Οι Όροι Αναφοράς, οι 90 μέρες και τα κουραφέξαλα 

Θυμάται κανείς ότι οι Όροι Αναφοράς έπρεπε να είχαν συμφωνηθεί εντός 90 ημερών; Από πότε; Από πέρσι… Και άλλα κουραφέξαλα! 


ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ 
Twitter: @tsangarisp

Για μια βδομάδα παρέμεινε στο νησί η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία υποτίθεται ήρθε για μια, δυο συναντήσεις, οι οποίες τελικά έγιναν έξι ξεχωριστές με τους δυο ηγέτες και μια κοινή το βράδυ της Παρασκευής (6/9). 

Αποτέλεσμα; Μηδέν. 

Ξέρω ότι πολιτικά «στολίζεται» η διαδικασία και το μήνυμα που θέλουν και οι τρεις πλευρές να δώσουν είναι πως «η προσπάθεια συνεχίζεται». Αυτό βολεύει και τους τρεις. Και την Ελληνοκυπριακή πλευρά και την Τουρκοκυπριακή πλευρά καθώς και τα Ηνωμένα Έθνη. Μια διαδικασία που δεν «κλείνει», που μένει πάντοτε λίγο ανοικτή και λίγο υποσχόμενη είναι πάντοτε θετικό και πάντοτε «βολεύει» πολιτικά. 

Η αλήθεια; Η αλήθεια είναι διαφορετική. Η αλήθεια είναι πως, όπως έγραψε και παλαιότερα η Στήλη, η κα Λουτ απέτυχε. Απέτυχε εδώ και καιρό να φέρει εις πέρας την αποστολή της, η οποία ήταν η σύνταξη των Όρων Αναφοράς. 

Να σας θυμίσω λίγο τι έγινε πέρσι; 

15/10/2018. Κυκλοφόρησε το ανεπίσημο αντίγραφο της έκθεσης των καλών του υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στην οποία μεταξύ άλλων έγραφε: «μπορεί να χρειαστούν επιπλέον νέες ιδέες για να καρποφορήσει μία νέα προσπάθεια» και προσθέτει: «έχω τη σθεναρή πεποίθηση ότι η πορεία προς τα εμπρός πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη, με μια αίσθηση επείγουσας ανάγκης και με εστίαση στο να αδράξουμε την προθυμία των δύο πλευρών να διαπραγματευτούν. Υπό το πρίσμα αυτό, αντιλαμβάνομαι ότι είναι προς το συμφέρον των πλευρών να συμμετάσχουν σε μια τέτοια προσπάθεια και πριν ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις, θα αναθέσω στην κ. Λουτ να συνεχίσει τις συζητήσεις για να εκτιμήσει την πραγματική έκταση της σύγκλισης σε βασικά θέματα και την προθυμία οι πλευρές να ενσωματώσουν νέες προτάσεις ως μέρος μιας συνολικής λύσης προς ένα κοινό μέλλον που οι ίδιοι μπορούν να οραματιστούν». Και ξεκαθαρίζει ο Γκουτέρες: «οι πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν πάνω στους όρους αναφοράς που θα αποτελέσουν την αφετηρία συναίνεσης για μία πιθανή διαπραγματευτική ολοκλήρωση του κυπριακού προβλήματος». (Τα πιο πάνω καταγράφηκαν και στην επίσημη έκθεση που κυκλοφόρησε μετά). 

31/10/2018. Η Λούτ έρχεται Κύπρο και συναντάται με τους δυο ηγέτες. Μετά από 2ωρη συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δηλώνει: «η κ. Λουτ μετέφερε τη θέση του ΓΓ ότι θα πρέπει τα μέρη να συμφωνήσουν το συντομότερο δυνατόν τους όρους αναφοράς που θα οδηγήσουν στην επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού στο εγγύς μέλλον». Ο δε εκπρόσωπος του τ/κ ηγέτη δήλωσε μετά την συνάντηση της κα Λουτ με τον Ακκιντζί πως ο Μουσταφά Ακιντζί μετέφερε στην Τζέιν Χολ Λουτ «την θέση ότι δεν μπορούν να υπάρξουν διαδικασίες ανοικτού τέλους, όπως έχει καθοριστεί και στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, και πως πρέπει να ακολουθηθεί μια διαδικασία που θα φέρει αποτέλεσμα». 

