Οι Τιραμόλες της Οικονομίας… 

δίνεται η εντύπωση πως τα πολλά ‘ταξίματα’ που έγιναν και η παροχολογία οδήγησαν την Κυβέρνηση σε μονόδρομο με αποτέλεσμα να μην έχει την ευχέρεια αλλά ούτε και την πολυτέλεια να χάσει έστω και ένα σεντ από αυτές τις δυο επιδοτήσεις (καυσίμων και ρεύματος), ανεξαρτήτως αν αυτές οι δυο επιδοτήσεις λειτουργούσαν –όσο λειτουργούσαν- κατασταλτικά για την -όποια- συγκράτηση των τιμών των πάντων, αγαθών και υπηρεσιών… ετοιμαστείτε έρχονται απανωτές αυξήσεις


Παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες να αποφασίζεται κυριολεκτικά ‘ό,τι να’ ναι’ σχετικά με τα θέματα της Οικονομίας. Την ώρα που το παγκόσμιο βρίσκεται υπό πληθωριστικές πιέσεις, με αποτέλεσμα την αύξηση των επιτοκίων και των τιμών ευρύτερα, η Κύπρος, η Κυπριακή Κυβέρνηση, είναι ωσάν να βρίσκεται σε άλλο κόσμο. Σε ένα παράλληλο σύμπαν. 

Για παράδειγμα στο θέμα της αύξησης των επιτοκίων, η Κυβέρνηση χωρίς καμία συνεννόηση με τους Τραπεζικούς φορείς πήγε να ‘τραβήξει το αυτί’ στις τράπεζες (θα θυμάστε την αυστηρή δήλωση του Υπουργού Οικονομικών Μ. Κεραυνού) για να επανέλθει ο ίδιος ο Υπουργός την επομένη και να τα μαζεύει. Αλλά την ίδια περίοδο, σε μια άλλη χώρα, όχι και πολύ μακρυά από εμάς, στην πραγματικότητα δίπλα μας, στην Ελλάδα, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη ΣΕ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ με τις Τράπεζες ανακοίνωνε σχέδια ‘κλείδωματος επιτοκίων’ στο 3% για στεγαστικά δάνεια που δέχονταν καταιγιστικές αυξήσεις επιτοκίων. Η δική μας η Κυβέρνηση δεν το έπραξε, αλλά ευτυχώς προχώρησαν από μόνες τους οι Τράπεζες σε διάφορα σχέδια βοήθειας των πελατών τους. 

Η Κυβέρνηση, σε ένα άλλο επεισόδιο, οργανώθηκε και ανακοίνωσε πανηγυρικά τον μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά αγαθά. Αγαθά, τα οποία ούτως ή άλλως βρίσκονταν σε χαμηλό συντελεστή της τάξεως του 5%. Ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ σε βασικά αγαθά εφαρμόστηκε και σε άλλες χώρες χωρίς επιτυχία διότι οι μειώσεις ήταν τόσο ανεπαίσθητες που στο τέλος της ημέρας χάθηκαν μέσα στις ευρύτερες και γενικότερες αυξήσεις των τιμών των προϊόντων κυρίως λόγω της αύξησης του κόστους της ενέργειας. 

Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση ‘έτρεξε’ να κλείσει το θέμα της ΑΤΑ με αυξημένα ποσοστά (η οποία θα μας στοιχίζει περίπου 120εκ τον χρόνο), να ξεκλειδώσει 2,000 θέσεις του δημοσίου ‘με την μια’ και να υποσχεθεί σε 3,000 εκπαιδευτικούς που μέχρι σήμερα εργάζονταν ‘με τιμολόγιο’ ότι θα τους κάνει όλους έκτακτους. Όλες επαναλαμβανόμενες δαπάνες. 

Αλλά η ίδια Κυβέρνηση, προφανώς επειδή άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι χρειάζεται και έσοδα, αποφάσισε να σταματήσει την επιδότηση των 8 σεντ στα καύσιμα και την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος. Στο δεύτερο συνεχίζει την επιδότηση μόνο για τις ευάλωτες ομάδες, στο δε πρώτο καμία επιδότηση σε κανένα. 

Δηλαδή όλος ο κόσμος εισήλθε σε βαθιά οικονομική κρίση κατά κύριο λόγο λόγω της αύξησης του κόστους της ενέργειας (είτε λόγω αυξημένης ζήτησης στην μετά-covid εποχή, είτε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, κτλ) αλλά στην Κύπρο, δυο μέτρα που υπήρχαν (επιδότηση τιμής καυσίμων και επιδότηση τιμής ρεύματος), τα οποία ‘απάλυναν’ έστω και λίγο το κόστος της ενέργειας τα φύγαμε. 

Για να μην επεκταθούμε και στο θέμα ότι όταν αποφασίστηκε η επιδότηση ρεύματος η τιμή ανά κιλοβατώρα ήταν χαμηλότερη απ’ ότι είναι τώρα που αποφασίστηκε η διακοπή της επιδότησης!!!    

Για να μην επεκταθούμε επίσης και στο γεγονός ότι η διακοπή των επιδοτήσεων γίνεται σε μια περίοδο με ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες από κάθε νοικοκυριό και από κάθε επαγγελματική οντότητα!!! 

Είναι ορθά τα όσα λέγονται περί επιδοτήσεων που ανατροφοδοτούν τον πληθωρισμό. Και κυρίως οι οριζόντιες επιδοτήσεις, οι χωρίς στόχευση επιδοτήσεις κτλ. Και πολύ ορθά λέγονται. Αλλά η όλη οικονομική φιλοσοφία της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη δεν συνάδει με την ορθολογιστική οικονομική ταξινόμηση των πραγμάτων και ενεργειών. Τουναντίον δίνεται η εντύπωση πως τα πολλά ‘ταξίματα’ που έγιναν και η παροχολογία οδήγησαν την Κυβέρνηση σε μονόδρομο με αποτέλεσμα να μην έχει την ευχέρεια αλλά ούτε και την πολυτέλεια να χάσει έστω και ένα σεντ από αυτές τις δυο επιδοτήσεις (καυσίμων και ρεύματος), ανεξαρτήτως αν αυτές οι δυο επιδοτήσεις λειτουργούσαν –όσο λειτουργούσαν- κατασταλτικά για την -όποια- συγκράτηση των τιμών των πάντων, αγαθών και υπηρεσιών. 

Δεν θα αναλύσουμε το τι προηγήθηκε με τα καύσιμα και τους πρατηριούχους λόγω της αυξημένης ροής οχημάτων στα κατεχόμενα για ανεφοδιασμό στην μισή σχεδόν τιμή απ’ ότι στις ελεύθερες περιοχές και την ιστορική ατάκα ότι ‘δεν θα κυνηγήσουμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη’ και ανεφοδιάζουν τα οχήματα τους με καύσιμα από τα κατεχόμενα, ούτε και τις ‘ανακατεμένος ο ερχόμενος’ δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας για το Φυσικό Αέριο, ο οποίος μέχρι σήμερα μπορεί να ανακοίνωσε και 5 διαφορετικούς σχεδιασμούς.

Η ουσία είναι πως τα δείγματα οικονομικής γραφής της Κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη δημιουργούν φοβητσιάρικο σκηνικό στην περίπτωση μελλοντικής επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης ή σε ένα έκτακτο οικονομικό συμβάν… 

Και ετοιμαστείτε διότι έρχεται ακόμη ένα κύμα αυξήσεων στις τιμές…   
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ - Twitter: @tsangarisp

Παναγιώτης Τσαγγάρης