. Διαφορετικές ιδέες συνεχώς», ανέφερε. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι «εμείς τότε είπαμε στα Ηνωμένα Έθνη να συναντηθούν οι πέντε, δηλαδή οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και οι δύο πλευρές στο νησί, και να πουν όλοι τί θέλουν. Μετά που θα καθοριστεί αυτό, να διαμορφώσουμε μαζί αυτό το έγγραφο αναφοράς. Επειδή αν κοιτάξουμε την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το έγγραφο αναφοράς διαμορφώνεται από όλες τις πλευρές. Αυτό που λέμε είναι να πάμε σε μια διαπραγμάτευση που να είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα, το έγγραφο πλαισίου αναφοράς να είναι πολύ ξεκάθαρο».


Δεύτερον. Ότι η Τουρκία και οι Τ/κ δεν πρόκειται να παρακαθίσουν σε διαπραγματεύσεις ως συνέχιση των συνομιλιών απ’ εκεί που έμειναν στο Crans Montana και επιπλέον δεν πρόκειται να συνομιλήσουν εάν η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδεχθεί ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ την πολιτική ισότητα και την εκ περιτροπής προεδρία. 

Ο Μ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε τέσσερεις φορές σε αυτό. Στις 8/9/19 μιλώντας σε συγκέντρωση κατοίκων εκ Τουρκίας – εποίκων – από χωριά της Καρπασίας, στην Γιαλούσα, είπε: «Δεν είναι εφικτό να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντάνα» και πρόσθεσε «για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι γνωστό εκ των προτέρων, η πολιτική ισότητα, η εκ περιτροπής προεδρία, υπάρχουν; Υπάρχουν τα στοιχεία εκείνα που θα διαφυλάττουν τα δικαιώματα των Τ/κ; Να ξεκαθαρίσουν αυτά και θ’ αρχίσουμε μια διαδικασία όπου μια διαπραγμάτευση θα είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα».

Κατά την Κοινή Διάσκεψη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, στις 9/9/19, ο τούρκος ΥΠΕΞ είπε: «η ουσία του πράγματος είναι η ε/κ πλευρά να αποδεχθεί την πολιτική ισότητα, με όλα τα στοιχεία που εμπεριέχει, εκ των προτέρων». Ενώ πρόσθεσε: «Εάν η ε/κ πλευρά θέλει να διαμοιραστεί με την τ/κ πλευρά την εξουσία και την ευμάρεια, στη βάση της πολιτικής ισότητας, αυτό πρώτα συμφωνείται στην βάση αρχών και μετά αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις. Εάν λες ότι αυτό δεν μπορείς να το κάνεις, τότε αυτό που προσπαθείς να κάνεις δεν είναι ένας συνεταιρισμός στη βάση της πολιτικής ισότητας, αλλά στη βάση της κυριαρχικής ισότητας».

Στις 10/9/19, ο τούρκος υπεξ επανήλθε επί του συγκεκριμένου (κατά την Συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του του Μαυροβουνίου στην Άγκυρα), και είπε: «Για μας και για τους Τ/Κ υπάρχουν κόκκινες γραμμές που δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε. Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι η πολιτική ισότητα, η αποτελεσματική συμμετοχή, η εκ περιτροπής προεδρία. Αυτά πρέπει να ξεκαθαρίσουν από προηγουμένως με ένα ξεκάθαρο τρόπο και να είναι εκτός διαπραγμάτευσης».

>>> Όλες οι ειδήσεις χρονολογημένες - επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Τρίτον. Ότι δεν πρέπει να διανοείται κανείς ότι μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς τουρκικές εγγυήσεις. 