1/11/2018. Πρώτη επίσημη αντίδραση από ΟΗΕ. Χωρίς αμφιβολία θα έχει και άλλες συναντήσεις η Τζέιν Χολ Λουτ, αλλά δεν είμαστε ακόμη σε θέση να τις ανακοινώσουμε, δήλωσε ο Εκπρόσωπος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Στεφάν Ντουζαρίκ, απαντώντας σε ερώτηση στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Ανέφερε ότι η κ. Λουτ ήταν στην Κύπρο όπου συναντήθηκε με τους ηγέτες και των δύο κοινοτήτων. «Νομίζω τώρα είναι καθ’ οδόν επιστρέφοντας στη Νέα Υόρκη. Βασικά εφαρμόζει τις οδηγίες του Γενικού Γραμματέα, οι οποίες περιγράφονται στην έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας να συνεχίσει τις συζητήσεις, να δει πως πηγαίνει η διαδικασία. Χωρίς αμφιβολία θα έχει και άλλες συναντήσεις, αλλά δεν είμαστε ακόμη σε θέση να τις ανακοινώσουμε», είπε ο κ. Ντουζαρίκ (τηλεγράφημα ΚΥΠΕ). 

12/11/2018. Εθνικό Συμβούλιο προς ενημέρωση για τις επαφές Λουτ και τους Όρους Αναφοράς. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δηλώνει μεταξύ άλλων με το πέρας της συνεδρίας του Σώματος και κληθείς να σχολιάσει και αναφορά του Προέδρου του ΔΗΣΥ, ότι με βάση την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ η όποια διαδικασία δεν θα είναι ανοιχτού τέλους, είπε: «Ουδέποτε η ελληνική κυπριακή πλευρά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμούσαν μια διαδικασία ανοιχτού τέλους»… και επανέλαβε την τοποθέτηση του Προέδρου Αναστασιάδη, μετά τη συνάντηση με την κ. Λουτ, ότι θέλουμε όρους αναφοράς το συντομότερο δυνατό και ότι επιδιώκουμε να καταλήξουμε μέσα από διαπραγμάτευση σε συμφωνία στο ορατό μέλλον. «Αυτό τα λέει όλα» είπε.

13/11/2018. Δηλώσεις Νίκου Αναστασιάδη. Μεταξύ άλλων αναφέρει το ανακοινωθέν του ΓΤΠ: Κληθείς να σχολιάσει αναφορά ότι η Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό κα Λουτ αναμένει συμφωνία επί των όρων αναφοράς εντός 90 ημερών, ο Πρόεδρος είπε «όχι, δεν είναι θέμα συμφωνίας. Είναι θέμα που έθεσε εντός του οποίου θα πρέπει - προκειμένου ο ΓΓ να αποφασίσει - να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς, έτσι ώστε να έχουμε προοπτική αποτελέσματος». Ερωτηθείς από πότε ισχύει το ορόσημο των 90 ημερών, ο Πρόεδρος είπε «από την επίσκεψή της ή τουλάχιστον έθεσε το χρονοδιάγραμμα ότι μέχρι τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν διαμορφωθεί οι όροι αναφοράς, προκειμένου να υποβάλει μια έκθεση στον Γενικό Γραμματέα για να αποφασίσει εκείνος αν και κατά πόσο υπάρχουν οι προϋποθέσεις επανέναρξης των συνομιλιών». Σε ερώτηση αν είναι εφικτό να γίνει αυτό, ο Πρόεδρος είπε ότι «αν υπάρχει λογική προσέγγιση από όλους, γιατί όχι».

