Ώστε, η Άγκυρα θέλει τα κατεχόμενα ως επαρχία της Τουρκίας; 

Μα καλά η Τουρκία σήμερα αποφάσισε να μετατρέψει τα κατεχόμενα σε επαρχία της; Ξύπνησε μια καλή πρωία ο Ερντογάν, αφότου έφυγε από την εξουσία ο Μ. Ακκιντζί, και είπε, ‘ωραία, τα κατεχόμενα θα γίνουν επαρχία της Τουρκίας’;


ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ 
Twitter: @tsangarisp

Υπάρχει μια διαδικασία μετατροπής του ψευδοκράτους σε επαρχία της Τουρκίας, που γίνεται ολοένα και πιο εμφανής στις συνθήκες της μη λύσης, ανέφερε ο τέως ηγέτης των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί στη συνέχεια της αποκλειστικής συνέντευξής του στη δημοσιογράφο Αϊσου Μπασρί Ακτέρ και την εφημερίδα Γενί Ντουζέν, που δημοσιεύεται σε συνέχειες (Από τηλεγράφημα ΚΥΠΕ 18/8/21) 

Ο Μουσταφά Ακκιντζί είπε και άλλα διάφορα «αποκαλυπτικά» ως προς τα πλάνα της Άγκυρας για την Κύπρο. Το αποκαλυπτικά εντός εισαγωγικών διότι ουσιαστικά ο Μ. Ακκιντζί δεν είπε κάτι που δεν ήταν γνωστό ως προς τις προθέσεις των Τούρκων για την Κύπρο αλλά είναι εντελώς διαφορετικό να το παραδέχεται ένας πρώην ηγέτης των Τουρκοκυπρίων απ’ ότι να το εικάζουμε ή να το εκτιμούμε ή να το λέμε εμείς, ως Ελληνοκύπριοι και ως Ελληνοκυπριακή πλευρά. 

«Η κυβέρνηση ΑΚΡ-ΜΗΡ στην Τουρκία έχει επικεντρωθεί στο να μην χάσει την εξουσία και για να επανεκλεγεί το 2023 θα υποδαυλιστεί περισσότερο ο εθνικισμός μέσω της Κύπρου», είπε σε άλλο μέρος της συνέντευξης του ο Μουσταφά Ακκιντζί. 

Το ερώτημα ωστόσο είναι άλλο. Μα καλά η Τουρκία σήμερα αποφάσισε να μετατρέψει τα κατεχόμενα σε επαρχία της; Ξύπνησε μια καλή πρωία ο Ερντογάν, αφότου έφυγε από την εξουσία ο Μ. Ακκιντζί, και είπε, ‘ωραία, τα κατεχόμενα θα γίνουν επαρχία της Τουρκίας’; Ή μήπως η Άγκυρα ακολουθεί ένα μακροχρόνιο πλάνο, το οποίο εμείς ως Ελληνοκυπριακή πλευρά ούτε θέλουμε ούτε επιδιώκουμε να το καταλάβουμε αν και μας το είπαν πέραν των 100 φορών κατάμουτρα, μας το έγραψαν σε βιβλία τους πρώην και νυν Τούρκοι Αξιωματούχοι, μας το δήλωσαν επίσημα, ανεπίσημα, off και on the record. 

Η συνέντευξη του Μ. Ακκιντζί φανερώνει ουσιαστικά και τους λόγους που η προσπάθεια επίλυσης στο Κ. Μοντανά κατέρρευσε. 

19 Οκτωβρίου 2020 η Στήλη εδώ υπό τον τίτλο «Παρέμβαση: Άργησες Ακκιντζί άργησες! Στο Κ Μοντανά ψήφισες Άγκυρα» μεταξύ άλλων έγραφε: «Και η ουσία είναι πως ο Μουσταφά Ακκιντζί στην κρισιμότερη στιγμή της πολιτικής του καριέρας, ως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, ψήφισε την Άγκυρα. Και δεν ήταν άλλη, από την στιγμή στο Κράν Μοντανά, όπου ενώ ο Τούρκος ΥΠΕΞ, με πρόσχημα την διαφύλαξη των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, αναφώνησε δημόσια πως «οι ελληνοκύπριοι ονειρεύονται» αν νομίζουν ότι η Τουρκία θα αποδεχτεί κατάργηση εγγυήσεων, ο Μουσταφά Ακκιντζί σιώπησε. Όπου, στο ίδιο σκηνικό, ενώ ο Τούρκος ΥΠΕΞ αρνείτο πεισματικά να καταθέσει γραπτώς τις θέσεις της Άγκυρας στο θέμα των Εγγυήσεων, ο Μουσταφά Ακκιντζί, ως κομπάρσος παρακολουθούσε αντί να τοποθετηθεί πως «οι Κύπριοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι δεν επιθυμούν καμία Εγγύηση από καμία Μητέρα Πατρίδα. Ούτε από Ελλάδα ούτε από Τουρκία».

Σήμερα ο Μουσταφά Ακκιντζί σε μια μάλλον Συνέντευξη / Απολογισμό μας αποκαλύπτει τελικά πως τα πλάνα της Άγκυρας ήταν και είναι άλλα: η μετατροπή των κατεχομένων σε Επαρχία της Τουρκίας.  

Αυτό που δεν μας λέει όμως ο Μ. Ακκιντζί είναι τι έκανε αυτός για να αποτρέψει τους σχεδιασμούς της Άγκυρας την ώρα που έπρεπε… δηλαδή στο Κ. Μοντανά. 

Όπως και να έχει, παρά τις περί αντιθέτου διαπιστώσεις και ερμηνείες, το κυπριακό δεν τελείωσε… Υπάρχουν περιθώρια επαναφοράς του διαλόγου στη σωστή του βάση, φτάνει η δική μας πλευρά να σκεφτεί και να ενεργήσει με τόλμη… 

Παναγιώτης Τσαγγάρης
 
996