Με το που κατέφθασε στα κατεχόμενα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ στις 8/9/19 μιλώντας σε συγκέντρωση κατοίκων εκ Τουρκίας – εποίκων – από χωριά της Καρπασίας, στην Γιαλούσα, είπε ως προς το θέμα των εγγυήσεων: «η τουρκική πλευρά είναι υπέρ μιας λύσης που θα διασφαλίζει την πολιτική ισότητα της τ/κ πλευράς και τα άλλα της δικαιώματα, αλλά μια λύση με μηδέν ασφάλεια και μηδέν εγγυήσεις δεν μπορεί να είναι ούτε στην φαντασία»… 

Και ξεκαθαρίζει πως εννοεί τις Τουρκικές Εγγυήσεις, λέγοντας «υπάρχει ανάγκη για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια της Τουρκίας τώρα πιο πολύ από ποτέ» και προχωρά για να προειδοποιήσει Τουρκοκύπριους που τάσσονται κατά της συνέχισης των Εγγυήσεων λέγοντας, «και εάν κάποιος λέει ότι οι εγγυήσεις και η ασφάλεια είναι μόδα που πέρασε, να ξέρουν ότι είναι απερίσκεπτοι και προδότες, είναι λυπηρό να βλέπουμε τέτοια άτομα».


Τέταρτον. Ότι θα αξιοποιηθεί η κατεχόμενη Αμμόχωστος και η περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων. 

Ο Τσαβούσογλου στις 8/9/19 (μιλώντας σε συγκέντρωση κατοίκων εκ Τουρκίας – εποίκων – από χωριά της Καρπασίας, στην Γιαλούσα) ανακοίνωσε το άνοιγμα «προξενείου» στην Αμμόχωστο, λέγοντας πως αυτό γίνεται με εντολή του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «για να μην πηγαίνουν οι Τούρκοι πολίτες της περιοχής της Καρπασίας στην Λευκωσία για την διεκπεραίωση προξενικών υποθέσεων.. Έχει καθορισθεί και το μέρος», είπε χωρίς να το ανακοινώσει, ενώ ανέφερε ότι «πρόξενος» θα είναι ο Κασίμ Καμπάν. «Θα γίνει ό,τι χρειάζεται για την ανάπτυξη της περιοχής της Καρπασίας», πρόσθεσε.

Σε συνέντευξη του στο CNN Turk (προγραμματισμένη για μετάδοση Σάββατο (14/9) βράδυ) και αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στις 12/9/19, ο Τούρκος ΥΠΕΞ για το θέμα των Βαρωσίων δήλωσε πως «γίνονται προετοιμασίες για το άνοιγμα των Βαρωσίων».

>>> Αρθρογραφία Brief <<< 

Λοιπόν. Αυτά τα τέσσερα πράματα μας είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Συνοπτικά: 
1/ Πρώτα άτυπη Πενταμερής Διάσκεψη να ξεκαθαρίσει το τοπίο και μετά Όροι Αναφοράς, 
2/ Όχι συνέχιση των συνομιλιών απ’ εκεί που έμειναν στο Crans Montana και εκ των προτέρων αποδοχή πολιτικής ισότητας και εκ περιτροπής προεδρίας θέματα τα οποία θα θεωρούνται συμφωνημένα και θα είναι εκτός διαπραγματεύσεων, 
3/ Δεν νοείται λύση χωρίς την συνέχιση των Τουρκικών Εγγυήσεων στην επανενωμένη Κύπρο και 
4/ Προχωρούν σε ανάπτυξη της περιοχής των Βαρωσίων. 

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει σε ένα σημείο δίκαιο. Ότι όντως επιβάλλεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Και όντως μια Διάσκεψη θα βοηθούσε

Αλλά γιατί άτυπη; Γιατί όχι τυπική και επίσημη; 

Και γιατί να ξεκαθαρίσει μόνο η βάση; Να ξεκαθαρίσουν όλα όσα εκκρεμούν. 

Να πάμε στη Διάσκεψη και να ξεκαθαρίσει και η Βάση και να ξεκαθαρίσει και η Άγκυρα αν επιμένει ή όχι σε Τουρκικές Εγγυήσεις μετά τη λύση. Να ξεκαθαρίσει και η πλευρά μας ότι αποδέχεται την πολιτική ισότητα και την εκ περιτροπής. 

Και αν ξεκαθαρίσουν αυτά και συμφωνηθούν αυτά και μείνουν εκτός της διαπραγμάτευσης για τις τελικές λεπτομέρειες σε άλλα θέματα τότε να ορίσουν νέα Διάσκεψη σε 30 μέρες και να υπογραφεί η λύση.

ad2mobile

Τολμά η Άγκυρα να πάμε σε μια Διάσκεψη αυτού του τύπου και με αυτή την ατζέντα;

Ας την δοκιμάσει ο Νίκος Αναστασιάδης… 

article 1