>>> Όλες οι ειδήσεις χρονολογημένες - επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Στο μεταξύ τότε, πέρυσι δηλαδή, μας έλεγαν πως οι όροι αναφοράς θα πρέπει να περιλαμβάνουν: α) τις συγκλίσεις, β) προτάσεις των πλευρών, και γ) εισηγήσεις του ΟΗΕ. Επίσης θέση των Ηνωμένων Εθνών ήταν πως «το κεκτημένο της διαδικασίας δεν πρέπει να χαθεί.

Λοιπόν. Προχωράμε όμως για να δούμε από πότε άρχισαν να μετράνε οι 90 ημέρες. Και όπως είπε ο ΠτΔ στις 13 Νοεμβρίου 2018 «από την επίσκεψή της» ωστόσο η Στήλη «χαρίζει» το μεσοδιάστημα και θεωρεί ότι το χρονοδιάγραμμα των 90 ημερών αρχίζει από την επόμενη επίσκεψη της, που ήταν εντός Δεκεμβρίου 2018. 

>>> Αρθρογραφία Brief <<< 

16/12/2018. Ξανά Συνάντηση Λουτ με Αναστασιάδη και μετέπειτα με Ακκιντζί. «Μετά τη συνάντηση, η κα. Λουτ αναχώρησε από το Προεδρικό χωρίς να προβεί σε κάποια δήλωση», γράφει το ΚΥΠΕ.

18/12/2018. Νέες συναντήσεις Λουτ με τους δυο ηγέτες. Και πάλι χωρίς δηλώσεις. 

Δηλαδή, αν οι 90 μέρες που είχαν στη διάθεσή τους οι δυο ηγέτες άρχισαν στις 18/12/18 τότε αυτό σημαίνει πως το χρονοδιάγραμμα ολοκληρώθηκε 18/3/2019. Αν δε, το χρονοδιάγραμμα άρχισε από την πρώτη της επίσκεψη στο νησί, 31/10/18 τότε οι 90 ημέρες παρήλθαν στις 31 Ιανουαρίου 2019. 

Είδατε εσείς όρους Αναφοράς; Έχουμε 8 Σεπτεμβρίου 2019. Ακούσατε τίποτα; Στο μεσοδιάστημα, οκ, ακούσαμε και διάφορα άλλα κουραφέξαλα που «εμπόδιζαν» την διαδικασία από πλευράς Άγκυρας και Τουρκοκυπρίων, όπως οι εκλογές στην Τουρκία, μετά ήταν οι Ευρωεκλογές, μετά ήταν η επανάληψη των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη και η ιστορία πάει λέγοντας. 

Τώρα, και θα το δείτε σύντομα, θα προκύψει και «άλλο εμπόδιο», που θα είναι οι εκλογές στα κατεχόμενα. Απρίλιο του 2020 θα είναι.

Με λίγα λόγια, το δούλεμα πάει σύννεφο. Και θα συνεχιστεί. Το λυπηρό ωστόσο είναι πως το δούλεμα γίνεται και με την ανοχή του ΟΗΕ. Αυτός είναι ο πρώτος και ο κύριος υπαίτιος για αυτό το σήριαλ με τους Όρους Αναφοράς. Και η ευθύνη του ΟΗΕ είναι ακριβώς ότι ανέχεται το δούλεμα και συμμετέχει κιόλας στο δούλεμα, από όποια πλευρά και αν γίνεται. Είτε από την ε/κ είτε από την τ/κ είτε πότε από την μια και πότε από την άλλη. 

Ας ελπίσουμε ότι τώρα θα ταράξουν τα νερά... 

Ωστόσο το ξαναγράψαμε. Το Status Quo λεκτικά καταδικάζεται, πρακτικά βολεύει τους πάντες. Ακόμη και τον ΟΗΕ… 

Καλό Φθινόπωρο.    

Παναγιώτης Τσαγγάρης